agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

ender77 20-06-2010 00:32

Eskişehirden kefir mayası isteyenler mail atabilir. Kültür, izmir ziraat fakültesinden temin edilmiştir. maya hızla çoğaldığı için ihtiyac fazlasını bedelsiz olarak vermek istiyorum. isyenler mail adresimden iletişim kurabilr lubet77@hotmail.com

alperfect 26-08-2010 00:23

kefir mayası bir süredir bende de var sadece sütü mayalayıp kefir elde edilmiyor mayanın kendisi de hızla büyüyor ya da çoğalıyor isteyen olursa ben gönderebilirim ağzı kapalı plastik kapta bir miktar sütle sanırım yola çıkabilir

nariçi 26-08-2010 09:43

Teslimatla birlikte iki günde kargo geliyor bu mevsimde hava sıcaklığından bozulabilir mi? Burada BİM'de kefir satılıyordu ama şimdi ilçede bulmak mümkün değil. Gönderirseniz deneriz.

alperfect 27-08-2010 20:48

sayın nariçi adresiniz yazarsanız size gönderebilirim

Hhatice 27-08-2010 21:06

Siteden bir arkadaş istemişti .Ben yollarken çok zorlandım .Sıvı olunca kargo almadı .Sütünü döktüm sonra yolladım .Gerçi geri geldi .Boşuna emek ve para kaybı oldu :(

nariçi 31-08-2010 19:53

İsteyen adam neden almamış.

Bu konuda google'de birçok site de bilgi var. Ancak Bu mayanın ilk kaynağını bien var mı acaba. İlk hammaddesi nedir? Mesela yoğurdun ki anlaşıldığı kadarı ile karınca yumurtası.

Ben bir ara İnegöl'de çalıştım. Mezit boğazında ki köylere çok gidiyordum. O zamanlar hiç duymamıştım ve içmedim. Orada hep kafkas kökenli köyler var.

nariçi 03-09-2010 12:14

Dün ilk kefir mayam sevgili alperfect'ten geldi (Teşekkür ederim) ve Bimden aldığım hazır sütle mayaladım. Az önce açtım ve süzdüm. Maya miktarı fark etmiş gibi geldi. Bugün yeniden yeni süte koyarak mayaladım. Zannederim dinlenmesi ara vermek gerekmiyor.

Kefirle ilgili kullanım alanları var mı yok mu? Yani sadece mayalanan süt içiliyormu? İçine su katılıyor mu? Yemekler de kullanılıyor mu?

polatuz 03-09-2010 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 690299)
Bu mayanın ilk kaynağını bilen var mı acaba. İlk hammaddesi nedir? Mesela yoğurdun ki anlaşıldığı kadarı ile karınca yumurtası.

Kefirin kaynağının Kafkasya olduğu ve bu bölgede binlerce yıldır kullanıldığı söyleniyor. Bir zamanlar uluslararası bir forumda Ege Üniversitesi'nden bir kişinin, sütün hayvan bağırsağında mayalanması sırasında kefir ortaya çıktığını saptadıklarını söylediğini hatırlıyorum. Ancak bu konuda kabul görmüş bilimsel kesin bir gerçek olduğunu sanmıyorum. Çok sayıda farklı mikroorganizmanın biraraya gelerek oluşturduğu bu simbiyotik yaşam, geçmişte bir şekilde ortaya çıkmış ve binlerce yıl insanlar tarafından yararlanılmış.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 691351)
hazır sütle mayaladım. Az önce açtım ve süzdüm. Maya miktarı fark etmiş gibi geldi. Bugün yeniden yeni süte koyarak mayaladım. Zannederim dinlenmesi ara vermek gerekmiyor.

Kefirle ilgili kullanım alanları var mı yok mu? Yani sadece mayalanan süt içiliyormu? İçine su katılıyor mu? Yemekler de kullanılıyor mu?

Sütün mümkün olduğunca iyi bir kaynaktan olmasına dikkat edin. Piyasada satılan özellikle uzun ömürlü sütler hakkında pek çok olumsuz iddia bulunuyor. Süte katıldığı söylenen koruyucu maddeler kefirde bulunan canlı organizmaları öldürebilir. Ayrıca hayvanlara yapılan antibiyotik iğneleri de süte geçip kefiri öldürebilir. Ben marketlerde satılan günlük sütle mayalamayı tercih ediyorum. Keşke olanağımız olsa da güvenilir ve temiz bir kaynaktan bulabileceğimiz yeni sağılmış çiğ süt ile (özellikle keçi sütü) kefir yapabilsek.

Kefiri aralıksız her gün mayalayabilirsiniz. Dinlenmesi gerekmiyor.

Kefiri yemeklerde kullanırsanız, pişirme sırasında içindeki canlı organizmalar öleceğinden beklenen yararı elde edemezsiniz.

nariçi 03-09-2010 13:35

Çok teşekkür ederim sayın Polatuz. Şimdi biraz uzakta olan komşudan taze süt almaya gidiyorum . Onlarında sağma zamanları var bakalım ne diyecekler.

nariçi 03-09-2010 22:48

Arkadaşlar mayalanmış kefir tohumlarından süzülmüş içilecek kefiri pet şişeler de buzdolabında içinceye kadar saklayabilirimiz.?;):o:D

Hhatice 03-09-2010 22:53

Cam şişede saklasanız daha iyi olur.Aslında her gün mayalamak çok daha iyidir .Ama fazla mayalarsanız buzdolabında bir kaç gün saklayabilirsiniz.

Hhatice 03-09-2010 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 690299)
İsteyen adam neden almamış.

Bu konuda google'de birçok site de bilgi var. Ancak Bu mayanın ilk kaynağını bien var mı acaba. İlk hammaddesi nedir? Mesela yoğurdun ki anlaşıldığı kadarı ile karınca yumurtası.

Ben bir ara İnegöl'de çalıştım. Mezit boğazında ki köylere çok gidiyordum. O zamanlar hiç duymamıştım ve içmedim. Orada hep kafkas kökenli köyler var.

Neden almadığını bilmiyorum .Birde içtikten sonra bardakta kalanı cildinize sürün 1 ay içinde sizdeki değişikliği başkaları farkedecek :))

nariçi 04-09-2010 09:44

Teşekkürler,
İki defa hazır süt (market sütü) ile mayaladım. İlkini içtim, ikincisini bugün dolaba koydum, akşama içeceğim. Bu gün de taze (komşunun ineği var) inek sütü ile mayalama yaptım bakalım tadında farklılık olacak mı?

nariçi 05-09-2010 10:19

Taze sütten dün sabah mayaladığım kefir, bu gün açtım ki tamamen koyulaşarak kabın üstüne çıkmış vaziyetteydi. Kabın alt bölümüne suyu inmiş vaziyetteydi.

Bunu süzerek çıkan mayayı bir bardakta bir miktarını suya koyup buzdolabına koydum. Bir miktarını da hazır sütle yeniden mayaladım.

Süzülen kefir mayası yanında kefire pek benzemeyen çökelek gibi çökeltilerde vardı. Bunu ne yapacağız.

Kefir mayalama kabında kabın altına inen süzülmüş yeşilimsi su bir işe yarıyor mu?

nariçi 05-09-2010 21:50

Kefir mayası ağzımıza kaçıp yutarsak bir zararı var mı?

alperfect 06-09-2010 13:56

ben yoğurt çorbası yaparken biraz kefir de koydum güzel oldu
mayayı yutunca bir şey olmuyormuş :) yine de hafif tedirgin oldum ilk kazada ama kefirle ilgili bir kaç forumda bağışıklık için iyi olur benzeri mesajlar hatırlıyorum ama olumlu etkisi var mıdır ve nedir bilmiyorum

