Teveccühünüz olur; sadece maceraperest, paylaşımcı bir gardenyakoliğim o kadar...
"Serinlik"ten kastınız doğrudan ısı kaynağına maruz kalmamak ise olur; ancak gerçek manada serin ise o da pek tercih edilen bir durum değil aslında.
Bulunduğu yerden gün ışığı alsın; mümkünse de sabah güneşini...
Bir kaç saatte bir fısfıslamak mı? Off; o bile kafinin ötesinde emin olabilirsiniz.
Su dolu kapları gardenya saksısına bitiştiriyorum; bunun da gardenyanın yapraklarının altından güzel bir nem etkisi yaratacağını düşünüyorum.
Bunun teknik cevabını teknik ustalarımızdan alabilirsek daha kesin konuşabiliriz bu konuda.
Ben su kapları koyduktan sonra haftada 2-3 kereye indirdim fısfıslamayı.
Son 1 ayı aşkın süredir daha hiç nemsizlikten kuruma belirtisi görmedim gardenyalarımın yapraklarında...
Torf ya da coco peat'ten birisi+perlit+bahçe toprağı+humus gayetle de yeterli olacaktır; çünkü ben buna benzer bir karışımla gayet iyi gittiklerini görüyorum gardenyalarımın.
Limon tuzu uygulamasını 1 lt suya sadece 1 beyaz leblebi boyutunda bir limon tuzu şeklinde orantılayarak uygulayabilirsiniz.
Yerli veya yabancı olması topraktaki asidite ihtiyacında farklılaşma yaratmıyordur diye düşünüyorum. Dolayısı ile bu noktada fark eden birşey olmamalı.
|