![]() |
|
![]() |
#91 |
Ağaç Dostu
|
Bu tohumun kabuğuna müdahale gerekir mi?
Merhaba , Resimdeki çimlenen tohumun kabuğu bir haftadır düşmemiş durumda. yaprakların gelişebilmesi için kabuğa müdahale edip ayırmak gerekirmi yoksa kendisi ayrılır mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-09-2007
|
Sayın H.ışık bence müddahale etmeyin. Tohum kabuğu bir süre sonra,bitkinin gelişmesiyle kendini atacaktır. Bu arada fotoğraf net olmadığından tohumun ne durumda olduğu pek anlaşılamıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2011
|
Her ne kadar aceleci olsakta toprakla ugrasmak sabri ogretiyor desenize ![]() Ogreniyorum ve de ogrenecegim cok sey var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2011
|
merhabalar.bende yeni tohumlar aldım ve çimlendirmeyi deneyeceğim.marul yapraklı fesleğenim,ucryphia cordifolia parfüm kokulu ağaç tohumum,clematis virginiana sarmaşığım ve habanero biber tohumlarım var.eğer kısmet olursa sizlere bir aceminin fotoromanını sunmayı düşünüyorum.hepinize kolaylıklar diliyorum.paylaşımlar için teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2011
|
Merhabalar: Yaklaşık bir ay önce ektiğim tohumlarım: bir ayda en büyükleri bu kadar oldu bu gelişme normal mi? Sanki çok yavaş gibi geliyor bana eğer normalse ne zaman şaşırtmalıyım bunları. Ya da benim sandığım gibiyse fide alacağım bunların yerine, almalı mıyım? Not: Resimler sırasıyla salatalık-domates-biber. Saygılarımla. Düzenleyen Domatesci : 14-05-2011 saat 10:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi farkettim ilk resimde yapraklar biraz büyük çıkmış ama baş parmağınızın ilk boğumu kadar vardır. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fidelerinin durumu gayet iyi görünüyor. Bu kadar büyümeleri de normal. Bu şaşırtmana da gerek yok. Eğer bir kap içinde onlarca tohum çimlenmiş olsa ve onlar bu boya gelmiş olsalardı, aynı kabın içinde o kadar fide birbirini engellemeden büyüyemezlerdi, birbirlerini engellerlerdi. O zaman o fideleri teker teker, senin şu anda bardaklarında olduğu gibi, bir kaba almak gerekirdi. Şaşırtma işte bu işleme denir. Yani seninkilerin bu şekilde büyümelerini engelleyecek bir şey yok. Senin şimdi yapman gereken, yavaş yavaş dış hava koşullarına alıştırman. Yani güneşe ve rüzgara. Bunun için hergün zayıf güneşten (yarı gölge) başlayarak ve giderek güneş altunda kalacağı zamanı artırarak, dışarıda bırak. 2-3 hafta sonra da toprağa dikebilirsin. Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-04-2009
|
Zeki Bey, Benim sebzelerde deneyimlerim doğrultusunda, salatalık, kabak, fasülye, ayçiçeği, mısır gibi tohumları, toprağa doğrudan ekmek daha iyi sonuçlar verdi. Önceki yıllarda bahsettiğim sebzelerden şaşırtma yaptıklarım, toprağa direk ektiklerimden daha yavaş gelişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zaten onlarda her bardakta hemen hemen 3 tohum vardı dün onları seyreltmiştim. Birde şu kadar olduğunda asıl yerine dikebilirsin diyeceğiniz bir boyut var mı? Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Daha önce ekim yöntemimi anlattığım gibi ektiğim tohumların halen hiçbir belirti vermemesi üzerine tohumları aramaya çıktım. Çok dikkatli bir şekilde tohumları ararken 5 tohumdan 3 tanesine ulaştım. Sanki hiç ıslanmamış gibi tohumu yeni elime alıyormuşum gibi kuru ve kök ve gövdesiz duruyordu. Resmini çektiğim bu tohumları tekrar ekebilirmiyim yoksa bunlar sağır tohumlardır diyerek yeni tohummu ekeyim? (her halükarda yeni tohum ekmek daha güvenilir gibi geliyor bana.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-02-2011
|
zeki bey merhabalar... hangi marka gübreyi ne oranda kullanıyorsunuz, öğrenebilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biraz sabırsız davranıyorsunuz gibime geliyor. Tabii çok heyecan verici ama siz tohumlara uygun şartları sağlayın gerisini zamana bırakın. Uygun şartlarısağladıysanız çok müdahale etmek iyi değildir. Bakın tabiatta herşey kendi kendine oluyor. Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gübre için tercih ettiğim bir marka yok. Fide üretimi için NPK yüzdeleri dengeli (N=Azot, P=Fosfor, K=Potasyum) herhangi bir marka olabilir. Örneğin 20-20-20 gibi. Benim şu anda kullanduğım Scott marka. Gübreyi çok az kullanmak lazım, yoksa çok zararlı olabilir. Örneğin gerçek yapraklar çıktıktan sonra, daha önce gübre vermeye gerek yok, 1 litre suya, 20-20-20 tozdan 1 gram katar ve eritirseniz yeterli olur. Gübreyi de 10 günde bir verseniz yeterli. Eğer gübrenizin konsantrasyonu 7-7-7 gibi ise 1 litre suya 3 gram karıştırın. Gübre NPK larını, eğer eşit veya eşite yakınsa, yalnız N göstergesine, yani ilk rakamı dikkate alın. Şaşırttıktan sonra 1 litreye katacağınız gübre miktarını ikiye katlayabilirsiniz. Fırsat bulduğumda bu konuda ileride daha detaylı açıklama yapmayı planlıyorum. Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2010
|
Zeki Bey beni tekrar cesaretlendirdiniz, çok beğendiğim kraliçe çelengi sarmaşığı ve birkaç petunya için yarın sabah tohum siparişi vereceğim ve tekrar deneyeceğim.... teşekkurler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-02-2011
|
zeki bey merhaba tohum çimlendirme işine sizin sayenizde deneme yanılma tecrübesi ile yavaş yavaş öğrendiğimi zanediyorum.Teşekkürler.. 1.ilk denememdeki tohumlar her türlü unsur gerçekleştiği halde boyları uzayıp gitmişti ve eğri büğrü oldular öğrettiğiniz gibi asıl yapraklar çıktıktan hemen sonra muhakkak bol ışık vermek geriyor ve boylar kısalıp kaliteli yapraklar çıkıyor. 2.asılyapraklar başlıktata gösterdiğiniz gibi zamanı geldimi muhakkak şaşırmak gerekiyor denedim 5.2.2011 de diktiğim sardunyalar asıl yaprakları çıkartığı günden beri büyümeden duruyordu yanlışımı anladım ve şaşırttım. bunların hepsini olması gereken ısı şatları ile yaptım şimdi sizden öğrenmek istediğim aylara göre hangi tohumların hangi ayda çimlendirmemiz gereken bir liste oluşturmanızı rica ederim.ehh işin tadını alınca bırakmak istemiyor insan birde lambalı ışık kaynağı kullanmadım yeni deniyeceğim bunu floresan lamba yerine piyasa yeni yeni çıkan ledli geniş açılı diğer ledli ışık kaynaklarına göre 50 kat ışık veren ve gücü 3 wat gibi (floresana göre 20w daha az enerji) aynı zamanda ısı vermeyen starter ayaklı led lambalar kullanırsak (hem ışık lümeni fazla olur, hem fazla ısı olmaz, hemde ekonomik olur ) tavsiye edebilirmisiniz .. sağlıcakla kalın teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
"Daha başarılı sayılırım" çok çekingen, kendinden emin olmayan bir söylem. "Ektiğim tohumların %50 sinden fazlasını çimlendirdim ve yerlerine diktim" diyeceğiniz günleri diliyorum. İnsan yalnız okuyarak değil daha çok kendi yaptığı hataların sebeplerini sorgulayarak öğreniyor. Ha gayret ![]() Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Neticeleri merakla bekliyoruz. Sizin başarınız başkalarını da cesaretlendirecek. Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Ağaç Dostu
|
Zeki bey benim fidelerim hakkındaki düşünceniz nedir acaba asıl yerlerine almalı mıyım yoksa havaların biraz daha ısınmasını mı beklemeliyim? Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz işin sırrını kapmışsınız. Artık sizi kimse tutamaz. Tohum çimlendirme zamanları ve şekli ile ilgili daha detaylı bilgileri zaman içinde fırsat buldukça yayınlayacağım. Önemli bir nokta, çimlendirmeyi ne zaman yapalım değil, çimlendikten sonra ne yapacağımın cevabında. Yani Ağustos ayında çimlendireceğiniz sardunya açamadan kış gelecek veya Ocak ayında çimlendirdiğiniz petunyayı Nisan ayına kada nerede tutacaksınızın cevabı çok önemli. Işığın öneminin farkına varmış olmanıza çok sevindim. LED lambalar tabii olur ama sanki şimdilik biraz daha pahalı gibi. Bence, amatör olarak, siz gene fluoresandan şaşmayın. Hem ucuz, hem de az yer işgal ediyor. Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fidelerin boyları dışarıya dikmek için gayet uygun. Yalnız gerçek yapraklar biraz sarıca görünüyor. Biraz gübre vermen lazım ama azar azar, yoksa yanar. Fideler şu anda nerede duruyor? İçeride yetişen bitkilerin körpe yaprakları, dışarıya tam güneşin altına çıkınca kavrulur, veya rüzgar yaprakların suyunu çabuk buharlaştırır ve köklerden gelen su yetişmeyeceği için fide buruşur. Bunun için fideyi dışarıya alıştırmak lazım. Bu sürede yapraklar kalınlaşır ve güneşten az etkilenir, rüzgarla buharlaşma az olur. Sen fidelerini günde birkaç saat, azgüneş alan bir yerde dışarıya alıştır. Güneşte kalma süresini hergün biraz artır. 1 hafta - 10 gün sonra da güneş bir yere dik. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Ağaçsever
|
, çimlendirmeyi ne zaman yapalım değil, çimlendikten sonra ne yapacağımın cevabında. İlginize teşekkrür ederim tam sizden beklediğim gibi bir cevap , işte bu yüzden blokta bir çimlendirme zamanı takvimi oluşturarak çimlenen bitkilerin büyüme ve çiçek verme devresindeki ayı iyi tesbit edilirse (fidelerin bakabilme tohum adetlerini iyi ayarlayıp o şeklilde saksılar isek) emeklerinin boşa çıkmadığını görmek insana güzel bir haz veriri çalışmalarınızı bekliyoruz .. not . mesela bu ay hangi çiçeklerinin çimlendirmesine başlıyalımki saksılama zamanında ondan keyif alalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yanmış koyun gübresi gayet güzel olur. Kolay gelsin |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-08-2009
|
iç mekanda veya mini seralarda çimlendirebileceğim tohum sayısı sınırlı olduğu için ilk tohum denememi direk bahçeye ekmekle başladım.Şansıma hava devamlı yağışlı,netice alamazsam o kadar tohuma yazık olacak.Bazı çiçek tohumları arsız ve güçlü olduğu için her ortamda çinlenirken bazıları heba oluyor. Hangi tür birkilerin,çiçek ve sebzelerin direk bahçaya uygulamada başarı şansının yüksek olduğunu söyleyebilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2011
|
Yanmis gubre nasil oluyor acaba? Benim burada bulabildigim organik gubre granul halinde. Onu da nasil kullanicagimi bilmiyorum. Ustunde yazilan bi kat toprak bi kat gubre diyor ama benim fidelerin altina nasil ekliyecegim ki gubreyi. Sulandirma yontemi olabilirmi ? Sivi organik gubre bulamadimda |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Ağaçsever
|
[QUOTE] Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2011
|
merhaba, bu forumdaki ik mesajım... kestane tohumu ekmiştim küçük bir saksıya. Saksının bir özelliği organik olması ve köklerin saksıdan dışarı çıkabilmesi. kestane bu minik saksının altından yeşerdi. şaşırdım çünkü bunun kök mü yoksa yeni yeşeren tohumun filizi mi olduğunu anlayamadım... Dayanamadım saksıdan toprağıyla beraber çıkardım. Tohum aşağıya doğru sarımsı ve kalınca bir kök ya da filiz vermiş... Kestane tohumundan kök mü daha önce çıkar yoksa fidanın kendisi(gövdesi) olacak filiz mi? Lütfen biri bana yardım etsin ne yapmam lazım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|