View Single Post
Eski 02-05-2009, 12:25   #822
Kahraman Koray
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Gardenya çiçekleri ve tomurcukları gölgeden hoşlanıyor ama yapraklar güneşten. Bu ikilemi nasıl giderebiliriz? Bence gardenyaların tek isteği yolunmak. Doğal ortamında onlaı kim yoluyor bilmiyorum ama mutlaka bir kuş **** başka bir canlı onları sürekli buduyor olmalı. Filizler 5 er cm lik aralıklarla budanırsa çiçek sürekli dallanıp budaklanacak ve tomurcuklarını çiçek olmadan önce bol yapraklarının arasında bir kanguru gibi saklayacak ve bol güneş gören yapraklarda tabiiki beslenecek. Henüz gardenya konusunda yeniyim ama burada gördüğüm gardenya resimlerinde budama yapılmadığı ve filizlerin kendi halinde büyümeye bırakıldığını gözlüyorum. Toprağı asidik olmalı. Demir takviyesi gerekli. Gadenya saksısı ikinci bir deliksiz seramik saksı içinde olursa hem sulamada hem de rutubeti korumada yararı olur. Evde güneşli bir doğu pencere uygun sanıyorum. Benim gardenyamda güneş gören bütün tomurcuklar kururken dalların arasına gizlenmiş bütün tomurcuklar büyüyor. Bu güneşten saklayın anlamına gelmiyor. Dediğim gibi dallanıp budaklanan gardenyada uygun ortam içinde çıkan çiçekler size yetecektir. Tüm tomurcukların açması gibi bir kural yok. Bir saksıya tek kök dikmeyin bence birden fazla kök dikmelisiniz ve bunlar birbirlerini güzeşten koruyarak tomurcukların çoğalmasını sağlarlar. Çalı birkisi olduğundan dayanışma içinde olmak isterler ama kendilerini bu kadar dayanışmaya iten ne açıkça merak ettim. Sadece kuş olamaz belki vietnamda yaşayan başka bir canlıdır. Habitatları o kadar açık değil, habitat konusunda araştırmam sürecek. Ama gardenyalarınızın tomurcuklarını yolmaktan sakın kaçınmayın diyorum bir yeni başlayan olarak.

Düzenleyen Kahraman Koray : 02-05-2009 saat 12:29 Neden: ek
Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön