agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Bardak menekşe (Gloxinia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1368.htm)

narincir 08-06-2011 23:16

çok teşekkür ederim,
Söylediğiniz gibi büyük yaprakları ayıkladım, hatta biraz abarttım sanırım :) Sonra dayanamadım yaprağın birini dibine daldırdım. bakalım.
Sonracığma bolca su da verdim, ama güneşe çıkaramayacağım, çıkarırısam birkaç saatten çok kalacak dışarıda braz daha güneşli bir yere çekiyorum sadece. Bakalım diğer tomurcuklar canlanacak mı? Sayın bettyycim sizin çiçeklere imrenmemek mümkün değil. Çok güzeller. Nazar değmesin..

elifsirin 10-06-2011 10:38

1 Eklenti(ler)
bardak menekşem

bettyycim 15-06-2011 15:18

2 Eklenti(ler)
Bir hafta önce yapraklarını kırptığım gloxinialar çoştular ;)

özlem11 16-06-2011 07:02

Bende katlı beyaz ve pembe renginide buldum şuanda 6 rengi mevcut:))

bengi_su 16-06-2011 09:22

Özlem yapraklarından isterim o zaman ben kaybettim hepsini yine. :(

musbet 16-06-2011 21:48

Herkese selamlar
Bugün metrodan 2 adet bardak menekşe soğanı aldım fakat üzerinde türkçe hiç birşey yazmıyor. Çiçek soğanlarını ne zaman ekmem lazım geçmi kaldım acaba? Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

bettyycim 16-06-2011 21:50

İlahi mübet, Baumax te doluydu çiçeklenmişi, biraz sanki geç kaldın ;)

musbet 17-06-2011 13:41

Baumaxtan aldımda mor bitane, metroda 2 soğan 4 tl olunca dayanamadım aldım neyse çok geçse seneyi bekleyeyim bari. yinede eksem hiç umut yokmu büyüme ihtimali hiçmi yok?

nuray 17-06-2011 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 823651)
İlahi mübet, Baumax te doluydu çiçeklenmişi, biraz sanki geç kaldın ;)

geçen gün bende baumax a gittim ama kalmamıştı. sordum gelirmi diye belli olmaz dediler.

kopshtar 17-06-2011 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musbet (Mesaj 823979)
Baumaxtan aldımda mor bitane, metroda 2 soğan 4 tl olunca dayanamadım aldım neyse çok geçse seneyi bekleyeyim bari. yinede eksem hiç umut yokmu büyüme ihtimali hiçmi yok?

Sn musbet; bence hiç beklemeden torfa dikin. Seneyi beklerseniz hiç yeşermeyecektir. Yumruları tohum gibi düşünmeyin. Canlılığı devam ediyorsa mutlaka yeşerecektir. Aman dikkat fazla sulamayın :)

musbet 17-06-2011 20:36

ben dün akşam gittim baumaxa, birsürü bardak menekşe vardı. Yeni getirmişler demekki.

merkürvenüs 18-06-2011 12:18

Merhaba,

Geçen yıl aldığım gloxinia'nın yaprakları ve sürgünleri öldü sadece yumru kısmı kaldı. Aylardır bu durumda. Yumru sağlam ve köklü ama sürgün vermiyor. Bugün üzerine streç filmle sera yaptım. Bu doğru mu? Yumru yeniden sürgün verir mi?

musbet 19-06-2011 22:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar (Mesaj 824026)
Sn musbet; bence hiç beklemeden torfa dikin. Seneyi beklerseniz hiç yeşermeyecektir. Yumruları tohum gibi düşünmeyin. Canlılığı devam ediyorsa mutlaka yeşerecektir. Aman dikkat fazla sulamayın :)

söylediğiniz gibi yumruları diktim,hatta bir tanesi pakette filizlenmeye başlamış bile. umarım yeşerirler

nuray 20-06-2011 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musbet (Mesaj 824154)
ben dün akşam gittim baumaxa, birsürü bardak menekşe vardı. Yeni getirmişler demekki.

Desenize yine kaçıracağım cuma gününe kadar sabah 8:30 gece 24:00 kadar çalışıcam işten izin alıp gitme şansımda yok inşallah haftasonuna kadar kalırda alırım

kopshtar 20-06-2011 10:55

Sn Merkürvenüs; bence bu zamana kadar uyanmadıysa yumru da canlı değil demektir. Ama siz yine de şansınızı deneyin isterseniz.

merkürvenüs 20-06-2011 20:30

Sanırım haklısınız yumru uyanmayacak sn.kopshtar umudu kestim:(((

füsunANK 20-06-2011 20:39

GLOKSİNYA (Gloxinia speciosa) Bardak menekşe
Botanik Adı: Sinningia speciosa
Sinonimi: Gloxinia speciosa
Familyası: Gesneriaceae
Vatanı: Brezilya
Tanımı: Yaprakları tüylü, iri veya küçük; çiçekleri çok değişik renklerde, kadife gibi tüylü ve borazan şeklinde-dir.
Diğer Türleri: Doğada 20 türü bulunan Sinningia cinsinin süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan tek türü S. speciosa’dır.

YETİŞME İSTEKLERİ
Sıcaklık: Dinlenme döneminde 12-16 oC’de muhafaza edilmesi gereken yumrular 21 oC’de sürmeye başlarlar. Bitkinin en düşük büyüme sıcaklığı 18 oC, yazın en yüksek sıcaklık 23 oC’dir.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 75-80) ister.
Işık: Yarı gölge yerleri severler. Özellikle çiçekli halde iken doğrudan güneş ışığı alan yerlerde bulundurulma-malıdır.
Saksı Harcı: Yumrular Şubat ayında nemli turbaya dikilmeli, sürmeye başlayınca John Innes saksı kompostu No. 2’ye alınmalıdır. Ayrıca, hacim olarak 3 kısım tınlı toprak, 1 kısım turba, 1 kısım yanmış ahır gübresi ve 1 kısım kumun karışımından elde edilen harç da kullanılabilir. Bir başka harç ise, yine hacim olarak eşit miktarlar-da tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsü ve kumun (veya perlitin) karışımından oluşur.

ÜRETİM TEKNİĞİ
Esas üretim tarzı tohum ile olmasına karşın, yaprak ve sürgün çelikleriyle de üretilebilirler. Tonum ekimi, John Innes tohum kompostuna Şubat-Mart aylarında yapılır. Çimlendirme ortamı olarak hacim olarak eşit miktarlarda ince turba ve orman toprağı karışımına az miktarda kum eklenmesiyle hazırlanan harç da kullanılabilir. Ekim kasaları 20-22 oC’de ve orantılı nemi yüksek bir yerde muhafaza edilir. Sulamanın alttan kapillarite yoluyla yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu koşullarda tohumlar 2-3 hafta içerisinde çimlenirler. Önce kasalara, 4-5 hafta sonra 8 cm’lik saksılara şaşırtılan fideler 30-40 gün sonra 12 cm’lik saksılara alınırlar. Çelikle üretme, 5-7,5 cm uzunluğundaki dip sürgünlerinin yumrudan da bir parça alarak Mart veya Nisan başında ayrılması suretiyle olur. Yaprak çelikleri ise Haziran-Temmuz aylarında alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 21 oC dolayında tutulursa 3-4 hafta içerisinde köklenme gerçekleşir.

BAKIM ÖNLEMLERİ
Saksı Değiştirme: Her yıl Şubat-Mart aylarında yapılır.
Gübreleme: Mart-Mayıs ayları arası haftada bir kez 2 g/l kompoze, Haziran-Ağustos ayları arası ise 2 haftada bir kez 2 g/l potasyumca zengin kompoze gübre verilir.
Sulama: Bitkiler çiçeklenme süresince (Mayıs-Eylül ayları arası) kireçsiz su, olanaklı ise yağmur suyu ile bolca sulanmalı, ancak yapraklara su püskürtülmemeli ve sulama yaparken yaprakların ıslanmamasına özen gösteril-melidir. Sonbaharda verilen su azaltılarak yaprakların sararması ve dökülmesi sağlanmalıdır. Ekim’den Ocak’a değin dinlenme dönemi boyunca bitkilere çok az su verilmelidir. Dormant yumrulara Şubat ayından itibaren yeniden su verilmeye başlanır.
Budama: Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler (saplar ile birlikte) kesilip uzaklaştırılmalıdır.
Hastalıklar ve Zararlılar: Önemli hastalıkları Virus, Kök Çürüklüğü, Soğanımsı gövde çürüklüğü (Pythium ve Thielaviopsis tarafından oluşturulur), Külleme ve Kurşuni Küf; zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Yaprak bitleri ve Unlu Bitler’dir.

Kaynak: Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri

musbet 09-07-2011 13:34

Ektiğim yumrular filizlenmeye başladı, minik minik yapraklar fışkırıyor topraktan.İnşallah çiçeklendiği günleride görürüz. Yanlız çoğaltmak için ektiğim yaprakların hepsi ölüyor, bir tanesini suya koymuştum 2 hafta oluyor ama hala tık yok :(

gülneva 13-07-2011 13:32

merhabalar;
bugün arkadaşın difenbahyasının dip kısmında kocaman kocaman çiçekleri ile bardak menekşesi çıkmış. senmi diktin dedim.. hayıırrr. kendiliğinden çıkmış. ismini cisminide bilmiyorlar.. herkes bekliyormuşki tohum verirse tohumunu alıp dikelim.. bende biraz sayfanızı okudum. meğer afrika menekşesi gibi yapraktanda tutabiliyormuş.. hepsinden önce bir tane yaprak aşırdım(laf aramızda).. ama çok tatlı yaa. pembiş pembiş açmış çiçekleri. saksının yan tarafından 3-4 yapraklı bi sürgün daha vermiş.. acaba toprağın içinde yumrusu falanmı kalmıştı anlayamadık.. yalnız arkadaşıma harika bir sürpriz olmuş..

Nihal 15-07-2011 14:06

2 Eklenti(ler)
Bizim yaramazlar sanırım basketbolcu olmayı düşünüyor. ;) Sizce bu kadar uzamaları normal mi?

Sûz-i Dilârâ 20-07-2011 07:08

2 Eklenti(ler)
Nihal Hanım, menekşeleriniz ışıksız kalmışlar, geçen yıl benimkiler de uzamışlardı ve çok sağlıksız bir görüntü oluşturmuşlardı. Bir koca yıl boyunca da sadece bir tane çiçek açtılar. Bu yıl daha tecrübeli olarak saksıyı şubattan sonra perde arkasında sabah güneşi alan camın önüne koydum, susuzluğu sevmiyor, bir gün durup diğer gün abartmamak kaydıyla suladım ve gübreli toprak ilavesi yaptım.
Menekşelerimden bir tanesinin yaramaz kedicikler saksısını devirip soğanını çıkarmışlar, bir güzel oynayıp zavallıyı mahvetmişler, bir umut yeşerir mi diye diktim ama olmadı. :(

Bu da yaramazlardan kurtarabildiğim mor-beyaz bardağım.

emily14 07-08-2011 11:13

ben bardak menekşesi ile bu sene tanıştım,

bende 5 rengi var, bir kısmı katmerli bir kısmı tek kat açanlardan
ama garip bir çiçek alışmak zaman alacak sanırım... Mine hanımın uyarısını yeni okudum, benzer şekilde bende birini kaybettim yani gözdeye ağır geldi çiçekler
ama lattan tekrar büyüdü çok şükür. bilen arkadaşlara bir sorum var benim 3 tanesi soğandan ekme ve fidan aldıklarımla kıyasladığımda yaprak renkleri çok koyu kalıyor bu normal midir? cahil olmak fena, bide ölecekler diye korktuğum için her sabah heyecanla kalkıp kontrol ediyorum hepsini umarım birşey olmaz.
ben fotograf yukleyemiyorum :(

emily14 07-08-2011 11:14

Birde şunu merak ettim arkadaşlar,
bakıyorum birbirinize tohum, soğan ve çelik verebiliyorsunuz ve farklı illerdesiniz
nasıl oluyor bu? kargoyla mı? ben de paylaşmak isterim :)

Periş 07-08-2011 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emily14 (Mesaj 844739)
Birde şunu merak ettim arkadaşlar,
bakıyorum birbirinize tohum, soğan ve çelik verebiliyorsunuz ve farklı illerdesiniz
nasıl oluyor bu? kargoyla mı? ben de paylaşmak isterim :)

Sevgili emily soğan, tohum, çelik paylaşımını kargoyla yapıyoruz çiçekler paylaştıkça güzelleşir...

emily14 08-08-2011 15:43

Tesekkur Periş kesinlikle katılıyorum

ben de birsuru tohum var heryerden topluyorum
denedikçe sizlerle zevkle paylaşacağım :)

emily14 08-08-2011 15:52

3 Eklenti(ler)
bardaklarımı ekledim :)

Periş 08-08-2011 17:53

Sevgili emily14 çok güzeller maşallah ellerinize sağlık...

emily14 08-08-2011 20:22

teşekkür ederim inşallah sağlıkla benimle olmaya devam ederler...

sevim4 08-08-2011 22:28

Sevgili emily14 bardak menekşeleriniz çok güzel.
Benimde çok istediğim bitkilerden biri.
Güle güle büyüt.

emily14 09-08-2011 20:24

teşekkürler Sevgili Sevim4, çok tatlılar mucize gibi her biri
ama pek bir nazlılar :D e güzeller ya ondan...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025