agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni959Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2011, 14:15   #1
Ağaçsever
 
trapezus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2010
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 79
Unhappy

Yüksek müsadenizle son bir soru sormak istiyorum. Tohum ekilecek pet bardakları çamaşır suyuyla sterilize ettim, torfu fırınladım, bi ev serası ürettim (balık kasası ve üzerine göre kesilmiş bir camla) kafamdaki tek soru işareti şu: tohumlarım bir kibrit kutusunun 5'te 1'i genişliğinde, tohumları ektikten sonra tarif ettiğiniz gibi 1 cm su dolu tepsiye oturtacam ve tohumlar mercimekten büyük oldukları için üstten spreyle nemlendirmeyi düşünüyorum. daha sonra ise pet bardakların ağzını buzdolabı streçiyle kapatacam ve seraya yerleştirecem. nemlenen torfu bu şekilde ne kadar süreç bırakmalıyım, nemini ne kadar zamanda kaybeder, ortalama ne sıklıkla ıslatmalıyım.
Not: torfun üzerine kapak olarak vermikülit kullacağım

Bu konudaki tedirginliğimin sebebi: bu yılki kahve tohumlarımı aşırı sulama sebebiyle bi çoğunu çürütmüş olmam.

İkinci sorum ise: kullanacağım tohum hakkında bazı kaynaklarda tohumların 1 gün suda bekletilmesi öneriliyor, bazı kaynaklarda ise suda bekletme hakkında bir öneri yok.
Suda beklemesi gereken bir tohumun bekletilmemesi ya da tam tersi bir durumda tohumun çimlenme oranında bir düşüş meydana gelir mi?


Saygılarla


Düzenleyen trapezus : 26-05-2011 saat 15:26 Neden: eksik bilgi
trapezus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2011, 20:43   #2
Ağaç Dostu
 
Zeki Yağlı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 943
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trapezus Mesajı Göster
Yüksek müsadenizle son bir soru sormak istiyorum. Tohum ekilecek pet bardakları çamaşır suyuyla sterilize ettim, torfu fırınladım, bi ev serası ürettim (balık kasası ve üzerine göre kesilmiş bir camla) kafamdaki tek soru işareti şu: tohumlarım bir kibrit kutusunun 5'te 1'i genişliğinde, tohumları ektikten sonra tarif ettiğiniz gibi 1 cm su dolu tepsiye oturtacam ve tohumlar mercimekten büyük oldukları için üstten spreyle nemlendirmeyi düşünüyorum. daha sonra ise pet bardakların ağzını buzdolabı streçiyle kapatacam ve seraya yerleştirecem. nemlenen torfu bu şekilde ne kadar süreç bırakmalıyım, nemini ne kadar zamanda kaybeder, ortalama ne sıklıkla ıslatmalıyım.
Not: torfun üzerine kapak olarak vermikülit kullacağım

Bu konudaki tedirginliğimin sebebi: bu yılki kahve tohumlarımı aşırı sulama sebebiyle bi çoğunu çürütmüş olmam.

İkinci sorum ise: kullanacağım tohum hakkında bazı kaynaklarda tohumların 1 gün suda bekletilmesi öneriliyor, bazı kaynaklarda ise suda bekletme hakkında bir öneri yok.
Suda beklemesi gereken bir tohumun bekletilmemesi ya da tam tersi bir durumda tohumun çimlenme oranında bir düşüş meydana gelir mi?


Saygılarla
Sayın trapezus,

Aslında bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okusanız bu kadar endişelenmezsiniz.

Torf normal olarak nemli olur: sıkılmış sünger kıvamında.

Eğer strelize ederken torbanın ağzını kapattıysanız nemi uçmaz, kurumaz.

Yoksa siz açık kapta mı fırınladınız torfu?

Eğer öyle ise iyice kurumuş torfu ıslatmak çok zordur.

Onun için ekim yapmadan önce torfu alttan üstten ıslatarak nemlendirin odan sonra ekin.

Ayrıca ben tohumlar mercimekten büyükse üstten spreyle ıslatmaya gerek yok dedim.

Siz tam tersini yapmaya çalışıyorsunuz.

Yanlış mı anlıyorum?

Biraz acemilik var galiba; kahve tohumu çimlendirme ile başlamaya çalışacağınıza daha kolay tohumlarla başlayın.

Başardıkça daha zorlarına geçersiniz.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2011, 08:36   #3
Ağaçsever
 
trapezus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2010
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 79
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı Mesajı Göster
Sayın trapezus,

Aslında bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okusanız bu kadar endişelenmezsiniz.

Torf normal olarak nemli olur: sıkılmış sünger kıvamında.

Eğer strelize ederken torbanın ağzını kapattıysanız nemi uçmaz, kurumaz.

Yoksa siz açık kapta mı fırınladınız torfu?

Eğer öyle ise iyice kurumuş torfu ıslatmak çok zordur.

Onun için ekim yapmadan önce torfu alttan üstten ıslatarak nemlendirin odan sonra ekin.

Ayrıca ben tohumlar mercimekten büyükse üstten spreyle ıslatmaya gerek yok dedim.

Siz tam tersini yapmaya çalışıyorsunuz.

Yanlış mı anlıyorum?

Biraz acemilik var galiba; kahve tohumu çimlendirme ile başlamaya çalışacağınıza daha kolay tohumlarla başlayın.

Başardıkça daha zorlarına geçersiniz.

Kolay gelsin.
Torfu, tavuk pişirmek için kullanılan fırın poşetine koyup ağzını kapatarak sterilize ettim ve henüz kullanmadığım için ağzını açmadım, poşetin kenarlarında su damlacıklarını görebiliyorum. zannersem nemini kaybetmedim.

Aslında geçen yıl kahve tohumu çimlendirdim 20 civarında fidanım var şu anda fakat geçen yılki başarı oranım %20 civarındaydı, bu sene bu oran düşecek gibi görülüyor.

İlginiz için tekrar teşekkürler Zeki Bey, yeni ektiğim kahvelerin ve salon çamı tohumlarının akıbetinden haberdar edeceğim sizi

trapezus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025