![]() |
Alıntı:
|
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir tanelerini süte katarken bir miktar pekmez veya balı süte ilave edersek, olumsuz bir durum ortaya çıkar mı, yararına bir katma değer katar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
Pekmez sütü kesiyor bildiğim kadarıyla. Süte herhangi bir katkı eklemeseniz bence daha uygun olur.
|
Memet bey Allah razı olsun, teşekkür ediyoruz.
|
Alıntı:
Ayrıca kefir süt şekeri laktoz ile besleniyor. Pekmezde bulunan fruktoz, kefiri su kefirine dönüştürebilir. Bu da geri dönüşü olmayan bir dönüşümdür. Bence sütü olduğu gibi kullanmak daha iyi olur. Eğer tatlandırmak istiyorsanız kefir mayasını süzdükten sonra ilave edebilirsiniz. Yine de bence bu durumda da bal iyi bir fikir olmaz çünkü antibakteriyel etki kefirin yararını yok edebilir. |
Sayın Polatuz çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bu bilgiden dolayı, Allah razı olsun.
|
Selamün Aleyküm,
Herkese kolay gelsin, arkadaşlar Kefiri mayalayıp süzüyorum > buzdolabına bırakıyorum ve orda dahi küpürmeye devam ediyor ve ekşiliği fazlalaşıyor > arkadaşlar sizde de durum böyle midir?, birde, Kefiri kaç gün içerisinde tüketmem lazım, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Not : Günlük pastörize edilmiş keçi sütünu kullanıyorum. |
Alıntı:
|
Ben de senelerdir kefir kullandim. Etrafima da hep dagitmistim. Malesef simdilerde bande de kalmadi. Esim kefir mantarini kullanmadigimiz zamanlar. kücük bir kavonozun icine süt koyup, derin sogutucuya koyarak muhaffaza ederdi. Durumu bilmiyen biri tarafindan kavanozumuz cöpe gittmis... Neyse olan oldu. Vesile ile derin dondurucuda süt ile beraber dondurup sakliyabilirsiniz`i vesile ile aktarmis oldum. Saygilar...
|
Değerli arkadaşlar,
Hepinizin yazdığı yazıları okudum.Kefiri üretip kullanan biri olarak yorumlarım aşağıdadır. 1- Süt neden kaynatılır.İnekten veya ineğin sağılması sırasında geçen bakteri veya mikroplar varsa bunların ölmesini sağlamak için kaynatırız. 2- Bildiğiniz gibi kaynatma yaparken,kaynattığımız tencerenin kapağını kaparsak ,kaynama daha çabuk olur. 3 - Sütün fokur fokur kaynatılması,aslında mikropları öldürürken sütü de sütlükten çıkartıyor.Bunu asla unutmayın.kaynatacağım diye illaki köpük köpük kaynatnaıza luzum yok.90-100 dereceyi bulsun yeterlidir.Yoksa sütün içindeki faydalı enzimleri de öldürürsünüz. 4- Kefir yaparken kullanacağınız süt,kesinlikle oda sıcaklığında olacak.Buz dolabından çıkarılan süt ile kaynadıktan sonra soğumamış süt kefirde kullanılmaz.Zira mayalanma olmaz. 5 - Kefir yapımında mutlaka plastik tel süzgeç,tahta veya plastik kaşın kullanınız.Metal süzgeç ve kaşık kullanmayınız. 6 -Öncelikle kefirinizi süzgeçe koyup suyun altında bir güzel yıkayıp süzünüz. 7 -süzdüğünüz kefir mantarcıklarını bir kavanoza koyun,kavanozun ağzına gelecek kadar da üstüne hazırladığını oda sıcaklığında ki sütü dökün.kavanozun ağzını kapağı ile kapatın. 8 - bu işlemi akşam yapın,sonra kavanozu karanlık bir yere,mesela mutfak dolabına kaldırın. 9 - ertesi akşam kavanozu alın,bir kase veya cam borcamın üstüne plastik süzgeci koyup,kavanozu süzgece boşaltın. 10 - Süzgeci hafif hafif sallayın ve içindekileri tahta-plastik kaşıkla çok hafif hafif ezin ki süzgeçden süzülsün. 