agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni142Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-01-2013, 08:07   #241
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Aşılamada en onemli faktor kalem alımı

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2013, 07:41   #242
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ARCHER Mesajı Göster
Merhabalar, havalar mevsim normallerinin üzerinde gidiyor. erikler çiçek açmak üzere,
Ben de bunları göz önünde bulundurarak yapacağım aşılar için bugün aşı kalemlerini hazırlayıp önce hafif nemli kağıt havluya sardım daha sonra buzdolabı poşetlerine
koyarak, buzdolabının sebzelik bölümüne koydum. Bunları ne kadar süre bekletebilirim
Buzdolabı nın ayarı 3-4 derece olmasına dikkat edin.30 gün durabılır.Bizlerin kalemi çok oldugu için marangaoz talaşına gomuyoruz taalaşı nemlendirip topraga gomüyoruz.Mayıs ayının 15 kadar bu şekilde muhafaza edilebiliyor.

Eski 26-01-2013, 20:09   #243
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Giriş Tarihi: 22-10-2007
Galeri: 3
teşekkürler

Archer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2013, 19:47   #244
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-01-2013
Tekin bey inşallah ben de busene mavi ladinde aşıya başlayacağım ama bazı yetiştiriciler şunu diyor tam olarak aşı zamanı ağaç uyanmadan bir hafta önce kalemleri alıp+4 c de buzdalabında bekletip daha sonra aşı yapılacak anaç uyanınca yapılması gerektiği yönünde söyleniyor. Sizce aşılama zamanı nasıl olmalı???

ulubatlı03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2013, 09:42   #245
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-02-2013
Tüm ağaç dostlarına selamlar. Sürgün Göz aşışı için merak ettiğim bir konu var. Göz aşıları kalın dallara yapılamayacağı için bir ana daldan çıkan 2 yıllık genç bir sürgüne haziran gibi sürgün göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu dalın boyunun 50cm olduğunu düşünürsek göz ün takılacağı yerin ana daldan uzaklığı ne kadar olmalıdır? Göz takıldıktan sonra gözün üstündeki dal kesilmeli midir? Kesilmesi gerekiyorsa gözün ne kadar üzerinden ve ne zaman kesilmelidir?

zbs44 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2013, 22:11   #246
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zbs44 Mesajı Göster
Tüm ağaç dostlarına selamlar. Sürgün Göz aşışı için merak ettiğim bir konu var. Göz aşıları kalın dallara yapılamayacağı için bir ana daldan çıkan 2 yıllık genç bir sürgüne haziran gibi sürgün göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu dalın boyunun 50cm olduğunu düşünürsek göz ün takılacağı yerin ana daldan uzaklığı ne kadar olmalıdır? Göz takıldıktan sonra gözün üstündeki dal kesilmeli midir? Kesilmesi gerekiyorsa gözün ne kadar üzerinden ve ne zaman kesilmelidir?

Sürgünün ana daldan 10 cm kadar uzağına aşıla. aşı tutmadan üzerini kesmene gerek yok. Tuttuktan sonra birkaç cm. üzerinden kesebilirsin.
Ben geçen yıl haziran ayının 15 inde armuta göz aşısı yaptım. Önce tutmadı zannettim ama sürgünlerini bugün vermeye başladılar. Ben de aşının iki cm.kadar üzerinden keserek aşı macunuyla kestiğim yeri kapattım. Göz aşı zamanına daha çok var endişelenmeyin. Size naçizane bir önerim de göz aşısı yapacağınız dala bugünlerde İngiliz aşısı yapabilirsiniz. bence daha iyi olur.
aşıdan sonra aşı kalemini bir poşet içerisine alırsanız tutma oranını artırabilirsiniz. . Saygılar.

Eski 27-02-2013, 08:00   #247
Ağaçsever

ercan59's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2008
Galeri: 7
Selamlar,
Çok çeşitli videolar ve aşı uygulamaları izledim fakat aklıma takılan bir soru var: yaptığımız aşı çeşitleri ve tekniklerinin tamamına yakınında amaç kambiyumları karşılaştırmak ve bu şekilde kaynaşmayı sağlamak değilmi ? Eğer bu doğru ise kabuk aşısında kalemi tek taraflı kesip kesik yüzeyi kaldırdığımız kabuk altına yerleştirdiğimizde kaynaşma nereden olacak veya oluyor ?

Yoksa benim videolarda net anlayamadığım aşıyı yapan kişi ağaçsı kısım ile kabuk arasındaki kambiyum kısmına mı çakıyor kalemi (ağaç kabuğu ile kambiyum ayırak çok zor gibi gözüküyor bana )? Sanki öyle olmuyor direk olarak kalemin kesilmiş yüzeyi ağacın bildiğimiz odun kısmına denk getiriliyor ama izlediğim videolarda bu şekilde yapılan aşıların tuttuğunu da gördüm eğer böyle ise biz neden kabuk aşısında kabuğu tek taraflı kaldırıp kaldırmadığımız tarafta kalemin tek tarafını kestikten sonra 90 derece açı yapacak şekilde kalemin bir tarafını daha hafifçe açıyoruz ve yanak yanağa getirmeye uğraşıyoruz?

Ben bu sene yabani erik ağaçlarına papaz eriği aşıladım ve hep en son anlattığım kabuğu tek taraflı kaldırıp yanaştırma methodunu kullandım bazı kalın dallarda ise kakma aşı denedim fakat eğer hiç uğraşmaya gerek yok tek taraflı kes kalemi çak kabuk altına denirse bundan sonra bu şekilde çalışma yapmam gerekecek açıkçası kafam bu soruda ..
Teşekkür ederim.

ercan59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 12:28   #248
Yeni Üye

Teşekkürler Archer bunu sormamdaki temel sebep geçen sene yaptığım ve tutan aşılarımda sonradan kuruma olmasıydı. Ben geçen sene göz aşısı yapıp göz patlamadan aşının 3cm üzerinden dalı kesmiştim. Patlayan gözler 15cm büyüyüp sonra kurudular. Bazı kulaktan dolma bilgilerde aşı patladıktan sonra göz aşısının üzerindeki dalda 3 göz bırakıp kesmek gerekir deniyor. Sebep olarak o bölgede su yürümesi canlılık kaybı olmaması deniyor. Bende kulaktan dolma bilgi yerine bu forumdan daha sağlam bilgi edinebilir miyim düşüncesi ile yazmıştım. Bu durum hakkında bilgi verecek arkadaşlar olduğunu düşünüyorum.Saygılar

Eski 01-03-2013, 15:44   #249
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Teşekkürler Archer bunu sormamdaki temel sebep geçen sene yaptığım ve tutan aşılarımda sonradan kuruma olmasıydı. Ben geçen sene göz aşısı yapıp göz patlamadan aşının 3cm üzerinden dalı kesmiştim. Patlayan gözler 15cm büyüyüp sonra kurudular. Bazı kulaktan dolma bilgilerde aşı patladıktan sonra göz aşısının üzerindeki dalda 3 göz bırakıp kesmek gerekir deniyor. Sebep olarak o bölgede su yürümesi canlılık kaybı olmaması deniyor. Bende kulaktan dolma bilgi yerine bu forumdan daha sağlam bilgi edinebilir miyim düşüncesi ile yazmıştım. Bu durum hakkında bilgi verecek arkadaşlar olduğunu düşünüyorum.Saygılar
Degerli dostum uç kesiminde gözü oynatmış olabilirsin.veya göz hava almış olabilir.Anladıgım kadarı ile göz aşısı yapmışın eger kalem aşısı olsa idi kalem içerisinde bulunan su ile bir miktar sürgün yaptıktan sonra kururdu

Eski 01-03-2013, 15:45   #250
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Degerli dostum uç kesiminde gözü oynatmış olabilirsin.veya göz hava almış olabilir.Anladıgım kadarı ile göz aşısı yapmışın eger kalem aşısı olsa idi kalem içerisinde bulunan su ile bir miktar sürgün yaptıktan sonra kururdu.ARİF GÖÇMEN

Eski 01-03-2013, 16:07   #251
Yeni Üye

Arif Bey gözde herhangi bir oynatma olmadı. Benim tahminim göz patlamadan önce aşı gözünün 1cm üzerinden dalı kesmiştim bundan dolayı kurudu diye düşünüyorum.

