Sevgili
Lonicera, şimdi hatırladım!
Nefis bir uygulama olmuş!
Merak eden arkadaşlara kolaylık olması açısından önce
şuradaki fotoğraflara bakmalarını rica ederim. Sonra da,
Lonicera'nın 824 numaralı mesajındaki son durum fotoğrafına bakarlarsa, bonzaici arkadaşara benzer bir biçimde bitkinin dallarına tel sararak şekil verme uygulamasına dair deneysel bir çalışma örneğini görebilirler.
Nereden nereye...
Bakın o zaman neler yazmışız birbirimize.
Ben de yarın benim belirttiğim yöntemle şekil vermeye çalıştığım gardenyamın son durumunu görüntüler, buraya da eklerim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera
Biraz acele oldu ama fikir alma açısından hemen uygulamaya koyuldum. Amacım bonsai yapmak olmadığı için fazlaca emek sarfetmedim. Bakalım önümüzdeki bahara tellerini çıkardığımda şekil almış olacak mı?
İlk 2 resim şekil vermeden önceki hali,sonrakiler ise tel ile toparlayıp son şeklini verdiklerim.Tahminimden daha iyi oldu,ip ile tamamını ortadan bağlayıp bıraktığım çok kötü görünüyordu.Ana gövde üzerinden yanlara doğru çıkan 2-3 dal daha vardı,çok küçük ve yumuşak oldukları için onlara dokunmadım şimdilik.
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir
Budamadan şekil vermek açısından alternatif bir deneme olmuş oldu böylelikle. Bakalım önümüzdeki dönemde ne gibi bir gelişme gösterecek.
Şimdi burada bizlerin tercihi (amacımız) daha ön plana çıkıyor.
Sizinki gibi, mevcut fazlalık oluşturan dalları, genel görünüşü bozmayacak yerlere yönlendirmekse, bu uygulamanız amaca hizmet edecektir kanaatimce; ancak benim kafamdaki gibi dolgun bir biçim alarak kontrollü büyümenin aksine, mevcut dal ve kolların uzayıp gitmesine neden de olabilir mi diye kafamdan geçirmiyor değilim...
Zira ben, göbekten de dolgun bir biçim sağlayabilmek için bir süre tüm tepe sürgünlerini daha büyümeden minik bir çakı yardımı ile kopartmıştım. Bu yöntemle, bitki daha alttan yeni sürgünler vermeye dönmüştü. Şimdi daha esnek bir anlayışla, yukarıya ve hafifçe yanlara doğru daha kontrollü bir büyümeye izin vermekteyim...
Hayırlısı ile kıştan çıkıp bahara geldiğimizde karşılıkı bakarız gardenyalarımıza artık 
|
Sanırım şu günlerde, tam da yukarıda alıntıladığım yazımdaki gibi "
kıştan çıkıp bahara geldik"