dlk 29-09-2010 09:24

bende bir süre ev ortamında kendi kefirimi möayaladım.süt içmeyi pek sevmiyorum.çok ayakta çalıştığım için (24 saat) kasların daha fazla kalsiyum ihtiyacı oluyor.peynir ve yoğurtta bulunan miktarı oldukça az.bu neden le gece uykumdan bacaklarıma giren şiddetli kramplarla uyanıyordum.kefirin kalsiyum oranı çok iyi ve içmesi çok kolay.ayrana benziyor.yapımı çok kolay.bir kilo sütü cam bir kaba koyun
bir çay bardağı kadar kefiri içine katıp karıştırın.serin ve karanlık bir yerde saklayın.bir hafta sonra hazır.tek dikkat edilecek şey içinden ne kadar alınırsa o kadar süt ekleyin miktar hep aynı duracak.bundan sonra beklemeye gerek yok her gün alabilirsiniz.birde metal değdirmemek gerek demişlerdi.ben hep dikkat ettim.bir yıl kullandım.çok işime yaradı.

Adige ÖĞRETMEN 19-10-2010 19:03

Kefirin faydaları daha doğrusu şu andaki bilimin araştırıp bulmasıyla elde edilen kadarı ile çok az olduğundan etrafımızdaki insanların söyledikleriyle yaşadığımız tecrübelerle yetinmek durumundayız ayrıca bunları paylaşıp kefiri herkesin içmesini sağlıyarak sağlıklı bir toplum için uğraş vermek durumundayız.Zaten GDO lu besinler,kimyasalara bulanmış sebze meyveler,hormon kullanımı ve de yediğimiz biçok ürünün toprağın mineral dengesinin giderek azalmasıyla daha az faydalı hale gelmesi sebebiyle sağlıksız insanlar oluyoruz bu yüzden kefiri baştacı yapmak gerekiyor:))Bu arada annemin kemik ağrıları vardı baya bi zaman doktorlar bişey bulamadılar kefir içilmesi kemik ağrılarına iyi geliyormuş diye tv lerde duyduk ve de uyguladığımızda annemin ağrıları baya azaldı şeytan kulağına kurşun...

yaprak 92 20-10-2010 04:07

Merhaba Arkadaşlar;

Bu kefir mayası denilen mikroorganizmayı İstanbul anadolu yakasında bulabilirmiyim acaba

aduru 31-10-2010 16:45

Arkadaşlar,
Siteden tanıştığım Hhatice bana elindeki kefirden verdi ve bugün kendisinden aldığım kefiri ilk defa tadacağım. Kendisi çok değerli ve de yardımsever bir insan. Kendisiyle tanıştığım için çok mutlu oldum. Burada kendisine tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum.

nariçi 31-10-2010 17:57

Bana gelen kefir mayası çoğalarak üç katı durumuna geldi.

nariçi 23-11-2010 20:55

Yarısını dağıttım yeniden çoğalırsa gönderebilirim. O zaman kadar umarım gönderen de olur.

Hhatice 23-11-2010 21:01

Sevgili nariçi nasıl yolladın ? Bende çok var ama kargo kabul etmiyor .Sıvı alamayız diyor .

nariçi 23-11-2010 21:42

Ben burada elden verdim. Ama bana kargoda geldi. Kargoya sıvı demezsiniz, sizi de tanıyan görevliler se sorun olmaz sanırım.

Cheops 24-11-2010 00:45

Kargo poşetine koymadan önce gazeteye sarsak ya da ufak bir kutuya koysak Sorun olmaz gibime geliyor :)

memet 24-11-2010 16:17

"....Bu konuda google'de birçok site de bilgi var. Ancak Bu mayanın ilk kaynağını bien var mı acaba. İlk hammaddesi nedir? Mesela yoğurdun ki anlaşıldığı kadarı ile karınca yumurtası...."

Keçi işkembesine süt doldurup bunu bekletiyorlar. Sanırım yirmi gün kadar. Maya bu işkembenin içinde oluşuyor. Üniversiteden aldığım notlarda böyle anlatılıyordu. Ama nasıl bir işlem uygulanıyor, o ayrıntılar yoktu metinde.

ismail seyrek 24-11-2010 21:26

Sütle ıslatılmış birkaç kat peçeteye sararsanız, sağlam bir kutu ambalajda kargoyla gider.
Daha önce ben aynı şekilde yanımda götürdüm. Yalnız ulaşım sonrası temiz suyla yıkandıktan sonra sütte kullanılmalı.

nariçi 24-11-2010 22:50

Sızdırmayan (kelepçeli) küçük saklama kabına kilitli poşet içinde az miktarda (yarım çay badağı) sütle birlikte koyun, üzrini de kağıt ambalaj yaparak bantlayın.

denizakvaryumu 01-12-2010 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 134136)
Kefirin ekşi ya da tatlı olması, sütün ne kadar beklediğiyle ilgili.
Oniki saat bekleyen kefir tatlı olur. Bir gün bekleyen kefir biraz ekşice, İkisi de kullanım amacı bakımından farklılık gösterir.

12 ve 24 saatlik kefirlerde, kullanım amacı olarak nasıl bir fark var?

Cheops 06-12-2010 12:07

Alperfect'e çok teşekkür ederim... Kefir yapmayabaşladım 2 gündür içiyorum...

izzeterisen 29-12-2010 16:09

Arkadaşlar,
Yaptığım kefir, 24 saat mayalandığı zaman lastik gibi olmaya başladı. Sanki erimiş kaşar peyniri gibi.
Bozuldu mu acaba maya diye korkuyorum. Bu bir sorun mudur?

memet 29-12-2010 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 721627)
12 ve 24 saatlik kefirlerde, kullanım amacı olarak nasıl bir fark var?

Bu yazıyı görmemiştim. Üniversiteden aldığım bir metin vardı. Mide sorunları olanlar için 12 saatlik kefir öneriliyordu.

İzzet bey kefirde böyle bir şey olmaması grekiyor. Maya ne kadar? Maya çok olunca kefir çabuk koyulaşıyor, ama macun gbi olmaması gerekir. Bence kullanmayın.

izzeterisen 01-01-2011 13:43

Yarım litre süte 1 yemek kaşığı kadar maya atıyorum ve serinde mayalanıyor.Her gün mayalıyorum. Ekşi olmuyor ama lastik gibi sünüyor yoğurdu.
Bir süre önce büyümüş mayaları parçalamıştım. Ondan olur mu acaba?
Biz bu lastik gibi olan kefiri içtik. Değişik bir şey hissetmedik tadında . Görünümünde de bir değişiklik yok. bembeyaz süt , bembeyaz kefir.
Benim çocuk, ekşi istemediği için her gün mayalıyorum. Şimdi bir kaç gün mayayı buzdolabına kaldırdım.

memet 01-01-2011 15:10

Kullanılan malzeme süt olduğu için, ne kadar steril ortamda korunsa da, havadan gelecek etkilere açık oluyor.
Çok maya katıldığı için koyu yoğurt gibi olsa da böyle lastikleşmemesi gerekiyor. Mayayı parçalamanın etkisi olacağını sanmıyorum. Havadan bir şeyler geçmiş olabilir.
Bence mayayı kullanmayın yenisini bulalım.

pria 20-01-2011 20:59

1 Eklenti(ler)
Bir-birbuçuk litre pastörize sütü 16-20 saatte mayaladığım kefir mayam:

http://www.agaclar.net/forum/showthr...138#post745138

ebse 02-03-2011 23:14

kefirde sorun mu var acaba?

öncelikle herkese mutlu günler diliyorum.
Birkaç ay önce doğum yaptım ve doğum sonrası bazı sıkıntılarım oluştu.Kefir kullanmaya hatta kefiri evimizde yapmaya karar verdik.2 aydır kefir mayasını bulamadık en sonunda hiç istemediğim halde aktardan aldım.Sütçümden süt aldım zaten maya 1 tatlı kaşığı bile yoktu.kutuda 2 su bardağına mayalayın yazıyordu mayaladım ama 15 saat sonra kefir peynirleşmişti.Zorla kefir mayalarını ayırıp tekrar mayaladım 14 saatte güzel kıvamlı oldu. tekar mayaladım 15 saate neredeyse yoğurt kıvamındaydı kefirin içilebilecek kıvama gelmesi için (hataydı galiba)2 su bardağı kadar süt koydum üstüne.
18 ya da 24 saatte ne ile karşılaşabileceğimi bilmiyorum.neden böyle acaba bilen varsa lütfen yardımcı olun.
çok uzun yazmışım sabrınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

Zeynep Yılmaz 12-04-2011 12:20

Bende uzun zamandir kefir mayaliyorum cokta memnunum.

Hhatice 12-04-2011 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebse (Mesaj 762951)
öncelikle herkese mutlu günler diliyorum.
Birkaç ay önce doğum yaptım ve doğum sonrası bazı sıkıntılarım oluştu.Kefir kullanmaya hatta kefiri evimizde yapmaya karar verdik.2 aydır kefir mayasını bulamadık en sonunda hiç istemediğim halde aktardan aldım.Sütçümden süt aldım zaten maya 1 tatlı kaşığı bile yoktu.kutuda 2 su bardağına mayalayın yazıyordu mayaladım ama 15 saat sonra kefir peynirleşmişti.Zorla kefir mayalarını ayırıp tekrar mayaladım 14 saatte güzel kıvamlı oldu. tekar mayaladım 15 saate neredeyse yoğurt kıvamındaydı kefirin içilebilecek kıvama gelmesi için (hataydı galiba)2 su bardağı kadar süt koydum üstüne.
18 ya da 24 saatte ne ile karşılaşabileceğimi bilmiyorum.neden böyle acaba bilen varsa lütfen yardımcı olun.
çok uzun yazmışım sabrınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

Kefir zaman artı sıcaklıkla orantılı oranda koyulaşır.İçilebilecek kıvam için 7-8 saat ılık ortamda tutmanız gerekir .Sulandırarak ayran gibi de tüketebilirsiniz.
Ayrıca kefir mayanız çok sütünüz az olursa da koyu olur.

canturk_akpinar 15-04-2011 08:15

şu kefirin tadını çok merak ettim. banada kefir tanesi gönderebilecek var mı acaba? bi deneyeyim. 505 561 52 84

Lilinin bahcesi 15-04-2011 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adige ÖĞRETMEN (Mesaj 706796)
Kefirin faydaları daha doğrusu şu andaki bilimin araştırıp bulmasıyla elde edilen kadarı ile çok az olduğundan etrafımızdaki insanların söyledikleriyle yaşadığımız tecrübelerle yetinmek durumundayız ayrıca bunları paylaşıp kefiri herkesin içmesini sağlıyarak sağlıklı bir toplum için uğraş vermek durumundayız........ bu yüzden kefiri baştacı yapmak gerekiyor:)).......kefir içilmesi kemik ağrılarına iyi geliyormuş diye tv lerde duyduk ve de uyguladığımızda annemin ağrıları baya azaldı şeytan kulağına kurşun...

Kefir konusunda soylenebilecek bir kac sey var. Ama en onemlisi kendimiz hakkinda. Komsunun tavugu komsuya KAZ gorunur misali Avrupanin , Amerikanin farkli sekillerde tukkettigi YOGURTumuz varken slav ulkelerinde yaygin sut urunu olan kefire hayranlik beslemeye , gozumuzde her derde derman bir urun haline getirmeye basladik. Kefir , yogurt gibi insanlarin sutu daha uzun sure saklayabilmek uzere gelistirdikleri bir saklama yontemi. Bizim kulturumuzde yogurt gelisirken daha kuzey halklari kefir seklini tercih etmislerdir. Kefirin uzun sureler agirlikli musluman halklar arasinda itibar gormeme sebeplerinden biride eksimesi esnasinda olusan ve bekledikce artan miktarda alkol olusturmasi. Miktar az olabilir fakat bazi mezheplerce hos gorulmemektedir. Bugun kefirin adindan cok bahsedilir olmasi tamamiyle pazara malini sattirmak amaciyla basinin pompalamasi sonucudur. Kefir yapacagim diye deneyler, arsartimalar yapmaniza bence hic gerek yok, annenizin yaptigi sekilde yogurt mayalayin ve yogurt tuketin.
Saygilarimla

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025