agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

Kozet 16-11-2012 19:18

Merhaba,bugün aktardan kefir mayası aldım,sanırım marka ismi vermek forum kurallarına aykırıdır o yüzden yazmıyorum.Ufak bir ilaç şişesinin içinde maya ve miktarı bir çay kaşığından hallice.Acaba bu miktarda maya için ne kadar süt kullanmalıyım?Daha önce yanıtlanmış bir soru ise özür dilerim,18 sayfayı da okumaya çalıştım ama gözden kaçırmış olabilirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

mrduran 16-11-2012 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kozet (Mesaj 1049403)
Merhaba,bugün aktardan kefir mayası aldım,sanırım marka ismi vermek forum kurallarına aykırıdır o yüzden yazmıyorum.Ufak bir ilaç şişesinin içinde maya ve miktarı bir çay kaşığından hallice.Acaba bu miktarda maya için ne kadar süt kullanmalıyım?Daha önce yanıtlanmış bir soru ise özür dilerim,18 sayfayı da okumaya çalıştım ama gözden kaçırmış olabilirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba efendim,

Dün dayım için, İngiltere' ye götürülmek üzre(havalimanından geçirebilirse o da..) Kemeraltı çarşısından, baharatçıdan 10 tl. ye dediğiniz gibi minik bir şişe kefir aldık. Satan kişi 1 su bardağı süt ile başlayın, 3-5 gün sonra süt ilave edin dedi.
Gene dün E.ü. Ziraat fakültesine gidip, oranın satış büfesinden 30 tl. ye kuru kefir mayası aldık(yarım avuç kadar). Oranın müdürü; ''750 gr. süt ile başlayın, 1 ay sonra mahalleye bile dağıtırsınız/satarsınız'' dedi.

İçimi aynı ayran tadında olan sıvı kefir suyu da içtik E.Ü. de, kefir içtiğimizi bilmesem ayran derdim kesinlikle, güzel içimli bir şey.

Saygılarımla lütfen.

Kozet 17-11-2012 12:02

Teşekkür ederim,ben de 1 bardakla başlamalıyım sanırım.Umarım çoğaltmayı başarabilirim,olmazsa en iyisi üşenmeyip E.Ü'den almak herhalde.

mrduran 17-11-2012 12:26

Merhabalar,

Sözünü ettiğim kefir ;

http://img26.imageshack.us/img26/1688/img0715xh.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/6963/img0718qa.jpg

Şişe ile aldığımı dayımın valizinde bulamadık :)

Şu idi sanırım.

Saygılarımla lütfen.

Hamdullah 22-11-2012 10:42

Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, doğal inek sütünden kefir yapıyorum, mayalamadan sonra bayağı koyu oluyor ve süzülmesi çok zor oluyor ve zaman alıyor, bununla ilgili bir çözüm ve önerileriniz var mı?, ikinci olarak bu sorunla ilintili, şöyle bir şey denemek istiyorum, kefir tanelerini hijneyik küçük bir plastik kutuya koyup, ağzı kapalı bir şekilde ve kutunun etrafı düzenli aralıklarla delinmiş bir şekilde sütün içine koyup kefiri mayalamak istiyorum(Bikti Çayı Kaşığı örneği gibi), bu şekilde bir şey yapsam kefir mayalanır mı, verim alır mıyım?, görüş ve önerileriniz bekliyorum arkadaşlar, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Kiraz 22-11-2012 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1052316)
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, doğal inek sütünden kefir yapıyorum, mayalamadan sonra bayağı koyu oluyor ve süzülmesi çok zor oluyor ve zaman alıyor, bununla ilgili bir çözüm ve önerileriniz var mı?, ikinci olarak bu sorunla ilintili, şöyle bir şey denemek istiyorum, kefir tanelerini hijneyik küçük bir plastik kutuya koyup, ağzı kapalı bir şekilde ve kutunun etrafı düzenli aralıklarla delinmiş bir şekilde sütün içine koyup kefiri mayalamak istiyorum(Bikti Çayı Kaşığı örneği gibi), bu şekilde bir şey yapsam kefir mayalanır mı, verim alır mıyım?, görüş ve önerileriniz bekliyorum arkadaşlar, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Çok ince telli plastik süzgeçten geçirebilirsiniz. Salladıkça kolayca süzülüyor.

mrduran 22-11-2012 18:56

Alıntı:

Selamün Aleyküm,

Merhaba efendim,

Eğer bu yazıyı okumayı becerebilirseniz, cevabı orada sanırım.

Fofosu mevcut idi, aslı şu an İngiltere'de.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.
http://g1211.hizliresim.com/13/q/g5gg4.jpg

Arka sayfası 524 no'lu mesajdadır. Bu ön sayfayı yükleyememiştim, site kurallarına aykırı bir yükleme ise özürlerimle lütfen.

Saygılarımla...

Muhsin Hanif 23-11-2012 21:23

Alıntı:

Selamün Aleyküm,

Aleyküm Selam,
Çok koyu oluyorsa ya süreyi gereğinden uzun tutuyorsunuz ya da kefir tanelerine göre sütü az koyuyorsunuz diye düşünüyorum. Uzun süre mayalanınca ekşiliği de artıyor.
Tanelerin yaklaşık büyüklüğünü, sütün miktarını, süreyi yazarsanız bir fikir yürütebiliriz kendi denemelerimize göre.

Ben denemedim ama bir fikir ; taneleri ince bir tülün içine koyup, bağladığınız ipi biraz uzun tutup bir nevi poşet çay sistemi şeklini deneyebilirsiniz. Tavsiyem mayalama süresinin ortasında biraz karıştırın.

Hamdullah 24-11-2012 18:29

Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum değerli fikirlerinizden dolayı, Allah razı olsun, her seferinde 3 kilo süt mayalıyorum, yalnız mayalama ortasında karıştırmıyorum, bunu deneyecem, Sayın Muhsin bey'in söylediği şekilde, "kefiri tülbentin içine koyup ve bir iple sütün içine sarkıtılması fikri bende düşündüm, hatta, uygulamaya kalkıştım ve tekrar vaçgetçim, bunu mutlaka bir gün deneyecem, kefiri uzun süre bekletmiyorum, normal ekşiliğe ulaştıktan sonra hemen mayalamayı sonlandırıyorum(yaklaşık bir buçuk gün bekletiyorum), ben şöyle bir şey yapıyorum, aldığım çiğ sütü kaynatmadan mayalıyorum, bunu 30 yıldan fazla kefirle haşir-neşir olan bir abenin tavsiyesi üzerine başladım, önceden çekindim biraz, kefir, dışarından gelen ve içindeki mikropları öldürme kabiliyetine sahip olduğu, çiğ sütün zararlı yönünü izole ettiğini söylemesi üzerine endişelerim azaldı. Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

kelebek çalısı 24-11-2012 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1053698)

...aldığım çiğ sütü kaynatmadan mayalıyorum, bunu 30 yıldan fazla kefirle haşir-neşir olan bir abenin tavsiyesi üzerine başladım, önceden çekindim biraz, kefir, dışarından gelen ve içindeki mikropları öldürme kabiliyetine sahip olduğu, çiğ sütün zararlı yönünü izole ettiğini söylemesi üzerine endişelerim azaldı.

Kefir mayasının mikropları, bakterileri öldürme kabiliyeti olup olmadığı konusu daha önceki sayfalarda tartışılmıştı. Bu konuya şüphe ile yaklaşmanızı tavsiye ederim.

Hamdullah 24-11-2012 20:42

Sayın Kelebek Çalısı bu bilgiden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, ilgili linki gösterebilir misiniz?, en azından bir fikir sahibi oluruz, Allah razı olsun.

kelebek çalısı 24-11-2012 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1053753)
Sayın Kelebek Çalısı bu bilgiden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, ilgili linki gösterebilir misiniz?, en azından bir fikir sahibi oluruz, Allah razı olsun.

Sayfa numarası olarak 15 ve 16. sayfalarda bu konu ile ilgili yazılan mesajlar var. Ben de o zaman bu konu tartışılırken kendi yazdığım mesajda alıntıladığım kaynaklara dayandırarak kefir mayasının çiğ sütteki bakteri veya virüsleri öldürmeyeceği ile ilgili tezi özetlemiştim.

Rica ederim. Kefirinizi sağlıkla içiniz.

denizkan 25-11-2012 05:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1029141)
Şeker besin kaynağı mıdır? Tabi şeker bambaşka bir konu ama şekerin taşıdığı boş kaloridir, enerji verse de hücre dejenerasyonunu hızlandıran şekeri meyve ve sebzelerden aldığımız kadarıyla bıraksak ve kefiri de doğal hali ile katışıksız kullansak en doğrusu olmaz mı sizce de?

Ben naçizane şeker kullanmanızı tavsiye etmem Sn. herbil.

Bu bilgiyi nereden aldınız bilemiyorum ama insan beyninin tek beslenme kaynağı oksijen ve şeker yani glukoz olduğunu çok iyi biliyorum.

Sizin de belirttiğiniz gibi yüksek düzeyde glukozun hücre tahribatına da yol açtığı kadar, kan şekerinin düşmesi de beyinde şuur, bilinç kaybına ve arkasından bayılmaya ve bununla gelen pek çok semptomatik olguya yol açtığını da belirtmeden geçemeyeceğim.

Benol Hazaroğlu 27-11-2012 19:34

Dün ilk defa kefir yaptım.
Mayası bir akrabadan alındı. Eşi gırtlak kanseri olmuştu 3 sene evvel. Ameliyat kemoterapi ve sağlığına kavuştu. Tedaviler bittikten sonra kefire başladı hiçbir sorunu yok.

Dün saat 2 de kaynamış, oda sıcaklığına gelmiş sütümden yarım kilosunu cam kavonaza koydum, mayamı ekledim ağzını kapattım ve mini fırına yerleştirdim.
Bu gün 2 de açacakken 5te aklıma geldi.

Sonuç koyu ayran kıvamında ve çok lezzetli bir kefir olmuştu afiyetle içtim.
En ufak bir koku ve ekşilik yoktu ve çok lezzetliydi.

Hamdullah 20-12-2012 13:37

Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar kafama takılan bir soruyu sizlere sormak istiyorum, sorum şu : Normal ev yoğurduna(köy yoğurdu) bir miktar Kefir Tanesi katarsak, yoğurdun vitamin/mineral değerini yükseltir mi?, fayda sağlar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

ayhat 20-12-2012 14:19

evet bende bunu merak ediyorum yoğurt mayalarken yoğurt mayasıyla beraber az miktarda hazır kefir eklesek iyi olur mu?

Muhsin Hanif 20-12-2012 20:09

Mikrobiyolog değilim, o yüzden yanlış yorum yapıyor da olabilirim. Sadece fikir yürütüyorum ; sütü yoğurda çeviren 2 bakteri ( Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus. kaynak )

sütü kefire çevirenler ise streptokoklar, laktobasiller ve mayalardan oluşan, simbiyoz yaşam süren kültür taneleri. Bu kefir tanelerindeki bakteri ve mayaların türleri, sayıları farklı olabilmekte ve karmaşık bir mikro biyolojik yapıya sahipler.kaynak

Bence en temel fark yoğurt mayalanmasının sıcak-ılık sütle, kefirin oda sıcaklığında olması. Bu da bakterilerin farklı yaşam yapılarını ortaya koyuyor.

Bu farklılık da birlikte yaşayan, birbirlerinin besin zincirine katkıda bulunan kültür bireylerine zarar verebilir düşüncesindeyim.

Mutlaka denenmiştir ve örneklerine rastlamadığımıza göre başarısız olmuştur diye de bir kanıya sahibim.

Araştırma ve denemenin insanlığın bugünkü bilim ve teknoloji seviyesine gelmesindeki en büyük etmen olduğuna inanmışımdır.
İlk fırsatta deneyeceğim. Deneyenlerin sonuçlarını da merakla burada bekliyeceğim. ;)

denizakvaryumu 20-12-2012 20:30

Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır.

Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır.

Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da yok !!).

Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur.

Sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir.

ayhat 21-12-2012 09:59

Sn. Muhsin Hanif cevabınız için çok teşekkür ederim, bir sorum daha olacaktı, tamam marketlerden alınan yoğurt iyi değil ev yoğurdu yapıyorum bende, peki kefiri hazır alsak o da mı aynı derecede etkisiz?

sevim.K 21-12-2012 10:18

Ben hazır kefir almadım. Komşumdan aldım sütün içinde çoğalıyor o. Arkadaşım benimle paylaştı çoğalan kefiri. Çekinerek almıştım ama içimini sevdim.

ayhat 21-12-2012 10:38

Sevim abla ona bakamıcam, ziyan ederim diye korkuyorum o yüzden hazır alıyorum

Filiz 26-12-2012 19:10

Danem adresinden türkiyenin heryerine kefir isteyebilirsiniz. Laboratuar şartlarında hazırlanmış sağlıklı kefirler. Havale yapabiliyorsunuz ve ardından kargo alıcı ödemeli elinize geliyorlar. İletişim kısmından temasa geçebilirsiniz.

ayhat 28-12-2012 11:52

danem adresinden kefir alan var mı? birde mayalşadıkça kefir daneleri bvüyüyormuş büyüyen kısımı nasıl muhafaza edeceğiz?

mrduran 28-12-2012 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhat (Mesaj 1076704)
danem adresinden kefir alan var mı? birde mayalşadıkça kefir daneleri bvüyüyormuş büyüyen kısımı nasıl muhafaza edeceğiz?

Merhaba efendim,

Mesaj 527 de, E.Ü. Ziraat Fakültesinin bröşüründe cevabı var.

Saygılarımla lütfen.

ayhat 28-12-2012 16:06

Teşekkür ederim

dostca 04-01-2013 09:59

Kefir

Merhaba arkadaşlar,
Ev ortamında 5 senedir kefir mayalamakta ve ailecek severek içmekteyiz.Bu zaman zarfında okuduklarım ve deneyimlerim ile hijyen bir şekilde mayalamakta ve sorun yaşamamaktayım.
Çoğaldıkça dağıtarak çevremde de bu güzel içeceğin faydalarından kişilerin faydalanmasını sağladım.
Merakım ve bu güzel sitemizin bilgileri ile bir çok konuda denemelerim oldu, nadir bulunan Çarkıfelek bitkisi yetiştirmesi, kudret narı yetiştirdim, bukaşi (EM aktif ile )yaptım ve kullanmaktayım böyle bir forum sitemizin olması bizim için büyük şans.
Elimde bir miktar (3-5 kişilik) kefir mayası bulunmakta bunu cüzi bir ücret karşılığı yapmak isteyen arkadaşlara gönderebilirim, gönderilecek miktar 1 litre süte yetecek miktar olup piyasada satılanların 4 katıdır.Ayrıca meraklı olan veya dikmek veya kullanmak isteyen arkadaşlara çarkıfelek çiçeği tohumu veya kudret narı tohumu veya bukaşi gübresi sıvı (em ile aktifleştirilmiş ) hediye olarak göndereceğim,amacım kazanç elde etmek değil maksat paylaşım olsun isteyen arkadaşlar özelimden bana ulaşabilirler..:rolleyes:

AÇakıcı 09-03-2013 02:18

endüstriyel ve geleneksel olarak iki çeşit kefir mayası var. hazır kefir ile mayaladığınız kefir gerçek geleneksel kefir değildir. kefir bakteri ve mantarlardan oluşmuş bir mayası var endüstriyel mayaların içinden bazı bakteri kültürlerini ve mantarları öldürüyorlar. böylece standart lezzet ve uzun ömürlü bir kefir üretiyorlar. fakat yok edilen bakteri ve mantarların yararlarını da yok etmiş oluyorlar. geleneksel mayalarda ise mayanın içeriği kullanıma göre değişebiliyor. yani içerisindeki bazı bakteri ve mantar kültürlerinin bazıları zamanla ölebiliyor olabiliyor. ürettiği kefirin tadı, kıvamı değiştiğinde anlıyorsunuz. ama endüstriyel mayalardan daha sağlıklı oldukları kesin.

benim kefir mayası artık çok yavaş çoğalıyor, hatta çoğalmıyor diyebilirim. ve artık her defasında yoğurt kıvamında kefir üretiyor. elinde daha sağlıklı bir maya olan varsa gönderebilir mi?

nebile 11-03-2013 12:44

Mahalledeki aktardan almış olduğum kefir mayasını uzun süre kullandım, günlük süt şişesindeki sütün miktarını 1/4 kadar azaltip, aynı şişesinde yapıyordum, gayet lezzetli ve kıvamlı kefir üretebildim. Bir süre ara vermem gerekti, kefirleri iyice yıkayıp, koyu renkli küçük bir kavanoza içme suyu ile birlikte, ağzı kapalı olarak buzdolabında sakladım. Kullanacağım zaman kefirlerin görüntüsü gayet sağlıklıydı(renk beyaz ve taneler diri) ancak yaptığım kefirin tadı son derece garipti, bir kere daha denedim ancak yine aynı sonucu aldım. Forumu inceledim sanırım bekletirken suyunu haftada bir degistirmek gerekiyormuş, yeniden maya elde etmem gerekecek...

tLykckr 13-03-2013 14:45

Konuyla yeni ilgilenmeye başladım. Aklıma takılan bir soru var. Kefir mayasının ölmemesi için metalle hiçbir şekilde temas ettirilmemeli olduğu söylenmişti ya; peki cam kavanozun kapağı da metal kavanozun içinde buzdolabında bekletilmesi gerektiğinden söz ediliyor. Bunun olumsuz bir etkisi olur mu onun için de plastik bir kap mı tercih etmek gerekiyor? şimdiden teşekkür ederim

dostca 14-03-2013 08:57

Merhaba,
Maya ve kefire metal deymemesinin amacı; metal ile etkileşime geçerek onu aşındırması ve kefir içeceğinin içinde metal kalıntısının kalmaması için ve tabi ki diğer taraftan da mayanın metal tarafından zarara uğratılmasının önlenmesi için, aliminyum gibi yumuşak ve çabuk etkileşime giren metallere dikkat etmek gerek, günümüzde birçok malzeme paslanmaz kaliteli çelik den üretildiği ve etkileşime girmesi çok düşük olduğu için çok önemli olmamakla birlikte genede tedbiri elden bırakmamakta fayda var derim.
Kavanozun kapağı metal olmakla birlikte kefir ve su değmediği için sorun olmaz zaten kapakların alt kısımları paslanmaması için plastik ile kaplanmıştır. (çoğunlukla)
Sizi gene rahatsız ediyorsa kapağın içine naylon koyup o şekilde kapatabilirsiniz.

qwerty16 23-03-2013 19:47

Bende kefir mayası istiyorum elinde fazla olan biri varsa kargosunu ben öderim.

qwerty16 24-03-2013 06:46

Hep hazır kefir alıyorum.bende bağımlılık yaptı..lütfen fazla mayası olan verirse denemek isterim
Saygılarımla.......

dostca 24-03-2013 20:37

Qwerty16 ; merhaba
kefir isteminiz için, özelinize bildirim yapılmıştır.Geri dönerseniz yardımcı olurum,

nergız 24-03-2013 20:59

Yaklaşık bir aydır kefir mayalamaktayım.1 kefir tanem aşırı büyüdü.Hafifçe ayırmaya çalıssam mayaya zarar verirmiyim.Tecrübeli kişiler cavap verirse sevinirim.teşekkürler..

dostca 25-03-2013 07:31

Merhaba

:rolleyes:Merhaba Nergis hanım, mayanızın daha çabuk gelişmesini istiyorsanız ezmeden elinizle uygun boyutlarda kopararak küçültürseniz daha çabuk gelişip büyüyeceklerdir. Bir zararı olmayıp aksine çoğalmasını teşvik etmiş olursunuz. İyi ve sağlıklı günler dilerim..

denizcem 25-03-2013 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nebile (Mesaj 1117810)
Mahalledeki aktardan almış olduğum kefir mayasını uzun süre kullandım, günlük süt şişesindeki sütün miktarını 1/4 kadar azaltip, aynı şişesinde yapıyordum, gayet lezzetli ve kıvamlı kefir üretebildim. Bir süre ara vermem gerekti, kefirleri iyice yıkayıp, koyu renkli küçük bir kavanoza içme suyu ile birlikte, ağzı kapalı olarak buzdolabında sakladım. Kullanacağım zaman kefirlerin görüntüsü gayet sağlıklıydı(renk beyaz ve taneler diri) ancak yaptığım kefirin tadı son derece garipti, bir kere daha denedim ancak yine aynı sonucu aldım. Forumu inceledim sanırım bekletirken suyunu haftada bir degistirmek gerekiyormuş, yeniden maya elde etmem gerekecek...

Merhaba nebile, ben de kefir yapıyorum ... saklamak gerektiğinde bir miktarı su içinde kavanozla buzdolabında saklıyorum... yeniden yapmak gerektiğinde ilk birkaç sfer evet kötü oluyor ama tekrar eski tadına varıyor...sanırım 3. mayalamada tekrar aynı tadı alabilirsiniz...yani mayalar tekrar aktif olabiliyorlar...

nergız 25-03-2013 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dostca (Mesaj 1126611)
:rolleyes:Merhaba Nergis hanım, mayanızın daha çabuk gelişmesini istiyorsanız ezmeden elinizle uygun boyutlarda kopararak küçültürseniz daha çabuk gelişip büyüyeceklerdir. Bir zararı olmayıp aksine çoğalmasını teşvik etmiş olursunuz. İyi ve sağlıklı günler dilerim..

Teşekkür ederim sayın Dostca ..Dokunabilirmiyim ki acaba ?Deneyelim bakalım..Talibi çok mayamın çoğaltmak durumundayım.Elliycez mecbur..Teşekkürler tekrar...

dostca 25-03-2013 19:36

Dikkat edin ısırmasın.. şaka şaka..siz bayanlar alemsiniz yaa.. :D

Muhsin Hanif 25-03-2013 23:37

Saklama konusunda bir tavsiyede bulunayım.
Eğer iki haftaya kadar tekrar mayalama yapacaksanız süt içinde bekletmeniz daha iyi.
Doğal ortamında saklamak daha sağlıklı.

Dikkat etmeniz gereken şey ise buzdolabında da mayalama ( çok daha yavaş da olsa ) devam ettiği için yaklaşık 2 haftadan sonra kendi ürettiği asit kendine zarar vermeye başlıyor.

Uzun süre ( mesela 1 ay ) bekletilen mayalar ilk 1-2 seferde kötü sonuç veriyor. Onları içmeyin, dökün. 3. den itibaren düzeliyor ama her zaman değil, özelliğini kaybetmiş yani ölmüş de olabiliyor.

Daha uzun süre saklamak isterseniz son mayalamadan sonra temiz, klorsuz suyla iyice yıkayın. Suyu üzerinde kalmasın, silkeleyin ve cam bir kabın içerisinde (ağzı kapalı) buz yerine koyun.

Okuyun, deneyin ve yaşayarak öğrenin.;)

qwerty16 26-03-2013 16:11

Sayın dostca;
başkasındanda istediydim o vereceğini söyledi.Cevabı beklettiğim için özür dilerim..
saygılarımla......

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025