View Single Post
Eski 03-04-2008, 14:00   #493
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olay9 Mesajı Göster
Fotograf ekledim. Çiçeklerinde yaprağında alt kısmında da var.Çiçekteki belki zamanının geçiyor olmasından ama yapraktakiler hem uçta var hemde yaprağın ortasında nokta halinde. Durduğu yer cam önü ama masada. Menekşelerimle aynı yerde duruyor. Cama 1 metre kadar uzakta ve tülün arkasından güneşi alıyor. Oda sabah ve biraz öğlen güneşini. Sasısını değiştirdim.Ama köke dokunmadım. Sıvı çiçek açtıran besin verdim. Çiçeklere gelmeyecek şekilde nemlendiriyorum. Kullandığım su kaynamış soğumuş su... Yardım ve önerilerinizi bekliyorum...
Sayın olay9,

Çiçeklerde kararma sizin de tahmin ettiğiniz üzere, çiçeğin miadı ile ilgili. Bir kaç gün -genelde 2-3, en fazla 4 gün- içinde kararmaya başlayıp bu hale geliyorlar. Dolayısı ile bu normal.

Işık alımı ile ilgili anlattıklarınıza göre, yapraklardaki durum aşırı güneş ışığı ile de ilgili olamaz.

Kaynamış ve soğumuş su kullanımınız da doğru. Onda da problem yok. Acaba kullandığınız çiçek çtıran bitki besinini talimatnamesindeki sıklık ve oranda kullanıyorsunuz? Aşırıya kaçmış olabilir misiniz? Gerçi tarifiniz de azot fazlalığından yanmaya da benzemiyor. Görüntü kalitesi çok kötü olduğundan dolayı fotoğraflardan da anlamak mümkün olamıyor.

"Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı" başlığındaki fotoğraflı sorulara bakabilirseniz ve onlara benzer kalitedeki bir görüntü ile oradaki uzman arkadaşlarımıza sorabilirseniz sanırım en doğrusu olacak.

Bendeki çiçeğin kaç gün açık kaldığına ise dikkat edeyim; net bir süre söylerim; ilk açannın açtığı tarihi burada kutladık zaten; dün de baktım iyice açılıp formunu kaybetmişti ama henüz kararma yoktu.

Zaten hemen arkasından, tahmin ettiğim gibi, 4 tane daha tomurcuk aynı günde çiçek açtı, ortam inanılmaz. Bu halini de bu akşam fotoğraflayabilirsem buradan hepinize ileteceğim.

İlk defa 2'den fazla gardenya çiçeğim birden açtı. Şu anda 5 adet çiçek birden açmış durumda beraberce.

Akşam eve girerken kapıyı açtığım ilk anın tadını tarif edemem sizlere...

Sayın fatmadundar,

Gonca ve çiçek büyüklüğü ile ilgili olarak, zamanında gül bakımı ile ilgili bilgi araştırıken buna dair akademik yazılar okumuştum.
Doğru budama ve yeterli karbondioksit alımı ve besin ayarlaması ile bu gibi sonuçlar elde edilebiliyordu güllerde (Katmerine değil de goncanın ve çiçeğin iriliğine yönelik olarak). Acaba gardenyalar da da öyle olabilir mi? Bana olur gibi geliyor.

Ben size önce o linki bir bulayım da hele

Hah! Buldum!

Sevgili Mine Pakkaner'in http://www.tarim.gov.tr/arayuz/9/ice...gul.htm'yi kaynak göstererek alıntıladığı ve "Gül Yetiştiriciliği" başlıklı "şu mesajında" bakın özetle şöyle diyor:

"Karbondioksit (CO2) : Sera güllerinde fotosentez için su ile birlikte kullanılan önemli bir maddedir. Fotosentez sonucu bitkide büyüme ve gelişme artar. Havadaki normal CO2 gazı yaklaşık 300 ppm dir. Sera- larda CO2 miktarı arttırılırsa fotosentez de artacağından güllerin sapı uzar. Goncalar daha iri olur, dolayısıyla kalite artar. Seralarda CO2 ihtiyacı havalandırmanın yanı sıra, sera içinde alkol, propan yakılması ile de sağlanabilir."

Bir de "şu adreste" http://www.megep.meb.gov.tr/modulson...ilik/bahce.htm benzer bir bilgi var:

"Bitkilerin fotosentez yaparken kullandıkları maddeden biri karbondioksittir. Havadaki karbondioksit oranı 300 ppm’dir. Seradaki bitkiler sera içindeki havayı kullanarak fotosentez yapar. Sera içindeki karbondioksit miktarı artarsa fotosentez hızıda artar. Fotosentezin hızlanması bitkinin büyüme ve gelişmesini de artırır. Güllerde saplar uzar, goncalar daha iri olur ve ağır olur. Ürün miktarı % 7 - 60 arasında artabilir. Seralarda fotosentez ile azalan karbondioksit seraların havalandırılması ile artırılabilir. Bu nedenle iyi havalandırma çok önemlidir. Ayrıca seralara ilave olarak karbondioksit
verilebilir. Seralarda kullanılacak karbondioksit kaynağı sıvı gaz, kuru buz, sıkıştırılmış gaz ve sera içinde alkol ve propan yakılması şeklinde sıralanabilir
."

Belki de benim gardenyayı kış gecelerinde çok büyük kuru temizleme naylonları içine alıp içini kendi nefesimle doldurmam da buna benzer bir etki yaratmış olabilir, zira nefesimizle karbondioksit açığa çıkarıyoruz biz de

Düzenleyen lerdemir : 03-04-2008 saat 14:51
lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön