agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

buraktufan95 22-12-2011 20:33

Merhaba,
Size adim adim neler yaptigimi anlatayim. Ama belirtmek isterimki bahce yapmak bildigim birsey degildi. Cokca okuyup sordum. Ziraat muhendislerinden ve fidancilardan bilgi almaya calistim.
Bence ilk ve en onemli adim toprak analizi. Ben biraz gec yaptirdim ama mumkunse aslinda arazi almadan analiz yaptirmak gerekiyor. Ben cok fazla bilgim olmadigi icin kendim yorum yapamadim ama hem analiz sonucunu gosterdigim ciftci tanidiklarim hemde topragi yerinde goren insanlar bahce icin iyi bir topragim oldugu yorumunu yaptilar.

Kirec icin Kirklarelinde Guven Kirec isimli bir firma ile calistim. Yanlis hatirlamiyorsam tonu 185 tl ye aldim.

Rapor sonucunda bana bir de potasyum nitrat onermislerdi. Donumde 30 kg. Onu da toros gubreden temin ettim. Oda yanlis hatirlamiyorsam 3 tl kg gibi bir fiyati vardi.

Kirec ve potasyum nitrati beraberce butun tarlaya serptim. Arkasindan derin surum yaptirdim.

Daha sonra fidqn cukurlarini actirdim. Cukur acilirken kepcenin ilk aldigi ust topraga yanmis keci gubresi ile yine toros gubreden aldigim 15X15X15 kompozit karistirdim. bu topragi tekrar cukurun dibine yerlestirdim. yuzeyden aldigim yeni topraklada cukurun kalanini kapattirdim.

fidan boyutlari ile ilgili soru isareti bende de olustu. benim de diktigim fidanlar 25-50 cm arasinda. fidancim bunlarin bu bahar ayinda asilanmis fidanlar oldugunu bir sene icerisinde ( gelecek sonbahara kadar ) oldukca buyuyeceklerini soyledi. Bu noktada artik bazi insanlara guvenmeniz gerekiyor. insan herseyi bilemiyor, bilenlerinde bizi kandirmayacaklarini umuyorum...tanidigim bazi arkadaslara danistim, ekilen fidwn boyunun cok onemli olmadiklarini, eger fidanlar tutar ve yerini severse ( bizim oralarda oyle soylerler ) kisa surede buyuyecegini soyluyorlar...

simdi bana sorarsaniz dikim asaamasinda dikkat edilecek en onemli sey yagmur. malum sonbahar/kis gecisinde dikim yapiyorsunuz ve yagmura yakalanmak mumkun. suyla dolu cukurlara dikim yapilmamasi gerekiyor. koklerin mantarlanmasina sebep olabilirmis. bunu engellemek icin ben fidan koklerini mantar ilacina batirdim ama yinede nispeten topragin kurumasini beklemek daha dogru. benim 200 kadar daha fidanim var ve onlari ekmek icin yagmurun gecmesini bekliyorum. bir onemli konuda fidan cukurlarini iyice doldurmak. yoksa fidanin cevresinde su havuzu olusabilir ve buda istenen bir durum degil. ozellikle soguk yerlerde bu su donarak fidana zarar verebilir.

budama ile ilgili su anda bir planim yok. o konuda fidancimdan destek alacagim. benim koyumde daha once ceviz bahcesine bakmis iki kisi var. su ana kadar gozlemledigim kadari ile oldukca bilgililer. onlarla beraber bu isin altindan kalkabilirim diye umuyorum...

ncp1963 23-12-2011 07:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 890734)
Selam arkadaşlar iyi günler. Bugün toprak analizi sonucunu fidancıya göstermek için yanlarına gittim. Fikir alışverişi yaparken 2 3 hafta önce konuştuğumuzda 80 cm olacağını söyledikleri fidanların 25 cm olacağını duyunca moralim bozuldu fidanları görmek için kalktım fidanlığa gittim. Fidanların aşı üstü kısımların pişmediğini, serçe parmağının yarı kalınlığında olduğunu görünce kafam allak bullak oldu :( Fidancı fidanın küçük olmasının bir sakıncası olmadığını söylüyor. İl tarımdaki görevliler ise standart bir fidanın 80 cmden kısa olmaması gerektiğini söyledi. Fidanlıktaki işçilere fidanların neden bu kadar küçük olduğunu sordum, güzün tutmayan fidanların mart nisan ayında tekrar aşılandığını, o yüzden küçük olduğunu söylediler.
Açıkçası ne yapayım bilemedim arkadaşlar Tüplü fidan dikmek istemediğim için bu sene toprak hazırlığını güzel yapıp seneye mi diksem yoksa küçük demeyip bu fidanları mı diksem? Ya da bu sene tohumdan ekip seneye aşılatsam mı? Görüşleriniz benim için çok önemli arkadaşlar en doğru yol sizce hangisi, siz olsanız ne yapardınız ?

selamlar pişmemiş fidanları ve genç sürgünlü fidanları kış günü bahçeye dikerseniz ve bölgeniz çok soğukları görüyorsa kesinlikle ölecekler ve alttan anaçtan tekrar sürgün verecek bir kısmıda aşıdan sürecek ama inanın bahçeniz sizinde hoşunuza gitmeyecek pişman olacaksınız.. onun için bence tüplü dikin neden tüplü dikmek istemiyorsunuz?? yok ben tüplü dikmem diyorsanızda bekleyin gelecek sonbaharda dikim yapın pişmemiş sürgünle kışa girmeyin donar ölür.. çöğürdende dikilir aşılayacak adam ve aşı kalemi bulma şansınız var ise çöğürde olur neden olmasın ama her ocağa minumum üç tane dikin hepsinide aşılatın sonra içlerinden zayıf olanları ve tutmayanları sökersiniz kalanla yola devam edersiniz.

tarimbilisim 24-12-2011 16:39

Isıtma ve Soğutma Gün Dereceleri - Meteoroloji Genel Müdürlüğü
15 derece altındaki yıllık ve aylık gun verileri var.soğuklanma sureleri onemlidir bitki bu sreyi tamamlamazsa urun içi dolmaz.soguklanma suresi 7.2 derece altında gecen sureinin saat oalrak karsılıgıdr ortalama chandler cevizi içöin 900 saat gereklidir enaz

kenan kırca 24-12-2011 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 888045)
artık heryerde önermiyor diye biliyorum.. evet 25 kg paket 6 tl.. toplam organik madde % 25 humik fulvik asit % 40

bahçeniz hayırlı olsun ben 3 yaşında 5 da yarı bodur deveci armut bahçem
var organig madde oranı biraz düşük leonardit kullanmak istiyorum aldığınız fiat bana ucuz geldi adres verebilirmisiniz .
saygılarımla

ncp1963 24-12-2011 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kenan kırca (Mesaj 891326)
bahçeniz hayırlı olsun ben 3 yaşında 5 da yarı bodur deveci armut bahçem
var organig madde oranı biraz düşük leonardit kullanmak istiyorum aldığınız fiat bana ucuz geldi adres verebilirmisiniz .
saygılarımla

tesekkürler firma bilgilerini özelinizden gönderdim...

http://www.agaclar.net/forum/groups/...-sahipleri.htm

kamil keskin 26-12-2011 10:31

Merhaba!

Hafta sonu kapama bahçeme gittim.Fidanların boyamalarını bitirdim.Yağmur suyunu yiyince fidan çukurları biraz daha çökmüş.çukurları iyice toprakla doldurdum.Aşı yerlerinin yine dışarda kalmasına özen gösterdim.tarlanın biraz eğimli,ve alt başı 10-15 metre yüksekliğinde uçurum var.2 fidanım bu uçurumun tam kenarında idi. yağmurun aşırı yağması ile,toprakla beraber uçuruma aşağı fidanlar göç etmişler :) Fidanları bulup tekrar diktim.İnşallah kurtarırız.
Bir de köstebek belası çıktı.Tarlanın üç yerini şapka şeklinde kabartmış.Bir tanesi ceviz fidanın dibinde.
Arkadaşlar;köstebek cevize zarar verir mi,verirse nasıl bir önlem almalıyız?
Herkeze bol kazançlı günler...

ncp1963 26-12-2011 12:06

[QUOTE=
Bir de köstebek belası çıktı.Tarlanın üç yerini şapka şeklinde kabartmış.Bir tanesi ceviz fidanın dibinde.
Arkadaşlar;köstebek cevize zarar verir mi,verirse nasıl bir önlem almalıyız?
Herkeze bol kazançlı günler...[/QUOTE]

köstebek için benim duyduğum iki yol var biri deliklerine mazot damlatmak mazot kokusunu hiç sevmediklerinden birdaha asla oradan çıkmıyorlarmış. ama biraz bahçe için zararlı bir işlem..
diğeride bildiğimiz küçük tüpü kafasıa bir hortum takarak bahçede köstebek deliklerine gaz vermek sonrasında yakmak :)) aman dikkat et delik tam altından geçiyor olabilir...

hasan_ka 26-12-2011 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 890907)
selamlar pişmemiş fidanları ve genç sürgünlü fidanları kış günü bahçeye dikerseniz ve bölgeniz çok soğukları görüyorsa kesinlikle ölecekler ve alttan anaçtan tekrar sürgün verecek bir kısmıda aşıdan sürecek ama inanın bahçeniz sizinde hoşunuza gitmeyecek pişman olacaksınız.. onun için bence tüplü dikin neden tüplü dikmek istemiyorsunuz?? yok ben tüplü dikmem diyorsanızda bekleyin gelecek sonbaharda dikim yapın pişmemiş sürgünle kışa girmeyin donar ölür.. çöğürdende dikilir aşılayacak adam ve aşı kalemi bulma şansınız var ise çöğürde olur neden olmasın ama her ocağa minumum üç tane dikin hepsinide aşılatın sonra içlerinden zayıf olanları ve tutmayanları sökersiniz kalanla yola devam edersiniz.

Sayın ncp1963 cevabınız için teşekkürler . Bu sene dikmekten vazgeçtim fidanların kuruma ihtimalini göze alamadım seneye sonbaharda dikimi gerçekleştiririm inşallah. Önümüzdeki günlerde denemek için tohumdan ekip gelişimlerini görmek istiyorum güzel gelişirlerse aşılatırım nasip artık. Tüplü fidanı kökleri sıkıştığı için çoğu kişi tavsiye etmiyor o yüzden açık köklü dikmeyi düşünüyorum. Bu sene nasip olmadı seneye hayırlısıyla dikebilirim inşallah :))

hasan_ka 26-12-2011 17:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 891351)
tesekkürler firma bilgilerini özelinizden gönderdim...

Bahsettiğiniz değerlerle aynı değere sahip, markasını hatırlayamadığım turuncu ambalajlı bir leonardit için 15 TL fiyat istediler Denizli'de. Sizin aldığınız fiyat gerçekten uygunmuş firma bilgilerini bana da gönderebilir misiniz acaba? Şimdiden teşekkürler iyi günler.

ncp1963 27-12-2011 17:56

1 Eklenti(ler)
Bende olan çeşitlerin ortalama verimleri.yalnız önce şunu belirteyim verim hava ve hastalıklara göre değişe biliyor.Ağaçlarım 9'cu yılında.250 ağaç üzerinden ağaç başına hesaplarsak 2011 8 kilo 2010 5kilo 2009 6 kilo 2008 4 kilo 2007 2 kilo ondan önceki yıllar pek kayda değer değildi.2010 yılında havaların çok sıcak gitmesinden dolayı cevizlerde yanma oldu.Arkadaşlar Yerli cevizlerde pek ekonomik randıman yok.bizde yavaş yavaş aşıyla çeşit değişimine , chandler ve tozlayıcısı olan frentee dönmeyi düşünüyoruz.Bu sene mart ayında 20 ağacımıza aşı yapacağız.

bu yazı mitat10 tarafından yazılmıştır

sayın mitat10 çeşitler arası fark ne kadar
alttaki tabloya 10 üzerinden puan vererek sizdeki çeşitler hakkında bilgi yazabilirmisiniz??

Avanos 27-12-2011 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 892330)
Bende olan çeşitlerin ortalama verimleri.yalnız önce şunu belirteyim verim hava ve hastalıklara göre değişe biliyor.Ağaçlarım 9'cu yılında.250 ağaç üzerinden ağaç başına hesaplarsak 2011 8 kilo 2010 5kilo 2009 6 kilo 2008 4 kilo 2007 2 kilo ondan önceki yıllar pek kayda değer değildi.2010 yılında havaların çok sıcak gitmesinden dolayı cevizlerde yanma oldu.Arkadaşlar Yerli cevizlerde pek ekonomik randıman yok.bizde yavaş yavaş aşıyla çeşit değişimine , chandler ve tozlayıcısı olan frentee dönmeyi düşünüyoruz.Bu sene mart ayında 20 ağacımıza aşı yapacağız.

bu yazı mitat10 tarafından yazılmıştır

sayın mitat10 çeşitler arası fark ne kadar

Bu bilgiler için içtenlikle teşekkür ederim.
Bu bilgiler altın değrinde bazı sitelerde öyle verimlerden bahsediliyorki.Bahçe yapmak isteyenler parayı saymak için kamyon almaları gerekiyor. Okadar çok para kazandırıyorlar.

Diğer Yabancı çeşitlerdede bahçe sahipelerinden bilgi bekliyorum internette bilgileri değil kendi bahçelerininden.
Hatta o bahçeleri görmeye gitmektende de çakinmem. Arkadaşlar lütfen kesin emin olduğunuz bilgileri yazın insanımızın emekleri boşa gitmesin.

mitat10 27-12-2011 20:59

Evet arkadaşım sana katılıyorum.Benimde şimdiye kadar okuduğum, araştırdığım kadarıyla yanlış yönlerdirmeler var.şimdi bu yabancı çeşitler meşhur oldu.Tamam yüksek verim alınabiliyor ama kimse işin tekniğinden bahsetmiyor.herkes fidan satmanın derdinde.bu yabancı çeşitlerde en önemli şey budama.Bunların budama tekniğini bilmezsen ki yerli çeşitler gibi değil bir asma budar gibi derin en az %40 geri kesim yapacaksın.Arkadaşlar internet te çok bilgi kirliliği var.En doğru gözlem ve karar üreteci bahçe sahibleri üşenmiyeceksin gidip görüp inceleyip araştıraçaksın.Yoksa emeklerinize paranıza yazık.Bir ağaç kolay yetişmiyor.Sonra kesmesi üzücü oluyor.yalnız bu site hoşuma gidiyor.yararlı bilgiler var.

mitat10 27-12-2011 21:06

Biz şimdi ,aşı kalemi bulabilirsem mart ayında denemek için 20 adet hiç bir ekonomik değeri olmayan kaplan cinsi ağaçlarımızı kesip yabancı çeşitlerle aşılayacağız.Becere bilirsem ağaçların kesiminden aşılamasına kadar olan süreci fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım.

ncp1963 27-12-2011 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 892417)
Biz şimdi ,aşı kalemi bulabilirsem mart ayında denemek için 20 adet hiç bir ekonomik değeri olmayan kaplan cinsi ağaçlarımızı kesip yabancı çeşitlerle aşılayacağız.Becere bilirsem ağaçların kesiminden aşılamasına kadar olan süreci fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım.

bizler için çok sevindirici olur içimizden birinin uygulamalı olarak yapacağı işler... sabırsızlıkla çalışmalarınız hakkında iyi haberler bekliyoruz..

serkanhoca 27-12-2011 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 892417)

İnternetten edindiğim bilgiye dayanarak, en büyük cevizin kaplan86 olduğunu öğrenmiş ve bir kaç tane bahçeye dikmeye karar vermiştim. Yorumunuz üzere kafam karıştı. Önermiyorsanız ben de boşuna almıyayım, diğer çeşitlere yöneleyim.

seyyah53 27-12-2011 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 887300)
Gecen Sn.Pria nin zeytin sayfasinda cok guzel,gercekci ve samimi bir yazisini okudum zeytincilik hakkinda

Epey bir zamandir ceviz konusunu arastiriyorum, forum yetmemeye basladi en sonun da bir hocanin kitabini aldim onu okuyorum...

Merak ettigim burada uyelerden biri varmi...?

Benim su kadar bahcem var,

Su kadar urun aldim, bu sene tuccara su kadar dan sattim...diyen

Biraz ozel bir soru oldu genele yazmak istenmezse, ozel mesaj da atabilir...saygilarimla

Bende bunu sormustum Sn.Avanos umarim istedigimizi sitemizden alabiliriz...

Fakat sunu tahmin ediyorum gercek ticaret amacli buyuk kapama bahceleri olan sahislarin forumlara girip muhabbete katilacaklarini sanmiyorum...

ahmett diye bir abi vardi epey once bayagi yazdi...cok dusuk geldi burdaki yazilar ona...son mesaji ben ceviz hakkinda turkce kaynak okumuyorum dedi gitti...

mitat10 27-12-2011 21:32

Sayın Serkanhoca doğrudur en iri ceviz kaplan86 dır.Fakat bu ceviz taze yenen bir ceviz ağustos ayında toplanır yeşil kabuğu çatlamadan toplanır. Bıçakla ikiye bölünüp içindeki beyaz kısım çıkarılıp zarı soyulduktan sonra yenir. Çokta lezzetlidir.Ama bizim insanımızın çoğu bu cevizi bilmez.ekonomik anlamda değilde kendiniz yemek için ve eşe dosta dağıtmak için 5 ağaç dikseniz yeter.

mitat10 27-12-2011 21:44

Evet seyyah53 arkadaşım sana katılıyorum.büyük ceviz bahçeleri olanlar buralarda gezinmezler.Çünkü onların çok paraları var. Bilgiye ihtiyaçları yok onların yerine bu işleri yapan işi bilen uzman mühendisleri var.olsun arkadaşlar az olsun bizim olsun mantığıyla gidip.birbirimizle tecrübelerimizi paylaşırsak bizde doğrusunu bula biliriz.bizim için en iyi öğrenme yolu şuan için deneme yanılma yöntemi.
Sormak istediğiniz sorular varsa sorun elimden geldiği kadar cevaplamaya çalışırım.

Avanos 27-12-2011 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 892425)
Bende bunu sormustum Sn.Avanos umarim istedigimizi sitemizden alabiliriz...

Fakat sunu tahmin ediyorum gercek ticaret amacli buyuk kapama bahceleri olan sahislarin forumlara girip muhabbete katilacaklarini sanmiyorum...

ahmett diye bir abi vardi epey once bayagi yazdi...cok dusuk geldi burdaki yazilar ona...son mesaji ben ceviz hakkinda turkce kaynak okumuyorum dedi gitti...

Ceviz konusunda bir şey demeyeceğim ama Badem konusunda yaklaşık 100 dekar bahçem var.2012 üçüncü yaşını dolduracak. Ben bademde elimden gelen ne varsa burda sunuyorum.
Badem başlığındaki yazıların çoğuda bana ait ve direk gözlem.
Burda paylaşmakta vatana millete hizmet. Bizbildiklerimizi başkasına onlarda bize aktaracakki gelişelim.

Avanos 28-12-2011 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 892433)
Sayın Serkanhoca doğrudur en iri ceviz kaplan86 dır.Fakat bu ceviz taze yenen bir ceviz ağustos ayında toplanır yeşil kabuğu çatlamadan toplanır. Bıçakla ikiye bölünüp içindeki beyaz kısım çıkarılıp zarı soyulduktan sonra yenir. Çokta lezzetlidir.Ama bizim insanımızın çoğu bu cevizi bilmez.ekonomik anlamda değilde kendiniz yemek için ve eşe dosta dağıtmak için 5 ağaç dikseniz yeter.

Badem konusunda baya bu konuyu işledim cevzidede bahsettim.
Arkadaşlar büyüklük ve iç verim önemli değil.
1.önce iklime uyan çeşit olacak.
2. Sonra şu iç verim olayını atlayın total verim önemli.Tamam kaplan86 -100gr ağırlığında diyelim
10*10 diktin fidanları 1 dekarda 10ağacın var.Şimdi gelelim püf noktaya senin ağaçların ortalama 2 kg verim veriyorsa meyvaları büyük diye ürünün çokmu olacak.

Birde şu iç verim yüzde 60 diyelim sen dekardan 200 kg alıyorsun yüzde atmışı 120kg eder ben 600 kg alıyorum iç verimide yüzde elli bumudur.

Birde şu yabancı kaynak okuyanlara hastayım.
Bu neye benziyor adamın biri yalovaya gitmiş yalova çeşidini görmüş. Koşarak köye gelmiş demiki bir ceviz çeşidi gördüm süper abi dikeceksin 50kg alacaksın dikmiş tabi aradan zaman geçmiş ağaç başına 2 kg almış.
Neden o onu yalovada görmüş benim Nevşehirimde görmemiş.Nevşehirde yalova çeşidi var :)))

Arakadaşlar emin olun en iyi uzman tecrübe.
Bilgili arkadaşlarda var.

Ama cidden şu yabancı çeşitlerden 5. yılında 250 dekar bir bahçe görmek istiyorum.
Batıda değil havanın çetin olduğu iç anadolumda.
Birde benim devrik cümle kullanmadan dolayı şimdiden özür.

seyyah53 28-12-2011 00:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Avanos (Mesaj 892473)
Ceviz konusunda bir şey demeyeceğim ama Badem konusunda yaklaşık 100 dekar bahçem var.2012 üçüncü yaşını dolduracak. Ben bademde elimden gelen ne varsa burda sunuyorum.
Badem başlığındaki yazıların çoğuda bana ait ve direk gözlem.
Burda paylaşmakta vatana millete hizmet. Bizbildiklerimizi başkasına onlarda bize aktaracakki gelişelim.

Siz bir istisnasiniz Sn.Avanos...

Badem basligi altinda sizin yazilariniz takip ediyorum...zaten basligin yaridan fazlasi sizin yazilariniz..tesekkurler

Lilium 28-12-2011 02:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 892410)
Evet arkadaşım sana katılıyorum.Benimde şimdiye kadar okuduğum, araştırdığım kadarıyla yanlış yönlerdirmeler var.şimdi bu yabancı çeşitler meşhur oldu.Tamam yüksek verim alınabiliyor ama kimse işin tekniğinden bahsetmiyor.herkes fidan satmanın derdinde.bu yabancı çeşitlerde en önemli şey budama.Bunların budama tekniğini bilmezsen ki yerli çeşitler gibi değil bir asma budar gibi derin en az %40 geri kesim yapacaksın.Arkadaşlar internet te çok bilgi kirliliği var.En doğru gözlem ve karar üreteci bahçe sahibleri üşenmiyeceksin gidip görüp inceleyip araştıraçaksın.Yoksa emeklerinize paranıza yazık.Bir ağaç kolay yetişmiyor.Sonra kesmesi üzücü oluyor.yalnız bu site hoşuma gidiyor.yararlı bilgiler var.

Sayın hemşerim üstteki cümlelerine yazacak çok cevaplarım demiyelim de ekleyeceklerim vardı, fakat, ağzımla kuş tutsam artık yaranamıyacağım için yazma gereği görmüyorum.
Umarım bir gün tanışır bol bol konuşma fırsatı buluruz.

tarimbilisim 28-12-2011 08:32

yavuz ve kaplan cestileri iri gorunur ama ic verimleri dusuktur ic verimi onemli bunlarda sebin bilecik kaman chandler fernor gibi cesitlerdir.

tarimbilisim 28-12-2011 08:36

View image: 184824 137813392953242 100001737478965 258605 19
View image: 183432 137813319619916 100001737478965 258602 61

mitat10 28-12-2011 09:28

Evet arkadaşım tarımbilişim resimlerden anladığım kadarıyla bir fidancı doğuyor galiba.

Avanos 28-12-2011 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 892527)
yavuz ve kaplan cestileri iri gorunur ama ic verimleri dusuktur ic verimi onemli bunlarda sebin bilecik kaman chandler fernor gibi cesitlerdir.

İç verim önemli ama ağaç başına toplam ürün miktarı daha çok önemli düşünün badem örneğinde verdiğim gibi 3,8 gramın yüzde 38 mi büyük, 1,9gr olan badem çeşidinde yüzde 55 olan verimmi ?
İlkinde iç verim yüzde 38 olmasına rağmen iç ağırlı 1,4gr, diğerinde yüzde 55 1,0gr iç meyve ağırlı. Yine buda da yeterli değil diyorum ısrarcıyım.
ilk örnek badem için ferragnes örneği diğeri ise nonperial çeşidi birde bu ağaçların toplam ağaç başına verdiği miktar önemli.Yani toplamada dekardan nekadar iç meyve aldığımız.

kamil keskin 28-12-2011 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 891840)
köstebek için benim duyduğum iki yol var biri deliklerine mazot damlatmak mazot kokusunu hiç sevmediklerinden birdaha asla oradan çıkmıyorlarmış. ama biraz bahçe için zararlı bir işlem..
diğeride bildiğimiz küçük tüpü kafasıa bir hortum takarak bahçede köstebek deliklerine gaz vermek sonrasında yakmak :)) aman dikkat et delik tam altından geçiyor olabilir...

Teşekkürler;
Araştırdığım kadarı ile köstebeğin Otbur değilde Etobur olduğu yazılmış.O zaman köstebek bizim cevizlere zararlı bir varlık değil...

serkanhoca 28-12-2011 20:26

Şimdilik ticari bir amaç düşüncem olmadığı için çeşit olsun diye hepsinden birer tane dikmeyi düşündüm. İklimde çeşit seçiminde önemli olacağı için, zamanla hangi çeşidin çevremize iyi adapte olduğunu görmüş olurum.

Kaplan çeşidi hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

h.ışık 28-12-2011 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 892504)
Sayın hemşerim üstteki cümlelerine yazacak çok cevaplarım demiyelim de ekleyeceklerim vardı, fakat, ağzımla kuş tutsam artık yaranamıyacağım için yazma gereği görmüyorum.
Umarım bir gün tanışır bol bol konuşma fırsatı buluruz.

Sayın Lilium böyle alınganlık yapmayın lütfen. Buradaki arkadaşlar seveni de sevileni de bilirler. İnsan unutan demektir. yapılan hatayı unuttuk. siz tekrar bilgi ve tecrübelerinizi forumdaşlarla paylaşın lütfen.

ncp1963 29-12-2011 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 892850)
Sayın Lilium böyle alınganlık yapmayın lütfen. Buradaki arkadaşlar seveni de sevileni de bilirler. İnsan unutan demektir. yapılan hatayı unuttuk. siz tekrar bilgi ve tecrübelerinizi forumdaşlarla paylaşın lütfen.

aynı fikirdeyim arada atışmalar olacak bir yerde herşey sesizce yürüyorsa orada yolunda gitmeyen birşeyler var demektir arada karşıt sesler çıkmalı...
yazılarınızı bekliyoruz sayın lilium..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025