agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-04-2008, 12:04   #481
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2007
Bakımı zormu arkadaşlarİki hafatadır bakıyorum çiçekçilere cesaret edip alamıyorum, açtıramıyorum yazılarınızı okuyunca
Çünkü evde aldığımdan beri birtürlü açmayan inatçı arapyaseminim var

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 13:10   #482
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-03-2007
Lerdemir, çok güzel açmış,darısı başımıza.Ben gardenyaları balkona koymuştum,içeriye almam gerekirmi?Ben de açtığında evimde mis gibi koksun istiyorum.Salonda da nereye koyacaksam...

Gülgün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 13:31   #483
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Arkadaşlar benimkinin bir kaç taze yaprağının ucunda kuru gibi kahverengi lekeler var. Neden acaba...
Tebrikler lerdemir. Çok güzel bakabilirsem beyaz da alacam. Hatta 4-5 saksı daha...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 14:19   #484
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi günsu Mesajı Göster
Bakımı zormu arkadaşlarİki hafatadır bakıyorum çiçekçilere cesaret edip alamıyorum, açtıramıyorum yazılarınızı okuyunca...
Sayın günsu,

Evet, bu bitkiler bence Bakımı Zor Bitkiler kategorisine girer; ama benim bu konuda yargı belirtmem ne derece doğru olur bilemiyorum; zira bu benim için tutkulu bir hobi; buna uzmanların karar vermesi lazım. Ancak, bu konunun başından bu yana okuyacaklarınız size bir fikir verecektir.

Edineceğiniz fikrin şevk kırıcı olacağına bahse girerim, lakin uzun dönemdir gardenyasını evde yaşatan ben ve birkaç arkadaşımızın da uygulamaları bakım metodları açıkça belirtildi uzun uzun.
Şahsi kanaatim o detaylı ve serin kokuyu almak ve kaymaksı krema rengini yakından görmek için dikkatli bir bakımı hak ediyor bu gardenya.

Bir yandan da içimden "yok aslında, hiç de o kadar göründüğü kadar zor değil" demek geliyor. Çünkü "kireçsiz su ile sula; azar azar dengeli besle; ortam nemini ayarla, ışık ve sulama rejimini de denk getirdin mi tamam işte" diyorum kendi kendime Vallahi ben deniyorum, görüyorsunuz ki oluyor

Hevesiniz varsa, çabucak edinin bir tane... Sonra da burada yazılanların doğrultusunda, sabırla büyütün...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Gülgün Mesajı Göster
Lerdemir, çok güzel açmış,darısı başımıza.Ben gardenyaları balkona koymuştum,içeriye almam gerekirmi?Ben de açtığında evimde mis gibi koksun istiyorum.Salonda da nereye koyacaksam...
Sayın Gülgün,

Amin, darısı başınıza tabi... Edirne'nin hava durumunu takip etmedim son günlerde, ancak ben İstanbul'da özellikle gece sıcaklıkları gardenyalar için halen güvenli olmadığı için henüz dışarı almadım. Gerçi ben, kışın soğuk günlerinde iç mekanda azar azar, sonrasında da kış bitiminde biraz daha yoğun biçimde bitki besini verdiğim ve tomurcuklanmayı teşvik ettiğim için tomurcukları dökmesin, çiçeklenmeyi hasarsızca ve doyasıya göreyim diye dışarı çıkartmıyorum henüz. Gece sıcaklıkları asgari12C civarında tutarlı olacağı zamn balkona almayı planlıyorum gardenyamı. Ama üzerinde tomurcuk olmasa idi, belki etkilerini dikkatle yakından gözlemlemek sureti ile dış mekana alışıp alışmayacağını denemek için bu havalarda da balkona çıkarabilirdim. Ben de denemedeyim anlayacağınız...

Salonda ise mümkünse günün ilk ışıklarını doğrudan alan, sonrasında ise aydınlık olup da üzerine doğrudan ışığın düşmeyeceği bir pencere kenarı olabilirse ne ala. Benimkinin güney-doğu cephesini çok sevdiği görüşündeyim. Kaloriferlerin ısısına doğrudan maruz kalmamasına da özen göstermeli... Bir de iç mekanda ortam nemine...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan Mesajı Göster
Sevgili Lerdemir ,
Maşallah.Çok güzel.Kıskanıyorum ama.
Çok teşekkürler Oğuzhan,

Onun için fotoğraf ekliyorum ya zaten mesajlara
Şaka bir yana, teknik uzman üyelerimizin de refakatinde, hepimizin tecrübelerini paylaştığı böyle bir ortamda artık layık olanı yapmak lazım. Gardenyalara iyi bakmak, çiçekleri mis gibi koklamak...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olay9 Mesajı Göster
Arkadaşlar benimkinin bir kaç taze yaprağının ucunda kuru gibi kahverengi lekeler var. Neden acaba...
Tebrikler lerdemir. Çok güzel bakabilirsem beyaz da alacam. Hatta 4-5 saksı daha...
Sayın olay9,

Yakından fotoğraflayabilir misiniz yaprakları? Ama uç kurumaları bana ilk olarak ortam nemindeki eksikliğini veya aşırı uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalma durumunu çağrıştırıyor.
Alın bence, 4-5 saksı daha alın, hatta 10 saksı alın. Her yer gardenya dolsun... Gardenya cumhuriyeti kuralım...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 14:21   #485
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 92
Sevgili Lerdemir, (yoksa Gardemir'mi demeliyim?) tebrikler ve de maşallah.

Demek ki ne imiş?
Azmin elinden kurtulan olmuyormuş.
Ve sevginin.

Ancak bizim evde durum çok farklı.
Eşim ölen son hasta gardenyamızdan sonra ithal bir gardenya aldı.

O kadar az su verdi ki zavallı anoreksik mankenlere benzedi.Bu arada aldığımızda üstünde olan tüm tomurcuklarını döktü zavallı.

Sulamada o acımasız program devam etti.Zavallı yapraklar dallara yapışmadan su verilmedi.Yeni saksıya bile geçirilmedi.Arada acıyıp ben sprey falan yaptım.

Sonra mı?
Gardenya bakımsızlıktan öleceğine süper bir hale geldi.Yeni tomurcuklar oluşturdu.Yapraklar o kadar sağlıklı ki, çeksen kopmaz durumda.
Anlamıyorum.

Eklenti 33870

Düzenleyen Sevilay : 25-07-2008 saat 23:35
Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 14:39   #486
Ağaç Dostu

Koyu yeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Galeri: 35
zavallı gardenya

Arkadaşlar, bu garibimi bakamayıp bu hale getirmişler. (Bu günlerde hasta çiçekleri hep bana getirir oldular) Bütün kuru yaprakları temizledim. Bu temizlenmiş hali yani siz düşünün. Bolca su püskürttüm. Yapraklarda bir hastalık görünmüyor. Destek olarak yapılabilecek birşey var mı? Toprağına besin falan ne önerirsiniz?

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 14:40   #487
Ağaç Dostu

Koyu yeşil's Avatar

resim eklemeyi unutmuşum

Eklenen Resimler

Eski 02-04-2008, 18:06   #488
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Hastamıza geçmiş olsun.Önce bir temizlik yapın.Kurumuş ve sararmış yaprakları koparın.Kuru dal varsa budayın.Kenarlardan toprak alıp biraz yeni toprak ekleyelim.İlk sulama suyuna aspirin ve birazda oksijenli su katıp suluyalım.Sonra hastamızı kendi haline bırakalım.Biraz kendini toparlasın.Arada su püskürtelim.Malum İzmir sıcak yer.Tabak altına çakıltaşı koyup içinne su koyalım.Gerekli nemi ordan alır.Daha çabuk yeşerir.Şimdilik gübre vermeyelim.Hasta kendine bir gelsin.İlerleyen zamanlarda verirsiniz.Benim söyliyeceklerim bukadar.Tekrar geçmiş olsun.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 18:36   #489
Ağaç Dostu

Fotograf ekledim. Çiçeklerinde yaprağında alt kısmında da var.Çiçekteki belki zamanının geçiyor olmasından ama yapraktakiler hem uçta var hemde yaprağın ortasında nokta halinde. Durduğu yer cam önü ama masada. Menekşelerimle aynı yerde duruyor. Cama 1 metre kadar uzakta ve tülün arkasından güneşi alıyor. Oda sabah ve biraz öğlen güneşini. Sasısını değiştirdim.Ama köke dokunmadım. Sıvı çiçek açtıran besin verdim. Çiçeklere gelmeyecek şekilde nemlendiriyorum. Kullandığım su kaynamış soğumuş su... Yardım ve önerilerinizi bekliyorum...

Düzenleyen özlem11 : 23-06-2008 saat 15:28
Eski 02-04-2008, 18:38   #490
Ağaç Dostu

Birde sayın lerdemir çiçeğin kaç gün açık kalıyor, hemen soluyor mu?...
Kireçsiz su derken ben kaynamış su versem olurmu. 1 kere su verdim musluk suyuydu. Zararı oldumu acaba... Yağmur suyu biriktirdim onunlada sulamayı düşünüyorum. Birde çivileri ıslattım ondan vereceğim. Tabi hepsini bir arada değil. Çok sordum değil.
Ama yardımlarınızla ben bakmasını becereceğim.Şimdiden sağolun...

Eski 02-04-2008, 22:05   #491
Ağaç Dostu

Koyu yeşil's Avatar

Bilgiler için çok teşekkürler Oğuzhan. Önerilerini uygulayacağım.

Eski 02-04-2008, 23:59   #492
Ağaç Dostu

fatmadundar's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2007
Galeri: 82
Sevgili Lerdemir sizin gardenyanızın çiçekleri gayet biçimli. Her ne kadar benim satın aldığımdaki gibi (gül gibi burgulu) olmasa da benim şimdikiler gibi darmadağınık değil.
Hadi bakalım bu yılın araştırma konusu; çiçekler ne yapılrsa daha büyük veya daha katmerli ya da daha biçimli olur ?

fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2008, 14:00   #493
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olay9 Mesajı Göster
Fotograf ekledim. Çiçeklerinde yaprağında alt kısmında da var.Çiçekteki belki zamanının geçiyor olmasından ama yapraktakiler hem uçta var hemde yaprağın ortasında nokta halinde. Durduğu yer cam önü ama masada. Menekşelerimle aynı yerde duruyor. Cama 1 metre kadar uzakta ve tülün arkasından güneşi alıyor. Oda sabah ve biraz öğlen güneşini. Sasısını değiştirdim.Ama köke dokunmadım. Sıvı çiçek açtıran besin verdim. Çiçeklere gelmeyecek şekilde nemlendiriyorum. Kullandığım su kaynamış soğumuş su... Yardım ve önerilerinizi bekliyorum...
Sayın olay9,

Çiçeklerde kararma sizin de tahmin ettiğiniz üzere, çiçeğin miadı ile ilgili. Bir kaç gün -genelde 2-3, en fazla 4 gün- içinde kararmaya başlayıp bu hale geliyorlar. Dolayısı ile bu normal.

Işık alımı ile ilgili anlattıklarınıza göre, yapraklardaki durum aşırı güneş ışığı ile de ilgili olamaz.

Kaynamış ve soğumuş su kullanımınız da doğru. Onda da problem yok. Acaba kullandığınız çiçek çtıran bitki besinini talimatnamesindeki sıklık ve oranda kullanıyorsunuz? Aşırıya kaçmış olabilir misiniz? Gerçi tarifiniz de azot fazlalığından yanmaya da benzemiyor. Görüntü kalitesi çok kötü olduğundan dolayı fotoğraflardan da anlamak mümkün olamıyor.

"Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı" başlığındaki fotoğraflı sorulara bakabilirseniz ve onlara benzer kalitedeki bir görüntü ile oradaki uzman arkadaşlarımıza sorabilirseniz sanırım en doğrusu olacak.

Bendeki çiçeğin kaç gün açık kaldığına ise dikkat edeyim; net bir süre söylerim; ilk açannın açtığı tarihi burada kutladık zaten; dün de baktım iyice açılıp formunu kaybetmişti ama henüz kararma yoktu.

Zaten hemen arkasından, tahmin ettiğim gibi, 4 tane daha tomurcuk aynı günde çiçek açtı, ortam inanılmaz. Bu halini de bu akşam fotoğraflayabilirsem buradan hepinize ileteceğim.

İlk defa 2'den fazla gardenya çiçeğim birden açtı. Şu anda 5 adet çiçek birden açmış durumda beraberce.

Akşam eve girerken kapıyı açtığım ilk anın tadını tarif edemem sizlere...

Sayın fatmadundar,

Gonca ve çiçek büyüklüğü ile ilgili olarak, zamanında gül bakımı ile ilgili bilgi araştırıken buna dair akademik yazılar okumuştum.
Doğru budama ve yeterli karbondioksit alımı ve besin ayarlaması ile bu gibi sonuçlar elde edilebiliyordu güllerde (Katmerine değil de goncanın ve çiçeğin iriliğine yönelik olarak). Acaba gardenyalar da da öyle olabilir mi? Bana olur gibi geliyor.

Ben size önce o linki bir bulayım da hele

Hah! Buldum!

Sevgili Mine Pakkaner'in http://www.tarim.gov.tr/arayuz/9/ice...gul.htm'yi kaynak göstererek alıntıladığı ve "Gül Yetiştiriciliği" başlıklı "şu mesajında" bakın özetle şöyle diyor:

"Karbondioksit (CO2) : Sera güllerinde fotosentez için su ile birlikte kullanılan önemli bir maddedir. Fotosentez sonucu bitkide büyüme ve gelişme artar. Havadaki normal CO2 gazı yaklaşık 300 ppm dir. Sera- larda CO2 miktarı arttırılırsa fotosentez de artacağından güllerin sapı uzar. Goncalar daha iri olur, dolayısıyla kalite artar. Seralarda CO2 ihtiyacı havalandırmanın yanı sıra, sera içinde alkol, propan yakılması ile de sağlanabilir."

Bir de "şu adreste" http://www.megep.meb.gov.tr/modulson...ilik/bahce.htm benzer bir bilgi var:

"Bitkilerin fotosentez yaparken kullandıkları maddeden biri karbondioksittir. Havadaki karbondioksit oranı 300 ppm’dir. Seradaki bitkiler sera içindeki havayı kullanarak fotosentez yapar. Sera içindeki karbondioksit miktarı artarsa fotosentez hızıda artar. Fotosentezin hızlanması bitkinin büyüme ve gelişmesini de artırır. Güllerde saplar uzar, goncalar daha iri olur ve ağır olur. Ürün miktarı % 7 - 60 arasında artabilir. Seralarda fotosentez ile azalan karbondioksit seraların havalandırılması ile artırılabilir. Bu nedenle iyi havalandırma çok önemlidir. Ayrıca seralara ilave olarak karbondioksit
verilebilir. Seralarda kullanılacak karbondioksit kaynağı sıvı gaz, kuru buz, sıkıştırılmış gaz ve sera içinde alkol ve propan yakılması şeklinde sıralanabilir
."

Belki de benim gardenyayı kış gecelerinde çok büyük kuru temizleme naylonları içine alıp içini kendi nefesimle doldurmam da buna benzer bir etki yaratmış olabilir, zira nefesimizle karbondioksit açığa çıkarıyoruz biz de

Düzenleyen lerdemir : 03-04-2008 saat 14:51
Eski 03-04-2008, 14:07   #494
Ağaç Dostu

BenBen1967's Avatar

Giriş Tarihi: 09-10-2006
Galeri: 3
Hımmmmm bende camı açık tutuyordum devamlı oksijen gelsin diye ilginç

BenBen1967 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2008, 21:49   #495
Ağaç Dostu

Sayın lerdemir sağolun. Benim anlattıklarım, sizin onaylamanız yanlış giden bir şeylerin olmadığını gösteriyor. Şöyle bir şey var; 2 gün önce menekşelerime zarar vermeyen, minik sinekleri yok etmek için bir ilaç kullandım. Havadan yağmurlama yapmıştım. Gardenya tarafına sıkmamıştım ama gelmiş sanırım. Her yerde belirgin bir şekilde yok. Sade bir tarafta var. Oda gardenyanın menekşelere bakan kısmı. Gardenyayı cumartesi almıştım. 4 gündür açık haldeydi. Öncesini bilmiyorum. Co2 olayıda çok enterasan geldi. Hiç duymamıştım.

Eski 04-04-2008, 09:11   #496
Ağaç Dostu

Aman sakın yanlış anlaşılmasın! CO2 uygulamasının güllerle ilişkili olduğunu tekrarlıyorum!

Acaba benzer bir etki olabilir mi diye gündeme getirmiştim.

Sayın olay9,

Biraz daha takip edelim bakalım; yayılma var ise tekrar gündeme getirir, bitki hastalıkları başlığına taşırız sorunu...

Eski 04-04-2008, 09:14   #497
Ağaç Dostu

Bilmece-Bulmaca-Şaşırmaca

İşte size günün sorusu:

Bilin bakalım, bir büyük ve bir de minik saksının yanyana bitiştirildiği aşağıdaki fotoğrafta;

"aynı anda açmış kaç tane gardenya çiçeği var?"

Bu fotoğraf bu sabah erkenden işe gitmeden önce çekildi.

Name:  IMG_0184.jpg
Views: 2001
Size:  29.4 KB

Bu da dün akşamki görüntü (bir çiçeği geceden sabaha açmış olduğundan burada 1 çiçek eksik)

Name:  IMG_0179.jpg
Views: 2645
Size:  35.9 KB

Düzenleyen lerdemir : 04-04-2008 saat 10:21
Eski 04-04-2008, 10:17   #498
Ağaç Dostu

Amin olay9

Şimdi benim aklıma takılan bir başka konu daha oldu dün akşam.

Çiçekler açıldığı ilk günden yaklaşık iki gün sonra taç yapraklarını geriye doğru çekip, en ortadaki sarı bölgeyi ortaya çıakrıyorlar ve o sarı bölge iyice irileşiyor.

Sanırım benim daha önce limon ağacımdakine benzer bir tozlaşma ile tohum yapmanın doğal süreci bu.

Şimdi merak ettiğim şu:

Acaba, limondaki gibi, gardenyada da yapay tozlaşma/döllenme yapmak üzere yumuşak uçlu suluboya fırçası ile uygulama yapsak bu tozlaşmayı sağlayabilir miyiz? Tohum elde edebilir miyiz?

Bunu da denemek istiyorum.

Eski 04-04-2008, 12:08   #499
Ağaç Dostu

Olabilir. Ama benim gardenyam çiçeğini kendi düşürdü. Hiç ellemedim. Üzerinde ki diğer çiçekte bu gün yarın döker. Geride açarsa olgun 4 tomurcuk var. Neden olmasın deneyin derim. Faydası olur zararı olmaz...

Eski 08-04-2008, 17:20   #500
Ağaç Dostu

Arkadaşlar gardenyamda son durum mükemmel. Yeni yaprak veriyor. Tomurcuk açtı açacak. Bana yardım eden herkese teşekkürler. Özelliklede sayın Lerdemir' e...

Eski 11-04-2008, 17:24   #501
Ağaç Dostu

M.Sema's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2007
Galeri: 93
Ne diyebilirim darısı benimkinin başına ama nerede??? Sitede Gardenya ile ilgili tüm yazılanları okudum ayrıca siteden gördüğüm dostlara (Sn Oğuzhan kulaklarınız çınlasın) sordum. Özel gübre aldım verdim,altına çakıl taşları üstüne sular püskürttüm ama nafile işte aynen bu şekilde bekliyor.

Eklenen Resimler

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2008, 15:08   #502
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Mehaba M.Sema
Gayet güzel görünüyor.Yakında süpriz yapar gibi duruyor.Sanki saksı küçük gibi duruyor.Biraz saksıyı büyütüp toprak eklersek sanki açar gibi geliyor.Bence bir deneyin.Ya da üstten toprak alıp yeni toprak ekleyin.Çakıltaşı ve su dipte devamlı dursun.0,5 Litre suya 1-2 limon tuzu koyup sulayın.Gübre vermişsiniz.15-20 gün gübre vermeyin.Bitki yanmasın.Arada su püskürtmeye devam.Hatta suyun içine biraz sıvı gübrelerden koyup püskürtün.Kısa zamanda açması dileğiyle.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2008, 10:42   #503
Ağaç Dostu

M.Sema's Avatar

Galeri: 93
Merhaba Oğuzhan destek ve öneriler için teşekkürler. Akşam eve gidince üzerine biraz toprak eklerim ve sabırla beklerim.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2008, 20:26   #504
Ağaç Dostu

İklimsiz's Avatar

Galeri: 53
Sonunda açtı

Eklenen Resimler

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2008, 09:41   #505
Ağaç Dostu

Benimki 2 tomurcuk döktü. 5-6 da yaprak. Ama görünümü ve sağlığı iyi. Sanırım biraz fazla suladım. Diğer tomutcuklar iyi açacakmı acaba...

İklimsiz ellerine sağlık. Güle güle büyüt.

Eski 24-04-2008, 11:45   #506
Ağaç Dostu

İklimsiz's Avatar

Galeri: 53
Bu sabah diğer tomurcuğu da açmış gördüm Sabah sabah bundan daha güzel bir şey olamaz herhalde.

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 11:51   #507
Ağaç Dostu

FIRUZAN's Avatar

Giriş Tarihi: 19-03-2007
Merhaba
Bahar geldiği için şu sıralar sık sık agaclar.netten çıkmıyorum.Kokulu bitkilere merak saldım, yasemin aldım.25 ytl ye kocaman gardenya (8 lt lik pet şişe büyüklüğünde)gördüm serada sizce almalı mıyım?
ilk sayfadan beri okudum alaka isteyen bir bitki ama çok şık ve güzel kokuyor.sizce daha ucuzlar mı yoksa büyük olduğu için mi pahalı?

FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 15:53   #508
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Benim gardenyam da hazırlıkta.