11 - Süzülen kefirin ayransı,içilecek kısmıdır.Hatta süzerken arasıra süzgeçin altını da kaşıkla sıyırın. 12 - Bu işlem bitince süzgeçte kefir tanelerini göreceksiniz.Pamuk gibi,mısır patlağına benzeyen şekillerde. 13 - Süzgeçte kalan kefirleri artık yıkamıyorsunuz.Bunları tekrar kavanoza koyun ve üstünü süt ile örtün.Tekarar karanlık yere kaldırın. 14 - elde ettiğiniz kefir ayran gibi,ayransı tatdadır. 15 - Her kesin bünyesi değişiktir.Ben akşamları yatmadan evvel içerim.Bazılarına gece içerse gaz yaptığını söylüyor.Önemli olan aç karnına içmektir.Sabah kalktığınız da da olur.Aç olduğunuz da da.. 16 - Eğer kavanoz içinde bir kaç gün bırakır,unutursanız ekşir.Ama Ekşi ayran gibi olur.Ekşi kefir de içiliyor.Onun tadını da seviyorum.Ama içince gaz yapıyor... 17 - kefiri kavanozda yaptınız,ama uğraşamayacaksınız süzmesine veya elinizde yapılmış fazla var.O zaman kavanozu buzdolabına koyun.Kefir soğukta üremesini durdurur,ekişitmeden muhafaza edersiniz. 18 - Eğer uzun zaman yapmayacaksanız,kavanoza süt veya su koyarak (klorlu olmasın ) buzdolabına kaldırın.İstediğiniz sürece muhafaza edersiniz.Sonra da çıkarıp aynı muameleyle kullanmaya başlarsınız. Kefir ne işe mi yarar...Vallahi bana sormayın..Google amcaya sorun..O size inciğini cinciğini anlatsın...Su yerine votka içen,votka ile beslenen ruslar nasıl ölmüyorda yaşıyorlar.Putin neden bu kadar dinç ona sorun... |
Haşim aby Allah razı olsun, çok güzel bir anlatım, teşekkür ediyorum.
|
arkadaşlar benim de bir sorunum var cevaplarsanız sevinirim, bir arkadaştan kefir mayası almıştım antepten ankaraya göndermişti kargoda . miktarı da bayağı fazlaydı. ilk günlerde mayalarken harika oluyordu süzünce pıhtılaşma devam ediyor şişenin kapağını açtığımda bir ara fışkırmıştı bile. aradan 2-3 ay geçti başarılı5-10 mayalamadan sonra artık mayalayınca yine altında su üstte de yoğurt kıvamı oluşuyor ama süzünce pıhtılaşma olmuyor defalarca denedim pıhtılaşma hiç olmuyor süzünce. Bunun için belki mayalar aktifliğini yitirmiştir dedim buzdolabında bir miktar süt koyup mayayı 2 gün beklettim bu sürede süt katılaşmış yoğurt gibi olmuştu onu süzüp attım yine süt koyup 2 gün daha beklettim yine süzdüm attım bu kez de 1 litre AOÇ sütünü aldım hafif ılıttım mayaladım aynı şekilde pıhtılaşma oldu altında yeşil su oluştu süzdüm yine aynı şekilde süzünce pıhtılaşma olmadı.
Buna göre mayalar öldü mü, ölse altında yeşil su oluşur muydu, ne yapacağımı bilmiyorum acaba canlandırma yöntemimde mi hata var. bu yöntemi de bir arkadaş söylemişti. |
Kefirin saklanması konusunda eğer su içerisinde buzdolabında muhafaza edilecekse (yanlış hatırlamıyorsam) suyunun haftada bir değiştirilmesi gerektiği söyleniyordu. Kefir taneleri suyun içerisinde bir haftadan fazla bekletildiğinde zamanla koku yapıyor. Acaba bu aşamaya gelmiş kefir tekrar kullanılamaz mı?
|
Sayın üyeler, ben de yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar kefir mayası ile yaklaşık 700 ml süt mayaladım, tam 24 saat, kıvamı yoğurdun daha cıvığı gibiydi, üzeri köpürmüştü. Süzgeç ile süzdüm, fakat tadı kefir ile alakasızdı. Acı bozuk bir tat vardı, kefir le alakası yok. Mayada mı sorun var, yoksa süre mi uzun olmalıydı. Mayalarken karanlıkta kavanozun ağzı kapalı olarak mayaladım.
Yardımınızı rica ediyorum. |
Mayalama sırasında kabın ağzını kapakla kapamayın temiz bir bez ya da peçete kullanın.
|
Alıntı:
|
Tariflerde ağzının temiz bir bez ya da peçete ile kapatılması önerilir. Kapakla kapatmayın.
Değişim size olduğu gibi oluyor. |
Ben Memet beye katılıyorum, kabın ağzı kapakla kapatırılsa kaba oksijen az girer ve mayalama kalitesi düşer, canlıların yeterince oksijen alması lazım, bence önemli bir ayrıntı.
|
Teşekkürler, tekrar deneyeceğim. Bir de bendeki kefir mayası 1 tatlı kaşığı kadar. Onu daha hızlı çoğaltmak için ne yapmalıyım. 2-3 gün az miktarda süt içerisinde bekletirsem, büyüme kaydedermiyim.
|
Alıntı:
kefir yapanlara tavsiyem bir kaç mayalamadan sonra (4-5 gibi),maynınızı süzüp,süzgeçte kalan kefirlerinizi klorlu olmayan bir su ile iyice yıkayın.Beyaz sütleri aksın.Kefir yenilensin,havalansın,hava alsın,tazelensin,sonra tekrar mayalamaya devem edersiniz.Aksi halde kefir yorulur.Ne de olsa kefir bir mantar türevidir. Şöyle de düşünebilirsiniz.Çiftçiler neden 2-3 sene buğday-arpa ekeip sonra tarlayı ekmezler nadasa bırakırlar.Veya üçüncü sene fasulye gibi yeşil bitki ekerler.Çünkü tahıl ekimi üst üste yapıldığında toprağın azotunu alıyor.Toprak vitamince zayıflıyor.Nadasa bırakmakla toprak dinlendiriliyor.Hatta yeşil bitki ekimi yapılarak toprak azot bakımından güçlendiriliyor. Aynı bunun gibi düşünelim. Hiç bir veya iki doğum yapmış hanım ile ard arda her sene doğum yapan hanım bir midir.Birincisi aslan gibi vucuda sahiptir.İkincisinin vucudunda kan kalmadığı,kalsiyumu bittiği için yüzü kara sarı,kanburu çıkmış avurtları çökmüş haldedir. Kefirlerinizi de arada dinlendirin. Kapak meselesine gelince...Bunlar safsatadır.Ağzının kapalı olması hijyenlik içindir.Kapatmazsan bir de bakmışsın,sinek,böcek içinde.Yoksa oksijen alıyor veriyor meselesi değil.Ben kavanozda yaparım,ağzıda sıkı sıkı kapalı..Ayran gibi kefir içiyorum .Fermantasyonu da oluyor .. 490 nolu yazımı okuyup tatbik ederseniz yapamayacağınız bir şey yok... Yazın yapmayın..Sıcaklarda çabuk mayalanma,ekşime,ve fışlama oluyor.Kapağı açtığınızda gazoz gibi gaz çıkarıyor. Eylül de itibaren yapmaya başlayabilirsiniz.Havalar artık müsait. Buzdolabı +5- + 6 derecedir.Bu soğuklukta kefir mayalanmasını durdurur beyler.Buzdolabında iken mayalanma olmaz...Unutmayalım.. Ekmeği mayalayıp yuğurdukdan sonra neden üstünü ,etrafını örtersiniz? Belli bir derece sıcakllık sağlayıp,mayalanarak kabarsın göz göz olsun diye... Koyun bakalım mayaladığınız ekmeği buzdolabına,kabaracak mı bir görün..Sevgilerimle |
İlginç bir yazı yazmışsınız ekmeğin üstü kurumasın diye bezle örtülür dolapda da gayet güzel kabarır denerseniz görürsünüz.
