![]() |
|
![]() |
#11 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Yanıtlar -2
Alıntı:
Sn.Oğuz Karsan, evet, haklısınız. Sonunda, hesap verme sorumluluğu da olmadan ülkeye nükleer santral yapacaklar. Söylüyorum, doğa ve çevre zaten kaybetti diye. Piyasa ekonomisi, küresel ticaret kuralları ve bilançoların esas olduğu bir sistemde çevrenin ve doğanın kazanması zaten imkansız. Ama bu, bunu kabullenmemiz, dahası tastiklememiz, aferin dememizin bir gerekçesi de olamaz. Baksanıza, nükleere karşı çıkmak ile LPG tüplerine karşı çıkmak eşitlenecek şekilde dumura uğramışız toplum olarak. Enerjinin verimli kullanılması, gereksiz kullanımın elimine edilmesi tabii ki çok önemli bir yekün tutar. Buna evler de dahil. Devede kulak olduğunu da su götürür. Devletin rakamlarına göre sanayi, enerjinin %35'ini tüketirken konutlar %34'ünü tüketiyor. Şebeke kayıplarımız ise %19 ile rekor üstüne rekor kırıyor. Bu konularda pek çok döküman var. 10 Yıllık Üretim Kapasite Projeksiyonu, Dünyada ve Türkiyede Enerji Piyasası Reformları (basit bazı reformları uygulayarak hangi ülkenin ne gibi iyileştirmeler elde ettikleri de yazılı), 2010-2023 Enerji Verimliliği Strateji Belgesi (ki ön görülenlerin bir çoğu çok doğru ama uygulama kararlılığı henüz göremedik). Bu bilgileri de herhangi santralin duvarında yazmadığı için geçersiz bulanlar olabilir. Ona da bir şey diyemem. Sn.engraulis, 30 dekarda 6000 liralık elektrik yaklaşık 26000kWh eder. Bu enerji ile arazinize kaç ton su sağlıyorsunuz bilmiyorum ama tarlanızı, su miktarını, ürününüzü ve tarımsal uygulamalarınız her neyse iyi bir gözden geçirmeye ihtiyacı olabilir. Bu sorum "risklidir ama göze alalım bize daha da çok enerji lazım" diyen arkadaşlara. Bu riski kim göze alıyor. Göze alıyorum diyenin, göze alma hakkı var mıdır (yetkisi olsa bile)? Göze alınan risk tam olarak nedir? Yaşı müsait olanlarımız, radyasyonu çayı içerek, için bir şey olmaz diyen sayın rahmetli bakanımızı hatırlayacaklardır. Aynı şimdiki gibi, "Dininize inandığınız gibi biliniz ki, Türkiye’de kesinlikle radyasyon tehlikesi yoktur" diyerek televizyonda çay içmişti. Emekli olduktan sonra da doğruyu söylemediğini itiraf etmişti. Yetkiliydi, sorumluluk almıştı. Almıştı ama ne ifader eder bu sorumluluk? Rize çayı değil de seylan çayı içtiğini düşünmüştüm o zamanlar, ama garibim Rize çayı içmiş galiba gerçekten de. |
|
![]() |
![]() ![]() |
|
|