agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-05-2008, 20:37   #511
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 31-07-2007
Harika bir bilgi kümesi daha oluştu...
Teşekkürler lerdemir.

h_berder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 22:04   #512
Ağaçsever

Selçuk Örnek's Avatar

Giriş Tarihi: 24-09-2007
Merhaba, yabancı sitelerden yaptığım araştırmaya göre Gardenya 8. zonda (dış mekanda) yetişebiliyor. Bu durumda akdneniz iklimi olan yani Zeytin yetişen iklimlerde bahçede yetişebilmesi gerekir diye düşünüyorum. Yaz kış gardenyası dış mekanda duran var mı acaba? Özellikle de Marmara bölgesinde?

Selçuk Örnek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 22:19   #513
Ağaç Dostu

fatmadundar's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2007
Galeri: 82
Lerdemir çok güzel toparlamışsınız. Beni de rahatlattınız. Hakikaten fazla strese gerek yok.

fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 10:56   #514
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2007
Bende sonunda gardenya fidanı aldım hele 2.5 ytl olunca kaçırmak istemedim.

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2008, 17:49   #515
Ağaç Dostu

M.Sema's Avatar

Galeri: 93
[QUOTE=Oğuzhan;224748]
Yakında süpriz yapar gibi duruyor.

Gardenyam çiçek açtı. Teşekkürler Oğuzhan.

Eklenen Resimler

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2008, 19:35   #516
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Arkadaşlar inat edip benimki açmadı acaba dışarı güneşe mi çıkarmalıyım. Söylediğiniz herşeyi yaptım. Yardımcı olurmusunuz. Sema hanımsizinki nerede duruyor.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 08:28   #517
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Galeri: 1
M.Sema,

Maaşallah; pek güzel açmış.

Tomurcuklara bakınca, aynı anda 7-8 tane birden gardenya çiçeğinin açacak olduğu görülüyor.

Eviniz mis gibi gardenya kokacak...

olay9,

Bir küçük sır daha: Sabır

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 10:53   #518
Ağaç Dostu

GLCN's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Galeri: 15
Bende poşette satılan bir gardenya yı nerdeyse alıyordum çok içim gitti ama yetiştirmesinden korktum cesaretimi toplarsam sanırım hemen alacağım torbada satılıyordu ve 5 ytl idi saksıda olansa 25 ytl idi..

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 15:30   #519
Ağaç Dostu

mormenekşe's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2007
oooof oof gardenyalarınızı gördükçe içim gitti ama nazar etmedim merak etmeyin.ben daha önce pazardan birkaç kez saksıda almıştım ama hiçbir zaman açtığını göremedim açmadan kuruyup bozulup gitti.açelya ve gardenya çiçeğine muhakkak sahip olmak istiyorum.daha önce bu siteyle ve burada ki değerli arkadaşlarla tanışmış olsaydım belki de şuan hepsi sağlıklı duruyor olacaklardı ama bundan sonra sahip olursam inşallah gardenyanın mis kokusunu duyabilirim.

mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 16:20   #520
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Sevgili M.Sema ,
Maşallah.Gözünüz aydın sonunda yüzünüzü güldürmüş.
Keyfini çıkarın.Sakın su püskürtmeyin.Tomurcuk döker. Toprağına su püskürtürsünüz.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 11:33   #521
Ağaç Dostu

Toprağa su püskürtmek mi?

Çiçeklenme hali hariç; yapraklara su püskürtmkteki amacımız nemliliğe katkı sağlamak.

Toprağına niye su püskürtmeli peki Oğuzhan?

Eski 20-05-2008, 12:04   #522
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-05-2008
elimde çiçekçiden aldığım bir gardenya var. Başında en az 40'a yakın tomurcuk vardı bugün baktım hem yaprakları karamış hem tomurcuklarını tek tek dökmeye başladı.inanın çok üzüldüm. ne yapmalıyım. Bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim.

feslegen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 12:17   #523
Ağaç Dostu

imgelem's Avatar

Giriş Tarihi: 21-01-2007
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Örnek Mesajı Göster
. Yaz kış gardenyası dış mekanda duran var mı acaba? Özellikle de Marmara bölgesinde?
Selçuk Bey;
Ben geçen yıl bahçemde akşam güneşini alan terasın önüne ektim 4 adet gardenya fidesi.Bütün yaz çiçek açtılar.Kışın kötüleşti durumları.Yaprak sararmaları ve çürümeler oluştu.Nedeni o bölgede drenajın iyi olmaması ve toprağın fazla su tutması idi bence.Baharda canlanıp yeniden büyümeye başladılar.Sonbaharda yerlerini değiştirmeyi düşünüyorum.Yani kısacası Ayvalık'da dış mekanda yani bahçede yetişiyor.

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 12:28   #524
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Sevgili Lerdemir.Affınıza sığınarak ,
Açmış ve tomurcuk bir gardenyaya yapraklara su püskürtüldüğünde çiçekleri kararıyor ve tomurcuk dökülmesi oluyor.Çiçeğin dayanma süresi azalıyor.Tomurcuksuz ve açmamış gardenyaya su püskürtülebilir.
Bu yüzden dibine toprağına su püskürtüp nem sağlayabiliriz.**** tabağını derin yapıp içene çakıltaşı doldurup üstüne su koyarakta nemi sağlayabiliriz.Malüm havalar baya sıcak olmaya başladı.

Eski 20-05-2008, 12:38   #525
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Sevgili Fesleğen,
Gardenya baştan sona okursan cevabını alırsın.Geçmişte yaşadığımız birçok hatalar ve gerekli bilgiler mevcut.Sizin ki büyük ihtimalle yer değişikliğinden ya da fazla sulanmaktan olmuştur.Tüm gün güneş almayan aydınlık bir yere koyun.Toprağını kontrol edin.Toprak fazla çamurlu ise kök çürümesi olmuş olabilir.Ya da yeni alınan bir çok bitki torfa ekili oluyor.Torfta zamanla özelliğini yitiriyor ve bitkinin bozulmasını sağlıyor.Bence bir kontrol edin ve toprağını bitkiye zarar vermeden değiştirin.Bitkiniz kısa zamanda kendine gelecektir.Umarım düzelir .

Eski 21-05-2008, 02:22   #526
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Bu yılın ilk çiçeği bugün açtı. Harika kokuyor..

Name:  gardenya.JPG
Views: 6115
Size:  31.7 KB

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 09:42   #527
Yeni Üye

gardenyamın diğeri boyuna uzayıp gidiyor.bunun süngülerini kırsak zararı olurmu ayrıca nasıl çoğaltabilirim.teşekkür ediyorum.

Eski 21-05-2008, 13:42   #528
Ağaç Dostu

Penelophe;

Hayırlı uğurlu olsun ilk çiçek. Lakin, görüntüden tam olarak ışık oyunu mu değil mi belli olmuyor ama sanki yeşil yaprakların damarları koyu yeşil iken damar aralarında renk açılmış gibi.

Bu durum, bir besin dengesizliği belirtilerinden biri midir; ışık oyunu mudur dersin?

feslegen,

Hiçbir zararı olmaz. Diğerlerine nazaran göze batacak kadar uzayan bir dalı varsa oradan budayabilirsiniz.

Ya da benim bugünlerde yapmakta olduğum gibi siz de bitkinizi hemen her akşam eve gittiğinizde (veya ne zaman evde iseniz) yakından takip ederek, istediğiniz genel biçimi bozan veya bozma eğiliminde olan dalların uzayan uçlarındaki yeni sürgünleri, henüz daha taptaze iken minik bir makas ile dibinden kesebilirsiniz. Sadece sürgünleri yalnız; unutmayın.

Ben böylelikle; sert budadığım gardenyamda, top biçimini sağlayarak büyümeyi teşvik etmeye çalışmaktayım...

Eski 21-05-2008, 14:01   #529
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

SEvgili Penelophe gözünüz aydın.İnşallah çiçekler çoğalır.
Yapraklar sarı gibi sanki demir eksikliği varmış gibi.Demir sülfat lı gübre verirseniz sanırım koyu yeşile döner.Toprak asiti düşmüş olabilir.

Eski 21-05-2008, 15:08   #530
Ağaç Dostu

Rica ederim feslegen.

Oğuzhan;

Çok doğru; bu bir demir eksikliği (Kloroz) belirtisi. Ancak; bu durum gerçekten demirin eksik olmasından değil; mevcut demirin emilimini engelleyen koşullardan da kaynaklanabilir. Önce o sebebi bulup, o durumun izalesine gidilirse en sağlıklısı olur. Demir eksikliği belirtisi görerek, sürekli demir ilavesine gitmemiz durumunda saksı harcımızın tuzluluğunu çok artırmış olabiliriz.

Bu duruma ilişkin olarak, "Bitkiler İçin Gerekli Olan Besin Maddeleri" başlığında Ziraat Mühendisi Selahattin Yılmaz'ın naklettiği bilgi aydınlatıcı olacaktır.

Özetle: "...Başlangıçta belirtiler çok genç yapraklarda yeşil rengin kaybıdır. Damarların aralarındaki dokular soluk yeşil, sarı hatta beyaz olurken, damarların kendisi koyu yeşildir. Yeni yapraklar tamamen renkten yoksun olarak çıkarlar, fakat damarlar daha sonra koyu yeşile dönerler. Demir noksanlığının tanınması oldukca kolaydır. En ince damarlar dahi yeşil kalarak damarlar arasındaki renk tamamen sarıya dönerler. Şiddetli noksanlıklarda damarlarda sararabilir. Demir noksanlığından kaynaklanan kloroz aşağıdaki gibi değişik şiddetlerde görülebilir."

"...Demir noksanlığı belirtileri Azot, Manganez, Çinko noksanlıklarının belirtilerine benzer septomlar gösterir. Buna rağmen demir noksanlığı yeni oluşan yapraklarda gözükür halbuki azot noksanlığı yaşlı yapraklarda gözükür. Manganez noksanlığında ise yeşil kısım demir noksanlığında olduğu gibi sadace damar aralarında sınırlı olmakla kalmaz ve çam ağacına benzer bir görünüm oluşturur. Çinko noksanlığında ise septomlar demir noksanlığına benzer fakat yapraklar normaldan çok küçüktür.Septomların Demir noksanlığındanmı, manganez **** çinko noksanlığındanmı kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanın en kolay yöntemi uygun demir çözeltisinin yapraklara püskürtülmesidir. Eğer görülen sarılık kaybolur veya hafiflerse demir noksanlığı olduğu anlaşılır."

"Fosfor fazlalığı, saksı harcının alkali oluşu (yüksek Ph; 7.2-8.3), Toprakta bulunan ağır metallerde demir eksikliğine neden olmaktadır. Bikarbonat iyonları, yüksek fosfor, mangenez, çinko veya bakır düzeyide demirin harekeliliğini azaltmakta ve demir alımını engellemektedir." diye de ilave yapılmış.

Ayrıca; gardenya başlığımızın geçmiş sayfalarındaki şu mesajımda, yine bu forumdaki başka kaynaklardan alıntılayarak bu konu hakkında detaylı bilgiyi derlemişim. Oradan da yararlanılabilir diye düşünüyorum...

Eski 21-05-2008, 16:28   #531
Ağaç Dostu

İklimsiz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2007
Galeri: 53
Eyvah eyvah !

Bu tam da, benim anaç garedenyamdan aldığım çelikteki son çıkan yapraklardaki durum

Taze yaprak oluşumu yeşilliği diye, düzelmesini bekliyordum.

Eklenen Resimler

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 16:39   #532
Ağaç Dostu

Sevgili İklimsiz;

Sanırım beyaza varan son raddeden bir adım öncesi sizinkinin durumu.

Nasıl bu kadar belirgin bir hal aldı acaba?

Ayrıca, sanki yaprakların tali damarları yeşil renkte kalmış olmakla beraber, yaprağın kökünden ucuna dikene doğru ortadan giden ana damarın da rengi tamamen açılmış.

Acaba, bu başlı başına başka bir durumun belirtisi midir ki?

