Konu: Kefir
View Single Post
Eski 10-07-2012, 16:11   #475
kelebek çalısı
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah Mesajı Göster
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar benim sizlere bir sorum olacak müsaitseniz tabii, sorum şu : Normalde Kefir tanelerini süte atarken(koyarken-katarken), uygun miktarda doğal tuz veya uygun miktarda üzüm pekmezini Kefirle beraber süte katıp mayalarsak güzel bir şey olur mu?, artısı-eksisi neler olabilir arkadaşlar?, bu konuda bilgi ve tecrübelerinizi bekler, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
Sn. Hamdullah merhaba,

sorunuz üzerine kişisel düşüncemi belirtmek istedim. Düşüncem doğrultusunda kefir mayasını sütten başka bir ürün içinde bulundurmayı seçmem veya mayayı sütten ayrı başka katkı malzemeleri ile sütte bekleterek elde edeceğim karışımın kefir olma özelliğini taşımayacağına inanırım.

Ayrı bir konu ama, kefir mayasını saklama konusunda bazı yerlerde okuduğum kefir mayasının su içinde muhafaza edilebileceğine dair düşüncelere de sıcak bakmıyorum. Mayalanma sürecinde sütten hariç hangi ürün olursa olsun bence kefir mayası ile gireceği etkileşim sonucunda kefirin doğal olarak mayalanma sürecini bozacağından farklı bir ürün olacaktır. Kefir mayasının da özelliğini bozabilir bu gibi katkılar. Kısacası bundan sonra farklı bir kimyası olabilir bu malzemelerle birlikte reaksiyona giren kefir mayasının.

Laboratuvar çalışmaları yapmak gerekir sanırım bunun sonuçlarını bilebilmek için. Ben sadece kişisel fikrimi belirtiyorum.

Fakat mayalama işlemi sonucu elde ettiğimiz kefirin içine sulu içmeyi seviyorsak su katıyoruz koyuluğunu, açıklığını damak tadımıza göre ayarlayabiliyoruz. Ha iki bardağı yanyana koyup birine kefir birine su doldurarak bir ondan bir bundan içeriz, ha içine su katarak tüketiriz, aynı şey.

Sanırım yine mayalama işlemi sonucu elde ettiğimiz kefirin içine pekmez veya tuz katarsak bunun sakıncası olmaz.

Ben mayanın sadece süt ile temas etmesi taraftarıyım.

Teşekkür ederim.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön