30-03-2009, 14:02 | #782 |
Ağaç Dostu
|
Bence gardenya satış noktalarında, sadece gardenyaya özel ilave bakım ürünleri satışı da yapmalılar. Ayrıca da, ideal ortamlarda, topraksız harclar ile sadece yapraktan beslemek suretiyle coşturulan gardenyaların satın alınıp da eve getirildikten sonra birden bozulmaları da son derece normal; zira saksı harçlarında besin neredeyse yok;sadece yapraktan beslenirken birden beslenmez oluyorlar ve müdahale edilmezse çok çabuk bozuluyorlar. O yüzden acilen toprak, torf, perlit humus içeren bir saksı harcına almanızı; etiketteki kullanım miktar ve zamanlarına uyarak bitki besini ve demir vitamini vermenizi öneririm. Ortam nemini sağlamak için sıkça fısfıslamak veya gardenyanın sağına soluna minik su kapları koymak da lazım; ben son dönemde minik su kapları uygulamasını deniyorum. Çeşitli kavanoz kapaklarına su doldurup gardenya saksılarının çevresini onlarla dolduruyorum Emin olun, bu bahsettiklerimle gardenyanızı önce kurtarıp, sonra da toparlayacaksınızdır... Pes etmek yok... |
31-03-2009, 21:54 | #783 |
Ağaç Dostu
|
lerdemir, sitenin gardenya üstadı olduğunuzu anlıyorum önceki mesajlarınızdan da bugün tavsiyenize uyarak gardenyamın önce odasını değiştirdim, açelya ve çuhalarımın bulunduğu peteğini kapattığım odaya aldım, orası serin ve evde olduğum süre içinde birkaç saatte bir fısfıs yapıyorum, yalnız şu etrafına su dolu kabın konmasına bir anlam veremedim, nem ihtiyacını karşılar mı bu şekilde bitki? Su kapları koyduktan sonra da fısfısa devam edecek miyiz? Demir alamadım ama perşembeye ilk işim demir sülfat almak olacak. Gardenyamın toprağı da torf+perlit+coco peat karışımında bu doğru bir karışım mı? Bir de dün iki küçük limon tuzu parçasını suda eritip gardenyamı sulamıştım. Yerli ve ithal gardenyalara göre değişiyormuş bu durum öyle mi? Yerli gardenyalar limon tuzlu su sever mi? Sorularım biraz fazla oldu ama bu bilgilere de çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler. |
31-03-2009, 22:46 | #784 |
Ağaç Dostu
|
Teveccühünüz olur; sadece maceraperest, paylaşımcı bir gardenyakoliğim o kadar... "Serinlik"ten kastınız doğrudan ısı kaynağına maruz kalmamak ise olur; ancak gerçek manada serin ise o da pek tercih edilen bir durum değil aslında. Bulunduğu yerden gün ışığı alsın; mümkünse de sabah güneşini... Bir kaç saatte bir fısfıslamak mı? Off; o bile kafinin ötesinde emin olabilirsiniz. Su dolu kapları gardenya saksısına bitiştiriyorum; bunun da gardenyanın yapraklarının altından güzel bir nem etkisi yaratacağını düşünüyorum. Bunun teknik cevabını teknik ustalarımızdan alabilirsek daha kesin konuşabiliriz bu konuda. Ben su kapları koyduktan sonra haftada 2-3 kereye indirdim fısfıslamayı. Son 1 ayı aşkın süredir daha hiç nemsizlikten kuruma belirtisi görmedim gardenyalarımın yapraklarında... Torf ya da coco peat'ten birisi+perlit+bahçe toprağı+humus gayetle de yeterli olacaktır; çünkü ben buna benzer bir karışımla gayet iyi gittiklerini görüyorum gardenyalarımın. Limon tuzu uygulamasını 1 lt suya sadece 1 beyaz leblebi boyutunda bir limon tuzu şeklinde orantılayarak uygulayabilirsiniz. Yerli veya yabancı olması topraktaki asidite ihtiyacında farklılaşma yaratmıyordur diye düşünüyorum. Dolayısı ile bu noktada fark eden birşey olmamalı. |
31-03-2009, 23:01 | #785 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
Bir türlü aklıma getirip de fotoğrafını çekemediğim gardenyamım durumu iyiye doğru gitmeye devam ediyor. Maşallah diyeyim. 24 Kasım'da almıştım gardenyayı. Demek ki 5 aydır yaşatabilmişim. Sanırım 1 ay içerisinde de kaybetmem. Nemi çok seviyor. Aklıma geldikçe fısfıslıyorum yapraklarını. Ev kaloriferli olduğu için hemen büzüşüveriyor yapraklar. Fısfıs yapınca düzeliyor. Tomurcukları milim milim büyüyor. Hala açacak büyüklüğe gelmediler ama hala üzerindeler... Bekle bekle sabır taşına döndük vallahi. Şu demirdir vs'dir ihtiyaç duyulan malzemeleri satan yerler bulamadım. Benim bu konuda yardıma ihtiyacım var. |
02-04-2009, 23:35 | #787 |
/
|
Merhaba , Benim gardenyam da çok kötü durumda..Dallarının altında pamukçuk bitleri farkettim bugün, kulak temizleme çubuğuyla aldım gördüklerimi..Ayrıca kararan yaprakları kestim ve saksısını değiştirdim. Toprağını değiştirirken toprağının neredeyse sırılsıklam olduğunu farkettim.Saksısı plastikti, acaba bundan mı kaynaklanıyor..Evde güney doğu cepheye koymama rağmen yerini hiç sevmedi...Sanırım daha sıcak ortam istiyor..Yüzünü güldüremedim gardenyamın..Ölmesini istemiyorum..Özellikle bu pamuklu bitler için ne yapabilirim ve ilk aşamada aldığım önlemler doğrumu merak ediyorum..Yardımlarınızı bekliyorum.. |
03-04-2009, 11:29 | #788 |
Ağaç Dostu
|
Toprağı su tutan bir toprak olabilir. Ne kullanmıştınız toprak olarak ve ne sıklıkta su veriyorsunuz? Ben lerdemir'in tecrübesi olan, susuzluktan bayıltana kadar (boyun büktürme metodu) sulamama, daha sonrasında bol su verip bir dahaki bayılma seansına kadar su vermeme yolunu tercih ettim sulama konusunda. |
03-04-2009, 11:33 | #789 |
Ağaç Dostu
|
Sayın perili, Öncelikle bu konudaki rehber forum başlıklarımız "Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları" ana grubundaki sabit konularda detaylıca örnekleri ile işlenmiştir. Bu veya sonraki olası tüm sıkıntılarınızda o bölümü kaynak olarak değerlendirebilirsiniz. Öncelikle sorununuzu doğru tanımlamak için "şu mesajdaki" ilk fotoğraftaki görüntü ile uyuşup uyuşmadığını bir kontrol edebilir misiniz? Tam olarak o fotoğraftaki gibi midir gardenyanızdaki oluşumlar? Eğer özellikle ilgili bitkinin başlığında çare bulamadığımız bir konu olursa, onu da "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı" başlığında teknik uzmanlarımıza danışabiliyoruz. Okuduklarıma göre muhtemelen 2008 yazında bir arkadaşınızdan almış olduğunuz mum çiçeği çeliğinde oluşan pamuklu bitler gardenyanıza da sıçramıştır. Öncelikle mümkünse akan suda eski bir diş fırçası yardımı ile mekanik mücadele yaparak unlu bitlerinizi gardenyanızdan uzaklaştırmanızı, sonrasında da Mine Pakkaner'in "Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar" başlığındaki ilaçlarla ilaçlamanızı öneririm. Bu konunun "12.mesajında" "Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi" anlatılmıştır. Acilen oradaki talimatlara uygun ilaçlamayı uygulayın. Mutlaka ama mutlaka püskürtücünüzle tüm yaprakların hem üstünü hem de altını tam olarak ilaçla kaplamaya özen gösterin. Eğer erken dönemde ise zararlılar "beyaz yağ/yazlık yağ" da etkili oluyormuş teknik uzmanımız fmt79 sizin sorununuza özel olarak açılmış "Unlu Bit (Pamuklu Bit)" başlığındaki "şu mesajı"nda belirttiğine göre. Gördüğünüz üzere, forumun arama motoru, sorunlarımıza çare bulmamızda oldukça yardımcı olabiliyor. Olamadığı durumlarda, bizler yine buradayız, bekleriz. Geçmişler olsun. Gelişmeleri de duymak isteriz. Uygulamalarınızı, sonuçlarını... |
03-04-2009, 11:48 | #790 |
Ağaç Dostu
|
Sn.kaktüs, Ben yıllardır -3 yılı aştı- hep o bahsettiğim "boyun büktürme" yöntemini uyguluyorum sulamalarımda. "Boyunları bükülmeden gardenyalarıma su yok!" Tabi, o raddeden sonra, daldırma yolu ile tüm saksı harcını suya doyuruyorum, akabinde fazla su süzüldükten sonra da saksıyı yerine alıyorum. Bu şekilde gonca kayıplarım asgari seviyede. Senede bir kaç tane civarında. Özellikle de son iki yılda. İlk yıl bu uygulamayı farkedene kadar epeyce kaybım olmuştu Sn. perili, Gardenyanızı suladığınız gün veya ertesi günkü bir durum değilse bu bahsettiğiniz; gardenyanızın saksı harcı asla ve asla -sizin tabirinizle- "sırılsıklam" olmamalı. Bitkilerin çoğunda olduğu gibi, saksı harcı nemli olacak; ama ıslak olmayacak. Ben gardenya dışındaki büyük saksılarımdan bazılarında bu durumu şöyle muhafaza etmeye çalışıyorum: İki veya üç sulamamı bitkinin köküne gelmeyecek şekilde, sadece saksının dış çeperine yakın olan yerleri bolca sulayıp, 3. veya 4. sulamada bitkinin köküne de su vermek yolu ile bu dengeyi muhafaza etmeye çalışıyorum. Gardenyada ise hep dediğim -ve de Sn. kaktüs'ün de vurguladığı- "boyun büktürme" ve "daldırma" yöntemidir benim uyguladığım. Sn. perili, Saksı toprağınızın ıslak oluşunuzun nedeni nihai olarak sizin sulama rejiminizdir. Yani; aşağıdaki özelliklere -unuttuğum olabilir; teknik uzman arkadaşlarımızın varsa eksik kalanları tamamlamasını istirham ederim- göre sulama sıklığını ayarlamak, bitkiye bakan kişinin dikkat etmesi gereken bir durumdur: - Saksı harcının su tutma özelliği (süzek harç, çok su tutmaz, sık sulama ister) - Ortam ısısı ve gün ışığı (çok sıcak ve uzun süre doğrudan gün ışığı alan ortamda daha sık sulama gerekir) - Bitkinin su isteği (bu da tamamen bitkinin tercihini bilmekle alakalı) vb. vb. vb. |
03-04-2009, 22:25 | #791 |
/
|
Öncelikle uzun ve aydınlatıcı mesajlarınız için çok çok teşekkür ediyorum..Zararlıların fotoğraflarına baktığımda gardenyamdaki zararlının beyaz pamuksu yapılar (külleme) olduğunu düşündüm..Özellikle yaprak diplerinde, dal boğumlarında vardı bu beyaz pamuksu yapılardan..Saksının yerini değiştirdim ve arap sabunlu tariften uygulamaya başladım..Umarım kurtarabilirim gardenyamı..Sizleri gelişmelerden haberdar edeceğim. Son olarak gardenyayla mum çiçeğim bir kez bile yanyana gelmediler..Mum çiçeğinin üstündeki lekeler doğalmış..Zaten epeyce büyüdü mum çiçeğimde ) Halinden memnun bu aralar..Darısı gardenyamın başına.. |
03-04-2009, 22:32 | #792 |
/
|
Bu arada kullandığım torftu..sanırım çok su tutuyor..Standart süs bitkileri için satılan torflardan..Toprak konusunda pek bilgim yok..Ve genelde dibi kurudukça suluyordum..Belki dikkat etmeden ölçüyü kaçırmış olabilirim sulama konusunda..Toprağının sürekli nemli kalması gerektiğini okumuştum sanki..Bu unsu yapılar çok sulamadan mı kaynaklanıyor acaba..? Düzenleyen perili : 04-04-2009 saat 18:10 |
04-04-2009, 01:56 | #793 |
Ağaç Dostu
|
Sn. perili, Geçmiş sayfalarda bahsettiğimiz "boyun büktürme metodu"nu irdeleyebilir ve kendinize göre tecrübe edebilirsiniz. Unlu bitin aşırı ıslak saksı harcı ile doğrudan ilgisi olup olmadığı hakkında ise somut bir bilgim yok henüz. |
16-04-2009, 22:42 | #796 |
Ağaç Dostu
|
O belirttiğiniz "pamuksu yapılar" "pamuklu bit"i kastetmiştim. O mesajımdaki yönlendirmeler işinize yaradı mı? Yoksa, gerçekten de -özellikle güllerde yoğunlukla gördüğümüz- "külleme"yi mi kastediyorunuz? |
16-04-2009, 23:09 | #797 |
/
|
Mesajınızdaki yönlendirmeler çok işime yaradı,tekrar teşekkür ederim..Gönderdiğiniz linkteki fotoğraflarda pamuksu yapılar (külleme) diye geçiyordu...Pamuklu bite benzemiyordu..(Fotoğraflara bakarak bunu söylüyorum tabi..)Arap sabunlu karışımdan uyguladım.. Beyaz pamuksu yapılar artık yok..Ama Gardenyam yukarıda fotoğrafını gönderdiğim halde..Biraz yıprandı sanırım..Toparlanması için zamana mı ihtiyacı var? Ekstra bir şey yapma şansım var mı? Bir de su vermiyorum şu aralar..Boyun büktürme yöntemi için yanlış zaman mı acaba? |
17-04-2009, 22:15 | #798 |
Ağaç Dostu
|
O bahsettiğiniz görüntü yok olduysa ne ala. Sulama rejimine verdiğim isim biraz sadist çağrışımlar yaptırsa da, asıl olarak bitkiyi aşırı sulamanın etkilerinden korumak için benim tecrübe ederek bulduğum en emin yoldu. Zamanlama ile ilgili bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. Aşırı güneş ışığından koruyunuz bu safhada. Zamanla toparlayacaklardır. |
21-04-2009, 20:52 | #799 |
Ağaç Dostu
|
Gardenyada aşama kaydettim 2 senedir kurutmadan yaşatıyorum. Hattızatında tomurcuklardan fazla gördüklerimi çimçiklemek suretiyle ortadan yok ettim. Acayip işe yaradı kalanlar sağlıklı bir halde yaşamını sürdürüyor. Fazla tomurcuk olunca dökülmede fazla oluyordu bu ortadan kalktı. Dört tanesi açmak üzere. |
22-04-2009, 00:00 | #800 |
Ağaç Dostu
|
2 yıl canlı kalabildi ise, bakıcısı bu işin ilmini almış demektir Geçmiş olsun. Bitmiş bu iş Çiçek goncalarının çimdiklenmesine içim razı gelmedi. Onun yerine yaprak sürgünleri daha büyümeden, tomurcuk halinde iken onları çimdikleseniz de, çiçek goncalarını bıraksanız? Ya da çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı bir yaprak gübresi ile muamele etseniz; tüm goncaları çiçeğe dönüştürürsünüz, olmaz mı? Daha çok çiçek, daha fazla cennet kokusu Bir de fotoğraf isteriz artık sizden... |
22-04-2009, 09:10 | #801 |
Ağaç Dostu
|
A-ha... Bir türlü açmayan tomurcuklara yaprak gübresi versem çiçek olur mu? Evde çiçek coşturan'ın yeşil yapraklı bitkiler için olanı var işe yarar mı? |
22-04-2009, 12:56 | #802 |
Ağaç Dostu
|
Goncaların dala bağlandıkları noktada siyahlaşma olmuyor ve dökülmeden duruyorlarsa bence bir sorun yok. Yeterli güneş ışığı alma süresi ve ortam ısısı ile ortam nemini temin edebilirseniz goncalarınız er ya da geç çiçeğe dönüşecektir. Ben bir goncayı farkettiğimden sonra 1 ayı buluyor onun çiçeğe dönmesi. Şu an da üzerinde onlarca gonca oluşumu var. Bakalım, sabır. NOT: Çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı besinler çiçeklenmeyi teşvik etmekle beraber, doz fazlası da bitkinin demir alımını önkediği için yaprakların sararıp dökülmesine neden olabiliyor. Elinizdeki çiçek coşturanın içeriği nedir? NPK kaç yazıyor? Gerçi yeşil yapraklılar içinse, dengeli ve düşük oranlı bir karışım olacağını tahmin ediyorum... |
22-04-2009, 13:56 | #803 |
Ağaç Dostu
|
N-P-K olarak değil de yüzdesel değerler var. Tekrar bir inceleyeyim. Henüz tomurcuk diplerinde siyahlaşma ve dökülme görmedim. Bunun Gardenyamı susuz bırakmakla alakalı olduğunu düşünüyorum. Susuzluktan dili damağı kuruyana kadar su vermiyorum kerataya.. Ama serinlesin diye aklıma estikçe tomurcuk dahil her yeri fısfıslıyorum... Ama tomurcuklarda hala açma belirtisi yok. Bari 1 tane çiçek göreyim |
26-04-2009, 09:04 | #805 |
Ağaç Dostu
|
lerdemir hocam, gardenyamla ilgili sorunumu yazdıktan sonra sizin tavsiyenize uyarak mutfağa aldım, yapraklarına günde 2 kere falan fısfıs yaptım, saçıkıbrıs bulamadığım için toprağına 7 tane paslı çivi sapladım, onbeş günde bir de limon tuzunu suda eritip veriyorum, sararma durdu (var da yok denecek kadar az), yeni yapraklar açtı, ancak üstünde bir gonca vardı o kurudu Resimde yukarda kaldığı için çıkmamış. Neden böyle oldu acaba? |
26-04-2009, 21:36 | #806 |
Ağaç Dostu
|
Paslı çiviyi tavsiye etmem genelde, işe de yarayacağından şüpheliyim. Belki de sadece limontuzu uygulamasıyla saksı harcınızın asiditesini bitkinin ihtiyaç duyduğu seviyeye getirerek gardenyanızın DEMİR emilimini kolaylaştırmış olmuşsunuzdur; sararmanın azalmasını buna bağlayabiliriz. "Gonca kurudu" derken tam olarak nasıl seyreden bir kurumaydı? Tarif edebilir misiniz? |
27-04-2009, 12:07 | #808 |
Ağaç Dostu
|
Sap kısmı derken, goncanın gövdeye/dala bağlandığı noktadan bahsediyorsunuz sanırım. Eğre öyleyse ve dipten karararak düşmüşse ben ve bir çok arkadaşımız bu sorunu aşırı ıslak topraktan dolayı yaşadık. Gonca döneminde suyu iyice azaltıyoruz; gonca döneminde aşırı sulama hemen anlattığınıza benzer etkiyi gösteriyor. Önceki sayfalarda bu konudaki örnek anlatımlara ve yaşananlara kısaca bir göz atabilirsiniz. Eğer gardenyada başka bir zararlı veya hastalık (kırmızı örümcek, fungus/mantar vb) yoksa, genellikle gonca kaybını, bitkinin ihtiyacından fazla sulamasından dolayı yaşamaktayız. NOT: Sn. Kagan (Zühtü Hocam), bu sanal ortamdaki iletişim, çoğu zaman iyiniyetle yazılmış metinlerin bile sert ve ters bir üslup taşıyormuşcasına anlaşılmasına neden oluyor. Sizin de içerik -ve de aslında üslup açısından da-olarak olumsuzluk taşımayan olan mesajınızda bir iki sempatik işaret/gülenyüz vb kullanmanız, yazınızın, iyi niyetli maksadınıza daha iyi hizmet etmesine yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. |
27-04-2009, 17:33 | #810 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Ben de görücüye çıkarayım artık gardenyamı Üzerinde yaklaşık 6 adet tomurcuk var. Dün ormanlık alandan biraz kurumuş çam ibresi topladım. Hemen diplerine bir tutam küçülterek koydum, ardından suyunu verdim. Sanırım yakında 3 adet çiçeğini verecek gibi. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|