agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

Safranlı 08-12-2011 16:35

evet yazdıklarınızda haklısınız yanlış anlayan olabılır oranını abartanda olabılır

Lilium 08-12-2011 18:17

Sayın kamil keskin, hata ile çukurların 40-50 cm altına fenni gübreyi ve hayvan gübresini koymanızın zararı yok ileriki yıllarda kökler aşağılara indiğinde fidanlarınız bu gübreden yararlanırlar, ha ne olur bir iki yıl yararlanmamış olurlar.

Fidanları ektiğinize göre, fidanların etrafını yani 40-50 cm cap olacak şekilde 15-20 cm derinlik (20 cm olursa daha iyi olur) açıp, bir çay bardağı kök gübresini verip kapatınız, akabinde iyi yanmış (çürümüş) hayvan gübresini de üzerine yayıp çapalayabilirsiniz.

Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla (fotoğraflar beni yanıltmıyorsa)toprağınızın kireç oranı çok yüksek ve kistli bir toprağa benziyor, moralinizi bozmak istemem ama bu toprakta fidan yetiştirmek oldukça zor olacağa benziyor, inşallah ben yanılıyorumdur.

Toprağınız benim gördüğüm gibiyse bolca iyi yanmış hayvan gübresiyle her yıl gübreleyim karıştırınız, çıkan otları da biçip atmayınız onları da yeşil gübre yapınız, hatta bakla fiğ gibi bitkiler ekip toprağa karıştırınız.

kamil keskin 08-12-2011 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 886133)
Sayın kamil keskin, hata ile çukurların 40-50 cm altına fenni gübreyi ve hayvan gübresini koymanızın zararı yok ileriki yıllarda kökler aşağılara indiğinde fidanlarınız bu gübreden yararlanırlar, ha ne olur bir iki yıl yararlanmamış olurlar.

Fidanları ektiğinize göre, fidanların etrafını yani 40-50 cm cap olacak şekilde 15-20 cm derinlik (20 cm olursa daha iyi olur) açıp, bir çay bardağı kök gübresini verip kapatınız, akabinde iyi yanmış (çürümüş) hayvan gübresini de üzerine yayıp çapalayabilirsiniz.

Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla (fotoğraflar beni yanıltmıyorsa)toprağınızın kireç oranı çok yüksek ve kistli bir toprağa benziyor, moralinizi bozmak istemem ama bu toprakta fidan yetiştirmek oldukça zor olacağa benziyor, inşallah ben yanılıyorumdur.

Toprağınız benim gördüğüm gibiyse bolca iyi yanmış hayvan gübresiyle her yıl gübreleyim karıştırınız, çıkan otları da biçip atmayınız onları da yeşil gübre yapınız, hatta bakla fiğ gibi bitkiler ekip toprağa karıştırınız.

Syn Lilium;
Bizim orlarda boz toprak denilen bir toprak,resimlerde görüldüğü gibi rengi beyaza yakın.Toprakta en ufak taş yok,Un gibi bir toprak.Bu tarlada susuz olarak domates,karpuz gibi ürünler yıllarca yaptık.Belirttiğiniz gibi kireç oranı yüksek.Bunu çözmek için kükürt ve yanmış hayvan gübresine devam etmek istiyorum.
Sizin ve Ağaçlar net'deki değerli arkadaşlarımın tecrübe ve birikimlerinden faydalanarak bu işin üstesinden geleceğime inanıyorum.Azim ve kararlılığın elinden hiç bir şey kurtulamaz.Saygılar...

kamil keskin 08-12-2011 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çınarmunarı (Mesaj 886108)
Kamil bey ilk önce hayırlı olsun ve aynı hatayı iki yıl önce ben de yaptım.Sonradan diplerine gübre atmıştım.Kökler altta kalan güreye ilk yıl ulaşamıyorlar.

Syn Çınarmunarı;
Teşekkür ederim.
Olsun,sonuçta o gübre ordan kaybolmıyacak.Fidan o gübreyi ilerleyen yıllarda kullanacak.Biz de tekrar gübreleme yaparız olur biter...

Safranlı 09-12-2011 08:50

bahara hazırık

kamıl bey ektıgınız fıdanlar son derece ıdeal döneme geldı
bu çok avantajlı bır sey..
besleme konusunda bende denemeler yapıyorum
malum önümüz kış bahara çok var
evınızdekı mutfak artıklarını degerlendırme vaktı
artıkları bır kaba doldurup pekmez ekleyerek enzım yapmanızı önerırım
gercektende ENZIM verdıgım agaçlar ötekılere 50 cm fark atıyor
bu sene ben ayrıca balık enzımı de yaptım
bır kılo pekmez 2 kg kadar balık artıgı ve ıvır zıver kabılınden mutfak artıklarını ekledım bahara vıtamın bombası hazır
degerdıırmenızı tavsıye ederım

kamil keskin 09-12-2011 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 886329)
kamıl bey ektıgınız fıdanlar son derece ıdeal döneme geldı
bu çok avantajlı bır sey..
besleme konusunda bende denemeler yapıyorum
malum önümüz kış bahara çok var
evınızdekı mutfak artıklarını degerlendırme vaktı
artıkları bır kaba doldurup pekmez ekleyerek enzım yapmanızı önerırım
gercektende ENZIM verdıgım agaçlar ötekılere 50 cm fark atıyor
bu sene ben ayrıca balık enzımı de yaptım
bır kılo pekmez 2 kg kadar balık artıgı ve ıvır zıver kabılınden mutfak artıklarını ekledım bahara vıtamın bombası hazır
degerdıırmenızı tavsıye ederım

Teşekkür ederim.
Bu konuda hiç bir bilgim yok.Yani evde gıda tarzında ne varsa,(örneğin pırasa,karpuz,domates,ağaç yaprakları v.b) olabilir mi?bunları bir yere depolayıp,bir süre bekletip araziye versem olur mu?

Lilium 09-12-2011 09:41

Gübreler

AHIR GÜBRESİ NEDİR?
Ahır hayvanlarının ve katı dışkıları ile yataklıklarının artıklarından oluşan karışıma ahır gübresi denir. Hayvanlar yedikleri yemlerdeki besin maddelerinin ancak % 45′inden yararlanabilirler, yemdeki bitki besin maddelerinin yarısından fazlası dışkı ile ahır gübresine geçer. Böylece ahır gübreleri içerdikleri besin maddelerinden dolayı bitkiler için zengin bir besin maddesi deposudur.
Hayvanların cinsine göre gübre içerisindeki besin dağılımı:

FAYDALARI NELERDİR:
Ahır gübreleri bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini sağlar. Aynı zamanda toprağın yapısını tarıma uygun hale getirir. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenler. Ahır gübresinin toprağa verilmesi sonucu toprağın su tutma kapasitesi artar, geçirgenliği olumlu yönde etkilenir. Böylece ahır gübresi, suyun toprak yüzeyinden bağımsızca akmasına buharlaşmasına ve tarıma elverişli toprakları taşıyıp götürmesine engel olur . Gübreleme ile toprağın tarlada tutulması erozyon tehlikesine karşı tedbir olarak düşünülmelidir. Ahır gübrelerinin uygulandığı topraklar daha kolay tava gelir ve işlenmesi kolaylaşır. Ahır gübresindeki organik madde ve besin maddeleri kaybını önlemek için, gübre tarlaya verilir verilmez pullukla toprak altına gömülmelidir. Aksi halde, gübre tarlada bekletilme süresine bağlı olarak değerinden çok şey kaybeder.
NE ZAMAN? NEKADAR? NASIL? kullanmalıyız.
Ahır gübresinin tarlaya verilmesi için en uygun mevsimler ilkbahar ve Sonbahardır. Kullanılacak ahır gübresi miktarı da genellikle dönüme 2- 4 tondur.
Ahır gübresi özellikle az yağış alan bölgelerde ve ağır bünyeli topraklarda Sonbahar mevsiminde uygulanır. Çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbahar aylarında gübreleme yapılır.
YEŞİL GÜBRE
Yeşil gübre baklagil cinsi bitkilerinden seçilir. Baklagiller havanın azotundan yararlanarak, köklerinde azot depolayan ve toprağın azotça zenginleşmesini sağlayan bitkilerdir.
TİCARET GÜBRELERİ
Bileşiminde azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin maddelerinden birini veya birkaçını bir arada bulunduran ve ticaret amacı ile pazarlanan gübrelere ticaret gübreleri denilmektedir. Halk arasında “suni gübre” veya “kimyevi gübre” diye adlandırılan bu gübrelerin değeri doğrudan doğruya bünyelerindeki besin maddesi miktarları ile ölçülmektedir.
Ticaret gübreleri içerisindeki bitki besin maddelerinin çeşidine göre;
1. Azotlu gübreler
2. Fosforlu gübreler
3. Potasyumlu gübreler
4. Kompoze gübreler
diye sınıflandırılır.
1. AZOTLU GÜBRELER
Azotlu gübrelerin birçok çeşidi olup, yurdumuzda ençok kullanılan azotlu gübreler şunlardır.
Amonyum sülfat: Asit özellikli bir gübre olduğu için nötr ve kireçli (alkali) topraklarda kullanılır. Uzun yıllar sürekli olarak toprağa verilmesi halinde topraktaki asit miktarını arttırır. Bu nedenle asitli topraklara verilmemelidir. Verilmek zorunda kalındığında ise bir miktar kireçle birlikte uygulanmalıdır.
Genellikle beyaz renkli olup toz şekere benzediği için çiftçilerimiz tarafından “şeker gübre” diye de adlandırılır. Bitkilerde azot ihtiyacının karşılanmasında kullanılır. Yapısında bulunan kükürt sayesinde bitkinin kükürt ihtiyacı da karşılanır. Amonyum sülfat gübresi, nitratlı gübreler gibi kolay yıkanmamakta, bu nedenle de birçok bitkide ekimle birlikte verilebilmektedir. Çeltik ve hububat tarımında sıklıkla kullanılır. Fizyolojik asit karakterli bir gübredir.
Amonyum nitrat (Kireçli ve saf amonyum nitrat) : Beyaz kristal yapıdaki arı amonyum nitrat % 35 N içerir. Gübre olarak satılan amonyum nitratla ise %33.5-34.0 N bulunur. Azotun yarısı nitrat ve öteki yarısı da amonyum şeklindedir. Kolay çözünür olması ve bitkilerin gerek nitratı gerekse amonyumu absorbe etmeleri nedeniyle amonyum nitrat toprakla artık bırakmaz. Bu özellikleri nedeniyle amonyum nitrat hızlı etki yapan bir azotlu gübredir. Asidik yapıda bir gübredir bu yüzden uzun süre kullanılması halinde toprakta asidik etki yaratabilir. Amonyum nitrat gübresi, her bitkiye tavsiye edilebilecek ve çeşitli iklim şartlarında emniyetle kullanılabilecek bir gübredir.
Üre:Beyaz renkte ve küçük boncuk şeklindedir. Piyasada satılan azotlu gübreler içinde en yüksek oranda azot ihtiva eden üre gübresinin 100 kilosunda 45- 46 kilo saf azot bulunur. Daha önce de belirtildiği gibi, bitkiler azot ihtiyacını daha çok amonyum ve nitrat formundaki azot kaynaklarından karşılarlar. Bitkiler üreyi de doğrudan bünyelerine alarak besin maddesi olarak kullanabilirler. Ancak bu gübrenin bitkilere daha faydalı hale gelmesi için parçalanarak amonyum veya nitrata dönüşmesi gerekir. Bu itibarla üre gübresi özellikle üst gübresi olarak kullanıldığı durumlarda amonyum sülfat ve amonyum nitrat gibi gübrelerden daha erken zamanlarda uygulanmalıdır.
2. FOSFORLU GÜBRELER
Triple süperfosfat gübresi: Kirli beyaz veya gri renkli yuvarlak tanecikler halinde olup bu gübreye çiftçilerimiz taban gübresi veya TSP’ de demektedir.
3. POTASYUMLU GÜBRELER
Topraklarımız genellikle azot ve fosfor bakımından fakir potasyum besin maddesi bakımından ise yeterli durumda olduğundan ülkemizde potasyumlu gübre kullanımı azot ve fosforlu gübre kullanımına göre daha az olmaktadır.
4. KOMPOZE GÜBRELER
Kompoze gübreler birden daha fazla bitki besin maddesini birarada bulunduran gübrelerdir.
Kompoze gübrenin içerisindeki bitki besin maddeleri sırası ile azot, fosfor ve potasyumdur. Bu besin maddeleri % olarak ifade edilmektedir. Örneğin 20-20-0 oluşumundan meydana gelen bir kompoze gübrenin 100 kilosunda 20 kilo saf azot, 20 kilo saf fosfor var. Potasyum ise yok demektir
Kompoze gübreler birkaç çeşit bitki besin maddesini birlikte bulundurdukları için çiftçileri çeşitli gübreleri ayrı ayrı alma taşıma, depolama ve tarlaya verme sıkıntısından kurtarmış olur. Bu gübrenin kullanımı daha az emek ve zaman harcayarak çiftçiye ekonomi ve kolaylık sağlar.
Gübreden beklenen yararın sağlanabilmesi için gübrenin EN UYGUN ZAMAN ve EN DOĞRU bir şekilde toprağa verilmesi gerekir.
GÜBRELERİN VERİLME ŞEKLİ
Gübreler genellikle el veya makina ile toprağın üstüne serpilerek verilmekte ya da tohum veya bitkiden belirli uzaklıklarda olmak üzere çizgi halindeki bir banda veya bitki etrafındaki ocağa verilmektedir.
GÜBRELERİN UYGULAMA ZAMANI
Gübrelerin mahsul artışına olan etkisini çoğaltmak için gübre uygulama zamanı
- Bölgenin iklimine, Toprağın karakterine, Gübrelenecek bitkinin cinsine ve Verilecek gübrenin çeşidine göre ayarlanması gerekir.
Fosforlu ve Potaslı gübrelerin tamamı güzlük ve yazlık ekimlerde EKİMDEN HEMEN ÖNCE veya EKİM SIRASINDA toprağa tohum derinliğine gömmek gerekir.
Azotlu gübreler toprakta çok hareketli gübreler oldukları için fazla yağışlarla ve sulama suyu ile yıkanarak; veya gaz halinde uçmak suretiyle kayıplara uğrayabilirler. Bu gibi kayıpları önlemek ve bitkinin bu besin maddesine en fazla ihtiyacı olduğu zamanda onu toprakta hazır bulundurmak için bazen bitki için gerekli azot miktarının hepsini bir defada ekim veya dikimde vermeyip bitkinin çeşitli büyüme devrelerinde olmak üzere birkaç kısma bölünerek verilmelidir.
Güzlük ekimler için yapılacak azotlu gübre uygulamalarında genellikle Amonyum sülfat veya üre gübrelerini ilkbahar veya yazın yapılacak gübrelemelerde ise Amonyum nitrat gübresinin kullanılması tercih edilmelidir.

kamil keskin 09-12-2011 10:04

Teşekkürler,Çok faydalı bir yazı.
Tarlaya verdiğimiz yanmış hayvan gübresi taktir edersiniz ki bir süre sonra yabani ot yapacak.Yabani ot ceviz fidanına zarar vermeyecek kadar büyütülmediği sürece kazayağı ile sürülürse yeşil gübre olarak toprağa faydası bile olur kanımca.
Bizim dedenin yanlış bir uygulaması var,onu da söylemeden geçemeyeceğim.Benim geçen sene diktiğim 80 ağaçlık bir çam fıstığı tarlam var.Çam fıstığı fidelerinin arasında ot bitmiş.Bizmkisi yabani otları orman ilacı ile ilaçlamış.çok pratik oluyor diye bana anlattı.Ben de fidelerin arasına traktör sokmak istemiyordum.Fidelere çarpar veya fidelerin sürümü esnasında kökleri hava alır diye düşünüyordum.Ama olay öyle değilmiş.resmen elimizle toprağa zehir atıyormuşuz.

Safranlı 09-12-2011 10:55

Bedava besin

kamil bey hepımız gıbı bu sıteden çok sey ögrenıyoruz
çok seyler denıyoruz
sizin kafanız bıraz karısabılır
bu sitede enzım,em ve kompost başlıgını okumanızı tavsıye ederım
özellıkle enzım çok çok kolay
kısaca
10 kğ su kabı **** bıdan alınır
bır kılo pekmez
3 kılo mutfak çöpü balık artıgı vb parçalayarak doldurulur
kapagı kaptılır arada bır havalandırılır
üç ay sonra baharda hazırdır
10 kğ ıle bır ton suya ekleyıp bıtkınıze verebılırsınız
ınanın sürgunlerını görünce şasıracaksınız
kısaca anlatmaya çalıstım
ancak temel konular başlıgındakı sayfalar sızı beklıyor
kolaylıklar dılerım

kamil keskin 09-12-2011 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 886353)
kamil bey hepımız gıbı bu sıteden çok sey ögrenıyoruz
çok seyler denıyoruz
sizin kafanız bıraz karısabılır
bu sitede enzım,em ve kompost başlıgını okumanızı tavsıye ederım
özellıkle enzım çok çok kolay
kısaca
10 kğ su kabı **** bıdan alınır
bır kılo pekmez
3 kılo mutfak çöpü balık artıgı vb parçalayarak doldurulur
kapagı kaptılır arada bır havalandırılır
üç ay sonra baharda hazırdır
10 kğ ıle bır ton suya ekleyıp bıtkınıze verebılırsınız
ınanın sürgunlerını görünce şasıracaksınız
kısaca anlatmaya çalıstım
ancak temel konular başlıgındakı sayfalar sızı beklıyor
kolaylıklar dılerım

teşekkür ederim,sayfaları incelemeye başladım bile

WM1TR 12-12-2011 16:32

aralara yonca ekelim diyorsunuz.
şunu sormak istiyorum, bu yonca yabani otları ne kadar engeller.
yani tüm tarlaya yonca ektiğimizde hiç yabani ot çıkmaz mı?
yoksa yonca için o kadar emek verdikten sonra bir de aralarında yabani ot çıkarsa gene işimiz iş.
ben bu yabani ot işinden bıktım da o yüzden bu kadar hassasım.
sırf bu iş için bir tane çapa makinesi almayı düşünüyorum.

tarimbilisim 12-12-2011 19:17

yonc a rekabeti guclu bir bitkidir yabancı ot barındırmaz.ve havadaki azotu topraga baglar toprak icinde faydalıdır.dekara serpme 5 kg yonca uyeter .**** enazından fidan cevresine atın

tarimbilisim 12-12-2011 19:20

şuan verilemsi gereken ialçlar %20 lik teknik bordo bulamacı.1 ay sonra yine verin .birde gözler şisip patlamaya yakın verin.yaprak açması ile birlikte 20+20+20+mineral elementli sıvı gübre yapraktan 20 gun ara ile verin.hsattan 1 ay önce kesin gübreyi.hasattan sonra yaprak dökene kadar yine devam.özellikle fidan gelişimi yavas olan agır topraklı yerlerde yaprak gübresi kullanın sıvı yaprak gübresi.

seyyah53 12-12-2011 19:54

Gecen Sn.Pria nin zeytin sayfasinda cok guzel,gercekci ve samimi bir yazisini okudum zeytincilik hakkinda

Epey bir zamandir ceviz konusunu arastiriyorum, forum yetmemeye basladi en sonun da bir hocanin kitabini aldim onu okuyorum...

Merak ettigim burada uyelerden biri varmi...?

Benim su kadar bahcem var,

Su kadar urun aldim, bu sene tuccara su kadar dan sattim...diyen

Biraz ozel bir soru oldu genele yazmak istenmezse, ozel mesaj da atabilir...saygilarimla

Lilium 12-12-2011 22:37

Yararlı olur düşüncesiyle bu konuyla ilgili bir başlık açmıştım, şurada, ya konuşulmak istenmiyor ya da verime yatmış bahçeler yok.

seyyah53 12-12-2011 23:56

Sn.Lilium...

Ozur dilerim daha once bu sayfayi gormemis ve okumamistim...

Size nacizane bir onerim olacak konunun basligina ilgi cekecek 'kar zarar durumu', 'fiyatlar '

gibi ekleyebilirsek ve henuz bahcesi olmayan arkadaslarin buraya soru,cevap ve konunun ozunu etkileyecek tahmin ve fikirlerini yazmamalarini rica edersek ...

tadindan yenmeyecek bir konu olacagini saniyorum...

saygilarimla

tarimbilisim 13-12-2011 19:59

dekara leonardit ve kükürt masrafınız ne oldu.fidan arlarına ve tarlaya yonca **** fiğ ekip organik madde olarak topraga vermeyi düsünüyormsunz? fernor güzel secim ferntte tozlayıcısı ama chandler gibi gozde bir cesit neden yok?

köylü10 14-12-2011 15:32

forumdaki herkese merhaba, bu yıl ceviz bahçesi kurmak istiyorum ve desteklemeden de yararlanmak istiyorum. kurmak istediğim bahçe balıkesir sındırgı da yaklaşık 750m rakımda bulunuyor.yöredeki büyük kuşlarında meyveye zarar vermemesi için kalın kabuklu ceviz dikmek istiyorum. yerli ceviz mi yoksa yabancı ceviz mi ? inceledikçe kafam karışıyor. düşüncem yerli cevizden yana hatta çeşit olarak ta kaman1 kaman5 şebin ve sütyemez olarak belirlemiştim ama şu an kafam iyice karıştı... sizlerden tücrübelerinizi paylaşmazınızı rica ediyorum. hoşçakalın.

hasan_ka 14-12-2011 17:23

Budanan kısımlara sutut sürmek ve fidanı su bazlı boyayla boyamak da aklımda yazmayı unutmuşum Kamil bey. inşallah dikerken unutmam :p

hasan_ka 14-12-2011 17:30

Bu arada boyayı sürerken baştan aşağıya gördüğüm her yeri boyamalı mıyım arkadaşlar? Sutut sürdüğüm yerler dahil toprak dışında kalan her yere sürülecek sanırım. Bir de fidanları dikerken toprağın çok fazla sıkıştırılıp köklerin hava almaması sağlanıyor diye biliyorum. Geçen günlerde biryerde okumuştum toprağı çok sıkıştırmanın ağacın köklerine zarar verebileceğini, bu yüzden sıkıştırmanın el ile ve can suyuyla yapılması gerektiği yazıyordu. Sizce hangisi doğru ?

hasan_ka 14-12-2011 17:40

Son olarak aklıma leonardit ve clinoptilolit konusu geldi sevgili arkadaşlar. Fidanları dikerken kullanacak olursam leonarditin fidanları yakma gibi bir riski var mı acaba? Miktar olarak belirli bir ölçü var mıdır yoksa o da toprak analizine göre mi ilave edilecek? Biraz fazla soru sordum cahilliğime verin arkadaşlar :))

tarimbilisim 14-12-2011 20:07

25 kg paketlermi 6 tl ?yani dekara 30 tl maliyeti oluyor?organik madde orani nedir?yasar akca hoca chandleri oneriyor tokat ve bircok ilde .siz hangi ildesiniz?rakım nedir?

tarimbilisim 14-12-2011 20:09

en yuksek iç verimi chandlerda bunuda ihmal etmeyin ve gec acan bir çeşit

ncp1963 14-12-2011 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 888029)
25 kg paketlermi 6 tl ?yani dekara 30 tl maliyeti oluyor?organik madde orani nedir?yasar akca hoca chandleri oneriyor tokat ve bircok ilde .siz hangi ildesiniz?rakım nedir?

artık heryerde önermiyor diye biliyorum.. evet 25 kg paket 6 tl.. toplam organik madde % 25 humik fulvik asit % 40

ncp1963 14-12-2011 20:45

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 888031)

fernor chandlerden yaklaşık 15 gün sonra açıyor....

tabloda verime başlama yılı yazan yer dekar da yıllık verim ton olarak olacak

ncp1963 15-12-2011 08:14

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 888031)

sayın tarımbilisim
bakın bu sitede verim hakkında açıklamalar var ekteki listeyi bu siteden oluşturdum tercüme hatam inşallah yoktur :)

Varietes Noix

verim çok yüksek diyen olabilir onlar çit dikimle dekara 40 ağaç dikiyor.. (7X3,5)

kamil keskin 15-12-2011 08:39

Katılıyorum

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 887965)
Bu arada boyayı sürerken baştan aşağıya gördüğüm her yeri boyamalı mıyım arkadaşlar? Sutut sürdüğüm yerler dahil toprak dışında kalan her yere sürülecek sanırım. Bir de fidanları dikerken toprağın çok fazla sıkıştırılıp köklerin hava almaması sağlanıyor diye biliyorum. Geçen günlerde biryerde okumuştum toprağı çok sıkıştırmanın ağacın köklerine zarar verebileceğini, bu yüzden sıkıştırmanın el ile ve can suyuyla yapılması gerektiği yazıyordu. Sizce hangisi doğru ?

Aynen verdiğin bilgiler doğru.Fidanın toprak üstünde kalan kısımları boyanıyor.Ben toprağın sıkıştırmasını ayağımla yaptım.Bizde yıllardır böyle yapılıyor.Bir zararını görmedik.Ama mantık kurarsan da;ayakla sıkıştırmanın,kılcal köklere zarar verme ihtimali yüksek görünüyor.

kamil keskin 15-12-2011 08:52

Araştırmanı iyi yap;

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi köylü10 (Mesaj 887910)
forumdaki herkese merhaba, bu yıl ceviz bahçesi kurmak istiyorum ve desteklemeden de yararlanmak istiyorum. kurmak istediğim bahçe balıkesir sındırgı da yaklaşık 750m rakımda bulunuyor.yöredeki büyük kuşlarında meyveye zarar vermemesi için kalın kabuklu ceviz dikmek istiyorum. yerli ceviz mi yoksa yabancı ceviz mi ? inceledikçe kafam karışıyor. düşüncem yerli cevizden yana hatta çeşit olarak ta kaman1 kaman5 şebin ve sütyemez olarak belirlemiştim ama şu an kafam iyice karıştı... sizlerden tücrübelerinizi paylaşmazınızı rica ediyorum. hoşçakalın.

Syn Köylü10;
Ben de sındırgılıyım.Senin şartlarının aynısını ben de yaşıyorum.Kuş zararlısı her yerde var.Ürününe zarar verse verse % 10 gibi bir zarar verir bence.Kendi tarlalarımda ki yalova-3 ince kabuklu 10-15 ceviz ağacından biliyorum.Şimdi herkez ince kabuklu ceviz dikimi yapıyor.Bundan 10 sene sonra,piyasada bol miktar da verimli ceviz olacağını düşünürsek,kalın kabuklu cevizi nasıl satabileceğini düşündün mü?

köylü10 15-12-2011 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin (Mesaj 888156)
Syn Köylü10;
Ben de sındırgılıyım.Senin şartlarının aynısını ben de yaşıyorum.Kuş zararlısı her yerde var.Ürününe zarar verse verse % 10 gibi bir zarar verir bence.Kendi tarlalarımda ki yalova-3 ince kabuklu 10-15 ceviz ağacından biliyorum.Şimdi herkez ince kabuklu ceviz dikimi yapıyor.Bundan 10 sene sonra,piyasada bol miktar da verimli ceviz olacağını düşünürsek,kalın kabuklu cevizi nasıl satabileceğini düşündün mü?

sn kamil keskin, benim kuracağım bölgede kuş zararlısının çok olacağını düşünmekteyim .tabiri caizse iki arada bir derede misali...birde fidanları nereden temin ettiğinizi ve fiyatı konusunu özelden gönderirseniz çok memnun olurum.

tarimbilisim 16-12-2011 09:40

leonardit ve kükürt firmalarının telefonu nu alabilirmiyim?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025