agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

hasan_ka 04-06-2014 10:19

Kg fiyatı 10 lira olan gübrelerle çiftçinin para kazanması mümkün mü ? Birkaç gündür düşünüyorum damlama sistemiyle gübreleme çok pahallıya geliyor. Adamların 1 teneke gübreye istediği parayla 2 römork keçi gübresi, 4 römork inek gübresi alınıyor. Katı ve doğal gübreler diğerlerine göre ucuz ama onda da işçilik maliyeti çok fazla. Ne yapmak lazım işin içinden çıkamadım.

egeli20 04-06-2014 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 1291879)
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler. Sizlere bir sorum olacak. Malum gübreleme zamanı geldi de geçiyor bile. Bu sene 2. yazındaki fidanlarıma kışın verdiğim birer teneke keçi gübresi harici gübre vermedim.
Tarlamda damlama sistemi olduğu için sıvı gübre giyatını sorayım dedim. 25 kg sıvı gübreler 250 lira civarında fiyat istediler. Eriyebilir gübrelerin fiyatlarını bilmiyorum. Sizde en ekonomik gübreleme şekli hangisi ? Sizler bahçelerinizde katı mı sıvı mı yoksa toz gübre mi kullanıyorsunuz ?

merhaba hasan_ka sıvı gübreler katı gübrelere göre daha pahalı olabiliyor ama uygun sıvı gübrelerin uygun fiyatlılarını istersen bulman münkün 25 kglık hümik asitler 100 tl sıvı çinko, azot gibi içerikli gübrelerde yine aynı şekilde bu fiyatlardan bulabilirsin istersen

mustafa431 04-06-2014 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1291898)
Sayın mustafa 431,
Büyük ihtimalle dökülür. Bu oluşumlar stres belirtisidir.

dibinde kışın 10 çuval keçi gübresi kalmıştı galiba onların özü ağacı resmen kudurttu.... gübrenin etkisini ilk kez bu kadar net görüyorum........

gökhan07 04-06-2014 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa431 (Mesaj 1292122)
dibinde kışın 10 çuval keçi gübresi kalmıştı galiba onların özü ağacı resmen kudurttu.... gübrenin etkisini ilk kez bu kadar net görüyorum........

Mustafa bey,
Bu stres oluşumu mevsimsel.

mustafa431 04-06-2014 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1292233)
Mustafa bey,
Bu stres oluşumu mevsimsel.

mevsimsel derken anladım desem yalan olur.....

gökhan07 04-06-2014 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa431 (Mesaj 1292254)
mevsimsel derken anladım desem yalan olur.....

Bu sene ağaçların çok büyük bir bölümü soğuklardan zarar gördü ve bu zararlardan ötürü ağaçlar strese girdi, bazı ceviz ağaçlarıda böyle oluşumlar gösterdi.

Bu oluşumlar ( 8-10 adet dişi çiçek ) her sene görülmez.

obahar 06-06-2014 11:45

arkadaşlar tarım türk tv de chandler diye tanıtılan cevizi göreniniz oldu mu? Hani şu 3 adeti 99 TL olan . bahsedilen özelliklerin chandlerle hiç alakası var mı?

mtalpan 06-06-2014 11:53

Merhaba
3.numaralı soru hariç aşağıdaki sorularıma cevap alamadım,cevaplarsanız sevinirim...

Forumda mutlaka vardır ama henüz denk gelmedi,üretim öncesi ve üretim aşamaları ile çok güzel bilgiler var ama üretim sonrası bilgilere henüz ulaşamadım.

Sorularımı sıralarsam;
1-Cevizi topladıktan sonra kabuklu olarak satış fiyatı ne civardadır?
2-Cevizi topladıktan sonra ,satışa hazır hale getirme aşamaları nedir?
(yeşil kabuğundan ayırma v.s.)
3-Satış tüccarlara yapılıyorsa firma kurmak gerekli mi?(Fatura,vergi vs açısından)
4-Sanırım bu forumda okumuştum,her sene yapılacak masraf ,hasılatın yaklaşık %10'u gibi düşünülüyor,doğru mudur?

Bu konularda bilgi verebilirseniz sevinirim.

ömür-uşak 08-06-2014 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1287044)
Arkadaşlar bir haber gözüme çarptı. 20 dekar ve üzerinde bahçesi olup çks belgesi olanlara % 50 hibeli en az 18 beygir gücünde bahçe traktörü alınabiliyormuş. Hani 50 bin liralık traktörü 25 bin liraya almak var.Ceviz dostları arkadaşlara duyurulur.İnternetten araştıralım bayilere soralım.

Arkadaşlar 9 haziran son gün yarın akşama kadar bitiyor.En az 20 da kendi bağ bahçesi ve 5 da sebze serası olanlar kuyruk mili gücü 4-47 kw 4x4 veya 4x2 olan tarla tipi olmayan bahçede çalışabilecek şekilde normal traktörden daha az güce sahip % 50 hibe destekli müracatı sona eriyor.Ceviz dostlarına duyrulur.

TreeKing 08-06-2014 19:18

Birşey sormak istiyorum daha önce aşı çeşitleriyle alakalı sormuştum şimdi çöğürlere göz aşısı yapılıyor, peki kestiğimiz ağaçtan(bu sene aşırı soğuk alan ağaçlar için diyorum) yeni çıkan sürgüne 1 sene sonra göz aşısı yapılabilirmi? Çivili kabuk aşısını karşılaştırırsak tutma ve sonrası için ne denilebilir, denenmişmidir?

ömür-uşak 08-06-2014 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TreeKing (Mesaj 1293581)
Birşey sormak istiyorum daha önce aşı çeşitleriyle alakalı sormuştum şimdi çöğürlere göz aşısı yapılıyor, peki kestiğimiz ağaçtan(bu sene aşırı soğuk alan ağaçlar için diyorum) yeni çıkan sürgüne 1 sene sonra göz aşısı yapılabilirmi? Çivili kabuk aşısını karşılaştırırsak tutma ve sonrası için ne denilebilir, denenmişmidir?

Yeni oluşan sürgüne ben bu sene göz aşısı yapmayı düşünüyorum.Göz aşısı tecrübem yok.Seneye kalan sürgünler zaten kalınlaşır yarma aşı olur.Benim yaptığım aşıların anaçları 14 yaşında ve kalın idi.Yarma aşılar hoşuma gitmiyor ağaç çok fazla yaralanıyor.Çivili kabuk aşısı daha güzel görünüyor.Her ağaçta 4-5 kafa vardı bazı ağaçlarda 1-2-3 kafa gibi tutmayanlar var. Ağac eski şeklini kaybetmemesi için yanından çıkan sürgünleri teke düşürdüm göz aşısı deneyeceğim. Tutturamazsam seneye güzel yarma aşı olur.Ağaç ince ise yarma kalın ise çivili kabuk aşısı daha iyi.Birde herkesin daha iyi becerdiği hangisiyse onu yapmak lazım.

TreeKing 08-06-2014 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1293593)
Yeni oluşan sürgüne ben bu sene göz aşısı yapmayı düşünüyorum.Göz aşısı tecrübem yok.Seneye kalan sürgünler zaten kalınlaşır yarma aşı olur.Benim yaptığım aşıların anaçları 14 yaşında ve kalın idi.Yarma aşılar hoşuma gitmiyor ağaç çok fazla yaralanıyor.Çivili kabuk aşısı daha güzel görünüyor.Her ağaçta 4-5 kafa vardı bazı ağaçlarda 1-2-3 kafa gibi tutmayanlar var. Ağac eski şeklini kaybetmemesi için yanından çıkan sürgünleri teke düşürdüm göz aşısı deneyeceğim. Tutturamazsam seneye güzel yarma aşı olur.Ağaç ince ise yarma kalın ise çivili kabuk aşısı daha iyi.Birde herkesin daha iyi becerdiği hangisiyse onu yapmak lazım.

abi benimde tecrübem yok ama pratik ve ağaca zarar oranı en düşük olması sebebiyle deneyeceğim :D. Max. 4-5 sürgün olsa hepsine yapsan tutanı tutmayanı ayarlarsın sonra, bu sene süğenlere göz aşısı yapılıyormu? Yani ben 1 yıllık filan sürgünlere yapılır diye biliyordum ondan gelecek sene dedim bu sene olursa müthiş olur. Birde son olarak göz aşı yaptığım sürgünün aşının üzerindeki kısım kesiliyormu kalıyormu?

ömür-uşak 08-06-2014 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TreeKing (Mesaj 1293604)
abi benimde tecrübem yok ama pratik ve ağaca zarar oranı en düşük olması sebebiyle deneyeceğim :D. Max. 4-5 sürgün olsa hepsine yapsan tutanı tutmayanı ayarlarsın sonra, bu sene süğenlere göz aşısı yapılıyormu? Yani ben 1 yıllık filan sürgünlere yapılır diye biliyordum ondan gelecek sene dedim bu sene olursa müthiş olur. Birde son olarak göz aşı yaptığım sürgünün aşının üzerindeki kısım kesiliyormu kalıyormu?

Bu seneki sürgüne haziranın sonuna doğru yapmayı düşünüyorum.Biraz odunlaşırlar.Benim anaç çok güçlü olduğu için önce tepesini kesmiyeceğim.Sonra mecburen kesilecek 2-3m sürgün veriyor rüzgarda kırabilir.Yalnız bu yazdığım bilimsel değil bahçede bıçak aşı bandı dolaşırken hem vakit geçirip hem deneme yapmak.İstersen soruyu ceviz aşısı başlığında sor aşı konusunda tecrübeli arkadaşlardan yorum gelir. Kolay gelsin.

juglandales 10-06-2014 13:54

5 Eklenti(ler)
Birazda güzel görüntüler paylaşalım. 7 haziran görüntüleri;

hdoğan 10-06-2014 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1294241)

Sayın juglandales, cinsleri nedir?

juglandales 10-06-2014 14:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan (Mesaj 1294255)
Sayın juglandales, cinsleri nedir?

Üstten 4. CHANDLER, diğerleri PEDRO

ncp1963 10-06-2014 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1294241)

içkurduna müsade etmişiniz.. bayağı hasarlamış.

juglandales 10-06-2014 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1294274)
içkurduna müsade etmişiniz.. bayağı hasarlamış.

21 gün arayla iç kurdu için karete kullanıyorum. Daha fazla yapabileceğim birşey yok. O gözüken siyah noktalarda delik yok yalnız. Belki dolu yağışı neden olmuş olabilir.

formullaone 10-06-2014 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1294258)
Üstten 4. CHANDLER, diğerleri PEDRO

Sayın juglandales, ağaçlarınız çok güzel ve bakımlı görünüyor, şimdiden berekli olsun. Pedro ve Chandler kaçıncı yazında ? Tozlayıcı olarak bahçenizde hangi çeşit var ? Biraz bahseder misiniz?

inegöllü 10-06-2014 21:23

merhabalar.
ceviz bahçemde yabancı otlarla mücadele(bilim dilinde adını bilmiyorum, naneye çok benzeyen bir ot) için önerebileceğiniz bir ilaç varsa ismini yazarsanız sevinirim.
teşekkürler.

esen-akasya 11-06-2014 09:58

2 Eklenti(ler)
Selam arkadaşlar
bu yıl şubat ayı başında çıplak kök olarak 350 adet chandler fidanı ektiğim
aşağıda resimlerdeki gibi yarısının gelişimi çok iyi yarısınınsa çok yavaş yapılan tüm kazı işlemleri taban gübresi EMA uygulaması yosun uygulaması hepsi aynı şekilde yapıldı. Bu farklı gelişimler arazinin belli bölgesinde değil her yerinde yani yana yana iki fide birbirlerinden çok farklılık gösteriyorlar neden yardımcı olur musunuz.

hdoğan 11-06-2014 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1294580)
Selam arkadaşlar
aşağıda resimlerdeki gibi yarısının gelişimi çok iyi yarısınınsa çok yavaş yapılan tüm kazı işlemleri taban gübresi EMA uygulaması yosun uygulaması hepsi aynı şekilde yapıldı. Bu farklı gelişimler arazinin belli bölgesinde değil her yerinde yani yana yana iki fide birbirlerinden çok farklılık gösteriyorlar neden yardımcı olur musunuz.

Sayın Esen-Akasya, bendede 4-5 fidanda benzer durum var. Hatta 2 si geçen yıldan kalma geçen yıl çok az sürgünle yazı bitirdi bu senede sürgünü yine zayıf, son çare fidanları değiştirmeyi düşünüyorum.

Rıfat Tosun 11-06-2014 11:30

Dikilen fidanların aynı şekilde gelişmeleri diye bir şey söz konusu olmaz bu konuda kapsamlı bir akedemik araştırma var aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://web.ogm.gov.tr/birimler/arast...giler/d121.pdf

hdoğan 11-06-2014 12:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rıfat Tosun (Mesaj 1294615)
Dikilen fidanların aynı şekilde gelişmeleri diye bir şey söz konusu olmaz bu konuda kapsamlı bir akedemik araştırma var aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://web.ogm.gov.tr/birimler/arast...giler/d121.pdf

Sayın Rıfat TOSUN, yanlış anladınız herhalde hepsinin aynı şekilde gelişmesini beklemiyoruz ama üç aşağı beş yukarı. Geçen yıl mart ayında dikilen fidan ikinci yılına girmesine rağmen bu yıl dikilen fidanların yarısı kadar sürgün yapmıyorsa bir sıkıntı var demektir.

gökhan07 11-06-2014 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1294580)
Selam arkadaşlar

Gelişimi çok zayıf olan fidanların kök yapısının çok iyi olmadığını ve fidanların tutmamış olduğu aklıma getiriyor.
Çok zayıf olan fidanlarınızı değiştirmek isterseniz söktüğünüz de köklerini kontrol etmekte fayda var. Bu sene 3-4 fidanda bende böyle şeyler gözlemleyip değiştirdim. Kök yapılarının çok kötü olduğunu gördüm.

hdoğan 11-06-2014 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1294631)
Gelişimi çok zayıf olan fidanların kök yapısının çok iyi olmadığını ve fidanların tutmamış olduğu aklıma getiriyor.
Çok zayıf olan fidanlarınızı değiştirmek isterseniz söktüğünüz de köklerini kontrol etmekte fayda var. Bu sene 3-4 fidanda bende böyle şeyler gözlemleyip değiştirdim. Kök yapılarının çok kötü olduğunu gördüm.

Benzer durumları aynı yılın fidanlarında daha öncede çok defa gördüm ancak, birinci yılı atlatan fidanlar ikinci yılda güzel sürgün yapıyorlardı. Belirttiğim iki fidan geçen yılı atlattı iki hafta önce sürgünleri yine çok zayıftı yaprakları normal renkte sararma lekelenme vs herhangi bir görüntü yok ama sürgün çok yavaş büyüyor. Bu hafta sonu durumuna göre karar vereceğim.

esen-akasya 11-06-2014 15:36

Gelişimi yavaş olan fidelere yaprak gübresi uygulasam nasıl olur ?

ağaç sevdalısı 14-06-2014 02:44

kabuklu 10-20tl arası vergi açısından cevizlerinizi vergi mükellefi olanlara satarsanız bu kişiler müstahsil makbuzu düzenler ve stopaj uygular. işyeri açar satarsanız vergi mükellefi olursunuz.100 dönüm üzeri gerçek usulde zirai kazanç mükellefiyeti gerektiriyor yüzde 10 çok yanıltıcı bir rakam. ilk yıllar hepsi masraf. 3 yıl sonra ceviz miktarı geometrik olarak artar.ama masraflar hızlı artmaz

gecekorsanı 15-06-2014 09:59

bu sene chandner ve fernorları 30 marttan önce budadım.martın sonundaki dondan dolayı 15-20 ağacın tüm yandalları kurudu.budama esnasında hiçbir sorun yoktu hatta dallardan kalem alınıp yapılan aşılar bile tuttu.

chandner ve fernor dona karşı dayanıklı değil don olaylarının belirgin olarak yaşandığı yerlerde bu türler dikilmemeli

gecekorsanı 15-06-2014 10:02

hatta bir ağac bütün olarak kurudu

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025