agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

esen-akasya 30-06-2014 14:44

SN. Lilium Gokhan07 ve diğer arkadaşlar yaptığım sulama ve gübreleme uygulamalarını yazıyorum fotoğraflarını paylaştığım kuruyan fidelerim içinyorumlarınızı bekliyorum.

ekimden önce taban gübresi verildi
3. ayda damlama ile hümik asit erildi 1 sulama
4. ayda damlama ile drt tarım yosun verildi 1 sulama
5. ayda damlama ile EMA verildi 1 sulama
6.ayda damlama ile peters 20 20 20 te 2.sulama
toplamda 5 sulama yapıldı.

Arazin uzun kenarı dereye 25 mt mesafede diğer tarafına da drenaj için 1 mt derinliğinde boydan boya kanal açıldı.
Toprak yapısı kumlu bir toprak. su göllenmesi mümkün değil bu sene yağan yağmurlardan 1 gün sonra bile rahat rahat arazide yürümek mümkün oldu

gecekorsanı 30-06-2014 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TreeKing (Mesaj 1300839)
ya abi ben anlamıyorum hani dondan etkilenmiyordu bu çeşitler geç açıyor diye bu ağaç için değilde meyve alımı için mi yani dalını kurutuyor ama diğer çiçek sonradan açtığından zararlımı değil?
Şahsen abi bizde de öyle dikkat ettim daha çok kendini kurtarmış atmış ağaçlara hiç dokunmadı. Hepsi de yerli çeşitler ama misal 2 ağacımız çok iyi... hiç soğuk dalı yok.

chandner ve fernor benim gözlemlerime göre tam karasal iklime uygun değil.sonbaharda erken don olursa mutlaka yeni sürgünleri zarar görüyor ayrıca ilkbaharda sert don olursa yine zarar görüryor hatta köküne kadarda kuruyabiliyor.tabi bu ağaçların genç olmasıylada alakalı olabilir.ama yerli cinslerde böyle bir sıkıntı yok.bilekten kalın gövdeleri kesmek zorunda kaldım en az 15 ağaç bu durumda 30 marttaki don mahvetti.

TreeKing 30-06-2014 19:03

ben kaman cevizine yönelcem o zaman, ncp1963 nickli abi chandler,fernor,fernette öneriyordu şimdi sen böyle söyleyince iş değişti tekrar.

gökhan07 30-06-2014 19:08

Bu sene kaman da zarar gördü. Bu sene bir çok çeşit zarar gördü. Geç açan çeşitler önemli ama geç açan kadar erken uyuyan çeşitler bulmak lazım.

Bana göre yerli cevizlerin lezzetleri yabancı çeşitlerden çok daha güzel.
Keşke verimi yüksek, geç açan ve erken yaprak döken yerli bir çeşit bulabilsek.

gecekorsanı 30-06-2014 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1300969)
Bu sene kaman da zarar gördü. Bu sene bir çok çeşit zarar gördü. Geç açan çeşitler önemli ama geç açan kadar erken uyuyan çeşitler bulmak lazım.

Bana göre yerli cevizlerin lezzetleri yabancı çeşitlerden çok daha güzel.
Keşke verimi yüksek, geç açan ve erken yaprak döken yerli bir çeşit bulabilsek.

evet gökhan ceviz işinde herşeyin bedeli var benim bahçem ilk şebin bilecik ve yavuzdan kurulu idi erken donlardan dolayı chandnere ve fernora çevirdim.bu seferde ağaçlar don olunca kuruma yapmaya başladı.senin de dediğin gibi bize yerli ve yabancı arası bir cins lazım:))

ncp1963 30-06-2014 20:02

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1300867)
SN. Lilium Gokhan07 ve diğer arkadaşlar yaptığım sulama ve gübreleme uygulamalarını yazıyorum fotoğraflarını paylaştığım kuruyan fidelerim içinyorumlarınızı bekliyorum.

ekimden önce taban gübresi verildi
3. ayda damlama ile hümik asit erildi 1 sulama
4. ayda damlama ile drt tarım yosun verildi 1 sulama
5. ayda damlama ile EMA verildi 1 sulama
6.ayda damlama ile peters 20 20 20 te 2.sulama
toplamda 5 sulama yapıldı.

Arazin uzun kenarı dereye 25 mt mesafede diğer tarafına da drenaj için 1 mt derinliğinde boydan boya kanal açıldı.
Toprak yapısı kumlu bir toprak. su göllenmesi mümkün değil bu sene yağan yağmurlardan 1 gün sonra bile rahat rahat arazide yürümek mümkün oldu

merhabalar

siz fidan aldığınız yerden fidan alan tanıdığınız veya aynı fidancıdan fidan almış ulaşabileceğiniz birileri varsa onlara ulaşıp aynı sorunun olup olmadığını bir araştırın büyük ihtimalle hastalık bulaşık fidan satan bir yerden fidan aldınız..

eski orman alanına dikim yaptıysanız hastalık ormandan kalma olabilir..
sınırınız orman alını ise yine bu durum olabilir

gökhan07 30-06-2014 23:56

Sayın esen-akasya,
Aynı hastalık bende de var Ve mücadelesi zor bir hastalık.
Sizde ki gibi kuruma olmadı fakat 10-15 cm olup gelişmeleri durdu.

Bende bazı fidanlarımı söktüm ve kökler çürümüştü. Necip bey'inde söylediği gibi kök çürüklüğü hastalığı. Yaklaşık 10 fidanda bu belirtiler mevcut.
Bahçeden sökülen ağaçların çoğunun kökü sağlıksızdı sanırım onlardan bulaştı.

esen-akasya 01-07-2014 15:14

Sayın gökhan07
Benim fidelerimin bir kismida 10-15 cm büyüdü durdu.
Peki bu hastalik olduğundan nasıl emin olacağız.

gökhan07 01-07-2014 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1301258)
Sayın gökhan07

Sayın esen-akasya,
Bende bugün gidip diğer yavaş gelişen fidanların köklerini inceleyeceğim, daha önceki baktıklarımda sizde ki gibi beyaz küfler yoktu ve şuan için yaprakları hala yeşil henüz kuruma başlamadı.

Benim bilgim dışında bu sene 2-3 kez fazladan sulamada yapıldı inşallah sebebi budur yoksa tedavisi çok zor ve bulaşıcı bir hastalık.

ykaya194 01-07-2014 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1301258)
Sayın gökhan07

Fidanın ilk dikildiği yıl büyümemesi sıkça rastlanan bir durum. Fidan yer değiştirince (tüpte de olsa) soka girip iyi gelişemiyor ancak ertesi yıl normal gelişmesine devam ediyor. Geçen yıl ilkbaharda diktiğim bir kaç fidan gelişememişti. Bir tanesinin fidan çukuru hayvan gübresi yığınına çok yakındı, gelişmemesinin sebebi gübre yakmış olabileceğine yorumlamıştım. Bu yıl gayet iyi bir gelişme gösteriyorlar. Dolayısıyla bir yıl bekleyin derim ve hemen endişe etmemelisiniz.

gökhan07 01-07-2014 20:22

3 Eklenti(ler)
Köklerinde sorun olduğunu gördüğüm fidan. Kök çalışması hiç olmamış. Gövdelerinde herhangi bir sorun yok.

Eklenti 506075

Diğerleri gayet sağlıklı görünüyor ve güzel büyüyorlar.

Eklenti 506076

Eklenti 506077

ncp1963 02-07-2014 20:11

Altay ceviz

1 Eklenti(ler)
en sonunda devletin kurumları uyanmış...

kamkat38 03-07-2014 03:08

Demek o yüzden reklamda adını celtir diye değiştirdi uyanıklar.... :-)

ermana 03-07-2014 07:27

dünyanın tanıdığı ceviz celtiri bir biz bilmiyormuşuz bu ne cahilliktir.

tiryaki 03-07-2014 15:06

çetlır var bir de :)

ykaya194 03-07-2014 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1301961)
dünyanın tanıdığı ceviz celtiri bir biz bilmiyormuşuz bu ne cahilliktir.

Köylere kamyon üzerinde satış için getirdikleri fidanlar Altay 1,2,3,4 gibi farklı çeşit fidanları olduğunu ve müşterinin her birinden almasını tavsiye edip böylelikle en az 4 adet fidan satmış oluyorlar.

Bu bir pazarlama taktiği, halbuki 4 ü de aynı cins fidan. Satın alan ileride nasıl anlayacak zaten o zamana kadar Üsküdar'ı geçmiş olacaklar.

yalıçapkını 05-07-2014 12:41

Arkadaşlar bugün itibariyle 250 ml pırhana adlı mikrabiyal gübre elime ulaştı.Daha önce kullanan tecrübeli arkadaşlar vardı forumda.
Bu yıl diktiğim 10 adet ceviz fidanına uygulayacağım, fidan başı kaç cc uygulamam gerektiği konusunda bir bilgiye ulaşamadım bilgisi olan arkadaşların katkısını bekliyorum.saygılar.

ermana 05-07-2014 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalıçapkını (Mesaj 1302746)
Arkadaşlar bugün itibariyle 250 ml pırhana adlı mikrabiyal gübre elime ulaştı.Daha önce kullanan tecrübeli arkadaşlar vardı forumda.
Bu yıl diktiğim 10 adet ceviz fidanına uygulayacağım, fidan başı kaç cc uygulamam gerektiği konusunda bir bilgiye ulaşamadım bilgisi olan arkadaşların katkısını bekliyorum.saygılar.

bir fidan için toplam 50 ml uygulamanız gerekiyor. ancak sizde toplam 250 ml olduğu için 25 şer ml uygulayacaksınız.

gökhan07 05-07-2014 14:16

Alıntı:

Ben 1 litre suya 2 ml kullanmıştım.

ermana 05-07-2014 14:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1302778)
Ben 1 litre suya 2 ml kullanmıştım.

toplam bir fidana 2 ml mi verdiniz?
1. yaşlı fidana 50 ml
2. yaşlı fidana 100 ml olarak tavsiye ediliyor.
toprak ve su adlı sitenin müşteri hizmetleri bana bu şekilde tavsiye ettiler.

gökhan07 05-07-2014 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1302784)
toplam bir fidana 2 ml mi verdiniz?
1. yaşlı fidana 50 ml
2. yaşlı fidana 100 ml olarak tavsiye ediliyor.
toprak ve su adlı sitenin müşteri hizmetleri bana bu şekilde tavsiye ettiler.

Ben üzerinde yazan miktara göre uyguladım. Fidan başı 5 litre suya 10 ml.

Lilium 06-07-2014 01:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1300867)

Bu kanal toprağının oturuşmasını beklediniz mi yoksa kanalı doldurup fidanları hemen ektiniz mi?
Kanala toprağı doldurmanız ile fidanları ekme süresi arası ne kadardır.

yalıçapkını 06-07-2014 20:13

Alıntı:

Akşam üzeri, 250 ml pirhanayı ve 150 ml yosun gübresini 125 lt suya ekleyip 12 şer litre halinde fidanlarıma uyguladım.Fidan başı 25 er ml.:rolleyes:

esen-akasya 07-07-2014 16:40

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1302916)
Bu kanal toprağının oturuşmasını beklediniz mi yoksa kanalı doldurup fidanları hemen ektiniz mi?
Kanala toprağı doldurmanız ile fidanları ekme süresi arası ne kadardır.

Açmış olduğum kanalın üstün örtülmedi hendek şeklinde açık duruyor.
Dikim yaparken yaptığım işlemler 1,5 mt 15, mt fidan kuyusu kazdım çevredeki iyi toprağı ve keçi gübresini karıştırıp çukura doldurdum ve hemen fidanın altına taban gübresi koyup ektim hiç beklemedim. Fidan çukurlarını açarken hava yağmıyordu fakat fidanları ekerken yağış vardı.
Yeni söktüğüm fidanların fotoğraflarını koyuyorum.
Aşının altındaki tomurcuklanmaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

hasan_ka 07-07-2014 19:11

Sn. Esen_akasya benzer sorunlarla geçen sene diktiğim fidanlarda ben de karşılaştım. Ancak benim fidanlar kurumadıysa da hiç gelişmedi 10 15 cm incecik sürgün yaptı öylece kaldı. Ben de geçtiğimiz kış 500 fidanın 50 tanesini değiştirdim o yüzden. Sökmeye kıyamadıklarımda bu sene de pek hayır yok hala çok yavaş gelişiyor. Sizin fidanlarınızda da kök çalışması hiç olmamış sanırım aynı dertle karşılaşmışsınız.

Aşı altından ise fidan bünyesindeki son suyla yaşamaya çalışmış ancak yetmeyince de kurumuş.

hasan_ka 07-07-2014 19:19

Eğer benim fidanlardaki sorunla aynı soruna sahipseniz diğer fidanlarınız da kurumadıysa da büyük ihtimal iyi gelişmeyecek. Kuruyan bir fidanı ziraat ürünleri satan bir yere gösterirseniz size büyük ihtimal köklendirici olarak hümik asit ve fosforlu gübre önerecek.

kamkat38 07-07-2014 21:01

Selami bayrak`in dediği gibi yapay sırta dikim için ne düşünüyorsunuz? Faydası ve zararları ne olabilir arkadaşlar?

Lilium 08-07-2014 01:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1303454)
Dikim yaparken yaptığım işlemler 1,5 mt 15, mt fidan kuyusu kazdım çevredeki iyi toprağı ve keçi gübresini karıştırıp çukura doldurdum ve hemen fidanın altına taban gübresi koyup ektim hiç beklemedim. Fidan çukurlarını açarken hava yağmıyordu fakat fidanları ekerken yağış vardı.
Yeni söktüğüm fidanların fotoğraflarını koyuyorum.
Aşının altındaki tomurcuklanmaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

1.5 metrelik çukura toprağı doldurup hemen ekip ve şu ana kadar 5 sulama (ne kadar bir su verildiği belirsiz) yapılıp çukurlar suyla doldurulduysa ki durum onu gösteriyor, ve toprağınız geçirgen değilse fidanlarınızın bu duruma gelmesi kaçınılmaz.

Fotoğraflar fidanların ekerken sağlam olduğunu gösteriyor su kesmesiyle kök kanseri oluşturmuşsunuz dolayısıyla fidanların kökleri çürümüş, sağlam olduklarını patlayan kökler gösteriyor yani fidan ben ölmek istemiyorum yaşamak istiyorum diyor, siz suyu basıp yaşatmak istemekle onun yaşamına son veriyorsunuz.
Bu evreden sonra çok yapacak bir şey yok, bu gibi fidanlar filiz verse de ilerleme gelişme kaydedemezler. Yenisiyle değiştirmenizi öneririm.

Lilium 08-07-2014 01:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 1303505)
Kuruyan bir fidanı ziraat ürünleri satan bir yere gösterirseniz size büyük ihtimal köklendirici olarak hümik asit ve fosforlu gübre önerecek.

Bu gibi fidana ne verirseniz verin adam olmaz.

ermana 08-07-2014 09:04

fidanların çoğunun durumu iyi. sıkıntı olan fidanlarında bazıları yeniden patlamaya başladı. bir fidanda yeni dişi çiçek açmış üzerinde 4 adet ceviz var.
http://www.hizliresimyukle.com/image.../08/1c6008.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/image.../08/21aaa2.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/image.../08/38e5f2.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/image.../08/45a38a.jpg

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025