![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Tijli gardenya'ya en güzel örnek, 584.ncü mesajda Sn. karamela 'nın sahip olduğu gardenya... Yerli gardenyamın dikine giden ana gövdesinden bende tijli bir gardenya yaratmak istiyorum. Umarım başarabilirim, tabii bir de zaman meselesi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Lonicera İçin, Çimdiklenerek Dolgun Biçimlendirilmeye Çalışılmış Gardenya Görseli
Sn. Lonicera, Benzer bir kaç açıdan, fotoğraflarını ekliyorum. Tek veya bir kaç isyankar dalın çok da aşırı uzayıp gitmediği, 3 yaşını aşmış olmasına karşın genel olarak içten dolgunluğu pek de kaybetmemiş haldeki gardenyamın son hali işte bu. Bir sonraki yazımda da çimdiklemeye/tepe sürgünü budamasına ilişkin detaylı bir görsel uygulama örneği de vereceğim size. ![]() İkinci ve üçüncü fotoğrafta, bitkinin dibinde, sol alt kısımdaki naylonumsu görüntü, havai köklendirme uygulaması yapmış olduğum noktadaki streç filmdir. Bitki, o tarafa istemediğim bir ana dal uzatmıştı; ben de havai köklendirme uygulaması denedim. ![]() ![]() ![]() Halen daha arzu ettiğim biçimin dışına çıkmış olan isyankar dallar var, ama mümkün mertebe çiçeklenme döneminde goncaları kaybetmemek adına biraz göz yumuyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Tepe Sürgününün Gonca Olup Olmadığının Anlaşılması
Bitkiyi, taç iz düşümünün içinden dolgun bir hacimle büyümeye teşvik etmek için tepe sürgünü budaması yapıyor olduğumdan bahsetmiştim. İçinde bulunduğumuz çiçeklenme döneminde, kısa süre içinde çiçeğe dönme ihtimali yüksek olan goncaları, henüz yeni sürgünken budamamak için gonca olacak sürgün ile sadece yeni yaprak oluşturacak sürgünü şöyle ayırt edebiliriz: Önce; henüz ayırt edilebilecek safhaya gelmemiş minik sürgün örneği: ![]() Gardenyanıza dair arzu ettiğiniz biçimin çok dışında olmadıkça, bu yukarıdaki haldeki sürgünleri çiçeklenme döneminde budamayın ki olası çiçek goncasından olmayalım. Bırakın bir hafta daha büyüsün; zira bu haldeyken bu sürgünün gonca sürgünü olup olmadığını anlayamıyoruz (en azından ben...) Yaklaşık bir hafta kadar sonra, o sürgünün çevresinde sivri sivri oluşumları görürseniz bilin ki bu gonca olacaktır, çiçek istiyorsanız o sürgünü budamamalısınız. Anlaşılır hale gelmiş ve biraz da geçmiş (zira dün gece iyice baktım, biraz daha erken safhada hiç oluşum yoktu görüntüleyebileceğim) olmakla beraber, goncanın ilk belirginlik kazandığı haldeki görüntüsüne iki örnek: ![]() ![]() Bunları budamayın ki, bir haftaya kadar şöyle mini mini oncalara dönüşsünler: ![]() ![]() Bu sivri oluşumları göremediğiniz sürgünleri budayabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Tepe Sürgünü Budamaya Görsel Örnek
Çiçeklenme döneminde olmamıza rağmen, benim arzu ettiğim biçimin sınırlarının dışına taşma eğilimi gösteren -ve zaten daha önce çimdiklemiş/sürgün budamış olduğum- bir noktada baş gösteren sürgünler keşfettim yukarıdaki fotoğrafları çekerken. Önce, genel şekile dair fikir verebilmek adına, çıkıntı yapan dalın gösterecek açıdan gardenyanın genel görüntüsü: ![]() Bu fotoğrafta, bitkinin yukarıdan aşağıya en orta hizasında, bakış açınıza göre en sol noktasında aşırı uzamış ve çıkıntı yapmış bir dal görüyorsunuz. İşte o dalın ucunda şu şekilde iki yeni sürgün başlangıcı farkettim (iki sürgün birden; çünkü daha önceki yazılarımda da örneklediğim üzere, çimdiklenen noktadan iki ayrı sürgün vererek dal o noktada iki ayrı dal üretiyor, dolgulaşıyor): ![]() ![]() Elimdeki falçatanın ucu ile, o iki sürgünü çok dikkatlice yuvalarından kanırtarak çıkartmak veya kesmek suretiyle, o iki sürgünü de çimdiklemiş/budamış oldum. Artık gardenyam o noktadan büyüme eğilimini biraz daha erteleyerek daha dip noktalardan sürgün vermeye teşvik edilmiş olacak. Lakin, yine de arar ara kontrol edin; bir zaman sonra mutlaka aynı yerden iki sürgün birden vermeye başlıyor inatla. Tepe sürgünü budaması/çimdikleme sonrasında ise o noktanın son halini ise şu iki fotğrafta net olarak görebilirsiniz: ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|