Üniversite de ağzını kapakla kapamayın,örtün diyor okuduğunuzda anlayacağınız gibi örtmeyi öneriyoruz. Sizinde bildiğiniz üzere çıkan gazlardan ötürü. Biraz daha dikkatli olmalı kişisel gözlemlerinizi genellemeden önce. Ben yazları dolaba koyarım gündüz gayet de güzel mayalanır. Kefirin yorulması gibi bir durum da yoktur. Nadasa alınma tarlalarda geçerli eski bir tekniktir. Artık o da yapılmıyor. |
Benim demek istediğim, bütün canlıların yeterli miktarda oksijene ihtiyacı var, kapak sıkı bir şekilde kapalı olursa Kefir'i olumsuz yönde etkileyeceğini, onu için, üzerine temiz bir bez veya peçete bırakılması daha iyi olur diye düşünüyorum.
|
Alıntı:
|
Sayın Herbil, öğrenmek babında söylüyorum, Kefir içerisindeki bakteriler oksijensiz solunum yapıyorlar mı?, teşekkür ediyorum, kolay gelsin.
|
Alıntı:
|
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar hayırlı ve bereketli işler, verdiğiniz değerli bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Müsaadenizle Kefir Saklama ile ilgili sizlere bir soru sormak istiyorum, sorum şu : Kefirimi süzdükten sonra Kefir Tanelerini küçük bir cam kavanoza koyup üzerine su(hazır veya arıtılmış su) dolduruyorum(kefirin üzerini örtene kadar) ve kapağını kapatıp buzdolabına koyuyorum, bir sonraki kefir yapımına kadar 5-6 gün buzdolabında kalıyor. Benim şahsi gözlemime göre sanki kefirim çok yavaş büyüyor, genel olarak köy sütünü(keçi sütü) kullanıyorum, arada bir hazır sütleri de(UHT sütleri) kullandığım oluyor. Uzun süre olmamak kaydıyla Kefir Tanelerini temiz suyla yıkıyorum. Hacim olarak sanki yavaş büyüyor, arkadaşlar bunlar normal şeyler mi?, örnek olarak, bir fidanın ağaç olana kadar büyüyüp yavaşlaması, bu da böyle midir? Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
Buzdolabında bekletmeniz nedeniyle yavaş büyümesi normal.
|
Memet bey teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
|
Alıntı:
Kefirde bulunan mikroorganizmaların harcayacağı oksijen miktarı mikro düzeydedir, kavanoz ağzına kadar dolu olmadığı sürece kapakla süt arasında kalan havadaki oksijen fazlasıyla yeter. |
Alıntı:
Ayrıntılı bilgilendirmenizdeki herşey tamamen doğru.Yıllardır kefir kullanırım, tüm uygulamalarda mutabıkız.5 ay önce uzun bir seyahatimden dolayı anneme bırakmıştım, aynı sistem ve özeni gösterdiğini sanıyorum, ancak o zamandan beri tadı, mayalanması olağan olduğu halde, çoğalması son derece azaldı.Ne yapmam gerektiğine karar veremedim.Bilgilendirirseniz sevinirim. |
Ne kadar oksijen kullandığını ya da kefir mayasının oksijen ihtiyacı olup olmadığına dair bilimsel bilgim yok. Maya sütün içinde olduğuna göre bir oksijen kullanımı durumu olduğunu düşünmüyorum. Bakteriler oksijen kullanır diye bir genelleme yok.
Üniversiteden bana maya verildiğinde söyleneni aktardım. Kapakla kapatıldığında hoş olmayan bir koku oluyor. Sadece bu kadarını bilebilirim. Sorun oksijen kullanımı değil görünüşe göre çıkan gazlarla ilgili. Doğrusunu bu başlığı okuyan hocalar açıklarlar. |
Üstteki alıntı yazıda okuduğumda daha önce gözümden kaçan bir noktayı yakaladım. Yazın kefir yapmayın, eylül gibi yeniden başlayın önerisine karşılık olarak ve kendi deneyimime dayanarak, bugüne dek kefiri yaz kış demeden yaparız hiç bir problem yaşamadık. Belki kefir mayasının oda sıcaklığında oluşan ani ve alışılmışın dışındaki farklılıklar bu gibi sorunları yaratıyordur. Sıcaklık bakımından standartı tesadüfen ya da bilinçli olarak yakalayabildiğimizde sorun olmadığını düşünüyorum.
Yine uygulama olarak kefir mayasını bugüne dek hiç su içinde saklamadığımı, ne zaman saklamam gerekse süt içinde sakladığımı, eğer süt içinde mayalanma gerçekleşecek kadar çok bekletirsem ve hala saklamam gerekiyorsa süzüp yeniden süt içinde muhafaza ettiğimi paylaşayım. Sağlıklı günler. |
Mayalama esnasında cam kap ve cam kapak kullanıyoruz. Bahsedilen koku oluşmuyor. Ama geçmişte plastik kapaklı kapta mayalanma sonucunda zaman zaman bir koku almışlığım vardır. Cam kapağa geçişten sonra bunu deneyimlemedim.
|
Yaz ile kış, daha doğrusu sıcaklık farkı mayalanma süresini etkiliyor. Kışın daha uzun sürede kıvamını buluyor. Kıbrıs çok sıcak olmasına rağmen yazın bir sıkıntı yaşamadım.
İlk başladığım dönemde kapak konusunu denedim, tavsiyem hava alacak şekilde peçete ya da temiz geçirgen bir bezle örtülmesi. Hatta mayalanma süresinin ortasında yavaşça karıştırınca daha güzel ve kolay mayalanıyor. Bir de ben her mayalamadan sonra taneleri klorsuz suyla yıkıyorum. Eğer yıkamadan saklanırsa ya da tekrar mayalamaya alınırsa tanelerde, kefirin tadında bozulma başlıyor. Forumun güzelliği herkes deneyimlerini burada paylaşıyor ve öğreniyor. Ben ilk zamanlar beklemeye aldığımda sütte saklıyordum ve dolapta olmasına rağmen hafif bozulma gözlemlemiştim. Bunun üzerine suda bekletmeye başladım kefirlerin daha uzun süre dayandığını gördüm. Sn. Kelebek Çalısı'nın http://www.agaclar.net/forum/996587-post475.htm yazısından sonra tekrar beklemeleri süt içinde yapmaya başladım. İlk seferdeki problemin sebebi uzun süre bekletme olabilir diye düşündüm ve tekrar denemeye kara verdim. |
uzun ugraslar sonucu bir aktarda bugun bulmayi basarabildim kefirin mantarı. marketlerde satilan kefirlerin dogalligindan suphem oldugu icin bu mantardan kendi kefirimi yapmak istiyorum. ancak simdi elimdeki siseye baktigimda 0-4 derecede saklanmasi gerektigi yazdigini farkettim. aldigim aktar bunu oda sicakliginda satiyordu. yani ben bugun bu urunu alasiya kadar belki 1 senedir 24-25 derecede sisesinde beklemekte. bu isten anlayan siz yazar dostlarimdan bu durumun bir zarari olup olmadigi konusunda beni aydinlatmalari icin yardimlarini rica etmekteyim. isik altinda inceledim, bazi taneler kararmis, griyle siyah arasi bir renk almislar, bozulmuslarmidir bi acaba yardim edin lutfen:(
Not: harf hatalarim icin ozur dilerim, klavye yuzunden:( |
ben yeni üyeyim acil kefir mayası bulmam lazım yardımcı olursanız sevinirim
|
Kefirde karmanın iyi bir durum olduğunu sanmıyorum.
Üniversitenin ürettiği kefir var. Başlıkta ayrıntıları vardı. Onu bulmayı deneyin. |
kefiri mayalarken içerisine şeker ilave edilmesi mayaya zarar verirmi yoksa besin olarak faydası olur mu?
Ayrıca ; Aldığım kefir mayası sütü mayalıyor, ama yaklaşık 1 ay olmasına rağmen büyüme kaydedemedi, aldığım gibi kaldı. büyüme hızı nasıl olmalı, |
Alıntı:
Ben naçizane şeker kullanmanızı tavsiye etmem Sn. herbil. Kefir mayanızı hiç bozmayın. |
Günlük hayatımızda bile beyaz şeker kullanımının hiç bir faydası yok, zarardan başka. Kefire normal ölçüde pekmez katarsanız hem ekşisi azalır hemde çoşarlar, çok hızlı bir şekilde büyürler, denedim bunu gözlemledim, kefire bal katıp onuda deneyecem. Kefirden maksimum faydalanmak için mantıklı deneyler ve araştırma yapmak lazım, diye düşünüyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025