agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)

Beğeni Düzeni212Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2012, 09:49   #481
Ağaç Dostu

adacık's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah Mesajı Göster
Arkadaşlar Kefirle ilgili bir kaç sualim olacak sizlere, müsaitseniz, sorum şu : Kefiri kaç güne kadar buzdolabında bekletip içebiliriz?, ikinci sualim : Kefiri ne kadar ekşilikte içebiliriz?, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
hazır alınan ürünlerde kapak açıldıktan sonra 3 günde tüketilmesi öneriliyor

adacık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 10:09   #482
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-07-2011
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir tanelerini süte katarken bir miktar pekmez veya balı süte ilave edersek, olumsuz bir durum ortaya çıkar mı, yararına bir katma değer katar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Hamdullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 10:49   #483
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Pekmez sütü kesiyor bildiğim kadarıyla. Süte herhangi bir katkı eklemeseniz bence daha uygun olur.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 12:34   #484
Ağaçsever

Memet bey Allah razı olsun, teşekkür ediyoruz.

Eski 10-08-2012, 17:49   #485
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Alıntı:
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir tanelerini süte katarken bir miktar pekmez veya balı süte ilave edersek, olumsuz bir durum ortaya çıkar mı, yararına bir katma değer katar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
Kefirle balı karıştırmak da iyi olmaz. Çünkü balın içinde çok güçlü antibakteriyel maddeler var. Kefiri öldürebilir.

Ayrıca kefir süt şekeri laktoz ile besleniyor. Pekmezde bulunan fruktoz, kefiri su kefirine dönüştürebilir. Bu da geri dönüşü olmayan bir dönüşümdür.

Bence sütü olduğu gibi kullanmak daha iyi olur. Eğer tatlandırmak istiyorsanız kefir mayasını süzdükten sonra ilave edebilirsiniz. Yine de bence bu durumda da bal iyi bir fikir olmaz çünkü antibakteriyel etki kefirin yararını yok edebilir.

tener beğendi.
polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 21:15   #486
Ağaçsever

Sayın Polatuz çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bu bilgiden dolayı, Allah razı olsun.

Eski 14-08-2012, 12:29   #487
Ağaçsever

Selamün Aleyküm,
Herkese kolay gelsin, arkadaşlar Kefiri mayalayıp süzüyorum > buzdolabına bırakıyorum ve orda dahi küpürmeye devam ediyor ve ekşiliği fazlalaşıyor > arkadaşlar sizde de durum böyle midir?, birde, Kefiri kaç gün içerisinde tüketmem lazım, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Not : Günlük pastörize edilmiş keçi sütünu kullanıyorum.

Eski 01-09-2012, 11:32   #488
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-09-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Sebahattin Bey ne oldu, buldunuz mu kefir danelerinden?

Benden size gelebilecek kadar gelişmiş danem var. istiyorsanız göndereyim.
lütfen banada gönderebilirmisiniz hiçbiryerde bulamadım .gazi mah. celal bayar cad. leyla şimşek apt. altı 51/b silifke -mersin taliha güleç cep=05448143111

taliha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 16:19   #489
Ağaç Dostu

Yarkin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Ben de senelerdir kefir kullandim. Etrafima da hep dagitmistim. Malesef simdilerde bande de kalmadi. Esim kefir mantarini kullanmadigimiz zamanlar. kücük bir kavonozun icine süt koyup, derin sogutucuya koyarak muhaffaza ederdi. Durumu bilmiyen biri tarafindan kavanozumuz cöpe gittmis... Neyse olan oldu. Vesile ile derin dondurucuda süt ile beraber dondurup sakliyabilirsiniz`i vesile ile aktarmis oldum. Saygilar...

Yarkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 18:00   #490
Ağaçsever

sigortacihasim's Avatar

Giriş Tarihi: 18-09-2007
Değerli arkadaşlar,
Hepinizin yazdığı yazıları okudum.Kefiri üretip kullanan biri olarak yorumlarım aşağıdadır.
1- Süt neden kaynatılır.İnekten veya ineğin sağılması sırasında geçen bakteri veya mikroplar varsa bunların ölmesini sağlamak için kaynatırız.
2- Bildiğiniz gibi kaynatma yaparken,kaynattığımız tencerenin kapağını kaparsak ,kaynama daha çabuk olur.
3 - Sütün fokur fokur kaynatılması,aslında mikropları öldürürken sütü de sütlükten çıkartıyor.Bunu asla unutmayın.kaynatacağım diye illaki köpük köpük kaynatnaıza luzum yok.90-100 dereceyi bulsun yeterlidir.Yoksa sütün içindeki faydalı enzimleri de öldürürsünüz.
4- Kefir yaparken kullanacağınız süt,kesinlikle oda sıcaklığında olacak.Buz dolabından çıkarılan süt ile kaynadıktan sonra soğumamış süt kefirde kullanılmaz.Zira mayalanma olmaz.
5 - Kefir yapımında mutlaka plastik tel süzgeç,tahta veya plastik kaşın kullanınız.Metal süzgeç ve kaşık kullanmayınız.
6 -Öncelikle kefirinizi süzgeçe koyup suyun altında bir güzel yıkayıp süzünüz.
7 -süzdüğünüz kefir mantarcıklarını bir kavanoza koyun,kavanozun ağzına gelecek kadar da üstüne hazırladığını oda sıcaklığında ki sütü dökün.kavanozun ağzını kapağı ile kapatın.
8 - bu işlemi akşam yapın,sonra kavanozu karanlık bir yere,mesela mutfak dolabına kaldırın.
9 - ertesi akşam kavanozu alın,bir kase veya cam borcamın üstüne plastik süzgeci koyup,kavanozu süzgece boşaltın.
10 - Süzgeci hafif hafif sallayın ve içindekileri tahta-plastik kaşıkla çok hafif hafif ezin ki süzgeçden süzülsün.
11 - Süzülen kefirin ayransı,içilecek kısmıdır.Hatta süzerken arasıra süzgeçin altını da kaşıkla sıyırın.
12 - Bu işlem bitince süzgeçte kefir tanelerini göreceksiniz.Pamuk gibi,mısır patlağına benzeyen şekillerde.
13 - Süzgeçte kalan kefirleri artık yıkamıyorsunuz.Bunları tekrar kavanoza koyun ve üstünü süt ile örtün.Tekarar karanlık yere kaldırın.
14 - elde ettiğiniz kefir ayran gibi,ayransı tatdadır.
15 - Her kesin bünyesi değişiktir.Ben akşamları yatmadan evvel içerim.Bazılarına gece içerse gaz yaptığını söylüyor.Önemli olan aç karnına içmektir.Sabah kalktığınız da da olur.Aç olduğunuz da da..
16 - Eğer kavanoz içinde bir kaç gün bırakır,unutursanız ekşir.Ama Ekşi ayran gibi olur.Ekşi kefir de içiliyor.Onun tadını da seviyorum.Ama içince gaz yapıyor...
17 - kefiri kavanozda yaptınız,ama uğraşamayacaksınız süzmesine veya elinizde yapılmış fazla var.O zaman kavanozu buzdolabına koyun.Kefir soğukta üremesini durdurur,ekişitmeden muhafaza edersiniz.
18 - Eğer uzun zaman yapmayacaksanız,kavanoza süt veya su koyarak (klorlu olmasın ) buzdolabına kaldırın.İstediğiniz sürece muhafaza edersiniz.Sonra da çıkarıp aynı muameleyle kullanmaya başlarsınız.

Kefir ne işe mi yarar...Vallahi bana sormayın..Google amcaya sorun..O size inciğini cinciğini anlatsın...Su yerine votka içen,votka ile beslenen ruslar nasıl ölmüyorda yaşıyorlar.Putin neden bu kadar dinç ona sorun...

09beydereli beğendi.
sigortacihasim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2012, 14:00   #491
Ağaçsever

Haşim aby Allah razı olsun, çok güzel bir anlatım, teşekkür ediyorum.

Eski 02-09-2012, 22:59   #492
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-09-2012
arkadaşlar benim de bir sorunum var cevaplarsanız sevinirim, bir arkadaştan kefir mayası almıştım antepten ankaraya göndermişti kargoda . miktarı da bayağı fazlaydı. ilk günlerde mayalarken harika oluyordu süzünce pıhtılaşma devam ediyor şişenin kapağını açtığımda bir ara fışkırmıştı bile. aradan 2-3 ay geçti başarılı5-10 mayalamadan sonra artık mayalayınca yine altında su üstte de yoğurt kıvamı oluşuyor ama süzünce pıhtılaşma olmuyor defalarca denedim pıhtılaşma hiç olmuyor süzünce. Bunun için belki mayalar aktifliğini yitirmiştir dedim buzdolabında bir miktar süt koyup mayayı 2 gün beklettim bu sürede süt katılaşmış yoğurt gibi olmuştu onu süzüp attım yine süt koyup 2 gün daha beklettim yine süzdüm attım bu kez de 1 litre AOÇ sütünü aldım hafif ılıttım mayaladım aynı şekilde pıhtılaşma oldu altında yeşil su oluştu süzdüm yine aynı şekilde süzünce pıhtılaşma olmadı.

Buna göre mayalar öldü mü, ölse altında yeşil su oluşur muydu, ne yapacağımı bilmiyorum acaba canlandırma yöntemimde mi hata var. bu yöntemi de bir arkadaş söylemişti.

kemaltahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2012, 19:00   #493
Ağaç Dostu

hüsnüyusuf's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2007
Galeri: 15
Kefirin saklanması konusunda eğer su içerisinde buzdolabında muhafaza edilecekse (yanlış hatırlamıyorsam) suyunun haftada bir değiştirilmesi gerektiği söyleniyordu. Kefir taneleri suyun içerisinde bir haftadan fazla bekletildiğinde zamanla koku yapıyor. Acaba bu aşamaya gelmiş kefir tekrar kullanılamaz mı?

hüsnüyusuf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 08:04   #494
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2009
Sayın üyeler, ben de yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar kefir mayası ile yaklaşık 700 ml süt mayaladım, tam 24 saat, kıvamı yoğurdun daha cıvığı gibiydi, üzeri köpürmüştü. Süzgeç ile süzdüm, fakat tadı kefir ile alakasızdı. Acı bozuk bir tat vardı, kefir le alakası yok. Mayada mı sorun var, yoksa süre mi uzun olmalıydı. Mayalarken karanlıkta kavanozun ağzı kapalı olarak mayaladım.

Yardımınızı rica ediyorum.

herbil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 09:05   #495

memet's Avatar

Mayalama sırasında kabın ağzını kapakla kapamayın temiz bir bez ya da peçete kullanın.

Eski 04-09-2012, 12:14   #496
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Mayalama sırasında kabın ağzını kapakla kapamayın temiz bir bez ya da peçete kullanın.
Bütün tariflerde ağzının kapatılması söyleniyor, ağzı açık kalırsa- kapalı kalırsa ne gibi değişim oluyor acaba ?

Eski 04-09-2012, 17:56   #497

memet's Avatar

Tariflerde ağzının temiz bir bez ya da peçete ile kapatılması önerilir. Kapakla kapatmayın.
Değişim size olduğu gibi oluyor.

Eski 04-09-2012, 18:52   #498
Ağaçsever

Ben Memet beye katılıyorum, kabın ağzı kapakla kapatırılsa kaba oksijen az girer ve mayalama kalitesi düşer, canlıların yeterince oksijen alması lazım, bence önemli bir ayrıntı.

Eski 04-09-2012, 22:50   #499
Ağaçsever

Teşekkürler, tekrar deneyeceğim. Bir de bendeki kefir mayası 1 tatlı kaşığı kadar. Onu daha hızlı çoğaltmak için ne yapmalıyım. 2-3 gün az miktarda süt içerisinde bekletirsem, büyüme kaydedermiyim.

Eski 05-09-2012, 09:02   #500
Ağaçsever

sigortacihasim's Avatar

Giriş Tarihi: 18-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kemaltahir Mesajı Göster
arkadaşlar benim de bir sorunum var cevaplarsanız sevinirim, bir arkadaştan kefir mayası almıştım antepten ankaraya göndermişti kargoda . miktarı da bayağı fazlaydı. ilk günlerde mayalarken harika oluyordu süzünce pıhtılaşma devam ediyor şişenin kapağını açtığımda bir ara fışkırmıştı bile. aradan 2-3 ay geçti başarılı5-10 mayalamadan sonra artık mayalayınca yine altında su üstte de yoğurt kıvamı oluşuyor ama süzünce pıhtılaşma olmuyor defalarca denedim pıhtılaşma hiç olmuyor süzünce. Bunun için belki mayalar aktifliğini yitirmiştir dedim buzdolabında bir miktar süt koyup mayayı 2 gün beklettim bu sürede süt katılaşmış yoğurt gibi olmuştu onu süzüp attım yine süt koyup 2 gün daha beklettim yine süzdüm attım bu kez de 1 litre AOÇ sütünü aldım hafif ılıttım mayaladım aynı şekilde pıhtılaşma oldu altında yeşil su oluştu süzdüm yine aynı şekilde süzünce pıhtılaşma olmadı.

Buna göre mayalar öldü mü, ölse altında yeşil su oluşur muydu, ne yapacağımı bilmiyorum acaba canlandırma yöntemimde mi hata var. bu yöntemi de bir arkadaş söylemişti.
Sn.Kemaltahir Bey,Kefir konusunda 490 nolu yazımı okursanız,aradığınız bütün soruların cevabı orada var.
kefir yapanlara tavsiyem bir kaç mayalamadan sonra (4-5 gibi),maynınızı süzüp,süzgeçte kalan kefirlerinizi klorlu olmayan bir su ile iyice yıkayın.Beyaz sütleri aksın.Kefir yenilensin,havalansın,hava alsın,tazelensin,sonra tekrar mayalamaya devem edersiniz.Aksi halde kefir yorulur.Ne de olsa kefir bir mantar türevidir.
Şöyle de düşünebilirsiniz.Çiftçiler neden 2-3 sene buğday-arpa ekeip sonra tarlayı ekmezler nadasa bırakırlar.Veya üçüncü sene fasulye gibi yeşil bitki ekerler.Çünkü tahıl ekimi üst üste yapıldığında toprağın azotunu alıyor.Toprak vitamince zayıflıyor.Nadasa bırakmakla toprak dinlendiriliyor.Hatta yeşil bitki ekimi yapılarak toprak azot bakımından güçlendiriliyor.
Aynı bunun gibi düşünelim.
Hiç bir veya iki doğum yapmış hanım ile ard arda her sene doğum yapan hanım bir midir.Birincisi aslan gibi vucuda sahiptir.İkincisinin vucudunda kan kalmadığı,kalsiyumu bittiği için yüzü kara sarı,kanburu çıkmış avurtları çökmüş haldedir.
Kefirlerinizi de arada dinlendirin.
Kapak meselesine gelince...Bunlar safsatadır.Ağzının kapalı olması hijyenlik içindir.Kapatmazsan bir de bakmışsın,sinek,böcek içinde.Yoksa oksijen alıyor veriyor meselesi değil.Ben kavanozda yaparım,ağzıda sıkı sıkı kapalı..Ayran gibi kefir içiyorum .Fermantasyonu da oluyor ..
490 nolu yazımı okuyup tatbik ederseniz yapamayacağınız bir şey yok...
Yazın yapmayın..Sıcaklarda çabuk mayalanma,ekşime,ve fışlama oluyor.Kapağı açtığınızda gazoz gibi gaz çıkarıyor.
Eylül de itibaren yapmaya başlayabilirsiniz.Havalar artık müsait.
Buzdolabı +5- + 6 derecedir.Bu soğuklukta kefir mayalanmasını durdurur beyler.Buzdolabında iken mayalanma olmaz...Unutmayalım..
Ekmeği mayalayıp yuğurdukdan sonra neden üstünü ,etrafını örtersiniz?
Belli bir derece sıcakllık sağlayıp,mayalanarak kabarsın göz göz olsun diye...
Koyun bakalım mayaladığınız ekmeği buzdolabına,kabaracak mı bir görün..Sevgilerimle

adneser ve Ayşe Derin beğendi.
sigortacihasim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2012, 09:42   #501

memet's Avatar

İlginç bir yazı yazmışsınız ekmeğin üstü kurumasın diye bezle örtülür dolapda da gayet güzel kabarır denerseniz görürsünüz.

Üniversite de ağzını kapakla kapamayın,örtün diyor okuduğunuzda anlayacağınız gibi örtmeyi öneriyoruz. Sizinde bildiğiniz üzere çıkan gazlardan ötürü. Biraz daha dikkatli olmalı kişisel gözlemlerinizi genellemeden önce. Ben yazları dolaba koyarım gündüz gayet de güzel mayalanır.

Kefirin yorulması gibi bir durum da yoktur. Nadasa alınma tarlalarda geçerli eski bir tekniktir. Artık o da yapılmıyor.

Ayşe Derin beğendi.
Eski 05-09-2012, 11:05   #502
Ağaçsever

Benim demek istediğim, bütün canlıların yeterli miktarda oksijene ihtiyacı var, kapak sıkı bir şekilde kapalı olursa Kefir'i olumsuz yönde etkileyeceğini, onu için, üzerine temiz bir bez veya peçete bırakılması daha iyi olur diye düşünüyorum.

Eski 05-09-2012, 12:21   #503
Ağaçsever

Alıntı:
Benim demek istediğim, bütün canlıların yeterli miktarda oksijene ihtiyacı var, kapak sıkı bir şekilde kapalı olursa Kefir'i olumsuz yönde etkileyeceğini, onu için, üzerine temiz bir bez veya peçete bırakılması daha iyi olur diye düşünüyorum.
bazı bakteriler oksijensiz solunum yaparlar,

Eski 05-09-2012, 13:19   #504
Ağaçsever

Sayın Herbil, öğrenmek babında söylüyorum, Kefir içerisindeki bakteriler oksijensiz solunum yapıyorlar mı?, teşekkür ediyorum, kolay gelsin.

Eski 05-09-2012, 15:02   #505
Ağaçsever

Alıntı:
Sayın Herbil, öğrenmek babında söylüyorum, Kefir içerisindeki bakteriler oksijensiz solunum yapıyorlar mı?, teşekkür ediyorum, kolay gelsin.
Sonuçta asitik bir ortam oluştuğuna göre oksijenli solunum yapıyorlar diye biliyorum, bilirkişi olanların cevap vermesinde fayda var.

Eski 27-09-2012, 08:52   #506
Ağaçsever

Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar hayırlı ve bereketli işler, verdiğiniz değerli bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Müsaadenizle Kefir Saklama ile ilgili sizlere bir soru sormak istiyorum, sorum şu : Kefirimi süzdükten sonra Kefir Tanelerini küçük bir cam kavanoza koyup üzerine su(hazır veya arıtılmış su) dolduruyorum(kefirin üzerini örtene kadar) ve kapağını kapatıp buzdolabına koyuyorum, bir sonraki kefir yapımına kadar 5-6 gün buzdolabında kalıyor. Benim şahsi gözlemime göre sanki kefirim çok yavaş büyüyor, genel olarak köy sütünü(keçi sütü) kullanıyorum, arada bir hazır sütleri de(UHT sütleri) kullandığım oluyor. Uzun süre olmamak kaydıyla Kefir Tanelerini temiz suyla yıkıyorum. Hacim olarak sanki yavaş büyüyor, arkadaşlar bunlar normal şeyler mi?, örnek olarak, bir fidanın ağaç olana kadar büyüyüp yavaşlaması, bu da böyle midir? Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Düzenleyen Hamdullah : 27-09-2012 saat 14:16
Eski 27-09-2012, 08:57   #507

memet's Avatar

Buzdolabında bekletmeniz nedeniyle yavaş büyümesi normal.

Eski 27-09-2012, 14:11   #508
Ağaçsever

Memet bey teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Eski 27-09-2012, 16:02   #509
Ağaç Dostu

Ayşe Derin's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
İlginç bir yazı yazmışsınız ekmeğin üstü kurumasın diye bezle örtülür dolapda da gayet güzel kabarır denerseniz görürsünüz.

