View Single Post
Eski 03-04-2009, 11:48   #790
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Sn.kaktüs,

Ben yıllardır -3 yılı aştı- hep o bahsettiğim "boyun büktürme" yöntemini uyguluyorum sulamalarımda.

"Boyunları bükülmeden gardenyalarıma su yok!"

Tabi, o raddeden sonra, daldırma yolu ile tüm saksı harcını suya doyuruyorum, akabinde fazla su süzüldükten sonra da saksıyı yerine alıyorum. Bu şekilde gonca kayıplarım asgari seviyede. Senede bir kaç tane civarında. Özellikle de son iki yılda. İlk yıl bu uygulamayı farkedene kadar epeyce kaybım olmuştu

Sn. perili,

Gardenyanızı suladığınız gün veya ertesi günkü bir durum değilse bu bahsettiğiniz; gardenyanızın saksı harcı asla ve asla -sizin tabirinizle- "sırılsıklam" olmamalı.

Bitkilerin çoğunda olduğu gibi, saksı harcı nemli olacak; ama ıslak olmayacak.

Ben gardenya dışındaki büyük saksılarımdan bazılarında bu durumu şöyle muhafaza etmeye çalışıyorum: İki veya üç sulamamı bitkinin köküne gelmeyecek şekilde, sadece saksının dış çeperine yakın olan yerleri bolca sulayıp, 3. veya 4. sulamada bitkinin köküne de su vermek yolu ile bu dengeyi muhafaza etmeye çalışıyorum.

Gardenyada ise hep dediğim -ve de Sn. kaktüs'ün de vurguladığı- "boyun büktürme" ve "daldırma" yöntemidir benim uyguladığım.

Sn. perili,

Saksı toprağınızın ıslak oluşunuzun nedeni nihai olarak sizin sulama rejiminizdir.
Yani; aşağıdaki özelliklere -unuttuğum olabilir; teknik uzman arkadaşlarımızın varsa eksik kalanları tamamlamasını istirham ederim- göre sulama sıklığını ayarlamak, bitkiye bakan kişinin dikkat etmesi gereken bir durumdur:

- Saksı harcının su tutma özelliği (süzek harç, çok su tutmaz, sık sulama ister)
- Ortam ısısı ve gün ışığı (çok sıcak ve uzun süre doğrudan gün ışığı alan ortamda daha sık sulama gerekir)
- Bitkinin su isteği (bu da tamamen bitkinin tercihini bilmekle alakalı)
vb. vb. vb.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön