agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

Lilium 15-06-2014 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1294278)
21 gün arayla iç kurdu için karete kullanıyorum. Daha fazla yapabileceğim birşey yok. O gözüken siyah noktalarda delik yok yalnız. Belki dolu yağışı neden olmuş olabilir.

Sevgili eralp görülen kurt değil :) Antraknoz karaleke hastalığıdır, sebebi de aşırı yağışlardan kaynaklıdır, sonbaharda %2 lik ilk baharda %1 bordo bulamacı, Yağışlı geçen yıllarda ise, fungus enfeksiyonlarına karşı çiçeklenmeden önce veya çiçeklenmeden sonra 2 hafta ara ile hazır bakırlı ilaçlar kullanılırsa, bakteriyel hastalıkları tamamen kontrol altına alınmasıyla beraber, bakırlı ilaçlara çok duyarlı olan ceviz yapraklarındaki fitotoksik etki de önlenmiş olur.

TreeKing 16-06-2014 00:28

chandler hani geç uyanırdı da soğuğa dayanıklı olurdu, kafam karıştı şimdi?

Birde şu dondan sonra tekrar sürgünlenen cevizleri terbiye etmek büyük dert bana göre, heleki cevizler ilkbahar zamanı terbiye edilmeyince :(

barba1981 16-06-2014 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TreeKing (Mesaj 1296114)
chandler hani geç uyanırdı da soğuğa dayanıklı olurdu, kafam karıştı şimdi?

Birde şu dondan sonra tekrar sürgünlenen cevizleri terbiye etmek büyük dert bana göre, heleki cevizler ilkbahar zamanı terbiye edilmeyince :(

Merhabalar,kuruyan uç sürgünlerin altından çıkan taze sürgünlerden birini lider dal tayin ederek diğerlerini budayarak tamamen fidandan şuan bile çıkartabilirsiniz.

TreeKing 16-06-2014 13:28

ağaçlar büyük abi, 10 senelik var aşağı yukarı ama iyi budanma ve şekil budaması yapılmayınca dengesiz büyümüş.

inegöllü 16-06-2014 20:37

sayın lilium
bakırlı ilaçlara bir örnek verirseniz (ilaç ismi) sevinirim.teşekkürler.

karabuz 19-06-2014 18:16

bu yıl nasıl bir günah ödeniyor bilinmez

bugunden bir video

bTV -

35 santimetre yagan buz

bTV -

kamkat38 21-06-2014 11:41

Sayfa 72 ye kadar geldik şükür...
Kayseri ve ilçelerinde çetnır diken var mı arkadaşlar? Rakimi ile yazarsanız sevinirim...
Bende 22 dönüm bir yer aldım sivas yolunda. Rakimi 1283 m... suyu bekliyorum...

vizyon_78 21-06-2014 14:18

sayın lilium bu yıl 4. yaşlarını tamamlıyacak olan ceviz bahçeme cuma günü gittim ve bazı sürgünlerin yaklaşık 1 m olduğunu gördüm .Bende bu sürgünlerin en uç kısmından taze olan yerlerden elimin ucuyla kırdım .Kendimce daha fazla uzamasın yan dal oluştursun die ..! Acaba yanlışmı ? doğrumu ? yaptığımı bilmiyorum .Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim saugılar

Lilium 22-06-2014 12:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vizyon_78 (Mesaj 1298094)
sayın lilium bu yıl 4. yaşlarını tamamlıyacak olan ceviz bahçeme cuma günü gittim ve bazı sürgünlerin yaklaşık 1 m olduğunu gördüm .Bende bu sürgünlerin en uç kısmından taze olan yerlerden elimin ucuyla kırdım .Kendimce daha fazla uzamasın yan dal oluştursun die ..! Acaba yanlışmı ? doğrumu ? yaptığımı bilmiyorum .Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim saugılar

Sayın vizyon_78, 4 yaşındaki fidanların şimdiden 1 metre olmaları dinç gittiğini gösterir, fidanın iyi gelişim göstermesini hep isteriz tercih ederiz fakat fazla dinç gelişen fidanlarda da körpe pişkinleşmeyen dal gerek rüzgardan döner burkulur gerek kendi ağırlığından yere sarkar, en güzeli dengeli bir bakımla dengeli bir gelişim, pişkinleşerek kendi ağırlığını taşıyabileceği hızda gelişmesi.

Böyle dinç gelişen fidanları haziran ayı sonuna kadar uç alımı yapabilirsiniz yapmamak daha doğru fakat dalı kaybetmektense uç alımı yaparak hem dalı korumuş oluyoruz hem meyva gözü dallarını hazırlamış oluyoruz,

Yalnız buraya bir şey ilave edeyim bu tür yani 3-4 yaşlarındaki ağaçlara aşırı sürgünden dolayı yan dallara müdahale edilirken liderlere mümkünse müdahale etmeyiniz.

formullaone 22-06-2014 20:30

1 Eklenti(ler)
Bol yağmurlu ve serin geçen bir bahar dönemi geçirdik. Özellikle yabancı ot ile mücadele ve mantari hastalıklara karşı ilaçlamada çok zorlandık. Bugün itibariyle Güneşli ve sıcacık bir güne uyanınca, hem uzun bir yürüyüş yaptım, hem de bahçelerde tamamlamayı unuttuğum bir iş var mı diye gözden geçirdim.

Lilium 22-06-2014 20:58

Çok güzel sayın formullaone, bahçemin 3-4-5 li yaşlarını hatırlattınız bahçe tertemiz gövdeler kireçli, filiz çalışması çok güzel ağaçlar keyifli böyle olunca dolayısıyla siz keyiflisiniz eh daha ne olsun.
Bu evrede bu filizlere iyi bakmak lazım bilhassa liderlere bu evrelerde rüzgarlardan yaprak ağırlığından dallar dönüp burkulabiliyor,

Meyvaların hepsini kopardınız mı? komarmasaydınız bu evreden sonra bir kaç meyva olması ağaçın dinçliğinide alıp haddinden fazla sürgün vermesine de fayda sağlıyor.

Her şey gönlünce olsun.

formullaone 22-06-2014 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1298458)
Çok güzel sayın formullaone, bahçemin 3-4-5 li yaşlarını hatırlattınız bahçe tertemiz gövdeler kireçli, filiz çalışması çok güzel ağaçlar keyifli böyle olunca dolayısıyla siz keyiflisiniz eh daha ne olsun.
Bu evrede bu filizlere iyi bakmak lazım bilhassa liderlere bu evrelerde rüzgarlardan yaprak ağırlığından dallar dönüp burkulabiliyor,

Meyvaların hepsini kopardınız mı? komarmasaydınız bu evreden sonra bir kaç meyva olması ağaçın dinçliğinide alıp haddinden fazla sürgün vermesine de fayda sağlıyor.

Her şey gönlünce olsun.

Sayın Lilium, öncelikle teşekkür ederim. Evet, meyvelerin çoğunu koparmıştım, geriye kalanların da büyük bülümü yeterli tozlama olmadığı için döküldü. Yine de, ağaçların çoğunda 2-4-10 taneye kadar ceviz var. Aslında,ağaçların meyvelerini dökmelerini bekleyip daha sonra kalanlardan kopartıp seyreltmek gerekirmiş,ancak ben bunu düşünemeyip erken davrandım. Hata ettim. Bu yıl sondu,bundan sonraki yıllarda koparmayacağım.

Filiz gelişimi havanın ısınmasıyla birlikte iyice hızlandı. Bazılarında aşırı uzamalar olacak ancak yaz budamasını pek uygun görmediğim için sürgünleri serbest bırakacağım. Aşırı uzamanın bir zararı da, patlayan gözlerin meyve gözü olarak kalmayıp uzun dalllara dönüşmesi. Bu uzun dalları ( Yan ana dallar üzerindeki yardımcı dalları ) Mart ayında tekrar geriye doğru kısaltmak gerekecek.

hazerhan 23-06-2014 09:01

Çok güzel sayın formullaone Maşallah bahçeniz çok temiz yabacı otla mücadeleniz çok başarılı bu arada sulama sisteminiz nasıl damalama veya başka şey görmedim sonradanmı döşeyeceksiniz ben damlama borularından dolayı toprak işlemede sıkıntılar yaşıyorum

formullaone 23-06-2014 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hazerhan (Mesaj 1298562)
Çok güzel sayın formullaone Maşallah bahçeniz çok temiz yabacı otla mücadeleniz çok başarılı bu arada sulama sisteminiz nasıl damalama veya başka şey görmedim sonradanmı döşeyeceksiniz ben damlama borularından dolayı toprak işlemede sıkıntılar yaşıyorum

Sayın hazersan, damlama hortumlarını sonbaharda makara yardımı ile rulo yapıp toplayarak, sıraların başına bırakıyorum. Sulama zamanı geldiğinde de tekrar aynı makara ile yayıyorum. Kolay bir yöntem, çok zamanımı almıyor.

ykaya194 23-06-2014 19:14

3 Eklenti(ler)
Bu sene fidanlar 2. yılını doldurdu ve gelişmelerinden memnunum. 2 fidan gövdesinde kurd delik açarak hemen hemen gövdenin yarısına zarar vermiş, deliğe tel sokarak temizledim ve aşı macunu ile kapattım ve durum şimdilik iyi. Bahçedeki otlar büyük bir dert, her tarafı boyumca ot olmuştu, önce otları biçtim ardından fidan diplerini köklere zarar vermeyecek derinlikte bel küreği ile 2 m çapında belledim ve aralarını pulluk ile sürdürdüm.

Eklenti 504300

Eklenti 504301

Eklenti 504302

TreeKing 23-06-2014 20:21

sana da helal olsun abi zorluklar bana vız gelir demişsin resmen :D otlar makine ile mi biçildi? Bellemeyi de 2 metre çapında yaptıysan baya uğraşmıssın abi, kaç ağaç var?

ykaya194 24-06-2014 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TreeKing (Mesaj 1298774)
sana da helal olsun abi zorluklar bana vız gelir demişsin resmen :D otlar makine ile mi biçildi? Bellemeyi de 2 metre çapında yaptıysan baya uğraşmıssın abi, kaç ağaç var?

Bahçe, ister küçük ister büyük olsun her fidana bir çocuğa bakar gibi bakmak gerekli. Dili olmasa da fidana dikkatlice bakarsanız size ne istediğini söyler. Suya, gübreye ihtiyacı varmı, (yeni sürgünlerin rengine ve yaprakların diriliğine bakınca anlaşılır) yapraklarda ve meyvesinde hastalık belirtisi ve üzerinde kurd gibi zararlı böcekler varmı (sık sık her fidan dikkatlice gözlemlenince görülür). Dolayısıyla fidanın iyi bir gelişim göstermesini istiyorsak bu gibi hususlara dikkat etmemiz gerekli. Bilhassa tınlı ve sıkı topraklar sıcak havalarda yarılıyor ve köklerin hava almasını önlemek için yılda 3-4 defa en az fidan köklerinin uzandığı yere kadar çapalamak gerekli. Fidanın gelişim gösterdiği aylarda sıra aralarındaki otlar fazla büyümeden biçilmeli ayrıca fidan diplerindeki otlarıda çapalayarak bertaraf etmeli. Ben, bunları zamanım ve gücüm yettiğince yapmaya çalışıyorum.

Hepimizin bildiği bir bir ata sözü misali "bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur".

Lilium 25-06-2014 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi altay ceviz (Mesaj 1150702)

2 ci sorunuz 4 yaşındaki ağacın gövdesi 25 kilo cevizi çeker örnek görüntü ve video ile ispat edeceğim

Başlıkta gezinirken yazılmış bir mesajdaki şu cümleleri tekrar hatırladım da acaba diyorum bu yayınlandı da benim mi gözümden kaçtı.

htoztokat 25-06-2014 22:49

Merhabalar, bu aylarda hangi gubreleri kullanmak dogru olur (azotlu gubre sakincasi varmidir?) ve fidan basi nekadar katmaliyiz damlamaya. Ayrica piyasada peletli tavuk gubreleri satiliyor cuvallar halinde. Ben birer ikiser avuc serptim iz dusumlerine bi sakincasi olurmu.?

htoztokat 27-06-2014 21:12

Zor bi soru degildi ama.. belkide kimse gubre kullanmiyodur hayra yormak lazim :)

ykaya194 27-06-2014 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi htoztokat (Mesaj 1299401)
Merhabalar, bu aylarda hangi gubreleri kullanmak dogru olur (azotlu gubre sakincasi varmidir?) ve fidan basi nekadar katmaliyiz damlamaya. Ayrica piyasada peletli tavuk gubreleri satiliyor cuvallar halinde. Ben birer ikiser avuc serptim iz dusumlerine bi sakincasi olurmu.?

Mayıs ayında azotlu (üre) gübre atılabilirdi çünkü salınımı hızlıdır, fidan gelişimin en aktif olduğu mayıs ayı uygun zamanıdır ve çabuk etkili olur. Bu aylarda ise yapraktan sıvı kompoze gübre atılabilir. (15,15,15 veya 20,20,20) miktarı ise fidan yaşına göre değişir. Ayrıca yapraktan kompoze mikro elementler verilirse yararlı olur (bakır,çinko,demir gibi).
Fermantasyonlu tavuk gübresi sonbaharda atılması daha uygun olur, miktarı fazla olmamalı.

esen-akasya 28-06-2014 12:56

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar; Bu sene şubat ayında 350 adet chandler cinsi çıplak kök fidan ektim. 100 tanesi aşağıdaki resimde görüleceği gibi kurudu ve köklerinde küfler oluştu. bu kurumalar bahçenin farklı farklı bölgelerinde görüldü sebebi ne olabilir. ayrıca kurumayan ama kurumak üzere olan fideler için ne yapabilirim.
diğer fidelerimin gelişimi ise çok güzel.
Budaması aşı üzerinden 4-5 göz üstünden yapıldı.

Lilium 29-06-2014 00:35

Farlı dediğiniz bölgelerde duran göllenen su oluyor mu?

gökhan07 29-06-2014 00:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1300386)
Arkadaşlar; Bu sene şubat ayında 350 adet chandler cinsi çıplak kök fidan ektim. 100 tanesi aşağıdaki resimde görüleceği gibi kurudu ve köklerinde küfler oluştu. bu kurumalar bahçenin farklı farklı bölgelerinde görüldü sebebi ne olabilir. ayrıca kurumayan ama kurumak üzere olan fideler için ne yapabilirim.
diğer fidelerimin gelişimi ise çok güzel.
Budaması aşı üzerinden 4-5 göz üstünden yapıldı.

Bu kökler hiç uyanmamış ve sanki çürümüş gibi.

Lilium 29-06-2014 01:00

Köklerin hiç hareket ortamı bulmadığı kesin zaten verdiği sürgünden belli oluyor benim hatalar konusunda ilk elemek istediğim kış ve duran su ya da üç dört günde birmi sulandı bunlara yanıt alabilirsem diğer faktörleri düşüneceğiz.

Lilium 29-06-2014 22:55

Sayın esen-akasya, forumu gezerken size yazmış olduğum bir mesaj dikkatimi çekti, su konusuyla ilgili küçük uyarı niteliğinde bir mesaj yazmışım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1272509)

Resimlerde sulama yaptığını görüyorum, sulama için erken değil mi? toprağın çok mu süzek?

gecekorsanı 30-06-2014 00:40

.bu sene chendner ve fernorları 30 marttan önce budadım.budarken en ufak bir don zararı yoktu.hatta benden kalem alıp aşı yapanların aşıları bile tuttu.30 marttaki donda kol ve bilek kalınlığında ki ağaçlarımdan 10 15 tanesi kurudu ve birçoğununda yandalları kurudu.cumartesi günü 5 tanesini dipten kesmek zorunda kaldım.bazı ağaçlarda hiç don zararı yokken bazılarında neden böyle aşırı etkilenme oldu birtürlü anlayamadım aynı sıradaki ağaçlardan biri dibine kadar kurudu ve birinde hiçbirşey yok.size böyle bir şikayet geldimi **** bir duyum aldınızmı.ayrıca erken budama dona karşı hassasiyet yaratırmı.

gecekorsanı 30-06-2014 00:41

BANAZ 1979 mesaj atamıyorum mesaj alımın kapalı.

kamkat38 30-06-2014 01:03

Ve bitti... hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim... isimlerini tek tek yazmak isterdim ama tabletten ancak bu kadar yazabiliyorum....
Iki sene sonra kuracağım bahçede beni ne bekliyor görmedim ama beni neyin beklediğini biliyorum.

TreeKing 30-06-2014 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gecekorsanı (Mesaj 1300765)
.bu sene chendner ve fernorları 30 marttan önce budadım.budarken en ufak bir don zararı yoktu.hatta benden kalem alıp aşı yapanların aşıları bile tuttu.30 marttaki donda kol ve bilek kalınlığında ki ağaçlarımdan 10 15 tanesi kurudu ve birçoğununda yandalları kurudu.cumartesi günü 5 tanesini dipten kesmek zorunda kaldım.bazı ağaçlarda hiç don zararı yokken bazılarında neden böyle aşırı etkilenme oldu birtürlü anlayamadım aynı sıradaki ağaçlardan biri dibine kadar kurudu ve birinde hiçbirşey yok.size böyle bir şikayet geldimi **** bir duyum aldınızmı.ayrıca erken budama dona karşı hassasiyet yaratırmı.

ya abi ben anlamıyorum hani dondan etkilenmiyordu bu çeşitler geç açıyor diye bu ağaç için değilde meyve alımı için mi yani dalını kurutuyor ama diğer çiçek sonradan açtığından zararlımı değil?
Şahsen abi bizde de öyle dikkat ettim daha çok kendini kurtarmış atmış ağaçlara hiç dokunmadı. Hepsi de yerli çeşitler ama misal 2 ağacımız çok iyi... hiç soğuk dalı yok.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025