Üniversite de ağzını kapakla kapamayın,örtün diyor okuduğunuzda anlayacağınız gibi örtmeyi öneriyoruz. Sizinde bildiğiniz üzere çıkan gazlardan ötürü. Biraz daha dikkatli olmalı kişisel gözlemlerinizi genellemeden önce. Ben yazları dolaba koyarım gündüz gayet de güzel mayalanır.

Kefirin yorulması gibi bir durum da yoktur. Nadasa alınma tarlalarda geçerli eski bir tekniktir. Artık o da yapılmıyor.
Sayın Memet;

Kefirde bulunan mikroorganizmaların harcayacağı oksijen miktarı mikro düzeydedir, kavanoz ağzına kadar dolu olmadığı sürece kapakla süt arasında kalan havadaki oksijen fazlasıyla yeter.

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 16:07   #510
Ağaç Dostu

Ayşe Derin's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sigortacihasim Mesajı Göster
Sn.Kemaltahir Bey,Kefir konusunda 490 nolu yazımı okursanız,aradığınız bütün soruların cevabı orada var.
kefir yapanlara tavsiyem bir kaç mayalamadan sonra (4-5 gibi),maynınızı süzüp,süzgeçte kalan kefirlerinizi klorlu olmayan bir su ile iyice yıkayın.Beyaz sütleri aksın.Kefir yenilensin,havalansın,hava alsın,tazelensin,sonra tekrar mayalamaya devem edersiniz.Aksi halde kefir yorulur.Ne de olsa kefir bir mantar türevidir.
Şöyle de düşünebilirsiniz.Çiftçiler neden 2-3 sene buğday-arpa ekeip sonra tarlayı ekmezler nadasa bırakırlar.Veya üçüncü sene fasulye gibi yeşil bitki ekerler.Çünkü tahıl ekimi üst üste yapıldığında toprağın azotunu alıyor.Toprak vitamince zayıflıyor.Nadasa bırakmakla toprak dinlendiriliyor.Hatta yeşil bitki ekimi yapılarak toprak azot bakımından güçlendiriliyor.
Aynı bunun gibi düşünelim.
Hiç bir veya iki doğum yapmış hanım ile ard arda her sene doğum yapan hanım bir midir.Birincisi aslan gibi vucuda sahiptir.İkincisinin vucudunda kan kalmadığı,kalsiyumu bittiği için yüzü kara sarı,kanburu çıkmış avurtları çökmüş haldedir.
Kefirlerinizi de arada dinlendirin.
Kapak meselesine gelince...Bunlar safsatadır.Ağzının kapalı olması hijyenlik içindir.Kapatmazsan bir de bakmışsın,sinek,böcek içinde.Yoksa oksijen alıyor veriyor meselesi değil.Ben kavanozda yaparım,ağzıda sıkı sıkı kapalı..Ayran gibi kefir içiyorum .Fermantasyonu da oluyor ..
490 nolu yazımı okuyup tatbik ederseniz yapamayacağınız bir şey yok...
Yazın yapmayın..Sıcaklarda çabuk mayalanma,ekşime,ve fışlama oluyor.Kapağı açtığınızda gazoz gibi gaz çıkarıyor.
Eylül de itibaren yapmaya başlayabilirsiniz.Havalar artık müsait.
Buzdolabı +5- + 6 derecedir.Bu soğuklukta kefir mayalanmasını durdurur beyler.Buzdolabında iken mayalanma olmaz...Unutmayalım..
Ekmeği mayalayıp yuğurdukdan sonra neden üstünü ,etrafını örtersiniz?
Belli bir derece sıcakllık sağlayıp,mayalanarak kabarsın göz göz olsun diye...
Koyun bakalım mayaladığınız ekmeği buzdolabına,kabaracak mı bir görün..Sevgilerimle
Haşim Bey;

Ayrıntılı bilgilendirmenizdeki herşey tamamen doğru.Yıllardır kefir kullanırım, tüm uygulamalarda mutabıkız.5 ay önce uzun bir seyahatimden dolayı anneme bırakmıştım, aynı sistem ve özeni gösterdiğini sanıyorum, ancak o zamandan beri tadı, mayalanması olağan olduğu halde, çoğalması son derece azaldı.Ne yapmam gerektiğine karar veremedim.Bilgilendirirseniz sevinirim.

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025