Name:  Resim 001.jpg
Views: 1751
Size:  60.5 KB

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 13:37   #509
Ağaçsever

Eve küçük bir saksıda Gardenya geldi. Muhteşem çiçekleri ve tomurcukları var. Koku nefis...
Şimdi iş mümkün olduğunca iyi bir bakımı sürekli kılmak.
Konu hakkında yazılanları okuyunca:
1) Bir hafta 1-2 gün 1-2 parça limon tuzlu su ile sularken
2) İkinci hafta Saçıkıbrıslı su ile sulanmalı
3) Çiçekler koklanırken çiçeğe dokunulması çiçeklenme süresini kısaltıyor.
4) çiçek haricindeki kısımları fısfıslanmalı
5) Doğuya bakan yerdeki pencerede güneşlenmekten hoşlanıyor.
6) Domates ve kabak kırıntılarından hoşlanıyor.
Bizim ev doğuya bakmadığından; acaba, 3 saat güneşlenme çiçek için yararlı diyebilirmiyiz?
Yazın balkonda durabiliyor anladığım kadarıyla.
Keçi gübresinden hoşlanır mı?
Kökleri saksıdan çıkmış, saksıyı değiştirmek gerek, şu anda değiştirmenin bir zararı olur mu?

h_berder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 16:05   #510
Ağaç Dostu

Büyük harfler ile mesajınızın içine ekliyorum cevaplarımı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_berder Mesajı Göster
Eve küçük bir saksıda Gardenya geldi. HOŞGELMİŞ; HAYIRLI UĞURLU OLSUN. Muhteşem çiçekleri ve tomurcukları var. Koku nefis... HEM DE NASIL. ANLATILMAZ; YAŞANIR... Şimdi iş mümkün olduğunca iyi bir bakımı sürekli kılmak. İNANIN ÇOK DA ZOR DEĞİL.

Konu hakkında yazılanları okuyunca:
1) Bir hafta 1-2 gün 1-2 parça limon tuzlu su ile sularken ASLINDA BUNLARI BU KADAR KATI VE OLMAZSA OLMAZ ZAMANLAMALARLA SINIRLAMAYALIM; BİR YETİŞTİRİCİ OLMAK İLE ZEVK İÇİN GARDENYA BAKMAK ARASINDAKİ FARKI BIRAKALIM BİZİM LEHİMİZE RAHATLIK OLARAK YANSITALIM. DOLAYISI İLE, "BİR HAFTA ŞÖYLE BİR HAFTA BÖYLE SULAMALI" DEMİŞ OLMAYALIM;

- TOPRAĞI KURUDUKÇA SULAYALIM; TOPRAĞI SÜREKLİ ÇOK ISLAK TUTMAYALIM,
- MÜMKÜNSE KİREÇSİZ SU İLE (YAĞMUR SUYU) İLE SULAYALIM, YOKSA KLİMA TAHLİYE SUYU VEYA İYİ İÇME SUYU DA OLABİLİR AMA ASLA SAF SU İLE DEĞİL! LİMONTUZU UYGULAMASI DA ZATEN BU GİBİ İMKANLARA SAHİP OLUNMAMASI HALİNDE KİREÇLENME ETKİSİNİ AZALTMAK İÇİN OLAN BİR UYGULAMA. KİRAÇLİ BİR SU KULLANILMAK DURUMUNDA KALINIYORSA HER SULAMANIZDA; SULAMA SUYUNUZA 1 TEK LİMONTUZU İLAVE EDİNİZ. MESELA BEN, KİREÇLİ OLMAYAN BİR SU KULLANIYORUM GARDENYALARIMI SULARKEN; KAFAMA GÖRE (YAKLAŞIK OLARAK AYDA BİR DEFA OLACAK ŞEKİLDE, SULAMA SUYUMA GÖZ KARARI LİMONTUZU KATIYORUM. 4.5LİTREYE 5 PARÇA LİMONTUZU KADAR; YA DA O ARA ELİME BİR TUTAMDA NE KADAR GELİRSE; YANİ NE KADAR İHTİMAM, O KADAR ÇÖP BATMA İHTİMALİ )

2) İkinci hafta Saçıkıbrıslı su ile sulanmalı (BEN SAÇIKIBRIS UYGULAMASINI BIRAKTIM; SAKSI HARCINA DEMİRTOZU İLAVESİNİ DE UYGULAMIYORUM ARTIK; ONLARIN YERİNE FİDANLIKTAN DEMİR GÜBRESİ ALDIM; TAHMİNEN AYDA BİR 1 LT SUYA BİR TEPELEME ÇAY KAŞIĞI OLACAK ŞEKİLDE SUYA İLAVE EDİP BİTKİYE SULAMA SUYU İLE VERİYORUM. "AYDA BİR"İ AKSATIRSAM DA -Kİ ÇOĞU ZAMAN BÖYLE OLUYOR; BUNLARA ARTIK ESKİSİ KADAR EHEMMİYET VERMİYORUM-, GARDENYA YAPRAKLARINDA DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ ÇOK NETTİR; O ETKİYİ GENÇ VE MİNİK YAPRAKLARDA GÖRMEYE BAŞLADIĞIM AN DEMİR İLAVESİ YAPIYORUM. ANCAK TÜM BU UYGULAMALARIN BÜYÜME EVRESİNDE YAPILIYOR OLDUĞUNU VURGULAMALIYIM. BİTKİNİN DİNLENME DÖNEMİNDE TÜM KATKILARI ASGARİYE İNDİRMELİ, HATTA BAZILARINDAN KAÇINMALIYIZ.
BEN BİR DE, MİNE HN'IN TAVSİYESİNE UYARAK BİR İKİ AYDA BİR SULAMA SUYUNA 1LİTRE SUYA ÇEYREK VEYA YARIM ASPİRİN İLAVE EDİYORUM. O DA KAFAMA GÖRE. BİR EVVELKİNDE ÇEYREK VERDİYSE BİR SONRAKİNDE YARIM. SUYU FAZLA KOYDUYSAM BÜTÜN ASPİRİN MESELA

.
3) Çiçekler koklanırken çiçeğe dokunulması çiçeklenme süresini kısaltıyor. EVET; ÇİÇEĞİN KAYMAKSI BEYAZ KALACAĞI SÜREYİ ETKİLEDİĞİNİ TECRÜBE ETTİM.

4) çiçek haricindeki kısımları fısfıslanmalı. BU DA MÜMKÜNSE KİREÇSİZ SU İLE. EVET, AÇMIŞ ÇİÇEKLERE VEYA TAM AÇMAK ÜZERE OLAN -BEYAZLIKLARI GÖRÜNMEYE BAŞLAMIŞ- TOMURCUKLARA MÜMKÜNSE SU DEĞDİRMEMEK GEREKLİ. GERÇİ BU SEZON BEN NE OLACAK DİYE DENEME AMACIYLA HİÇ SAKINMADAN SU PÜSKÜRTTÜM, ÇABUCAK KARARDILAR ÇİÇEKLER...

5) Doğuya bakan yerdeki pencerede güneşlenmekten hoşlanıyor. KESİNLİKLE; SABAH GÜNEŞİ, DOĞRUDAN YARIM GÜN VEYA BİRKAÇ SAAT GÜNEŞ IŞIĞI. SONRA AYDINLIK AMA DOĞRUDAN GÜNIŞIĞI VURMAYACAK BİR NOKTA.

6) Domates ve kabak kırıntılarından hoşlanıyor. SANIRIM BU UYGULAMA, SAKSI HARCINDAKİ ASİTLİĞİ SAĞLAMAK İLE İLGİLİ. BUNA BENCE HİÇ GEREK YOK. DOĞAL MALZEMELERLE HAZIRLANMIŞ HÜMİK ASİT İLE HEM TOPRAĞIN YAPISI DÜZENLECEKTİR HEM DE SUYA DA İLAVE ETMİŞ OLDUĞUMUZ LİMONTUZLARININ DA KATKISI İLE TOPRAKTAKİ ASİTLİĞİ DE DÜZENLEMİŞ OLACAĞIZ. HÜMİK ASİDİ FİDANLIKLARDA VEYA BÜYÜK YAPI MARKETLERDE KOLAYLIKLA BULABİLMEKTEYİZ.

Bizim ev doğuya bakmadığından; acaba, 3 saat güneşlenme çiçek için yararlı diyebilirmiyiz? NEDEN OLMASIN? ŞARTLAR BU İSE, YAPABİLECEK BİRŞEY YOK; ALIŞSIN O DA MEVCUT ŞARTLARA. O KADAR DA İHTİMAM İSTEMESİN ARTIK 3 SAAT DOĞRUDAN GÜNEŞ IŞIĞI VURUYORSA BİTKİYE, BENCE ENDİŞE EDECEK BİR DURUM OLMAZ; HELE Kİ SİZİN BULUNDUĞUNUZ ŞEHİRDE...

Yazın balkonda durabiliyor anladığım kadarıyla. RÜZGARLI BİR NOKTA OLMAZSA DAHA MEMNUN OLACAKTIR. IŞIKLANMA İHTİYACINA GÖRE DE BELİRLERSİNİZ BİTKİYİ KOYACAĞINIZ NOKTAYI. ÖNEMLİ OLAN ISI İHTİYACINA UYGUN ŞARTLARI TEMİN ETMEK. ONUNLA İLGİLİ DE BİLGİ BU KONUNUN BAŞLARINDA VAR İDİ SANIRIM.

Keçi gübresinden hoşlanır mı? BUNU BİLMİYORUM; BEN GENELDE GARDENYALARIMI DENEME TAHTASINA ÇEVİRDİM; DENİYORUM GÖZLEMLİYORUM. SONRA BİRŞEYLER TERS GİDERSE YANIP TUTUŞUP BURADAKİ ÜSTADLARA SORUYORUM CAN HAVLİ İLE EN BÜYÜK VUKUATIM, BİTKİLERİMİ AŞIRI MİKTARDA GÜBRE İLE YAKMAK OLDU. SAĞOLSUNLAR USTALARIN TAVSİYELERİ İLE BİTKİLERİ HAYATA DÖNDÜRDÜM.

Kökleri saksıdan çıkmış, saksıyı değiştirmek gerek, şu anda değiştirmenin bir zararı olur mu? KIŞTAN ÇIKINCA BAHAR BAŞLANGICINDA YAPILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR SAKSI DEĞİŞİKLİĞİNİN; ANCAK BULUNDUĞUNUZ YERDE BU MEVSİM ETKİSİNİ SÜRMEKTE İSE BENCE DEĞİŞTİREBİLEBİLİR, AMA BU NOKTADA NET BİLGİM OLMADIĞINI BELİRTMELİYİM. YANLIŞ İSEM, BİR UZMANIMIZ GÖRDÜĞÜNDE MUTLAKA DÜZELTECEKTİR ZATEN. LAKİN BEN, 3-4 MAYIS HAFTASONUNDA 3 TANE GARDENYAMIN SAKSISINI TEREDDÜT ETMEDEN DEĞİŞTİRDİM.
SÖZÜN ÖZÜ, ÇOK DA KALIPLARA SIKIŞTIRMAMALI GARDENYASEVERLER KENDİLERİNİ.
"ŞU KADAR GÜNDE ŞU OLMAZSA OLMAZ" DİYE ŞEKİL ŞARTLARI İNSANI HEM ÇOK SIKIYOR, HEM DE YIPRATIYOR.
TEMEL UNSURLAR BELLİ. UYGULANABİLDİĞİ ÖLÇÜDE KATKI SAĞLAR, UYGULANAMAZSA DA BİTKİ BİRAZ DAHA YAVAŞ GELİŞİR O KADAR. YETER Kİ BİTKİYİ ÖLDÜRMEYELİM, SOLDURMAYALIM.

BİZİM ENDİŞEDEN ARINMIŞ HALİMİZDEKİ ENERJİMİZİN BİTKİYE DE YANSIYACAĞINI ÜMİT EDİYORUM.

BUGÜNLERDE GARDENYALARIMIN TAMAMINDA TEPE SÜRGÜNLERİNİ ALIYORUM DİPTEN SÜRGÜNLENMEYİ SAĞLAMAK İÇİN. ESKİDEN OLSA KIYAMAZDIM; ŞİMDİ ÇEKİNMEDEN TIKIR TIKIR ÇİMDİKLİYORUM TÜM UÇ SÜRGÜNLERİNİ...

AMA ÇİMDİKLEMEDEN ÖNCE GARDENYALARA BUNU ONLARIN İYİLİĞİ İÇİN YAPIYOR OLDUĞUMU ANLATIYORUM KISACA CANLARI ACIYORSA DİYE...

BİR DE BİR GARDENYAMI DİPTEN BUDADIM, ONUNLA BONSAİVARİ BİR DENEME YAPACAĞIM. İLK EDİNDİĞİM VE ŞİMDİ ANAÇ OLAN GARDENYAMI DA BUDADIM, ORADAN ÇIKAN DALLARI UYGUN ŞEKİLDE ÇELİK YAPIP HAYATIMDA İLK KEZ PERLİTE YERLEŞTİREREK KÖKLENDİRMEYİ DENEMEKTEYİM 2 HAFTADIR. UYGUN BİR DALDA BAŞARILI OLURSAM EĞER, BİR VEYA İKİ TANESİNDE TİJLİ FORMU DENEMEK İSTİYORUM (UPUZUN BİR GÖVDE, BASTON GÖVDE GİBİ, SONRA DA EN TEPEDE TAÇ OLUŞTURMAK)

GİBİ GİBİ GİBİ.... DAHA SAYFALARCA UZAR GİDER BENİ BIRAKIRSANIZ.

UZUN ZAMANDIR YOKTUM; ACISI ÇIKAR GİBİ OLDU... AMA YETMEDİ SÖYLEYEYİM...

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024