Sayın Sarıcan, sadece gübre ve kimyasal meselesi değil bu, kullanılan bitki yetiştirme ortamları(kayayünü),fide kapları, viyoller, yıpranmış sera örtüleri, kullanılan ilaç ve gübre ambalajları... bunlarda büyük kirletici unsurlar.
Ergene havzasının kirlenmesinde Trakya'da 1.sınıf tarım arazilerine yapılan fabrikalar dışında bilinçsiz çeltik tarımı yapan çiftçilerinde etkisi büyüktür. Aşırı gübreleme sonucunda Ötrifikasyon sonucunda nehirdeki balıklarda ve diğer bir çok canlıda ölümler meydana gelmektedir. Bu kirliliğin geri dönüşüde çok ama çok zordur.
Ben burda bir kaç kez arkadaşlara hani normal saksıda yetiştirmek varken neden otomatik düzenlere kimyasallara ihtiyaç duyuyorsnuz derken yanlış anlaşıldım. Benim dikkatini çekmek istediğim olgu bu işin çok ciddi ve dikkat istemesi gerekliliğidir.
|