agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)

Beğeni Düzeni623Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2011, 11:28   #1
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
Galeri: 30
Kural yok SDurul, normalde dediğiniz gibi ama, işler yolunda gitmedi mi, mesela üstte su toplanıp, un dibe çöktüğünde, duruma göre ekstradan un ilavesi yapabilirsiniz. Çok katı olduysa ılık su ilave edebilirsiniz. Kavanozun ağzı hava almalı, temiz bir tülbent ya da benim yaptığım gibi selpak havlu ve bir lastik yardımı ile kapatabilirsiniz.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 11:39   #2
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Bu Pazar günü ben Hecha tenceremde ilk denememi yaptım. Hamuru az yoğurduğum için minik bir ekmeğim oldu.
Ama çok başarılı bir ekmek oldu. Neden mi? Soğusun diye yün battaniye içinde demlenmeye bıraktığım ekmeğimi açtığımda, yarısını yenmiş buldum ))
Fotoğraf çekeceğimi çocuklara hatırlatmaya unuttuğum için, ekmek fotoğrafı çekilemeden yarılandı. Normalde ekşi mayalı ekmeği sevmeyen küçük oğlum meth'ede, ede bitiremedi. Başarının sırrı sanırım önceden 20 dk. ısıttığım tencerede... Hamuru ağzı kapalı olan tencerede 25 dk fırında tuttuğum için, tencerenin buharı ile ekmek kabuk yapamadı ve yumuşacık oldu. Yine de bir kusurum vardı ama... üstünü çizmeden fırına koyduğum için çatlamaları kafasına göre yaptı ekmekcaaz

Dün gece mayamı süt ve şeker ilavesi ile farklı bir yapıya sokma girişimini başlattım. Sabah baktığımda köpürme başlamıştı. Bu kez biraz daha yumuşak bir hamur yoğurup, üzerini çizmeyi de unutmuycam.

Eski 21-02-2011, 11:48   #3
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Kural yok SDurul, normalde dediğiniz gibi ama, işler yolunda gitmedi mi, mesela üstte su toplanıp, un dibe çöktüğünde, duruma göre ekstradan un ilavesi yapabilirsiniz. Çok katı olduysa ılık su ilave edebilirsiniz. Kavanozun ağzı hava almalı, temiz bir tülbent ya da benim yaptığım gibi selpak havlu ve bir lastik yardımı ile kapatabilirsiniz.
Üstte su toplanma, un dibe çökme şimdilik yok Müjgan hanım. Aklıma geldikçe bakıyorum. Son durum; maya köpürmeye başlamış ve tarif edemeyeceğim bir ses vardı kavanozun içinde. Suyun içine atılan sandozun çıkardığı ses gibi. Fotoğrafını çektim. Ben bu işi başaracağım galiba.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 11:56   #4
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Üstte su toplanma, un dibe çökme şimdilik yok Müjgan hanım. Aklıma geldikçe bakıyorum. Son durum; maya köpürmeye başlamış ve tarif edemeyeceğim bir ses vardı kavanozun içinde. Suyun içine atılan sandozun çıkardığı ses gibi. Fotoğrafını çektim. Ben bu işi başaracağım galiba.
Başaracağınız kesin, tebrikler şimdiden

Eski 22-02-2011, 17:25   #5
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Başaracağınız kesin, tebrikler şimdiden
Dün mayanın çok güzel köpürdüğünü yazdıktan sonra, çoğaltmak amacıyla biraz un ve ılık su ilave ettim. Sonraki saatlerde, korktuğum başıma geldi. Un ve su ayrıştı. Tekrar un ilavesiyle biraz toparlandı. Bu akşam biraz daha un ilave ederim.

Mayanın birinci gündeki hali.

Name:  ekşi maya.JPG
Views: 2851
Size:  44.3 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2011, 22:12   #6
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Sizin maya daha ilk günden ekmek olmaya gönüllüymüşş....
Bu hallerini kaçırmayın derim, tam yoğurulacak kıvamda.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025