View Single Post
Eski 02-04-2008, 14:19   #484
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi günsu Mesajı Göster
Bakımı zormu arkadaşlarİki hafatadır bakıyorum çiçekçilere cesaret edip alamıyorum, açtıramıyorum yazılarınızı okuyunca...
Sayın günsu,

Evet, bu bitkiler bence Bakımı Zor Bitkiler kategorisine girer; ama benim bu konuda yargı belirtmem ne derece doğru olur bilemiyorum; zira bu benim için tutkulu bir hobi; buna uzmanların karar vermesi lazım. Ancak, bu konunun başından bu yana okuyacaklarınız size bir fikir verecektir.

Edineceğiniz fikrin şevk kırıcı olacağına bahse girerim, lakin uzun dönemdir gardenyasını evde yaşatan ben ve birkaç arkadaşımızın da uygulamaları bakım metodları açıkça belirtildi uzun uzun.
Şahsi kanaatim o detaylı ve serin kokuyu almak ve kaymaksı krema rengini yakından görmek için dikkatli bir bakımı hak ediyor bu gardenya.

Bir yandan da içimden "yok aslında, hiç de o kadar göründüğü kadar zor değil" demek geliyor. Çünkü "kireçsiz su ile sula; azar azar dengeli besle; ortam nemini ayarla, ışık ve sulama rejimini de denk getirdin mi tamam işte" diyorum kendi kendime Vallahi ben deniyorum, görüyorsunuz ki oluyor

Hevesiniz varsa, çabucak edinin bir tane... Sonra da burada yazılanların doğrultusunda, sabırla büyütün...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Gülgün Mesajı Göster
Lerdemir, çok güzel açmış,darısı başımıza.Ben gardenyaları balkona koymuştum,içeriye almam gerekirmi?Ben de açtığında evimde mis gibi koksun istiyorum.Salonda da nereye koyacaksam...
Sayın Gülgün,

Amin, darısı başınıza tabi... Edirne'nin hava durumunu takip etmedim son günlerde, ancak ben İstanbul'da özellikle gece sıcaklıkları gardenyalar için halen güvenli olmadığı için henüz dışarı almadım. Gerçi ben, kışın soğuk günlerinde iç mekanda azar azar, sonrasında da kış bitiminde biraz daha yoğun biçimde bitki besini verdiğim ve tomurcuklanmayı teşvik ettiğim için tomurcukları dökmesin, çiçeklenmeyi hasarsızca ve doyasıya göreyim diye dışarı çıkartmıyorum henüz. Gece sıcaklıkları asgari12C civarında tutarlı olacağı zamn balkona almayı planlıyorum gardenyamı. Ama üzerinde tomurcuk olmasa idi, belki etkilerini dikkatle yakından gözlemlemek sureti ile dış mekana alışıp alışmayacağını denemek için bu havalarda da balkona çıkarabilirdim. Ben de denemedeyim anlayacağınız...

Salonda ise mümkünse günün ilk ışıklarını doğrudan alan, sonrasında ise aydınlık olup da üzerine doğrudan ışığın düşmeyeceği bir pencere kenarı olabilirse ne ala. Benimkinin güney-doğu cephesini çok sevdiği görüşündeyim. Kaloriferlerin ısısına doğrudan maruz kalmamasına da özen göstermeli... Bir de iç mekanda ortam nemine...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan Mesajı Göster
Sevgili Lerdemir ,
Maşallah.Çok güzel.Kıskanıyorum ama.
Çok teşekkürler Oğuzhan,

Onun için fotoğraf ekliyorum ya zaten mesajlara
Şaka bir yana, teknik uzman üyelerimizin de refakatinde, hepimizin tecrübelerini paylaştığı böyle bir ortamda artık layık olanı yapmak lazım. Gardenyalara iyi bakmak, çiçekleri mis gibi koklamak...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olay9 Mesajı Göster
Arkadaşlar benimkinin bir kaç taze yaprağının ucunda kuru gibi kahverengi lekeler var. Neden acaba...
Tebrikler lerdemir. Çok güzel bakabilirsem beyaz da alacam. Hatta 4-5 saksı daha...
Sayın olay9,

Yakından fotoğraflayabilir misiniz yaprakları? Ama uç kurumaları bana ilk olarak ortam nemindeki eksikliğini veya aşırı uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalma durumunu çağrıştırıyor.
Alın bence, 4-5 saksı daha alın, hatta 10 saksı alın. Her yer gardenya dolsun... Gardenya cumhuriyeti kuralım...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön