Konu: Kefir
View Single Post
Eski 27-09-2012, 16:07   #510
Ayşe Derin
Ağaç Dostu
 
Ayşe Derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sigortacihasim Mesajı Göster
Sn.Kemaltahir Bey,Kefir konusunda 490 nolu yazımı okursanız,aradığınız bütün soruların cevabı orada var.
kefir yapanlara tavsiyem bir kaç mayalamadan sonra (4-5 gibi),maynınızı süzüp,süzgeçte kalan kefirlerinizi klorlu olmayan bir su ile iyice yıkayın.Beyaz sütleri aksın.Kefir yenilensin,havalansın,hava alsın,tazelensin,sonra tekrar mayalamaya devem edersiniz.Aksi halde kefir yorulur.Ne de olsa kefir bir mantar türevidir.
Şöyle de düşünebilirsiniz.Çiftçiler neden 2-3 sene buğday-arpa ekeip sonra tarlayı ekmezler nadasa bırakırlar.Veya üçüncü sene fasulye gibi yeşil bitki ekerler.Çünkü tahıl ekimi üst üste yapıldığında toprağın azotunu alıyor.Toprak vitamince zayıflıyor.Nadasa bırakmakla toprak dinlendiriliyor.Hatta yeşil bitki ekimi yapılarak toprak azot bakımından güçlendiriliyor.
Aynı bunun gibi düşünelim.
Hiç bir veya iki doğum yapmış hanım ile ard arda her sene doğum yapan hanım bir midir.Birincisi aslan gibi vucuda sahiptir.İkincisinin vucudunda kan kalmadığı,kalsiyumu bittiği için yüzü kara sarı,kanburu çıkmış avurtları çökmüş haldedir.
Kefirlerinizi de arada dinlendirin.
Kapak meselesine gelince...Bunlar safsatadır.Ağzının kapalı olması hijyenlik içindir.Kapatmazsan bir de bakmışsın,sinek,böcek içinde.Yoksa oksijen alıyor veriyor meselesi değil.Ben kavanozda yaparım,ağzıda sıkı sıkı kapalı..Ayran gibi kefir içiyorum .Fermantasyonu da oluyor ..
490 nolu yazımı okuyup tatbik ederseniz yapamayacağınız bir şey yok...
Yazın yapmayın..Sıcaklarda çabuk mayalanma,ekşime,ve fışlama oluyor.Kapağı açtığınızda gazoz gibi gaz çıkarıyor.
Eylül de itibaren yapmaya başlayabilirsiniz.Havalar artık müsait.
Buzdolabı +5- + 6 derecedir.Bu soğuklukta kefir mayalanmasını durdurur beyler.Buzdolabında iken mayalanma olmaz...Unutmayalım..
Ekmeği mayalayıp yuğurdukdan sonra neden üstünü ,etrafını örtersiniz?
Belli bir derece sıcakllık sağlayıp,mayalanarak kabarsın göz göz olsun diye...
Koyun bakalım mayaladığınız ekmeği buzdolabına,kabaracak mı bir görün..Sevgilerimle
Haşim Bey;

Ayrıntılı bilgilendirmenizdeki herşey tamamen doğru.Yıllardır kefir kullanırım, tüm uygulamalarda mutabıkız.5 ay önce uzun bir seyahatimden dolayı anneme bırakmıştım, aynı sistem ve özeni gösterdiğini sanıyorum, ancak o zamandan beri tadı, mayalanması olağan olduğu halde, çoğalması son derece azaldı.Ne yapmam gerektiğine karar veremedim.Bilgilendirirseniz sevinirim.

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön