Konu: Ergene Nehri
View Single Post
Eski 09-07-2008, 15:45   #6
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Alıntı:
MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NUN ANA GÜNDEM MADDESİ ERGENE'NİN KİRLİLİĞİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Araştırma Komisyonu, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinin sorunlarını dinlemek için bu ilçeye geldi. Trakya Üniversitesi Uzunköprü Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen toplantıya Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran Uzunköprü Kaymakamı Mehmet Aydın daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Su kaynakları ve Çevre kirliliğinin ana gündem maddesi olduğu toplantıda ağırlıklı olarak Uzunköprü'nün en büyük problemi olan Ergene Nehri kirliliği konuşuldu. Toplantıda ilk olarak söz alan Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Edirne'de yeraltı sularının kirlenmeye başladığını belirterek, buna önlem alınması gerektiğini söyledi. Ergene nehrinin de insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini öne süren Vali Miroğlu, kurdukları Trakap Birliği ile bu sorunu nasıl çözebileceklerini araştırdıklarını ve planlı bir çalışma yapmak istediklerini söyledi. Toprak kirliliğinin de çok ciddi şekilde artmya başladığına dikkati çeken Miroğlu, suyun önemli bir konu olduğunu ve Su Yönetim Birliği'nin kurulması gerektiğini belirtti.

Komisyon Başkanı Mustafa Öztürk, 2.5 aydır Ergene nehrinin kirliliğinin neden kaynaklandığını araştırdıklarını belirterek, oluşturacakları raporu mart ayında meclise sunmayı hedeflediklerini söyledi. Öztürk, Ergene nehrinde akan suyun normal bir su olmadığını belirterek, "Ergene nehrinden akan su normal bir su değil. Atık su. Bu konu ile ilgili sevindirici olan gelişme alınacak önlemlerin biliniyor olmasıdır. Alacağımız önlemlerle bunun önüne geçebiliriz." diye konuştu. Öztürk, bu konunun sadece devletle irtibatlandırılmaması gerektiğini vurgulayarak, Uzunköprü lülerin sivil toplum kuruluşlarıyla halkıyla topyekün konunun takipçisi olması gerektiğini vurguladı.

Su konusunda çok başlılığının olduğunu ifade eden komisyon Başkanı Öztürk, "Çok başlılık yerine tek başlılık olması gerekiyor. Sayın valimizin de dediği gibi, su yönetim birliğinin kurulması gerekiyor." dedi. Öztürk kanola bitkisinin Uzunköprü'de üretildiğini vurgulayarak, "Ben isterdim ki buradaki yetkililer bölgede ne kadar kanola üretiminin yapıldığını bize bildirsinler. Bunu komisyon olarak istiyoruz. Çünkü kanola önemli bir bitkidir. Onu ayrı bir enerji kaynağı olarak düşünüyoruz. Kanola sera gazı salınımını önleyebilen bir bitkidir. Bu bakımdan önemli bir bitkidir." diye konuştu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran ise su kaynaklarıın ve kirliliğin önlenebilmesi için eğitimin şart olduğunu söyledi. Komisyon üyesi Uşak Milletvekili Nuri Uslu ise 21. yüzyılın ekoloji yüzyılı olduğunu belirtti. Uslu, geçmişte yapılması gereken şeylerin şimdi yapılmaya çalışıldığına vurgu yaparak, ağır tahribatlardan sonra bazı şeylerin geri gelmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Komisyon üyesi Edirne Milletvekili Rasim Çakır ise Ergene Nehrinin temizleneceğine yürekten inandığını belirtti. Bundan umudunun olduğunu belirten Çakır, "Umudun bittiği yerde hayatta biter. Uzunköprü'nün bu sorunun üzerine gitmesi gerekir. Biz komisyon olarak icra makamı değiliz. Biz sorunları meclise sunarız. Hükümette icraatta bulunur." dedi.

Küresel ısınmanın nedeninin insanların doğayı yanlış kullanmasından kaynaklandığına vurgu yapan Çakır, doğanın affetmediğini söyledi. Trakya bölgesinde yaşanan sorunların en büyük nedeninin plansız yapılaşma olduğunu ifade eden Çakır, "Planı halk yapmaz. İcra makamı yapar. Ancak halkın ihtiyaçları çerçevesinde yapar." diye konuştu. Çakır, Uzunköprü'nün Ergene nehri kirliliğini gündeminden düşürmemesi gerektiğini belirterek, ancak topyekün seferberlikle bu sorunun altından kalkılabileceğini belirtti.

Son olarak söz alan komisyon Başkanı Mustafa Öztürk ise bu sorunları raporlarında belirterek meclise havale edeceklerini söyledi. Uzunköprü için olmazsa olmazlarının komisyon olarak Ergene Nehri kirliliğinin çözülmesi olduğuna vurgu yapan Öztürk, su kanununun çıkartılmasının da gündem maddeleri olduğunu söyledi.

(Cihan Haber Ajansı) 30.01.2008
Ergene hala zehir akıyor,
TV programları konuyu ekranlara taşıyor ama yedi ay önce meclise taşına bu konu hala belirsiz.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön