Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merlict
Merhabalar sayın Maliyeci-38
Limon denilince kanım kaynıyor birden.Bende çekirdekten turunç yetiştirmeyi zevk edinmiş biri olarak bildiklerimi paylaşayım sizinle.Fidanın fotosunu göremedim ama pek gerekte yok gibi.
- Öncelikle 2 lt.lik saksınız artık 5 yıllık ağacınıza küçük, kesinlikle büyütün veya bahçe imkanınız varsa bahçeye aktarın.Saksıyı açtığınızda yeni yeri için ağacınıza ortama alışma terapileri vermeniz gerekebilir  Garibim nasılda sevinir, ne sürgünler verir.
- Narin olması doğal, tam oluşuma geçtiğinde yer değişimi tüm canlıları etkiler, ani hava ve sıcaklık değişimlerine maruz bırakmayın, hem çiçeklerini hem gücünü kaybeder.Direk güneş ışığı almayan hava sirkülasyonunun olmadığı alanda yaşatın, don harici soğuktan koruma düşüncesine girmeyin, bahçede yetişen limon ağaçları kışın evin içine alınmıyor, onlarında soğuğa ihtiyaçları var.
- Bu ağacınızın farklı dallarına farkli aşılar yapmanız ve farklı meyveler almanız mümkün.Geçmişte yaptığım örnekleri mevcut.Ama turunçgillerden olmalılar.Bu ağaca sadece limon aşılanır diye bişey yok.
- Bu arada zaten sizin ağacınız bir turunç ağacı, bide siz gidip bir dalına turunç aşılamayın.Limon, portakal, greyfurt, turunç çekirdeklerinden yetişen tüm fidanların %95'i turunç olarak hayatına başlarlar.Diğer hayatları aşılamadan sonra değişir. O sebeple turunç aşısına gerek yoktur 
- Fırsatım olsaydı küçük yaşlarda babamla aşılama yaptığımız bir portakal ağacımız var, fotosunu paylaşırdım.Onu görünce yukarıda anlattıklarımı daha iyi anlardınız.Ağaç üzerinde 4 çeşit limon, 2 çeşit portakal, turunç, 2 çeşit mandalina ve greyfurt var.Kışın tüm meyveleri üzerindeyken fotoğrafını çeker burada paylaşırım.Benim hayatımın içinde eşsiz yeri olan ağaçtır.Ayrıca aşı denemelerim için bana katlandığı ve öğrettikleri için ona minnettarım
Mehmet
|
Sayın Mehmet Bey vermiş olduğunuz detaylı bilgiler için size çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler ilaç gibi geldi sağolun

bu aralar limonumun saksısını genişletmeyi düşünüyorum ama bahçeye dikme şansım olmadığından saksıda yetiştirmek zorundayım. çünkü Kayserinin kışları çok soğuk ve karlı geçeceğinden bahçeye alamıyorum. Sizce;
1. saksısını büyütürken kaç litrelik bir saksıya dikmeliyim?
2. saksısını değiştirirken saçak köklerinden belli bir miktar kesmelimiyim? çünkü saksıda olduğu için dibinde fazla kök sarmallanmıştır bu kökleri bir miktar saksıyı genişletirken kırpmam limona faydalı mı olur zararlı mı olur ? bunu sormamın sebebi, bahçeye dikemeyeceğim için evde bonsai şeklinde bodur ağaç olarak yetiştirebilirmiyim (köklerini kırparak) ?
3. Saksıyı değiştirirken kendi toprağını tamamen değiştirmek istiyorum çünkü şimdiki toprağı kumlu ve çabuk kuruyor ve verimi de düşük olabilir bunun için eski toprağından kalıntı kalmayacak şekilde köklerini suda yıkayıp başka bir verimli torflu toprağa geçirebilir miyim ?
4. Saksıyı açtığımda ortama alışma terapilerini nasıl verebilirim çünkü sürgünleri çok nazlı
Bende sizin gibi turunçgilleri çok seviyorum hele o yapraklarında ki aroma kokusu bayılıyorum

vermiş olduğunuz değerli bilgiler için tekrar teşekkür ederim...
Samet