Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trapezus
Yüksek müsadenizle son bir soru sormak istiyorum. Tohum ekilecek pet bardakları çamaşır suyuyla sterilize ettim, torfu fırınladım, bi ev serası ürettim (balık kasası ve üzerine göre kesilmiş bir camla) kafamdaki tek soru işareti şu: tohumlarım bir kibrit kutusunun 5'te 1'i genişliğinde, tohumları ektikten sonra tarif ettiğiniz gibi 1 cm su dolu tepsiye oturtacam ve tohumlar mercimekten büyük oldukları için üstten spreyle nemlendirmeyi düşünüyorum. daha sonra ise pet bardakların ağzını buzdolabı streçiyle kapatacam ve seraya yerleştirecem. nemlenen torfu bu şekilde ne kadar süreç bırakmalıyım, nemini ne kadar zamanda kaybeder, ortalama ne sıklıkla ıslatmalıyım.
Not: torfun üzerine kapak olarak vermikülit kullacağım
Bu konudaki tedirginliğimin sebebi: bu yılki kahve tohumlarımı aşırı sulama sebebiyle bi çoğunu çürütmüş olmam.
İkinci sorum ise: kullanacağım tohum hakkında bazı kaynaklarda tohumların 1 gün suda bekletilmesi öneriliyor, bazı kaynaklarda ise suda bekletme hakkında bir öneri yok.
Suda beklemesi gereken bir tohumun bekletilmemesi ya da tam tersi bir durumda tohumun çimlenme oranında bir düşüş meydana gelir mi?
Saygılarla
|
Sayın trapezus,
Aslında bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okusanız bu kadar endişelenmezsiniz.
Torf normal olarak nemli olur: sıkılmış sünger kıvamında.
Eğer strelize ederken torbanın ağzını kapattıysanız nemi uçmaz, kurumaz.
Yoksa siz açık kapta mı fırınladınız torfu?
Eğer öyle ise iyice kurumuş torfu ıslatmak çok zordur.
Onun için ekim yapmadan önce torfu alttan üstten ıslatarak nemlendirin odan sonra ekin.
Ayrıca ben tohumlar mercimekten büyükse üstten spreyle ıslatmaya gerek yok dedim.
Siz tam tersini yapmaya çalışıyorsunuz.
Yanlış mı anlıyorum?
Biraz acemilik var galiba; kahve tohumu çimlendirme ile başlamaya çalışacağınıza daha kolay tohumlarla başlayın.
Başardıkça daha zorlarına geçersiniz.
Kolay gelsin.