View Single Post
Eski 10-03-2011, 22:38   #204
engraulis
Ağaçsever

engraulis's Avatar

Giriş Tarihi: 08-01-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.engraulis, 30 dekarda 6000 liralık elektrik yaklaşık 26000kWh eder. Bu enerji ile arazinize kaç ton su sağlıyorsunuz bilmiyorum ama tarlanızı, su miktarını, ürününüzü ve tarımsal uygulamalarınız her neyse iyi bir gözden geçirmeye ihtiyacı olabilir.
.
Ben yeterince gözden geçirdiğim için alternatif enerji kaynaklarına yöneliyorum. Şuanda biyogaz üretimi üzerinde çalışıyorum. Ve daha ucuza daha az suyla nasıl tarım yaparım bunu araştırıyorum. Her şey uzaktan bakıldığı gibi değil. Türkiyenin her bölgesi birbiriyle aynı değildir. Her bölgede farklı tarım ürünleri yetişir ve her ürünün su ihtiyacı da bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Bir günde 50 litre mazot harcayarak hem çevreye hemde ekonomimize zarar veren çiftçileri de çok gördüm.
Tutturmuşsunuz piyasa ekonomisi, küresel ticaret falan filan. Sanki rüzgar ve güneş santrallerini kuracak olanlar dev şirketler değil. Bu gün Türkiyenin bir çok rüzgar alan tepesi yabancı enerji şirketlerine kiralandı. Buna da dersiniz ki yabancıya peşkeş çekildi. Elinde imkanı olan hiç bir Türk firması bu işe girmedi. Boşuna google da aramayın bulamazsınız bu bilgileri. Adamlar yıllar sonrasının planını yapıyor. Yıllarca boş tepelere kira ödediler ve yıllarcada ödeyecekler. bunların bir çoğu yabancı ortaklı Türk firmaları. Çünkü yeniliklerden korkuyoruz. Avrupa ve Amerika gelecek 50 yılın planlarını yapıyorlar çünkü bugünün planlarını yıllar önce yaptılar. Biz de mecburen hem bugünü hemde geleceğimizi kurtarmak istiyorsak bir taraftan geleceğin enerjisi temiz enerjiye altyapı oluşturup bir taraftan da bu süre zarfında gerekli olan enerjiyi karşılamak için gerekli yatırımları yapmamız gerekiyor.
Herşeyi istatistiki bilgilere dayandırarak örnek veriyorsunuz. Üniversitede istatistik hocamız vardı. Şunu derdi "Dünyada üç çeşit yalan vardır
- Yalan, - Kuyruklu Yalan, - istatistik.
İstatistikçiler bile yapılan araştırmaların gerçeği hiç bir zaman yansıtmadığını kabul ederken siz de bu bilgilerin arkasına saklanıyorsunuz. google sağolsun.
Burada nükleer enerjiyi savunanların hiç biri nükleer enerji iyidir demiyor. Ucuz enerji için bu şarttır diyor. Avrupa elbetteki nükleer santralleri kapatmaya başlar. Çünkü adamlar yıllar süren araştırmalar sonucunda gerekli yerleri tespit edip rüzgar ve dalga santrallerini kurmaya başlıyorlar. Bugün bir rüzgar enerjisi sahası kurmak için kaç yıl araştırma yapmak gerek haberiniz var mı. Herhangi bir firmaya gidip eviniz için rüzgar türbini almak istediğinizi belirtin. Size diyecekleri şudur. Bir yıl boyunca türbini kurmak istediğiniz noktanın rüzgar ölçümlerini yapın getirin.
Büyük bir rüzgar enerjisi çiftliği kurmak için neler yapılması gerektiğini siz düşünün artık. Büyük çaplı rüzgar türbini almak için bile 3-5 yıl sonrasına gün alabilirsiniz ancak. En iyimser haliyle 10 yıldan fazla sürer bu işlemler. Gelişmiş ülkeler bu işleri yıllar önce yaptılar. Bizim büyüklerimizde üniversitelerde Türkiyenin geleceğini kurtarmak yerine sokaklara dökülüp kavga ile dövüş ile siyaset yapmayı tercih ettiler. Halende bunu sürdürmeye çalışanlar var. Yıllar önce bu işleri siz başlatacaktınız ki biz gençlerde devam edelim. O zamanlar HES lere karşı çıkacaktınız. Kömür santrallerini protesto edecektiniz. Zamanında bazı şeyler yapılsaydı belki de bugün tamamen girişimciler para kazanma hırsını bir kenara bırakıp geleceğimiz için çoktan bir çok çevreci projeye imza atmışlardı.
Bugün ülkemizdeki santrallerin büyük çoğunluğu doğalgazla çalışıyor. Peki bu daha ne kadar böyle sürecek. Dışa bağımlı mı devam edeceğiz. Doğalgaz vanaları biraz kısılsa neler olduğunu geçtiğimiz yıllarda hepimiz gördük. Sanırım gazyağını karne ile alıp gaz lambası başında oturduğunuz günleri çok özlediniz. Dışa bağımlı olduğumuz sürece Türkiyenin olacağı budur. Kendi uranyum kaynaklarımız varken enerjiyi ucuza maledip sanayimizi kalkındırmazsak gelecekte rüzgar türbini ve güneş paneli üretmemizi kimse beklemesin.
Siz bize güzel bir çevre bırakmadınız. Çünkü liselerde üniversitelerde bilim yerine siyasetle uğraştınız. Bari bundan sonra engel olmayın da biz gençler bizden sonrakilere güzel bir çevre gelişmiş bir Türkiye bırakalım

engraulis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön