agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Beğeni Düzeni16Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-08-2007, 15:19   #1
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Ergene Nehri

Alıntı:
Ergene Zift Akıyor, Mahsul Çürüyor"
--------------------------------------------------------------------------------
BİA Heber Merkezi
21.07.2001
--------------------------------------------------------------------------------
BİA- Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras , çevredeki sanayi atıklarıyla zehirlenen Ergene Nehri'nin temizlenmesini isteyen Çiftlikköylülere destek verdi.

Uras,ülkenin dağına taşına "Bu vatan bizimdir" yazılarak sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Uras, Ergene Nehrinin bir an önce temizlenmesini, tarım politikalarını çiftçiler lehine düzenlenmesini istedi.

Ergene nehri zehir akıyor

Uras, Edirne'ye bağlı Uzunköprü ilçesine bağlı Çiftlikköylülerin yaptığı protesto toplantısına katıldı. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının kirlettiği Ergene nehri civarındaki Çiftlikköylülere konuşan ÖDP Genel başkanı ufuk Uras şunları dedi:

"Bu vatan bizimdir" diye yazmakla olmuyor

* Bu ülkenin dağına taşına "Bu vatan bizimdir" denilerek surunlar çözülmüyor. Ülke IMF'nin direktifleriyle yönetiliyor. O zaman dağa taşa yazılan "Bu vatan bizimdir"in anlamı nedir? Eğer sorunlar böyle çözülüyorsa, dağa taşa "Bu vatan IMF'nindir" diye yazılsın.

* Ergene Nehri sanayi atıklarının zehiriyle akıyor. Bölgedeki binlerce dönümlük çeltik (pirinç), ayçiçeği ve buğday tarlaları bu zehirle sulanıyor .

* Çiftlikköylülerin dediği gibi, Ergene'nin zehiriyle sulanan mahsul, artık dane vermiyor. Bu nasıl vatan sevgisidir.

* Ergene'nin bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Vatan sevgisi, dağa taşa yazı yazmakla olmaz, Ergene nehrini kirletmemekle olur .

* Yetkilileri bir an önce Ergene'yi doğal haline dönüştürmeye çağırıyorum.


"Zift akıyor, kokuyor"

Ergene Nehri'nin üzerindeki köprü üzerinde toplanan 600 köylü, köprü korkuluğuna "Dün Bergama bugün Ergene" pankartı astı. Protesto toplantısına katılan Çiftlikköylü Hamit Birinci Bağımsız İletişim Ağı'na (BİA) şöyle konuştu:


* Ergene Nehri zehir akıyor. Zift akıyor . Simsiyah akıyor. Kokuyor. Evlerimizin pencerelerini kokudan açamıyoruz. Ergene'nin bu hale gelmesinden sorumlu olanlar, bölgedeki sanayi tesisleridir. Hepsi sorumsuzca atıklarını nehre veriyor.

* Yıllarca ektiğimiz çeltik, ayçiçeği ve buğday artık dane vermiyor. Başakların içi boş çıkıyor. Hayvanlarımızı otlaklarda otlatamıyoruz. Her taraf zehir oldu.

* Yetkililer hala sessiz. Bizim zararımızı kim karşılayacak? Ankara'dakilere sesleniyorum; Ergene Nehri'ni kirletenler bizim zararımızı karşılasın; cezalandırılsın. Ergene Nehri'nin bir an önce temizlenmesini istiyoruz.


http://www.bianet.org/2001/07/21/haber3578.htm
6 yıl önce......
Şimdi Ufuk Uras mecliste.
bekliyoruz.....

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2007, 15:23   #2
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Orman Bakanı Pepe: "Ergene Kanalizasyon Suyu Gibi Akıyor"

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Ergene nehrinin zehir aktığını belirterek, "Ergene adeta simsiyah, kanalizasyon gibi akıyor." dedi.



Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Ergene nehrinin zehir aktığını belirterek, "Ergene adeta simsiyah, kanalizasyon gibi akıyor." dedi.

Ergene nehrinin kaderine terk edildiğini ifade eden Pepe, "Yeni Çevre Planı Kanunu kapsamında bu tür çevre kirliliğine asla izin vermeyeceğiz. Bizim sanayicilere verdiğimiz süre dolmak üzere. Kimsenin gözünün yaşına bakmadan hukuki çerçevede gereği yapılacak. Yeni Çevre Kanunu'nda neresi sanayi bölgesi olacak, neresi yol olacak, neresi tarım alanı olacağı net bir şekilde belirtildi." diye konuştu. (Cihan Haber Ajansı) 22.04.2007
6 yıl sonra Ergene hala zehir akıyor.
Sanayicilere verilen süre dolmadı mı?
Takip edelim bakalım.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2007, 15:38   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Vergisini zamanında ödeyenin cezalandırılması gibi olabilir. Yine af çıkar...

Bu iki yılın nasıl geçirildiğini bilmiyoruz. Süre sonunda büyük çoğunluk, hiç bir önlem almadıysa, ne yapalım Türkiye'nin tüm fabrikalarını mı kapatım denebilir...

Kendimi gamlı başkuş gibi hissediyorum

Konuyla ilgili daha bilgili kişiler var mı? Yani bu iki yıllık süreç, belirli aralarla, kontroller yapılarak, ihtiyaç duyana bilgi desteği verilerek mi geçiriliyor yoksa saldım çayıra mevlam kayıra diye mi?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2007, 15:42   #4
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Bir haber kaynağı daha;
Osman Pepe'nin 2007 açıklamasından üç yıl önce;
Alıntı:
DSİ Genel Müdürlüğü’nce Tamamlanan “35 Tesisin Toplu Açılış Merasimi” 21Kasım 2004 tarihinde, Edirne’de, Başbakan Sn. R. Tayyip ERDOĞAN, Maliye Bakanı Sn. Kemal UNAKITAN, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Sn. Dr. M. Hilmi GÜLER, Sağlık Bakanı Sn. Prof. Dr. Recep AKDAĞ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sn. Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ, Milletvekilleri, Edirne Valisi, Belediye Başkanı, Genel Müdürümüz Sn. Prof. Dr. Veysel EROĞLU, basın mensupları ve Edirnelilerin yoğun iştirakleriyle gerçekleştirildi............

Ergene Nehri konusuna da değinen Başbakan ERDOĞAN “ Edirne’ye ilk geldiğimde bana Ergene Nehri’nin içinde bulunduğu durumu sormuşlardı. Ben ise bu durumu üç yıl içinde halledeceğimizi söylemiştim. Daha bir senemiz olmasına rağmen Ergene Nehri’nin meselesi halledildi.Biz zamanla yarışan bir iktidarız. Her şeyi planlı, programlı yapıyoruz.Aynı sorunu Haliç’te de yaşamıştık. Kaderine terk edilen Haliç’i, temizlenemez denen Haliç’i temizledik. Bunu inançla, kararlılıkla çalışarak yaptık. Haliç’ten 4,5 milyon m 3 çamur çıkardık. Bunu 9,5 km uzağa götürdük. Burada 580 000 m 2’lik bir park alanı oluşturduk.” diye konuştu.

http://www.dsi.gov.tr/basin/35tesis.htm

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2007, 15:54   #5
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Çok oldum ama bir alıntı daha;

Alıntı:
Sanayicinin gözü Trakya'da ama kirlilik korkutuyor
13.07.2007 Levent Çalıkoğlu




Trakya'nın verimli topraklarına son iki yıl içinde 424 işletme yapılırken 106 işletme yapım aşamasında bulunuyor . Ancak plansız yapılaşmanın yarattığı çevre kirliliği ve hızlı göç bölgede büyük sıkıntı yaratıyor



İstanbullu sanayici son yıllarda hızla Trakya bölgesine kayıyor. Trakya bölgesinin verimli tarım topraklarında fabrika bacaları hızla yükseliyor. Trakya'nın ovalarını ve nehirlerini sanayinin ne hale getirdiğini biliyoruz.

Trakyalı çiftçinin can damarı konumundaki Ergene Nehri'nde zehir akıyor. Ergene Nehri'ni kurtarmak için 4 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Araştırma Komisyonu kuruldu. Milletvekilleri Ergene Nehri'ni doğdu ğu Saray'dan döküldüğü noktaya kadar adım adım gezdi.

Sonra ne oldu, sayfalar dolusu raporlar yazıldı. Şimdi ne oldu o TBMM Araştırma Komisyonu raporu… Meclisin tozlu raflarında bekliyor. Kamuoyunu ve bölgede özellikle çeltik tarımı yapan üreticileri rahatlatmak için kurulan komisyon işini tamamladı. Peki Meclis Araştırma Komisyonu 'nun hazırladığı raporda işaret ettiği sorunlar ve bunlara ait çözüm önerileri konusunda bir adam atıldı mı? Hayır… Ancak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün en azından 40 yıl sonra Ergene Nehri'nin yatağını temizlediğinin de altını çizmek gerekiyor. Yatağın temizlenmesi için Ergene Nehri biraz olsun nefes alır duruma geldi.



2 yılda 424 tesis

Trakya'nın verimli topraklarına son iki yıl içinde 424 işletme yapılırken 106 işletme yapım aşamasında bulunuyor. Son dönemde sanayicinin gözünü yine Trakya bölgesine çevirmesi İstanbul'dan bir an önce kaçmak istemesi üzerine bölgenin planl ı gelişimi için bölge valileri Trakya Kalkınma Birliği aracılığı ile çalışmalarını yürütüyor.

Ancak bu plana bazı yerel politikacılar karşı çıkıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne planın çizdirilmek istenmesi Trakyalı politikacıları endişelendiriyor. Ama en kötü plan bile plansızlıktan iyidir… Trakya'daki Edirne, Malkara, Hayrabolu, Kırklareli organize sanayi bölgelerlerine olan talepler hızla artıyor. Bu sevindici gelişme istihdam olanaklarının da artması anlamına geliyor. Tarıma dayalı bölgede istimdam olanaklarının artm ası bölge halkını sevindiriyor, ama hızlı bir göçte o kadar endişelendiriyor.

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş sanayinin kaçınılmaz bir olgu olduğunu anlatarak, plansız sanayileşmenin bugüne kadar bölgeye çok zarar verdiğinin altını çiziyor. Çorlu, İstanbul, Gebze gibi birçok yerde plan ve program kararlarına uyulmamasının ortaya çıkardığı sonuçların altını çizen Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Çoş, "Önce sanayileşme olsun sonra geri kalan şeyleri hallederiz dediler. Daha önce de devletin çevre mevzuatında eksikleri ve yetersizlikleri vardı. Türkiye bu dönemi aştı. İmar ve ruhsat almadan işletmeyi açmak suç. Kanun ve yönetmelikler çıktı. Toprak, çevre, orman, imar ve mera kanun yönetmelikleri çıkartıldı. Bu saydığımız yönetmelikler Türkiye'de rasgele sanayi yapılaşmasını önledi."diyor.

Bu nedenle planlı bir sanayileşme ve en önemlisi Trakya topraklarını zehirlemeyecek bir sanayileşmeye bölge halkının bir tepkisi yok.

Ancak unutmayalım Ergene Nehri'ne akıtılan zehirl i sularla çeltikler sulandı. Sonra da o çeltikler masamıza pirinç olarak geldi.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 16:45   #6
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NUN ANA GÜNDEM MADDESİ ERGENE'NİN KİRLİLİĞİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Araştırma Komisyonu, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinin sorunlarını dinlemek için bu ilçeye geldi. Trakya Üniversitesi Uzunköprü Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen toplantıya Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran Uzunköprü Kaymakamı Mehmet Aydın daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Su kaynakları ve Çevre kirliliğinin ana gündem maddesi olduğu toplantıda ağırlıklı olarak Uzunköprü'nün en büyük problemi olan Ergene Nehri kirliliği konuşuldu. Toplantıda ilk olarak söz alan Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Edirne'de yeraltı sularının kirlenmeye başladığını belirterek, buna önlem alınması gerektiğini söyledi. Ergene nehrinin de insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini öne süren Vali Miroğlu, kurdukları Trakap Birliği ile bu sorunu nasıl çözebileceklerini araştırdıklarını ve planlı bir çalışma yapmak istediklerini söyledi. Toprak kirliliğinin de çok ciddi şekilde artmya başladığına dikkati çeken Miroğlu, suyun önemli bir konu olduğunu ve Su Yönetim Birliği'nin kurulması gerektiğini belirtti.

Komisyon Başkanı Mustafa Öztürk, 2.5 aydır Ergene nehrinin kirliliğinin neden kaynaklandığını araştırdıklarını belirterek, oluşturacakları raporu mart ayında meclise sunmayı hedeflediklerini söyledi. Öztürk, Ergene nehrinde akan suyun normal bir su olmadığını belirterek, "Ergene nehrinden akan su normal bir su değil. Atık su. Bu konu ile ilgili sevindirici olan gelişme alınacak önlemlerin biliniyor olmasıdır. Alacağımız önlemlerle bunun önüne geçebiliriz." diye konuştu. Öztürk, bu konunun sadece devletle irtibatlandırılmaması gerektiğini vurgulayarak, Uzunköprü lülerin sivil toplum kuruluşlarıyla halkıyla topyekün konunun takipçisi olması gerektiğini vurguladı.

Su konusunda çok başlılığının olduğunu ifade eden komisyon Başkanı Öztürk, "Çok başlılık yerine tek başlılık olması gerekiyor. Sayın valimizin de dediği gibi, su yönetim birliğinin kurulması gerekiyor." dedi. Öztürk kanola bitkisinin Uzunköprü'de üretildiğini vurgulayarak, "Ben isterdim ki buradaki yetkililer bölgede ne kadar kanola üretiminin yapıldığını bize bildirsinler. Bunu komisyon olarak istiyoruz. Çünkü kanola önemli bir bitkidir. Onu ayrı bir enerji kaynağı olarak düşünüyoruz. Kanola sera gazı salınımını önleyebilen bir bitkidir. Bu bakımdan önemli bir bitkidir." diye konuştu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran ise su kaynaklarıın ve kirliliğin önlenebilmesi için eğitimin şart olduğunu söyledi. Komisyon üyesi Uşak Milletvekili Nuri Uslu ise 21. yüzyılın ekoloji yüzyılı olduğunu belirtti. Uslu, geçmişte yapılması gereken şeylerin şimdi yapılmaya çalışıldığına vurgu yaparak, ağır tahribatlardan sonra bazı şeylerin geri gelmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Komisyon üyesi Edirne Milletvekili Rasim Çakır ise Ergene Nehrinin temizleneceğine yürekten inandığını belirtti. Bundan umudunun olduğunu belirten Çakır, "Umudun bittiği yerde hayatta biter. Uzunköprü'nün bu sorunun üzerine gitmesi gerekir. Biz komisyon olarak icra makamı değiliz. Biz sorunları meclise sunarız. Hükümette icraatta bulunur." dedi.

Küresel ısınmanın nedeninin insanların doğayı yanlış kullanmasından kaynaklandığına vurgu yapan Çakır, doğanın affetmediğini söyledi. Trakya bölgesinde yaşanan sorunların en büyük nedeninin plansız yapılaşma olduğunu ifade eden Çakır, "Planı halk yapmaz. İcra makamı yapar. Ancak halkın ihtiyaçları çerçevesinde yapar." diye konuştu. Çakır, Uzunköprü'nün Ergene nehri kirliliğini gündeminden düşürmemesi gerektiğini belirterek, ancak topyekün seferberlikle bu sorunun altından kalkılabileceğini belirtti.

Son olarak söz alan komisyon Başkanı Mustafa Öztürk ise bu sorunları raporlarında belirterek meclise havale edeceklerini söyledi. Uzunköprü için olmazsa olmazlarının komisyon olarak Ergene Nehri kirliliğinin çözülmesi olduğuna vurgu yapan Öztürk, su kanununun çıkartılmasının da gündem maddeleri olduğunu söyledi.

(Cihan Haber Ajansı) 30.01.2008
Ergene hala zehir akıyor,
TV programları konuyu ekranlara taşıyor ama yedi ay önce meclise taşına bu konu hala belirsiz.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2008, 20:52   #7
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Ergene Nehri

Ergene nehri bir zamanlar Trakya'ya can veren,içerisinde çeşit çeşit balıkların bulunduğu önemli bir nehir di. Evet. Dili geçmiş zaman eki kullanıyorum.
Bugün ise ne yazıkki fabrikaların zehirli ve kimyasal atıklarıyla,geçtiği belediye ve diğer yerleşim birimlerinin kanalizasyonunu taşıma görevi yapan bir duruma geldi.İçerisinde tek canlı kalmadı.
İşin dahada vahim olan kısmı bu (su denmeyecek)atıklarla sizlerinde yediğiniz besin maddeleri sulanıyor.Güzelim Saros Körfezi de bundan nasibini alıyor.
Sesini duyurabilecek,içimizde önemli noktalarda çalışan bürokrat,gazeteci,
Sivil Toplum Kuruluşunda çalışanlar,açıkcası ses getirebilecek mevki ve konumda olanlara önemli bir görev düşüyor.Lütfen yapabileceğiniz bir şey varsa harekete geçin.Çok geç olmadan demiyeceğim.Zaten çok geç oldu.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2008, 11:45   #8
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Ergene Nehri

Tüm yazılara göz attım ve okudum.O zamanlar 6 ay oldu bir deyişiklik yok diye not düşmüşsünüz.Şu an kaç 6 ay oldu.Maallesef takip edilemiyor.
Ben öyle zannediyorum ki yetkili makamlar istese hiç olmazsa sanayi atıklarının nehre karışmasını bir günde kanun zoruyla önler.Ve yine isteseydi bu kadar zamanda arıtma tesisi olmayan yerlerde arıtma tesisi kurabilirdi.

Yani iki ucu b..lu deynek.Ne yardan geçebiliyor,ne ser den.Tam biz Türklere
has vurdumduymazlık.Yumurta kapıya gelmeden harekete geçmiyoruz.Öyleki burada tazminat davası açanlar paralarını dahi almış.Yerel gazetelerde yazmıştı.
Bence gündemi sıcak tutmakta yarar var.
Sizede teşekkür ederim.Yine bu konuda bol bol yazın.Belki faydası olur.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2008, 16:20   #9
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
İstanbul'a barajlara su getirecek Melen çayındada aynı problem var maalesef sanayi artıkları bu çayada bulaşmış kısaca sanayiciler çayları nehirleri kendi amaçlarında temizlik malzemesi gibi kullanıyorlar belediyelerde komik para cezaları ile bu işi hallettik sanıyorlar.

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2009, 23:23   #10
Ağaç Dostu
 
Yağız59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
Bugün 20.03.2009 ne değişti...?

Yağız59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 15:29   #11
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Ahh. Canım Ergene Nehri

20 sene evvel olta ile balık avladığım Ergene Ovasının can Damarı Ergene nehri. İnsanların para kazanmak için neler yapabileceğinin güzel bir kanıtı. Çaresizlik. Var olan kanun ve yönetmelikleri hiçe saymanın ve bu kanun ve yönetmelikleri uygulatamayan yöneticilerin beceriksizliği

Fotoğraf ayarlarında anormallik yok. Su o kadar siyah ki anlatılamaz. Zaten sol tarafta bitkinin yeşilliğini fark edeceksiniz.

Name:  003.jpg
Views: 8085
Size:  72.6 KB

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 15:30   #12
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Name:  006.jpg
Views: 9620
Size:  39.2 KB

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 15:35   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sadece Ergene değil ki ...

Bu rengi denize dökülen bütün nehirlerde görebilirsiniz.

Altın madeni aramasına karşı çıkanlar bu nehirleri bu hale getirenlere neden karşı çıkmıyorlar anlamak mümkün değil.

Neden ille de altına karşı çıkmak.

Ergene-Gediz-Büyük Menderes gibi nehirlerdeki siyanür-civa oranını biliyor musunuz?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 21:34   #14
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,115
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Ergene-Gediz-Büyük Menderes gibi nehirlerdeki siyanür-civa oranını biliyor musunuz?
Sevgili Denizakvaryumu, ben bilmiyorum. Lütfen yazarsanız, benim gibi bilmeyenler öğrenir. Bilenler de hatırlamış olur. Şimdiden teşekkürler.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 21:55   #16
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Sadece Ergene değil ki ...

Bu rengi denize dökülen bütün nehirlerde görebilirsiniz.

Altın madeni aramasına karşı çıkanlar bu nehirleri bu hale getirenlere neden karşı çıkmıyorlar anlamak mümkün değil.

Neden ille de altına karşı çıkmak.

Ergene-Gediz-Büyük Menderes gibi nehirlerdeki siyanür-civa oranını biliyor musunuz?
İki anlam çıkıyor. Biri, buna da itiraz edin. Diğeri, battı balık yan gider

Hangisi?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 22:03   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
İkisi de değil

Benim merak ettiğim; Altın madenlerine karşı çıkanların, sanayi bölgelerinden nehirlere dökülen civa gibi ağır metallere neden seslerini çıkarmadıkları

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 22:44   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Kızılırmak değerleri;

DSİ’nin “Ağır Metal Analiz Deney Raporu” na göre sudaki diğer ağır metallerin oranı ise şöyle: Çinko 0.019, krom 0.012, mangan 0.010, demir, 0.07 ve bakır 0.05 miligramlitre..

TÜRKİYE’NİN SULARI


Evet Türkiye, kapitalizm tarafından tepeden tırnağa kirletiliyor; toprağından sularına değin... Tek tek sıralıyalım!

* Kirlilik ve kuruma nedenleriyle yok ettiğimiz göl ve akarsular yüzünden Türkiye’de yaşayan 62 balık türünün 41’i yok olma sınırına geldi...

* Türk Deniz Araştırmaları Vakfı görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu, “Bakıma ihtiyaç duyan bir hasta” dediği Marmara’nın sağlık durumunu şöyle özetledi:
Karides, yengeç, pina (dev midye), sünger, Marmara’ya veda ediyor. Marmara’nın suları hızla bulanıyor. Kirlenme göstergesi olan bulanıklık oranları bu sularda son üç yılda yüzde 80 arttı.
Nesli azalan türlerin sayısı da 50’nin üzerinde...

* Ören’de bir balık çiftliğinde ve körfezde meydana gelen balık ölümlerinin, suyun klorlu olmasından kaynaklandığı anlaşıldı. Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, kloru denize Gökova (Kemerköy) Termik Santralı’nın bıraktığını belirterek konuyu yargıya taşıyacağını söyledi...

* Güllük Körfezi’nde çipura ölümleri bitmedi... Kıyıkışlacık Köyü, Gazalıkuyu bölgesi ve Ziraat Adası çevresindeki çiftliklerde başlayan toplu çipura ölümlerinden 30’a yakın çiftlik etkilendi. 400 bini aşkın balık telef oldu. Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Özkaya’ya göre durum vahim: “Balık üreticisi şaşkın, şokta. Evsel atıklar, körfeze akan derelerdeki kimyasal atıklarla körfezin boğulduğu, oksijensiz kaldığı bir gerçek. Her an daha farklı çevre felaketleriyle karşılaşabiliriz”...

* Bodrum’un mavi bayraklı koyu Torba, pis sularını denize boşaltan 5 yıldızlı otel yüzünden kahverengiye döndü. Torbalılar, “Tesis bunu her yıl yapıyor,” diyor...
* Katı atıklar açısından İstanbul’un en kirli noktası sayılan Harem’de kirlenmenin ürkütücü boyutlarını gözler önüne sermek isteyen Sualtı Temizlik Hareketi dalışlarda denizden toplam 11 bin 573 parça insansal atık çıkarıldı...

* Çevre ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan “Yerüstü Suları ve Kirliliği” adlı araştırmaya göre, Türkiye’de faaliyet gösteren organize sanayi bölgelerinden sadece yüzde 14’ünde arıtma tesisi bulunduğu saptandı. Araştırmaya göre, “Türkiye’deki 3 bin 215 belediyeden 141’inde kanalizasyon sistemi bulunuyor. Bu belediyelerden sadece 43’ünde arıtma tesisi hizmet veriyor. Kanalizasyon sularının yüzde 98.67’si hiç arıtılmadan ırmaklara, göllere ve denizlere boşaltılıyor.
Yılda 930 milyon metreküp endüstriyel atık suyun sadece yüzde 22’si arıtılıyor, yüzde 78’i ise arıtılmaksızın doğrudan göl, ırmak ve denizlere deşarj ediliyor.”

* TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, Türkiye’de yılda 2 milyon ton zehirli atığın doğal kaynaklara bırakıldığını açıkladı...

* Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, sanayi atıkları ve evsel atıklarla her geçen gün biraz daha zehirleniyor. Tuzlu ve sodalı suyuyla 3900 hektarlık alana sahip göl, nüfusu 500 bini geçen şehrin merkezindeki sanayi kuruluşlarının, 6 ilçe ile 2 belde ve 100’e yakın köyün kanalizasyon atıklarıyla kirletiliyor.

* İstanbul’da yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinin azalması, barajlardaki kirliliği gözler önüne serdi.
Barajlardaki kirlilik, İSKİ yetkililerinin “İstanbul’da musluktan akan suyu içebilirsiniz” açıklamalarıyla çelişiyor!

* Çevresindeki sanayi tesislerinin atıklarıyla zehirlenen Küçük Menderes, artık bu yükü taşıyamaz hâlde. İzmir’de Ödemiş yakınlarındaki Beydağ’dan doğarak Selçuk’un dünyaca ünlü Pamucak sahillerinden denize dökülen 145 kilometrelik nehirdeki kirlilik, çevresindeki tarım alanlarını da tehdit ediyor. Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, Kiraz, Bayındır, Tire, Ödemiş ve Torbalı’daki sanayi kuruluşlarının ağır metaller ve kimyasallardan oluşan atıklarıyla aynı ilçelerde arıtma tesisi olmamasından kaynaklanan evsel attıkların doğrudan nehre boşaltıldığını söyledi. Ülgür, “Bu katliama artık son verilmeli” dedi.[255]
* Arıtma tesisi ve kanalizasyon bulunmayan pek çok kentte atık suların akarsu ve göllere deşarj edildiği ortaya çıktı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin su kaynaklarımızdaki kirlilikle ilgili sorulara verdiği yanıtlar birçok ilde akarsuların, göllerin “kanalizasyona” dönüştüğünü ortaya koydu. Kanalizasyon ve arıtma tesisi bulunmayan kentlerde atık sular akarsulara, göllere deşarj ediliyor.[256]
ERZURUM Karasu, Aras, Çoruh nehirleri ve bunları besleyen alt akarsular kirleniyor. En büyük kirlilik, Erzurum Belediyesi’nin kanalizasyon şebekesinin bağlı olduğu, Fırat Nehri’nin kaynağı olan Karasu Nehri’nde görülüyor. Organize sanayi bölgesinden çıkan atık sular Karasu Nehri’ne veriliyor. Aras ve Çoruh nehirlerine belediyelerin atık suları deşarj ediliyor.

BİTLİS Bitlis Çayı evsel nitelikli kanalizasyon suları ve katı atıklarla kirleniyor. Van Gölü ise, kıyısında bulunan Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ilçeleri ile göl kıyısında bulunan Kıyıdüzü ve Sarıkum köyleri nedeniyle kirletiliyor.

KARS Kars Çayı, Çıldır Gölü, Aras Irmağı, Arpaçay Barajı ve Kuyucu Gölü kirleniyor. Evsel ve endüstriyel atıklar ile tarımsal ve zirai mücadele ilaçları yağmur sularıyla kaynaklara karışıyor.

ELAZIĞ Keban ve Karakaya baraj gölleri ile Hazar Gölü ve Dicle nehirleri, Peri ve Haringet çayları kirliliğe maruz kalıyor. Evsel atık sular, küçük ölçekli endüstri tesisleri kirliliğe neden oluyor.

BİNGÖL Gayt Çayı kirleniyor.

NEVŞEHİR Kızılırmak kirliliğe maruz kalıyor. Bu nehre daha çok evsel atık suların deşarjı yapılıyor.

ADIYAMAN Samsat ilçesinin çökeltme havuzlu arıtma sistemi dışında merkez ve ilçelerde arıtma tesisi bulunmuyor. Eğriçay, Ziyaret Çayı, Kuru Dere ve Atatürk Barajı’na deşarj yapılıyor.

SİİRT Botan Çayı, Siirt il merkezine ait kanalizasyon suları arıtılmadan döküldüğü için kirletiliyor. Kezer Çayı, tarımdaki aşırı ve yanlış sulama, Başur Çayı ise Bitlis ili ile Baykan ilçesi ve Ziyaret ilçesine ait arıtılmadan dökülen atık sularla kirletiliyor.

KÜTAHYA Porsuk Çayı, Gediz Nehri ve Kocaçay kirleniyor.

DÜZCE Küçük Melen, Büyük Melen, Uğur Suyu, Asar Deresi ve Aksu dereleri kirleniyor.

RİZE Tüm yüzeysel sularda kirlilik var. Katı atıklar derelere boşaltılıyor.

ÇANKIRI Melan Çayı ve Çerkeş Çayı dışındaki dereler kirleniyor.

ŞIRNAK Toptepe Çayı kaynağının 700 metre yakınında faaliyette olan kömür ocaklarının çalışmaları sonucunda kaynakta ciddi kirlenme oluyor. Ocaklarda kullanılan suyun deşarjı sonucunda Nerdüş Çayı kirleniyor.

KAYSERİ Sultan sazlığı ve Hürmetçi sazlığı, Engir ve Tuzla gölleri sulak alanlar arasında. Nehirlerdeki kirlilik evsel ve endüstriyel atık sulardan kaynaklanıyor.

AĞRI Murat Nehri, ilde atık su arıtma tesisinin bulunmaması nedeniyle şehir kanalizasyon şebekesinin ve Ağrı Şeker Fabrikası atık sularının arıtılmadan deşarjı nedeniyle kirleniyor.

SAKARYA Sakarya Nehri, Çark Deresi, Mudurnu Çayı, Dinsiz Çayı, Sapanca Gölü, Büyük Akgöl, Küçük Akgöl, Poyrazlar Gölü, Taşkısığı Gölü evsel, endüstriyel, tarımsal, rekreasyon, ulaşım gibi amaçlarla kullanılarak kirliliğe maruz kalıyor.

AMASYA Yeşilırmak, Çekerek Irmağı, Tersakan Çayı, Gümüş Deresi, Paşa Deresi kirliliğe maruz kalıyor.

BOLU Büyüksu Deresi ile Gerede Çayı kirliliğe maruz kalıyor. Tabakhanelerden kaynaklanan atık sular da Gerede Çayı’na veriliyor.

BURSA Mustafa Kemal Paşa Çayı, evsel atık sularını, tarımsal drenaj sularını ve özellikle madencilik faaliyetleri sonucu oluşan atık suları Uluabat Gölü’ne ulaştırıyor. İznik Gölü’nde önlem alınmazsa su kalitesi düşecek.

BARTIN İl merkezi ve ilçe merkezlerinin altyapı sistemlerinin çıkışları ve Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nin atık sularının su kaynaklarına verilmesi, aynı zamanda katı atıkların vahşi depolama şeklinde su kaynakları yataklarında depolanması kirliliğin en önemli nedenlerinden.

Kaynak : SOMUT VERİLERLE KAPİTALİZMİN EKOLOJİK SORU(N)LARI:
(KÜRESEL) ISINMA + SU(SUZLUK) + KİRLİLİK + NÜKLEER + KENT =
TÜRKİYE + YERKÜRENİN HÂLİ

http://www.mavidefter.org/anasayfa/i.../cevregunu.doc

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 23:46   #19
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster

Benim merak ettiğim; Altın madenlerine karşı çıkanların, sanayi bölgelerinden nehirlere dökülen civa gibi ağır metallere neden seslerini çıkarmadıkları
Ben de en azından bu forumdakilerin neden ses çıkarmadıklarını merak ediyorum.

Hem de en tehlikesiz yolla, monitörün arkasından, bir yandan çay kahve içerek, klavyeden birkaç tuşa basarak bile...

Bu tür konularda ne kadar tepki mesajı/mesajınız var?

Yeni Çevre Kanunu Kanun No. 5491 (26/4/2006)

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2009, 12:19   #20
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Ben şahsen Ergene Nehri'nin geçtiği yerdeki Valilik, Kaymakamlık sitelerine bu fotoğrafları yolluyorum. Belki kafalarında bir soru işareti oluşur.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2009, 12:22   #21
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Ceza kesilse ne olacak. Durum ortada.
Bu alıntı Edirne Valiliği sitesinden.

Ergene Nehri'ni kirletenlere para cezası

EDİRNE - Edirne Çevre ve Orman Müdürlüğü, 2007-2009 döneminde Ergene Nehri’ni kirleten 20 fabrikaya, 934 bin 987 TL para cezası verdi.

Edirne Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, yaptığı açıklamada, Ergene Nehri’ndeki mevcut kirliliğin fabrikaların kimyasal atıklarından kaynaklandığını söyledi. Fabrikalardan nehre bırakılan atıkların canlı hayatı tehdit edecek boyutlara ulaştığını ifade eden Bülbül, şöyle dedi: "Daha önce nehirde var olan balık ve diğer canlı türleri, kirlilik nedeniyle yok oluyor.

Ergene Nehri’nden alınan numunelerde, nehrin suyunun 4. sınıf nehir suyu özelliği taşıdığı tespit edildi. Bu kalitedeki suların, sulama amaçlı bile kullanılması söz konusu değildir. Zaten nehirde yaşayan kurbağa, kaplumbağa ve balık türleri de ölmektedir." Ergene Nehri’ndeki mevcut kirliliğin, nehre deşarjı bulunmayan sanayi tesislerinin yoğunluğundan kaynaklandığını bildiren Bülbül, bazı sanayi tesislerinin arıtma ünitelerini düzenli çalıştırmadığını belirtti.

Nehre yakın yerleşim yerlerinde evsel nitelikli atık suların herhangi bir arıtma işlemine tabi tutulmadan direk olarak nehre aktarıldığını ifade eden Bülbül, nehirdeki kirliliğin insan sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

20 FABRİKAYA 934 BİN 987 TL CEZA KESİLDİ

Abdullah Bülbül, Çevre Orman İl Müdürlüğü ekiplerince 2007, 2008 ve 2009 yılında İpsala, Uzunköprü ve Enez bölgelerinde gerçekleştirilen denetimler sırasında arıtma tesisleri bulunduğu halde çalıştırmayan 20 fabrikaya, 934 bin 987 TL ceza kesildiğini açıkladı.

Bülbül, 2007 yılında 794, 2008 yılında ise 802 işletmenin denetlendiğini belirterek, şunları kaydetti: "Ekiplerimiz tarafından bölgede yapılan rutin ve şok denetimler, önümüzdeki günlerde de devam edecek. Yaptığımız denetimlerde arıtma sistemi olmayan veya arıtma sistemini çalıştırmayan işletmeleri belirliyoruz. Çevreyi kirletenlere yasaların el verdiği ölçülerde yaptırım uyguluyoruz."(aa)

Kaynak : Ulusal ve Yerel Basın 21 Nisan 2009

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2009, 15:28   #22
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Bu tür konularda ne kadar tepki mesajı/mesajınız var?
Haklısınız malina, tepki vermek doğru, doğruda pek bir yaptırımı yok gibi geliyor bana, toplumun bazı kesimleri bazı şeylere organize olup tepki versede, Büyük bir tepki örgütleşerek büyük tepkiler veremiyoruz.
Küçük tepkileri de zaten duyarsız bilinçsiz çıkarcı liderlerimiz bunları esimile edebiliyor.

Asıl konu toplumu öyle bir zihniyetini bozdular ki toplum bananeci, bana dokunmıyan yılan bin yıl yaşasın, zihniyetine büründürdüler, şimdi bir çok kişi bu yazıma hayır öyle değiliz diye tepki verecek.

Ona da cevap vereyim, öyle değilizde neden tepki veremiyoruz, neden büyük sesler veremiyoruz, neden örgütlenemiyoruz, örgütlensekte orada kişisel çıkarlarımız olmadan katılmıyoruz, katılmak istesekte ekonomimiz el vermiyor,

Bizleri öylesine bir gecim sıkıntısına soktular ki, biz gecim derdinden hiç bir şeyle uğraşmaya hatta düşünmeye zaman bulamıyoruz, Ekonomik güçü olanlar da kazançı olmadan bir şey yapmıyor.

İşte bizler bunları düşünürken bırakın kirliliği ülke bölünme noktasına geldi, israil filistinede 49 yıllığına gelmedimi, şimdide türkiye ve bir de kürt sorunu ddp millet vekili, obama gelip gittikten sonra, kürt devleti sınırları çizilmiştir açıklaması yaptı. Kaç kişimiz kaç millet vekilimiz hangi örgütlü güçümüz depki gösterdi?

Bütün bunları 35 sene önçe bir tanıdığım söylemişti, çok af edersiniz ama o zamanlar ben ona asittir olurmu öyle şey demiştim, o zamanlar dedikleri bir bir olduğunu görüyorum, dahada göreceklerimiz var.

Arkadaşlar amerikan dış işleri bakanı geldi, iki gün sonrada obamanın geleceği söylendi ve geldi, ne sözlerin ne imzaların atıldığını biliyormusunuz, işte kürt sınırlarının çizildiği açıklaması, işte israile toprak verilmesi bunlar bizleri nereye götürür tahmin edebiliyormusunuz.

Şuradaki mesaja siz isterseniz benim 35yıl önçe inanmadığım gibi sizlede inanmayın.

Arkadaşlar konuyu başka taraflara götürdüm özür dilerim, kirlilik tabi ki çok önemli bir konu ama ondan daha önemli ülke sorunu.


Düzenleyen Lilium : 12-01-2010 saat 22:18 Neden: Sansüre takılmam
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2010, 19:59   #23
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Ergene'ye yakın yaşayan kimler var?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 19:55   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Malina

Ben hergün Ergene üzerinden en az iki kez geçiyorum. Yaşadığım yerde Ergeneye en fazla 4 km uzaklıkta.

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 20:58   #25
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
İç içe yaşıyoruz. Neden sorduğunuzu anlayabilir miyiz?

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 21:34   #26
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Ben neden tarkyaya bukadar sanyi yapıldığını anlamıyorum
anadolumuzun okadar yerleri varken
tarımda ülkenin bir numara yeri harcanıyor birileri trakyayı yok etmek istiyor
ayçiçek tarımı çeltik tarımı %70 trakyada sulanmadan buğdayın tek yetiştiği yer trakya ayrıvca üzümün ve pancarın minumum sulamayla en yüksek ürün alındığı yer tarkya
maalesef trakyamız talan ediliyor göz göre göre vatan elden gidiyor

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 06:35   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Arkadaşiar,

Sanırım sorun sanayinin değil yanlış sanayi kollarının tarımsal alanlara kurulması. Eğer Tekstil iş kolundaki boya ve apre tesisleri ile deri fabrikalarının yer altı sularını kullanımlarını buna bağlı olarakta desarj raporlarını düzgün kontrol edip gerekli uygulamakar yapılsa Ergene ancak % 60 seviyelerinde temizlenebilir.

Ergene Kırklareli Çakıl daki kaynağından kuşatılmış vaziyette. Doğrudan suyun büyük bir kısmı şebeke suyu olarak kullanılıyor. Yaşları uygun olanlar hatırlar
Çakılın içindeki çoklu çeşme gürül gürül akardı, üç dör yıl önce gördüğümde eski halinden eser yok idi.

Söylemek istediğim işe kaynaktan kurutmakla başladık.

18 numaralı mesajda k0900 tüm ülkedeki durumu özetlemiş. Sorunu sadece sanayiciye yüklemek yanlış olur. Sorunumuz yerel ve ulusal siyasilerde.

SİYASİLER KİM ? diye sorarsanız cevabım basit, Sen , ben, o yani bizleriz.

Bulunduğum Muratlı İlçesinde Ergene üzerindeki tüm köylerin ve İlçe nin tüm atıkları henüz sanayi Trakya ya gelmeden önce nereye atılıyordu ? Ergene ye. Ama Ergene ve Ergene ye karışan dereler güçlü idi ve bizlerin cehaleti ve vurdum duymazlığıyla baş edebiliyordu.

Bir gün yolunuz düşer çayımı içmeye gelirseniz göz alabildiğince yayılan buğday ve ayçiçeği terlalarının sınırlarında bile ağaç yaşatmayan. Yol kenarlarına dikilen ağaçları kurutmak için nasıl gayret gösteren. Tarlasinda ki anızları yakan. İlaçlama sonrası ilaç kutularını kendi tarlasında bırakan. Mera larını parselleyip paylaşan sonrada hayvancılık bitti diyen. Atık tesisleri kuran fakat çalıştırmıyan ülkem vatandaşlarını ( ben dahil ) yakınen görebilirsiniz.

Yurdum insanını eğitimden ve bilgiden uzaklaştıranlarla mücadele etmezsek, iğneyi kendimize batırmadan çuvaldız peşinde koşarsak,milletçe küçük çıkar hesaplarımızı korumaya devam edersek, ne Ergene ne de Trakya korunur.

Sevgiyle kalın,

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 14:21   #28
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88


Büyük hali için tıklayınız

Sadece Ergene'nin olduğu bölümü çizip, nehir boyunca yer alan yerleşim yerlerini yazabilir miyiz?

Her yerleşim yerinde yer alan firmaları da listelemek gerekir. Nerede ne var anlamak için...

Ya da bunların yapılmış olduğu bir web adresi biliyorsanız yazar mısınız?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 21:12   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Malina,

Çerkezköy Trakyadaki en buyuk sanayi bölgesi ama Ergene nehrine olan uzaklığı yaklaşık 40-50 Km . Eğer Ergene havzasını kirleten oluşumları tesbit etmek istersek sanırım Ergene ye ulasan tüm akarsuları kirleten sanayi kuruluşlarını, yerleşim alanlarını hatta mülki ve askeri yerleşimleri belirlemek gerekecek.

Bununla ilgili belgeler ÇERKEZKÖY, ÇORLU. TEKİRDAĞ, KIRKLARELİ,HAYRABOLU, EDİRNE sanayi odalarından ve yerel yönetim birimlerinden alınabilir,
.
Ayrıca tüm tesisisler ile detaylı bilgiler İl çevre müdürlüklerinden alınabilir.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 23:12   #30
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Birçok işletmenin atıksu arıtma tesisi olduğu halde çalıştırmıyor. En azından bu işletmelerin bu tesisleri çalıştırmaları sağlanamaz mı?

Benim bildiğim kadarıyla Çerkezköy Organize Sanayinin genel atıksu arıtma tesisi var ama yine de ERgeneyi kirletiyorlar. Bence tüm bu işletmeler sadece ben mi Ergeneyi kirletmeyeceğim mantığıyla çalışıyorlar. Olaya bu mantıkla bakınca sonuç ortada tabii ki.

Hem devlet yaptırımı lazım hem de topluca bir atıksu arıtma tesisini çalıştır kampanyası olmalı gibi geliyor bana. Olmayanlara da mutlaka yaptırım gerekiyor.

Bence en büyük kirleticiler deri ve tekstil sanayileri. Köylerden veya kasabalardan gelen küçük atıksularla Ergene önceden başedebiliyordu. (Daha doğrusu Ergene'nin kolları başedebiliyordu!) Ama sanayi atıksularının kirliliği kat kat fazla!

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024