Konu: Ergene Nehri
View Single Post
Eski 11-08-2007, 14:54   #5
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Çok oldum ama bir alıntı daha;

Alıntı:
Sanayicinin gözü Trakya'da ama kirlilik korkutuyor
13.07.2007 Levent Çalıkoğlu




Trakya'nın verimli topraklarına son iki yıl içinde 424 işletme yapılırken 106 işletme yapım aşamasında bulunuyor . Ancak plansız yapılaşmanın yarattığı çevre kirliliği ve hızlı göç bölgede büyük sıkıntı yaratıyor



İstanbullu sanayici son yıllarda hızla Trakya bölgesine kayıyor. Trakya bölgesinin verimli tarım topraklarında fabrika bacaları hızla yükseliyor. Trakya'nın ovalarını ve nehirlerini sanayinin ne hale getirdiğini biliyoruz.

Trakyalı çiftçinin can damarı konumundaki Ergene Nehri'nde zehir akıyor. Ergene Nehri'ni kurtarmak için 4 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Araştırma Komisyonu kuruldu. Milletvekilleri Ergene Nehri'ni doğdu ğu Saray'dan döküldüğü noktaya kadar adım adım gezdi.

Sonra ne oldu, sayfalar dolusu raporlar yazıldı. Şimdi ne oldu o TBMM Araştırma Komisyonu raporu… Meclisin tozlu raflarında bekliyor. Kamuoyunu ve bölgede özellikle çeltik tarımı yapan üreticileri rahatlatmak için kurulan komisyon işini tamamladı. Peki Meclis Araştırma Komisyonu 'nun hazırladığı raporda işaret ettiği sorunlar ve bunlara ait çözüm önerileri konusunda bir adam atıldı mı? Hayır… Ancak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün en azından 40 yıl sonra Ergene Nehri'nin yatağını temizlediğinin de altını çizmek gerekiyor. Yatağın temizlenmesi için Ergene Nehri biraz olsun nefes alır duruma geldi.



2 yılda 424 tesis

Trakya'nın verimli topraklarına son iki yıl içinde 424 işletme yapılırken 106 işletme yapım aşamasında bulunuyor. Son dönemde sanayicinin gözünü yine Trakya bölgesine çevirmesi İstanbul'dan bir an önce kaçmak istemesi üzerine bölgenin planl ı gelişimi için bölge valileri Trakya Kalkınma Birliği aracılığı ile çalışmalarını yürütüyor.

Ancak bu plana bazı yerel politikacılar karşı çıkıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne planın çizdirilmek istenmesi Trakyalı politikacıları endişelendiriyor. Ama en kötü plan bile plansızlıktan iyidir… Trakya'daki Edirne, Malkara, Hayrabolu, Kırklareli organize sanayi bölgelerlerine olan talepler hızla artıyor. Bu sevindici gelişme istihdam olanaklarının da artması anlamına geliyor. Tarıma dayalı bölgede istimdam olanaklarının artm ası bölge halkını sevindiriyor, ama hızlı bir göçte o kadar endişelendiriyor.

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş sanayinin kaçınılmaz bir olgu olduğunu anlatarak, plansız sanayileşmenin bugüne kadar bölgeye çok zarar verdiğinin altını çiziyor. Çorlu, İstanbul, Gebze gibi birçok yerde plan ve program kararlarına uyulmamasının ortaya çıkardığı sonuçların altını çizen Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Çoş, "Önce sanayileşme olsun sonra geri kalan şeyleri hallederiz dediler. Daha önce de devletin çevre mevzuatında eksikleri ve yetersizlikleri vardı. Türkiye bu dönemi aştı. İmar ve ruhsat almadan işletmeyi açmak suç. Kanun ve yönetmelikler çıktı. Toprak, çevre, orman, imar ve mera kanun yönetmelikleri çıkartıldı. Bu saydığımız yönetmelikler Türkiye'de rasgele sanayi yapılaşmasını önledi."diyor.

Bu nedenle planlı bir sanayileşme ve en önemlisi Trakya topraklarını zehirlemeyecek bir sanayileşmeye bölge halkının bir tepkisi yok.

Ancak unutmayalım Ergene Nehri'ne akıtılan zehirl i sularla çeltikler sulandı. Sonra da o çeltikler masamıza pirinç olarak geldi.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön