agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

Lilium 23-04-2013 00:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vizyon_78 (Mesaj 1142790)
Sayın lilium vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim .06 Nisanda yapmış oldugum aşıların aşı bandlarını kaç gün sonra almam gerekio saygılar

Yapmış olduğunuz aşılar çüğürmü yoksa büyük ağaçlar mı? Neyse bu da çok önemli değil,

Aşıların tutmuşsa filiz çalışması da olacaktır, aşıların tuttuğundan eminseniz bir ay gibi bir süre sonra sökebilirsiniz daha fazla durmasının bir yararı yok.

Büyük ağaça yaptıysanız aşılarınızı muhtemelen uyanan gözlerden filizler dinç gelişeceklerdir kırılmamaları için rüzgar yönüne göre çift herek yapıp bağlayınız.

ncp1963 23-04-2013 08:15

selamlar sayın yolgezer2001

fidan isimlerinin sertifikada farklı yazması fidancıların aç gözlülüğünden kaynaklı senin sertifika hakkın yoksa bende var demeyeceksin. sertifikasız yetiştirip bir başka ağaç için aldığı sertifikayı o cins için kullanıyor aslında hata yapıyoruz almamalıyız, bir sorun yaşasak mahkemelik olsak mahkemede kafa karıştırmaktan başka işe yaramaz bu durum...

fidanlara herhangi bir şey yapmak için çok erken bekleyin gövdesi canlı fidan eminim bir yerinden sürgün verecektir..

kuruyan dipten sürenler eğer yaşları bir yıldan az ise hiç durmayın tüplü olarak yenileyin. eğer iki üç yıllıklarsa en güçlü olan sürgünü seçip diğerlerini kesin güçlü büyüyeni seneye aşılarsınız ama şunu unutmayın sizin coğrafyanızda soğuk olan bir yer yerinde aşının tutma ihtimali herzaman çok düşük.

eko35 23-04-2013 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1142296)
Arkadaşlar mesajlara bakıyorum da yazılanları ya yanlış yazıyoruz ya da yanlış anlıyoruz.

Örneğin şu mesajımda

Buradaki söylemim yeni patlayan bir gözdeki meyva oluşumundan bahsediyorum.

Bir önceki yıl oluşan gözden ve buradan alınan kalemden oluşan meyvadan bahsetmiyorum.

Bu oluşumu yerli tescilli ırklarımızda göremezsiniz.

Eklenti 393005

Bir örnek daha vereyim, ağustos başlarında yapılan göz aşısı ve aynı yıl (sanırım temmuz sonları) meyva oluşumu hangi yerli ırkta var bana gösterebilirmisiniz.

Eklenti 393006

sayın lilium fidanlarınız çok güzel allah nazardan saklasın.aşıyı aynı yıl içinde demişsin temmuz başında yaptında ağustos sonundamı meyva yaptı yoksa ağustos başında yaptın sonraki yıl temmuzdamı meyva yaptı?

Lilium 23-04-2013 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eko35 (Mesaj 1143312)
sayın lilium fidanlarınız çok güzel allah nazardan saklasın.aşıyı aynı yıl içinde demişsin temmuz başında yaptında ağustos sonundamı meyva yaptı yoksa ağustos başında yaptın sonraki yıl temmuzdamı meyva yaptı?

Dikkatinden dolayı teşekkür ederim eko35, dikkatsizce yazdığım bir mesaj tekrar okuyunca bende fark ettim, (Ayları karıştırırsak olacağı bu :(

Mesajımı düzelttim

Alıntı:

Bir örnek daha vereyim, ağustos başlarında yapılan göz aşısı ve aynı yıl (sanırım eylül sonları) meyva oluşumu hangi yerli ırkta var bana gösterebilirmisiniz.
Buna ilave olarak bir şey daha yazayım ağustos başlarında yaptığım cüğür göz aşıların hepsinde eylül sonu gibi meyva gösterdi fakat döküldüler bir tanesinde nasıl ne şekilde dozlandıysa dökülmedi bende meyvayı koparmadım gözlemem açısından ve bu kışa yeşil olarak girdi soğuklar başlayınca yeşil olarak dondu, içine baktım iç et kısmı yeni oluşuyordu

bozy 23-04-2013 15:44

Sayın jarc -landor ilk olarak tecrübeli oldugumu düşünmüyorum sadece forumda yazılı mesajları okudugum söylenebilir.İkinci olarak gercekten şu anda başka bir işle daha ilgilenemem ama yine de teşekkürler..
Yazdıgınız 5 mesajı okudugumda sadece sık dikim ve erken den kara gecmekle ilgili oldugunu gördügümde asıl benim mesajımı garipsemenizi garipsedim .

ömür-uşak 23-04-2013 19:04

Arkadaşlar bu gün bahçeyi dolaşırken yalova cinsi 13 yaşındaki bir ağaçta salkım gibi 10 tane çiçek açmış çok şaşırdım. Biliyorsunuz 80 tanesini kesip chandlere aşıladık. Arkadaşlarını görünce benide keser diye korkmuş herhalde.fotoğraf paylaşmayı bilmiyorum. Oğlan temmuzda gelince ona paylaştırırım. 10 dişi çiçeğin ucunda birde taze erkek çiçek var.Bana ilginç geldi. Bu sene kış normal geçti ilk baharda normal cevizler iyi olacak gibi.Hepinize sağlıklı sezonlar kolay gelsin.

aviator34 23-04-2013 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jarc-landor (Mesaj 1143177)
Sayın Erdem,

Kitabı aldım, hakikaten okuması çok zevkli. Öncelikle henüz istediğim yeri bulamadım. Acelem yok yer bulana kadar bilgi edinmenin okumanın faydası çok.

Tekrar teşekkürler.

Bu kitabı bende aldım şöyle bir göz gezdirdim anlatım tarzı bazı Aşılı ceviz kitapları gibi akademik değil çok akıcı
tavsiye ederim.

yolgezer2001 23-04-2013 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1143251)
selamlar sayın yolgezer2001

fidan isimlerinin sertifikada farklı yazması fidancıların aç gözlülüğünden kaynaklı senin sertifika hakkın yoksa bende var demeyeceksin. sertifikasız yetiştirip bir başka ağaç için aldığı sertifikayı o cins için kullanıyor aslında hata yapıyoruz almamalıyız, bir sorun yaşasak mahkemelik olsak mahkemede kafa karıştırmaktan başka işe yaramaz bu durum...

fidanlara herhangi bir şey yapmak için çok erken bekleyin gövdesi canlı fidan eminim bir yerinden sürgün verecektir..

kuruyan dipten sürenler eğer yaşları bir yıldan az ise hiç durmayın tüplü olarak yenileyin. eğer iki üç yıllıklarsa en güçlü olan sürgünü seçip diğerlerini kesin güçlü büyüyeni seneye aşılarsınız ama şunu unutmayın sizin coğrafyanızda soğuk olan bir yer yerinde aşının tutma ihtimali herzaman çok düşük.

bugün gene cevizlerimleydim
1 ay bekleyeceğim çıkanı çıkmayanı tutanı tutmayanı yeni çukurlar falan şimdilik 35 adet eksiğim var 1 ay sonra tekrar sayım yapıp tüplü fidan alıp dikeceğim ...
ilginize teşekkürler

obahar 25-04-2013 14:36

arkadaşlar merhabalar. sizlere bir sorum olacaktı aşı makasıyla yaptığım aşılar bir iki cm filizlendi ve şimdi de kurumaya başladılar sanırım tutmayacaklar. ben de yazın kabuk aşı yapayım diyorum ama tam olarak hangi ayda aşı yapmam gerekiyor bilgi verebilecek olan var mı

eko35 25-04-2013 17:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obahar (Mesaj 1144453)
arkadaşlar merhabalar. sizlere bir sorum olacaktı aşı makasıyla yaptığım aşılar bir iki cm filizlendi ve şimdi de kurumaya başladılar sanırım tutmayacaklar. ben de yazın kabuk aşı yapayım diyorum ama tam olarak hangi ayda aşı yapmam gerekiyor bilgi verebilecek olan var mı

sayın obahar aşılar kuruduğuna göre çöğürlerden yeni gözler patlaması lazım bu gözlerden çıkan filizler aşı olgunluğuna geldiği zaman haziran'ın 15-20'sinden eylül 15-20'sine kadar istediğin zaman aşı yapabilirsin.

ben geçen yıl haziran 20'de aşıladım çok güzel oldular hatta chandler cinsiydi aynı yıl ceviz gösterdi.komşum kalem aşı yaptırmış tutmamışlar onunda çöğürden çıkan sürgünlere temmuz 15 gibi aşıladım onlarda çok güzel.siz çöğürden çıkan sürgünlerin gelişmesine göre zamanını karar verin.

obahar 25-04-2013 17:48

Sayın Eko35 vermiş olduğunuz bu bilgiler için çok teşekkür ediyorum.Eğer bu aşılar göz aşı zamanına kadar filizlenmezse dediğiniz tarihlerde göz aşısı yapmayı düşünüyorum

kamil keskin 25-04-2013 21:23

Geçen cumartesi arazideydim.,Cevizlerin yarısına yakını açılmıştı,İnsan boyu ot vardı.Cevizlerin diplerini tek tek çapaladım.Ayrıca aralarını traktörle sabanladım.Her ağacın dibine 1 teneke yanmış keçi gübresi verdim.ayrıca Tarla etrafındaki çiti elden geçirdim.Dolu dolu 2 gün geçirdim.Çok yoruldum ama huzur dolu ve çok mutlu hissettim kendimi.İnanın şimdiden 15 gün sonra tekrar gideceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum

hasan_ka 25-04-2013 21:57

Herkese kolay gelsin arkadaşlar iyi akşamlar. Herkesin cevizler yavaş yavaş uyanmaya başladı. Ben de Denizli'de yaklaşık 700 mt rakımdaki tarlama 13-17 ocak arası chandler (tozlayıcı franquette, fernette ) fidanlarımı diktim. Şubat ayı sonunda da 23 adet karışık meyve fidanlarının yanında deneme için 1 tane şebin ve 1 tane kaman-1 cevizi diktim.

21.04.2013 tarihinde tarlaya gittiğimde şebin 3 4 cm civarında sürgün vermiş. Kaman-1in tomurcuk patlamaış ve 1 cm civarındaydı. 450 tane chandlerden yalnızca 1 kaç tanesinde tomurcuklar patlamış, diğerleri ise uyuyordu. 15 tane franquetteden 1 tanesi 10 tane fernetteden ise 2 3 tanesinde tomurcuk patlamıştı. Bilgi vermez ama en azından fikir yürütmede yardımcı olur belki...

hasan_ka 25-04-2013 22:02

Bu arada yeşil gübre olması için fidanların 1mt etrafına arpayla karışık fiğ ve arpa ekmiştim . Şuan yaklaşık 30 cm boyundalar. Ne zaman çapalayıp toprağa karıştırmam gerektiğini bilmiyorum. 15 mayıs gibi ilk sulamadan sonra çapalasam uygun olur mu ? Ve son olarak fidanları soğuklardan koruması için sürdüğüm su bazlı boyaların çoğu dökülmüş. Sebebi ne olabilir acaba ve bu boyaları yaz güneşi için yenilemem gerekir mi ?

hasan_ka 25-04-2013 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin (Mesaj 1144676)
Geçen cumartesi arazideydim.,Cevizlerin yarısına yakını açılmıştı,İnsan boyu ot vardı.Cevizlerin diplerini tek tek çapaladım.Ayrıca aralarını traktörle sabanladım.Her ağacın dibine 1 teneke yanmış keçi gübresi verdim.ayrıca Tarla etrafındaki çiti elden geçirdim.Dolu dolu 2 gün geçirdim.Çok yoruldum ama huzur dolu ve çok mutlu hissettim kendimi.İnanın şimdiden 15 gün sonra tekrar gideceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum

Elinize sağlık Kamil bey Allah emeklerinizi boşa çıkarmasın. Fidanlarınız kaç yaşında acaba ? Ben de gübre verecektim ama bu sene diktiğim için vermememi söylediler. Fidanlar besine ulaşmak için kök atsın dediler bana mantıklı geldi o yüzden ahır gübresini bu sene kullanmadım. Sadece azot ihtiyacı için fidanların etrafına fiğ ektim.

hasan_ka 25-04-2013 22:44

Fidanlarınız hayırlı olsun Yolgezer Bey. Nakliye sırasında fidanlarınızın boyunlu gözleri zarar görmüş ama altındaki düğme gözlerden sürgün verir inşallah. Göz budamasında uçtaki tepe tomurcuk hariç diğer boyunlu gözler budanıp düğme gözler uyandırılıyor ki çıkan dallar daha açılı, daha güçlü ve verimli olsun.

yolgezer2001 26-04-2013 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 1144747)
Fidanlarınız hayırlı olsun Yolgezer Bey. Nakliye sırasında fidanlarınızın boyunlu gözleri zarar görmüş ama altındaki düğme gözlerden sürgün verir inşallah. Göz budamasında uçtaki tepe tomurcuk hariç diğer boyunlu gözler budanıp düğme gözler uyandırılıyor ki çıkan dallar daha açılı, daha güçlü ve verimli olsun.

teşekkür ederim

Çamtepe 28-04-2013 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 1144702)
Bu arada yeşil gübre olması için fidanların 1mt etrafına arpayla karışık fiğ ve arpa ekmiştim . Şuan yaklaşık 30 cm boyundalar. Ne zaman çapalayıp toprağa karıştırmam gerektiğini bilmiyorum. 15 mayıs gibi ilk sulamadan sonra çapalasam uygun olur mu ? Ve son olarak fidanları soğuklardan koruması için sürdüğüm su bazlı boyaların çoğu dökülmüş. Sebebi ne olabilir acaba ve bu boyaları yaz güneşi için yenilemem gerekir mi ?

Çok güzel yapmışsınız. Fiğler çiçeklendiğinde toprağa karıştırabilirsiniz.

Yaz güneşi için kireç ya da kaolin de yapabilirsiniz. Kaolin yaparsanız bütün ağacı yıkarsınız, hem yapraklara hem gövdeye faydası dokunur.

cetiner 28-04-2013 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1145890)
Çok güzel yapmışsınız. Fiğler çiçeklendiğinde toprağa karıştırabilirsiniz.

Yaz güneşi için kireç ya da kaolin de yapabilirsiniz. Kaolin yaparsanız bütün ağacı yıkarsınız, hem yapraklara hem gövdeye faydası dokunur.

sn. Çamtepe kaolin kili ilk uygulama ne zaman yapılmalı acaba ?

Çamtepe 29-04-2013 00:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1145919)
sn. Çamtepe kaolin kili ilk uygulama ne zaman yapılmalı acaba ?

Sıcaklıkların 30 dereceyi geçtiği günler başlamadan yapılmasını ben öneririm. Daha erken yaparsanız, yaprak ve sürgün gelişimleri henüz tamamlanmamış olacaktır, dolayısı ile çok hızlı şekilde yeni uygulamaya ihtiyaç duyarsınız. Örneğin Haziran ayı içerisinde 25-30 cm sürgün gelişimi görmeniz çok normaldir. Yeni sürgünler kaolinle boyanamadığı için bu filizler güneş ışığına direkt maruz kalırlar. Ayrıca meyveler büyüdükçe de kaolin uygulamasının tekrarı gerekir. İç kurdu zararının önlenmesi için de meyveler üzerinde kaolinle boyanmamış yer bırakmamak lazım. Geçen senelerde gördüm ki eğer meyvenin bir tarafı kaolinlenmiş diğer tarafları yeşil kalmışsa sinek gitmiş kaolinsiz taraftan yumurtasını bırakmış.

Kaolin çok çok ucuz bir malzeme değil. Dolayısı ile masraflarınızı optimize etmek için tarihi biraz da kendi hislerinizle ayarlamanız lazım.

parlasanteberi 29-04-2013 12:01

ARKADAŞLAR Bİ ALTAY CEVİZİ FURYASIDIR GİDİYOR BİLGİSİ OLAN VAR MI ACEBA ?
https://www.facebook.com/photo.php?f...&type=1&ref=nf

https://www.facebook.com/orhanstc06

aviator34 29-04-2013 13:50

8 yaşında 150 kg veriyormuş,5 tane gözü 100 metre de boyu varmış :)

cetiner 29-04-2013 20:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi parlasanteberi (Mesaj 1146267)
ARKADAŞLAR Bİ ALTAY CEVİZİ FURYASIDIR GİDİYOR BİLGİSİ OLAN VAR MI ACEBA ?
https://www.facebook.com/photo.php?f...&type=1&ref=nf

https://www.facebook.com/orhanstc06

videoları izledim şaşırmamak elde değil nasıl bu kadar verim olabilir bu işi bilen arkadaşların yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum...

aviator34 29-04-2013 20:03

Olay sanırım taze...
Öncelikle kendi sitelerindeki fotoğrafları kopyalayıp siteye koymazsak iyi olur. Noterden Tastiklenmiş.
Şayet dedikleri doğru ise çok enteresan...
Tası tarağı toplayıp gideriz valla !

Lilium 30-04-2013 00:19

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1146724)
videoları izledim şaşırmamak elde değil nasıl bu kadar verim olabilir bu işi bilen arkadaşların yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum...

Video fotoğraflardan hazırlanmış bir video, ne nedir tam olarak bilinmemekle beraber bu fotoğraflar beni ikna edemedi.

Bu kadar verimli bir cinse bu türkiye uyuyor demek ki.

Bu ceviz ustatları proförlerimiz nerededir? niye çıkıp da iki cümle etmezler? böyle bir cinse sahip çıkmazlarda elin ırklarını lanse ederler anlamış değilim, anlamak için sanırım bekleyeceğiz.

Fidan satışı da yapabildiklerine göre tescil işlemleri bitmiş olmalı, tescil edilmişse bazı şeyler niye gizleniyor o zaman.

Örneğin: Benim elimde böyle bir şey olsa ben göğsümü gere gere fotoğraflar çeker göğsümü gere gere ağacın önünde videolar çeker söyleşi yapar bu cinsi tanıtmaktan gurur duyarım.

Sitelerine baktım beni ikna edecek bir şeyler aradım bulamadım bazı fotoğraflar buldum, ve demişler ki, üç yaşına kadar cevizleri koparıyoruz, tamam doğru olabilir, peki kardeşim üç yaşındaki ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın varda verime yatmış ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın mı yok diye sormazlar mı.

Eklenti 397351

Eklenti 397370

Bununda mı meyvalarını kopardınız en az beş yaşında.
Maşallah dallar meyvadan kırılıyor, Söylemlerine göre 100 kilo ceviz olması lazım. :)

Eklenti 397371

Bazı arkadaşlarımız var bu gibi şeylere çabuk ulaşıyorlar, Onlardan haber bekliyorum, Bizler de bir şeyler öğreniriz.

ncp1963 30-04-2013 06:06

http://www.agaclar.net/forum/1143050-post3452.htm

link te bu arkadaşlarla ilgili üstü kapalı bir şeyler yazmıştım. telefon ve mail yolu ile görüşmem oldu. kendileri ile en son sertifikalarını görmek isteyene kadar görüşmemiz yoğun olarak devam etti. sertifika talebimden sonra bir anda herşey kapandı aramaz oldular :) belki sertifikaları yok belkide çok yoğun aranıyorlar arada beni unuttular. fidanları aşısızmış, aşısız bir ceviz fidanı kaç yılda meyva vermeye başlarda bunlar ilk üç yıl meyvalarını topluyor bu ağaçların ?

ben gerçekçi bulmadığım için üstünede gitmedim takipçi olmadım.

gerçekçi bulup fidan alan yokmudur?? mutlaka vardır.

tiryaki 30-04-2013 10:01

ingilizcede bir deyim vardır "too good to be true" diye. gerçek olması için fazla mükemmel duruyor ve böyle şeylerin genelde ileride maalesef balon olduğu anlaşılıyor.

leonfather41 30-04-2013 13:08

Valla videolar hiçte yalan gibi durmuyor.bu yaştaki fidanların 400 kadar ceviz verenini ben hiç görmedim.İleriki yıllarda görücez hepberaber....

leonfather41 30-04-2013 13:12

1 Eklenti(ler)
işte resim fotoshop değilse tabi,,,

bozy 30-04-2013 15:41

Benim anlamadigim boyle verimli bir cesit var ama sadece 5 yil oncemi bulunmus baska yerlerde kurulu bahceleri yok mu **** herhengi bir yerde 50 yasinda bir agaci yok mu ..ornegin 30 yasinda bir sebin ,bilecik,kaman,hatta chandler pedro var .. acikcasi bunlar bana inandirici gelmedi hic ve o yuzden de arastirmadim ,eger gercek olsa yer gok hatta butun dunya bu cevizden dikerdi bu zamana kadar...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025