![]() |
|
![]() |
#181 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-04-2009
|
Burada anlatmayayım, o güllere yaptığım işkencenin haddi hesabı yok ![]() Hala heryerden sürgün veriyor, yani dediğiniz gibi kök çok kuvvetli. Ve zaten bir kaç tane var bahçede. Yani iki yöntemi de deneme şansım var. Ben dediğiniz gibi hafta sonu sürgün göz aşısı ile başlayayım. Bu arada gövdeyi de kontrol edeyim yapabilir miyim..Çok teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-04-2009
|
Bir şey daha aklıma takıldı. Sürgün göz aşısı yaptığım gül dalını, aşı yaptığım bölümün üzerinden kesip uzaklaştırsam bir sıkıntı olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Alıntı:
Aşı üzerinde birkaç yaprak bırakıp, üstünü kesebiliriz. Sürgünün hayatiyetini sürdürmesi ve aşı gözünü beslemesi için yaprak bırakılıyor, aşağıdan gelen suyun aşı gözüne daha yoğun harcansın diye de, Bir kaç yaprak sonrasından kesiliyordur, sanırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-04-2011
|
arkadaşlar ben de ilk defa dut aşısı yaptım.aşılarım tuttu.mart ayında yaptım sizinle paylaşmak istiyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Yeni Üye
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Yeni Üye
|
[IMG] |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2011
|
selamlar hocam bende cevizde çeşit degiştirmek istiyorum nezaman ve nasıl olur göz aşısı için daha erkenmi ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-04-2009
|
benim bildiğim cevizde göz aşısı buğdayın biçilme zamanıdır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-04-2010
|
Sevgili Ceviz 59, cevizde göz aşısı ağustos ayı içerisinde yapılınca gayet güzel tutuyor.Tecrübeyle sabit.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
|
Bunun genelde bir sakıncası yoktur. Ancak ilkbahar öncesi aşı yapıyorsanız ağaçlara bu altta kalan kısmı almadan aşıyı yapmalısınız. Yongalı aşı deniyorki ilk dönemde tutma oranı hayli yüksek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-08-2011
|
Merhaba arkadaşlar yaklaşık 5 sene önce limon çekirdeği çimlendirmiştim şimdi 1 metre civarı fidan oldu gelişme döneminde bayağı badireler atlattı bir keresinde güneş yapraklarını tamamen döktü sonrasında sürgün vermesi bende budayı verdim ama ana gövdeden budayarak yanlardan taze sürgünler vermesini istedim ve şimdiki hale geldi. evim kayseride ve 2 litrelik saksıda kışın evin içerisine alıyorum ama çok nazlı ne yazık ki dal uçları çok çabuk küsüyor ve bir süre hiç sürgün vermiyor şimdi tam güneşe koyamıyorum çünkü yaprakları ince tıpkı ipek gibi ve güneşin bir zarar vermesinden korkuyorum bu yüzden güneşin direk gelmediği yerde açık havada tutuyorum. bu konuda bilgili arkadaşların yardımına çok ihtiyacım var acaba bu boyda iken aşı yapılabilirmi ve sadece limon mu aşılamak gerekir yoksa başka turunçgil aşılansa da olur mu ve başka turunçgil aşılanabiliyorsa acaba aynı fidanda bir dalını örneğin limon bir dalınıda mandalin veya portakal ile aşılamak ve aynı fidandan farklı turunçgil meyveleri almak mümkünmüdür .bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevnirim . fidanımın fotoğraflarını yükleyemiyorum lütfen kusura bakmayın facebook profilimden albümümün linkini verebiliyorum çünkü foruma fotoğrafı yüklerken hata meydana geliyor yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim sağlıcakla kalın saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
|
Alıntı:
Limon denilince kanım kaynıyor birden.Bende çekirdekten turunç yetiştirmeyi zevk edinmiş biri olarak bildiklerimi paylaşayım sizinle.Fidanın fotosunu göremedim ama pek gerekte yok gibi. - Öncelikle 2 lt.lik saksınız artık 5 yıllık ağacınıza küçük, kesinlikle büyütün veya bahçe imkanınız varsa bahçeye aktarın.Saksıyı açtığınızda yeni yeri için ağacınıza ortama alışma terapileri vermeniz gerekebilir ![]() - Narin olması doğal, tam oluşuma geçtiğinde yer değişimi tüm canlıları etkiler, ani hava ve sıcaklık değişimlerine maruz bırakmayın, hem çiçeklerini hem gücünü kaybeder.Direk güneş ışığı almayan hava sirkülasyonunun olmadığı alanda yaşatın, don harici soğuktan koruma düşüncesine girmeyin, bahçede yetişen limon ağaçları kışın evin içine alınmıyor, onlarında soğuğa ihtiyaçları var. - Bu ağacınızın farklı dallarına farkli aşılar yapmanız ve farklı meyveler almanız mümkün.Geçmişte yaptığım örnekleri mevcut.Ama turunçgillerden olmalılar.Bu ağaca sadece limon aşılanır diye bişey yok. - Bu arada zaten sizin ağacınız bir turunç ağacı, bide siz gidip bir dalına turunç aşılamayın.Limon, portakal, greyfurt, turunç çekirdeklerinden yetişen tüm fidanların %95'i turunç olarak hayatına başlarlar.Diğer hayatları aşılamadan sonra değişir. O sebeple turunç aşısına gerek yoktur ![]() - Fırsatım olsaydı küçük yaşlarda babamla aşılama yaptığımız bir portakal ağacımız var, fotosunu paylaşırdım.Onu görünce yukarıda anlattıklarımı daha iyi anlardınız.Ağaç üzerinde 4 çeşit limon, 2 çeşit portakal, turunç, 2 çeşit mandalina ve greyfurt var.Kışın tüm meyveleri üzerindeyken fotoğrafını çeker burada paylaşırım.Benim hayatımın içinde eşsiz yeri olan ağaçtır.Ayrıca aşı denemelerim için bana katlandığı ve öğrettikleri için ona minnettarım ![]() Mehmet |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
![]() 1. saksısını büyütürken kaç litrelik bir saksıya dikmeliyim? 2. saksısını değiştirirken saçak köklerinden belli bir miktar kesmelimiyim? çünkü saksıda olduğu için dibinde fazla kök sarmallanmıştır bu kökleri bir miktar saksıyı genişletirken kırpmam limona faydalı mı olur zararlı mı olur ? bunu sormamın sebebi, bahçeye dikemeyeceğim için evde bonsai şeklinde bodur ağaç olarak yetiştirebilirmiyim (köklerini kırparak) ? 3. Saksıyı değiştirirken kendi toprağını tamamen değiştirmek istiyorum çünkü şimdiki toprağı kumlu ve çabuk kuruyor ve verimi de düşük olabilir bunun için eski toprağından kalıntı kalmayacak şekilde köklerini suda yıkayıp başka bir verimli torflu toprağa geçirebilir miyim ? 4. Saksıyı açtığımda ortama alışma terapilerini nasıl verebilirim çünkü sürgünleri çok nazlı ![]() Bende sizin gibi turunçgilleri çok seviyorum hele o yapraklarında ki aroma kokusu bayılıyorum ![]() Samet |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sadece bildiklerimi paylaştım, büyütülecek durum değil. 1. Saksı büyüklüğü olarak bundan sonraki değiştirme zamanına ve saksıyı koyacağınız alana göre büyüklük seçin, ne kadar büyük olursa iyidir. 2. Saksısını değiştirirken köklerini bir miktar kesebilirsiniz, çok derin ve ana kökler olmasın.Köklerin seyreltilmesi gelişimine katkı sağlar ama bonsai derseniz evre çok uzun ve çetrefilli, şuan bonsaiyi kenara bırakın derim.O gelecekte düşünülebilir. 3. Kesinlikle KÖKLERİNİ YIKAMAYIN !!!Köklerini yıkama ona zarar verir, minerallerin arındırılması sebebiyle kendini toplaması uzun sürer belkide tekrar toparlanamaz.Can damarlarını, ortamından alıp, temizleyip başka bir ortama alışmasını beklemek??? sonuçta o da bi canlı, korkulu rüya görmektense uyanık kalmak iyidir.Kumlu toprak aslında onun için iyidir, su geçirgenliği yüksek olur, su tutarsa kök çürümesine neden olur.Hele hele sizinki gibi arapsaçı köklere ulaşmışsa ![]() 4. Aslında en önemli madde burada.Ortama alışma terapileri derken mecazi anlamda saksısı genişleyince kökleri rahatlayacak, ferahliktan kendini salacak, salaş olacak, onu toplamak için terapi lazım dedim. ![]() ![]() Sürgünlerin nazlı olmasını saksı değişimi sonrası sabit yerde bulundurduğunuzda gözlemleyin, naz neymiş görürsünüz.Benim en büyük zevkimdir turunçgiller.İhtiyaç duyduğunda her zaman yardımcı olurum. Bu arada herkesin bayramını kutlarım. Mehmet |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Ağaçsever
|
Sizin de bayramınız kutlu olsun Mehmet Bey. vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Az kalsın saksını değişip köklerini yıkayacak ve kesecektim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Ağaç Dostu
|
Samet iyi günler. Limon denince akan sular durur da hurma konusunda pek bilgim yok dersem doğru olur.Ama kesin olmamakla birlikte kök sadeleştirmenin tüm bitkilere yenilendirme kazandırdığı düşüncesindeyim.Yine de bir bilene sormak lazım derim. En iyi yardımı alabileceğin kişi olarak Nuri hocamı önerebilirim.Benden selam söyleyin, yardımcı olur. http://www.agaclar.net/forum/showthr...=23085&page=13 Mehmet |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaçsever
|
Çok teşekkür ederim Mehmet Bey. Belirtmiş olduğunuz linkte Nuri Beye sorumu ilettim. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler. İyi günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-09-2011
|
hepinize iyi günler sevgili arkadaşlarım. eğer yanlış yere yazıyorsam lütfen beni bilgilendirin. yeni üye oldum ve henüz tam bilmiyorum forum özelliklerini. son zamanlarda pek soru ve yorum yazılmamış ama benim yazımı ve sorumu göreceğinizi umarım. uzun zamandır sizleri takip ediyorum.sayenizde birçok konuda bilgi sahibi bile oldum. bizim 20 dönüm kadar üzüm bağımız var şaraplık üzüm yetiştiriyoruz. yalnız bazı üzüm türlerini değiştirip öküzgözü cinsini aşılamak istedik. sizlerin yazılarınızda omega aşı makasını gördük ve hemen aldık. bahar ayında yani mart ve nisan başlarında bu makas ile aşılama yaptık ilk günlerde cok güzel tuttular gibi oldu. yeşerdi yaprak verdi sonra hepsi ama hepsi kurudu birtanesi bile tutmadı...bağlarımız 15 yıllık falan...üzüm kollarına aşı yapmıştık..yani hepsi boşa gitti..nerede hata yaptık anlamadım..şimdi yarma aşı yapalım diyoruz...ne zaman, nasıl bir yöntem denemeliyiz. ben ve eşim bu konuda çok bilgili değiliz. yardımcı olabilirseniz çok memnun oluruz. lüfen yardım edin))) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Öncelikle yörenizdeki bilenleri araştırın. Bahar aylarında asma anacı uyanınca ilk zamanlar ağlama yapar. Aşı için kestiğinizde ağlama ( kesilen yerden bolca su akması ) yapıyorsa aşınız tutmaz. Bir hafta kadar bekleyip tekrar anactan kesim yapın büyük ihtimalle ağlama durmuş olur. Aşınızı yapabilirsiniz. Sizin bölgenizdeki zamanlamayı, deneme yanılma yöntemi ile bulmalısınız. Tarım kuruluşlarından da yardım alabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-10-2011
|
bu forum konusu gayet faydalı oldu. teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
|
ben de teşekkür eder ve bir de çok önemli soru soracağım. Yine forumdan, Kütahya'dan Bayram Kaptan beyin yazdığından okuduğum kadarıyla: "Eğer sürgünün uç kısmından aşı kalemi veya gözü alınmış ise o ağaç az verimli oluyor vede geç meyveye yatıyor.büyüme eğiliminde oluyor.Eğer aşı kalemi sürgünün ortalarından alınmışsa meyveye beklenen zamanda yatıyor.Eğerki sürgünün alt kısmına yakın yerden alındıysa çok verimli oluyor." bu anlatılanlar kiraz için yazılmış. bence çok ilginç olmakla beraber diğer meyve ağaçlarında da geçerli mi diye bilenine sormak istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
|
aşı kalemi alma zamanı
s.a. herkese hayırlı forumlar. Bizim buralarda (Çanakkale) aşı işinden anlayanların dedikleri birşey var; aşı kalemini erken alıp soğuk hava deposu veya buzdolabı ve benzeri yerlerde saklayacaksan en geç ilk cemre düşmeden almalısın derler. bu ne derece doğrudur. ikinci sorum ise ben deveci armudu, şeftali,erik ve muşmula aşısı yapmayı düşünüyorum. kalemleri şimdi (23 şubat 2012) alıp saklasam geç kalmış olurmuyum. yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Merhaba efendim, Farklı aşı çeşitleri ve kalemlerin muhafazası ile ilgili linkler. Sayın Selahattin hocamızın videosu da dahil. Kolay gelsin, sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. DÜZELTME; ''Farklı'' kelimesi altındaki link, zamanla silinmiş olduğundan, aynı kelimeye yeni bir link yüklenmiştir. Düzenleyen mrduran : 10-03-2012 saat 20:16 Neden: Kaybolan link yerine yenisi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Ağaç Dostu
|
Aşı yapacak arkadaşlar hamngi bitkiye aşı yapacaklarsa kalemlerini mart ayına kadar alıp buzdolabında sebzelikte (+4 C) saklasınlar. Nisan ayı içerisinde havanın müsait olduğu günlerde aşılarını yapabilirler. Kalemi bu mevsimde alıp saklamanız aşıda başarınızı oldukça artıracaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
aşı kalemi alımı
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Yeni Üye
|
sayın tekin ve selahattin bey benim sizlere birkaç sorum olacak ilk sayfanın birinci mesajında sayın tekin agacın altdallarından alınan kalemler dişi üst dallarından alınan erkek demişiniz yani burada fark eden birşey varmı acaba selahattin bey sizide başka sitede aşı hakkında görüntülerinizi izledim ters t aşıyı çok merak ediyorum acaba görüntülü anlatmanız mümkünmü birde parafini nereden temin edebiliriz aşı zamanı geldi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Ağaç Dostu
|
Alt dallar daha yaşlı olduğu için büyümeye değil meyvelenmeye ağırlık verir. Üst dallar sürekli büyümeye yönelliktir. Budanmadığı sürece sürekli boylanmaya gider ve meyve verimi olmaz. Üst dallardan alınan kalemler geç meyveye yatar. Alt dallardan alınan kalemler aşıladığınız yıl meyve verebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2008
|
Merhaba Arkadaşlar; Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım. Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak. Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Yeni Üye
|
sayın tekin bey vermiş olduğunuz bilgiden dolayı çok teşekkür ederim sizden bir konuda daha yardımınızı rica edebilirmiyim geçen gün bereket tv agaç budama ilgili bir programda genç bir arkadaşdı meyve göz ve çiçek gözü diye birşey anlattı ben orayı kaçırdım acaba agacın meyveyemi yoksa çiçegemi göz yaptığını nasıl anlarız bunu mümkünse bir fotoğrafla göstere bilirmisiniz bu işlerde yeni olduğum için bilmiyorum kusura bakmayın köydende yeni ev aldım bahçesiyle buradan okuduklarımla uğraşmak istiyorum havalarda yeni yeni ısınıyor çok meraklıyım ve hevesliyim sizlergibi tecrülei insanların yardımına çok ihtiyacım var teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|