agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni25Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 27-02-2010, 22:14   #11
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Topraksız tarımdaki tam kapalı çevrim işlemi metal sektöründeki otomatik krom kaplama tesislerinden pek farklı olmasa gerek. İnsan yardımı olmadan full otomasyon yapılabilir mi bilemem ama arada mutlaka bir analiz labaratuarı ve bu konuda çok tecrübeli bir insana gereksinim vardır.

Otomasyon tesisi bir bilgisayar ve sisteme yüklenmesi için konulmuş stok depolardan dozajlama yapan pompalardan başka bir şey değildir. Sistemi işleten yine insandır. Gün içinde rutin kontroller yine yapılmaktadır.
Konudan fazla sapıldığını zannetmiyorum. İçinde bir takım uyulması gereken ama kimsenin düşünmek istemediği çevre faktörü vardı o kadar. Topraksız tarımda full otomatik sera kurmak isteyen arkadaşlar, varsa çevrelerindeki krom kaplama tesisilerini gezmelerini tavsiye ederim.

Topraksız tarımda sisteme verilen besin eriyiği ne ise, krom kaplama tesislerinde metal üzerine çeşitli proseslerde bakır+nikel+krom kaplanabilmesi için metallerin içine daldırıldıkları banyoların kimyasal kompozisyonları da aynıdır.Bu banyoların kontrolü aynen bizim yapmak istediğimiz gibi hazır stok sıvılarının, yapılan analiz neticelerine uygun olarak bilgisayar ve buna bağlı dozaj pompaları sayesinde eksilen elementi ilave mantığına dayanır.

Eksilen elementlerin tespit edilmesi içinde çok gelişmiş labaratuar cihazları mevcuttur. Aynı tür cihazlar topraksız tarımda da kullanılabilir. En azından otomasyon konusunda kullanılan ekipmanlar aynıdır. Belki bilgisayarda kullanılan softwareden bile faydalanılabilir ya da uyarlanabilir.

Ama eğer açık sistem düşünülüyorsa o zaman Kudret Bey' in çalışmalarını bitirmek üzere olduğu projesi belkide işinizi kökten halledebilir. Çünki yapılan proje geri dönüşüm suyunu kullanmadan sisteme giren yeni besin sıvısını hep aynı EC değerinde tutmak üzere tasarlanmış güzel bir çalışma olacağından eminim ve özellikle biz amatör hobicilerin büyük bir eksiğini kapatmaya aday bir çalışmadır.

Bundan önceki mesajlardaki uyarı veya serzenişler bu işi profesyonel anlamda çok, daha çok para kazanmak isteyen tarım sanayicilerine yönelikti. Ama ben işime ve kazanacağım paraya bakarım, atıklarımı da Ergene nehri veya benzerine drenaj yaparım diyorsanız orasıda size kalmış. Topraksız tarımda EC solüsyonu hazırlayabilmek için de kimyasal nitelikleri belli ve belirli safiyette (EC ve pH olarak) temiz suya ihtiyaç vardır. Yarın o temiz suyu bulabilirmiyiz bilemiyorum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025