Bir de, neden bu kadar alıp başını tek bir gövde olarak uzamakta sizin gardenyanız? Tijli biçimi mi düşünmektesiniz?

Ayrıca bu fotoğrafladığınız henüz bir çelik ise aldığınız çelik çok fazla uzun ve aşırı yapraklı... Çelik kendini besleyememiştir.

Ancak çelikleyip de köklendirdikten sonra toprağa aldığınız kısım ise, belki de henüz kökleri yeterli büyümeyi gösteremediğinden dolayı üzerindeki uzun gövde ve çok sayıdaki yaprağı beselbilecek kapasitede değildir...

Eski 21-05-2008, 18:44   #533
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-06-2006
Galeri: 7
Gardenyam üzerin titremekten vazgeçtikten sonra açmaya başladı.
Uzun zamandır onunla yakından ilgilenmiyordum. Ne yapraklarına fıs fıs ne de gübre vs. Hatta çoğu zaman sulamayı unuttuğum zamanlar oldu.
Doğuya bakan pencerede 4-5 saat direkt gün ışığı ve az sulamanın etkisi oldu diye düşünüyorum.

sempe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 21:21   #534
Ağaç Dostu

BenBen1967's Avatar

Giriş Tarihi: 09-10-2006
Galeri: 3
Fıs fıslamanın tomurcukları döktüğüne katılıyorum . Zira fısfısı kestiğimden beri tomurcuklar yerinde duruyor ama açan yok o başka bir durum .

BenBen1967 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 23:22   #535
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Lerdemir, demir eksikliğinin farkındayım, sen belki farketmezsin diye yakın çekim fotoğraf ekledim ama senden de birşey kaçmıyor.

Demir sülfatlı gübre alacağım, gübreyi vermeden önce de limon tuzlu su ile phyı dengelemeye çalışacağım.. Çiçeklerim için kullandığım su maalesef kireçli zira normal su yetiştiremiyorum. Vaktim olur olmaz yapacağım bunları..

Teşekkür ederim.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2008, 08:56   #536
Yeni Üye

ben gardenyalar ve açelyalara dün demir tozu ve çiçek vitamini verdim.sirkeli suylada suladım.sonucunu bekleyip göreceğim.gardenyamın biri iyice gitti.açmış olduğu çiçeği bile düşürdü.üzerinde sadece 5-6 tane tomurcyk kaldı.onuda açarmı bilmiyorum.yaprakları sararı sararıp döküldü.

Eski 22-05-2008, 14:42   #537
Ağaç Dostu

M.Sema's Avatar

Sn Lerdemir ve Oğuzhan verdiğiniz bilgiler ve destek için tekrar teşekkür ederim. Penelophe mis gibi kokuyor gardenyan, tebrikler. Ve Fesleğen hoşgeldiniz size ne yazık ki 66 sayfayı okumanızı önereceğim ben de. İnanın önerileri uyguladığınız da mutlaka açıyor çiçeğiniz.

Eski 27-05-2008, 12:02   #538
Ağaç Dostu

Koyu yeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Galeri: 35
Geçen hafta iş için Antalya'daydım. Eve dönünce gardenyam beni çiçekleriyle karşıladı

Eklenen Resimler

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2008, 13:43   #539
Ağaç Dostu

M.Sema's Avatar

Ne mutlu size. Mis gibi kokmuştur eviniz.

Eski 27-05-2008, 14:31   #540
Ent
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-01-2008
İlk sayfada Mine Hanım'ın bir uyarısı vardı; "...Limon tuzunda sitrik asit, sirkede asetik asit var. Bu işlem için sitrik asit kullanılmalıdır..." diye. Hatırlatmak istedim Sn. feslegen; sonraki tatbiklerinizi için.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feslegen Mesajı Göster
ben gardenyalar ve açelyalara dün demir tozu ve çiçek vitamini verdim.sirkeli suylada suladım.sonucunu bekleyip göreceğim.gardenyamın biri iyice gitti.açmış olduğu çiçeği bile düşürdü.üzerinde sadece 5-6 tane tomurcyk kaldı.onuda açarmı bilmiyorum.yaprakları sararı sararıp döküldü.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025