Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kemaltahir
arkadaşlar benim de bir sorunum var cevaplarsanız sevinirim, bir arkadaştan kefir mayası almıştım antepten ankaraya göndermişti kargoda . miktarı da bayağı fazlaydı. ilk günlerde mayalarken harika oluyordu süzünce pıhtılaşma devam ediyor şişenin kapağını açtığımda bir ara fışkırmıştı bile. aradan 2-3 ay geçti başarılı5-10 mayalamadan sonra artık mayalayınca yine altında su üstte de yoğurt kıvamı oluşuyor ama süzünce pıhtılaşma olmuyor defalarca denedim pıhtılaşma hiç olmuyor süzünce. Bunun için belki mayalar aktifliğini yitirmiştir dedim buzdolabında bir miktar süt koyup mayayı 2 gün beklettim bu sürede süt katılaşmış yoğurt gibi olmuştu onu süzüp attım yine süt koyup 2 gün daha beklettim yine süzdüm attım bu kez de 1 litre AOÇ sütünü aldım hafif ılıttım mayaladım aynı şekilde pıhtılaşma oldu altında yeşil su oluştu süzdüm yine aynı şekilde süzünce pıhtılaşma olmadı.
Buna göre mayalar öldü mü, ölse altında yeşil su oluşur muydu, ne yapacağımı bilmiyorum acaba canlandırma yöntemimde mi hata var. bu yöntemi de bir arkadaş söylemişti.
|
Sn.Kemaltahir Bey,Kefir konusunda 490 nolu yazımı okursanız,aradığınız bütün soruların cevabı orada var.
kefir yapanlara tavsiyem bir kaç mayalamadan sonra (4-5 gibi),maynınızı süzüp,süzgeçte kalan kefirlerinizi klorlu olmayan bir su ile iyice yıkayın.Beyaz sütleri aksın.Kefir yenilensin,havalansın,hava alsın,tazelensin,sonra tekrar mayalamaya devem edersiniz.Aksi halde kefir yorulur.Ne de olsa kefir bir mantar türevidir.
Şöyle de düşünebilirsiniz.Çiftçiler neden 2-3 sene buğday-arpa ekeip sonra tarlayı ekmezler nadasa bırakırlar.Veya üçüncü sene fasulye gibi yeşil bitki ekerler.Çünkü tahıl ekimi üst üste yapıldığında toprağın azotunu alıyor.Toprak vitamince zayıflıyor.Nadasa bırakmakla toprak dinlendiriliyor.Hatta yeşil bitki ekimi yapılarak toprak azot bakımından güçlendiriliyor.
Aynı bunun gibi düşünelim.
Hiç bir veya iki doğum yapmış hanım ile ard arda her sene doğum yapan hanım bir midir.Birincisi aslan gibi vucuda sahiptir.İkincisinin vucudunda kan kalmadığı,kalsiyumu bittiği için yüzü kara sarı,kanburu çıkmış avurtları çökmüş haldedir.
Kefirlerinizi de arada dinlendirin.
Kapak meselesine gelince...Bunlar safsatadır.Ağzının kapalı olması hijyenlik içindir.Kapatmazsan bir de bakmışsın,sinek,böcek içinde.Yoksa oksijen alıyor veriyor meselesi değil.Ben kavanozda yaparım,ağzıda sıkı sıkı kapalı..Ayran gibi kefir içiyorum .Fermantasyonu da oluyor ..
490 nolu yazımı okuyup tatbik ederseniz yapamayacağınız bir şey yok...
Yazın yapmayın..Sıcaklarda çabuk mayalanma,ekşime,ve fışlama oluyor.Kapağı açtığınızda gazoz gibi gaz çıkarıyor.
Eylül de itibaren yapmaya başlayabilirsiniz.Havalar artık müsait.
Buzdolabı +5- + 6 derecedir.Bu soğuklukta kefir mayalanmasını durdurur beyler.Buzdolabında iken mayalanma olmaz...Unutmayalım..
Ekmeği mayalayıp yuğurdukdan sonra neden üstünü ,etrafını örtersiniz?
Belli bir derece sıcakllık sağlayıp,mayalanarak kabarsın göz göz olsun diye...
Koyun bakalım mayaladığınız ekmeği buzdolabına,kabaracak mı bir görün..Sevgilerimle