Eski 04-03-2013, 09:28   #252
Yeni Üye

Merhaba Arif bey,
Size Cevizde kabuk aşısı ile ilgili danışmak istiyorum. İstanbul Silivri'de 8 yaşındaki verimsiz bir Ceviz ağacına Çoban Kabuk aşısı yapmak istiyoruz. Bu ağacın gövdesini aşılarken ağlamasın diye önceden kestik (3 Mart 2013). Bahçemde 3 yaşında Kaman cevizleri var bunlardan kalem alarak kabuk aşısı yapmak istiyorum kalemleri şimdi almam doğru olur mu? İstanbul için bu aşının yapılma tarihi ne olmalı Mart ortasında yapmayı düşünüyoruz sizce bu tarih uygun mudur? Ayrıca konu hakkında önereceğiniz farklı şeyler varsa sevinirim.
Saygılar

Eski 06-03-2013, 18:36   #253
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Merhaba ,
Buzdolabında bekleyen aşı kalemlerini birkaç gün sonra yerinden alarak aşılama yapmak istiyorum.
Kalemleri aldıktan ne kadar sonra aşılama yapabilirim ?
Aşılamadan önce kalemlere herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu ?
Bugün kontrol ettiğim birkaç aşı kalemi uç kısmından kallus oluşturmuş. Bunun aşılamaya bir zararı olabilir mi ?

Vereceğiniz değerli bilgilere şimdiden teşekkürler

Eski 09-03-2013, 19:20   #254
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Yabani kiraz ağacının bir koluna kiraz aşılama çalışmalarımız.

Eski 09-03-2013, 19:21   #255
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

merlict beğendi.
Eski 09-03-2013, 19:22   #256
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

merlict beğendi.
Eski 09-03-2013, 19:23   #257
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

merlict beğendi.
Eski 09-03-2013, 19:24   #258
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

merlict ve feyziuslu beğendi.
Eski 09-03-2013, 19:25   #259
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Eski 09-03-2013, 19:25   #260
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Eski 09-03-2013, 19:26   #261
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Eski 09-03-2013, 19:27   #262
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Çekirdekten yetiştirilmiş dağ eriğine üç ayrı çeşit erik aşılama.

Eski 12-03-2013, 11:46   #263
Yeni Üye

Merhaba Archer aşılarındaki gelişmeleri sonrasında paylaşırsan memnun olurum. Umarım hepsi tutar. Sanki anaçda biraz fazla yarılma olmuş gibi.

Eski 12-03-2013, 21:42   #264
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Alıntı:
Merhaba Archer aşılarındaki gelişmeleri sonrasında paylaşırsan memnun olurum. Umarım hepsi tutar. Sanki anaçda biraz fazla yarılma olmuş gibi.
Merhaba . Alakanıza teşekkür ederim. Evet bazıları biraz fazla yarıldı. Sanırım anacın fiziksel yapısından kaynaklı bir şey. Aşı macunuyla yaraları kapattım. Bekleyip göreceğiz bakalım. Geçen yıl onca acemiliğime rağmen inanın yaptığım aşıların tamamı tuttu. Sadece göz aşılarından umudumu kesmiştim ama onlar da şimdilerde sürgün vermeye başladılar. Özellikle gül aşıları çok güzel oldular.Bir kökte 4 çeşit gül açacak herhalde. Sabırsızlıkla bekliyorum.
Bugün son yaptığım aşıların üzerlerine şeffaf poşet geçirdim. iyiki de yapmışım zira korkunç bir yağmur yağdı. saygılarımla .

Düzenleyen Archer : 13-03-2013 saat 18:51
Eski 12-03-2013, 21:45   #265
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Geçen yıl Haziranda yapılan gül aşıları

Eski 12-03-2013, 21:47   #266
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Kırmızı Zakkuma yapılan beyaz zakkum aşısı

Eski 13-03-2013, 09:32   #267
Yeni Üye

Sevgili Archer gül ve zakkum daki aşılar göz aşılarına benziyor. Bunları sanırım geçen sene yaptınız. Bu yıl sürgün verdiklerine göre durgun göz aşısı diyebiliriz. Beni şaşırtan güllere Haziran da yaptınız göz aşılarının o yıl sürmeyip ertesi sene sürmesi. Oysaki meyve ağaçlarında haziranda yapılan göz aşıları o yıl sürerler durum güllerde farklı !

Zakkum aşısını ne zaman yaptınız? O aşısdamı ertesi sene sürdü. Acaba bu göz aşılarında gözün altındaki odunsu tabakayı almadığınız mı?

Saygılar

Eski 13-03-2013, 18:48   #268
Ağaç Dostu

Archer's Avatar

Alıntı:
Sevgili Archer gül ve zakkum daki aşılar göz aşılarına benziyor. Bunları sanırım geçen sene yaptınız. Bu yıl sürgün verdiklerine göre durgun göz aşısı diyebiliriz. Beni şaşırtan güllere Haziran da yaptınız göz aşılarının o yıl sürmeyip ertesi sene sürmesi. Oysaki meyve ağaçlarında haziranda yapılan göz aşıları o yıl sürerler durum güllerde farklı !

Zakkum aşısını ne zaman yaptınız? O aşısdamı ertesi sene sürdü. Acaba bu göz aşılarında gözün altındaki odunsu tabakayı almadığınız mı?

Saygılar
Merhaba sevgili zbs44 hem gül hem de zakkumda ki aşıları geçen yıl sanırım Haziranın ortalarına doğru yaptım. aşıların tamamı yongasız. Zakkumdaki iki aşı geçen yıl sürgün verdi ama fazla büyümedi. Gül aşıları ise yine ayni tarihlerde yapılmasına rağmen hiç sürgün vermediler. Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber sürgün vermeye başladılar. Önce ben de şaşırmıştım ama araştırmalarıma göre hatalı yere yani yaşlı kısma aşı yapmışım. ama sonuçta aşılar çok güzel sürgün veriyorlar. İnşallah bir kazaya kurban gitmeden açarlar da emeğimizin karşılığını görürüz.Zira aşı yapılan güller evin ön tarafında bulunan kısımda .çocukların gazabına uğrayabiliyorlar.

gülcicek beğendi.
Eski 18-03-2013, 20:42   #269
Ağaçsever

gülcicek's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Archer Mesajı Göster
Merhaba . Alakanıza teşekkür ederim. Evet bazıları biraz fazla yarıldı. Sanırım anacın fiziksel yapısından kaynaklı bir şey. Aşı macunuyla yaraları kapattım. Bekleyip göreceğiz bakalım. Geçen yıl onca acemiliğime rağmen inanın yaptığım aşıların tamamı tuttu. Sadece göz aşılarından umudumu kesmiştim ama onlar da şimdilerde sürgün vermeye başladılar. Özellikle gül aşıları çok güzel oldular.Bir kökte 4 çeşit gül açacak herhalde. Sabırsızlıkla bekliyorum.
Bugün son yaptığım aşıların üzerlerine şeffaf poşet geçirdim. iyiki de yapmışım zira korkunç bir yağmur yağdı. saygılarımla .
selam olsun bitki dostlarına.
archer gül aşısından bahsetmişsiniz bu yıl ekim ayndan beri gül aşısı tohumdan gül yetiştirme fln uğraşıyorum forumdan okuyordum hep bilgileri bugün kayıt oldum iyide ettim sanırım çekirdekten ektiğim güllerin 4 tanesi filizlendi kuşburnunu köklü sürgünlerinden saksıya diktim üzerine ise cins bir gülden kalem aşısı yaptım ama dogrumu yaptım yanlışmı bilmiyorum bunlar tutarmı aceba birde filizlenen gül tohumlarını dışarıya koymammı erekli?

gülcicek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2013, 00:27   #270
Yeni Üye

ağaçsansarı's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2013
Herkese paylaşımlarından ötürü teşekkür ederek başlamak istiyorum.Gecenin bu saatinde paylaşılan resimleri incelerken aşının büyülü bir şey olduğuna inancım bir kat daha arttı.
Bahçemde katledilmiş bir muşmula ağacı var hemen hemen kökten kesilmiş ,muşmula ne ile aşılanabilir?

ağaçsansarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025