agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

ermana 08-07-2014 09:04

devamı...
http://www.hizliresimyukle.com/image.../08/5a0b6a.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/image...7/08/ceviz.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/image.../08/af1f61.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/image.../08/b8313b.jpg

formullaone 08-07-2014 10:48

Sayın ermana, fidanlarınızın durumu gayet güzel. Gelişmekte olanların liderini, hakin rüzgar tarafına koyacağınız uzunca bir herekle bağlarsanız, yaz sonuna 2-3 metreye çok rahat ulaşırlar. Mart ayında da tepesini vurup yan dala bırakırsınız. Liderlerini dik bir şekilde bağladıktan sonra, lider dışında kalan dallarını da aşağıya doğru hafif şekilde eğerek bağlarsanız, lidere rakip olmalarını engellemiş ve liderin daha hızlı gelişmesini sağlamış olursunuz. Bir diğer yöntem de, lider dışında kalan dalların uçlarını hafifçe keserek gelişimlerini yavaşlatmak. Ben yeni diktiğim fidanlara öyle yapıyorum ve çok faydasını gördüm.

Büyümeyen fidanlardan bu yıl benim yeni diktiklerimde de var. Çok yağmur yağdığı için kök yapıları bozulmuş. Sanırım düzelmezler artık.

ermana 08-07-2014 12:03

teşekkür ederim sayın formullaone
bu resimler cumartesi gününe ait. bu resimlerden sonra 2 metre uzunluktaki herekleri dikerek lider seçtiğim dalların haricinde gelişimi lidere rakip olabilecek tarzdaki sürgün uçlarını koparttım. sürgün uzunlukları çok fazla olmayan bazı fidanlarda biraz daha uzayarak köke yardımcı olmaları için bir süre sonra koparacağım. mart ayında da 1.5 metreden tepe vurmaları yaparak tacı oluşturacağım. mart ayında tepe vurmasını yaparken tüm yan sürgünleride çıkartacakmıyım yoksa 1-1.5 metre arasındaki sürgünlerden yan dal bırakabilirmiyim. (mart ayında ki budamada fidan kamçı halinde mi kalmalı?)

birde bu dönemde yeni dişi çiçek açsı normalmidir?

hasan_ka 08-07-2014 12:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1303679)
1.5 metrelik çukura toprağı doldurup hemen ekip ve şu ana kadar 5 sulama (ne kadar bir su verildiği belirsiz) yapılıp çukurlar suyla doldurulduysa ki durum onu gösteriyor, ve toprağınız geçirgen değilse fidanlarınızın bu duruma gelmesi kaçınılmaz.

Fotoğraflar fidanların ekerken sağlam olduğunu gösteriyor su kesmesiyle kök kanseri oluşturmuşsunuz dolayısıyla fidanların kökleri çürümüş, sağlam olduklarını patlayan kökler gösteriyor yani fidan ben ölmek istemiyorum yaşamak istiyorum diyor, siz suyu basıp yaşatmak istemekle onun yaşamına son veriyorsunuz.
Bu evreden sonra çok yapacak bir şey yok, bu gibi fidanlar filiz verse de ilerleme gelişme kaydedemezler. Yenisiyle değiştirmenizi öneririm.

Benim fidanlar ilk sene çanak şeklinde 10 15 günde bir 30 lt su verdiğimiz halde böyleydi. Belki kışın yağan yağmurlar köklere zarar vermiş olabilir Sn. Lilium. Ama benim şahsi fikrim fidanların kökleri çok zayıf olduğu için gelişme göstermiyor belki bir hastalık da olabilir. Sizin de belirttiğiniz gibi gelişmiyor önceki mesajımda ben de yazmıştım. Kurumadılar ama hala çok yavaş gelişiyor benim fidanlar :)

hasan_ka 08-07-2014 13:27

1 Eklenti(ler)
Eklenti 507592

Bunlar aşı altından sürmeye çalışan fidanlardı. Dikerken kökleri çok zayıf olduğu halde ya tutarsa diye dikmiştik. Sulama çapalama derken ancak bu kadar büyüyünce bu kış sökmüştüm.

Sadece ince ince kazık kök attığını farkettim. Yan kökler neredeyse hiç gelişmemişti. bundan sonra kökleri zayıf fidan dikilmeyeceğini öğrenmiş oldum :)

formullaone 08-07-2014 17:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1303804)
teşekkür ederim sayın formullaone
bu resimler cumartesi gününe ait. bu resimlerden sonra 2 metre uzunluktaki herekleri dikerek lider seçtiğim dalların haricinde gelişimi lidere rakip olabilecek tarzdaki sürgün uçlarını koparttım. sürgün uzunlukları çok fazla olmayan bazı fidanlarda biraz daha uzayarak köke yardımcı olmaları için bir süre sonra koparacağım. mart ayında da 1.5 metreden tepe vurmaları yaparak tacı oluşturacağım. mart ayında tepe vurmasını yaparken tüm yan sürgünleride çıkartacakmıyım yoksa 1-1.5 metre arasındaki sürgünlerden yan dal bırakabilirmiyim. (mart ayında ki budamada fidan kamçı halinde mi kalmalı?)

birde bu dönemde yeni dişi çiçek açsı normalmidir?

Bazı ağaçlar tepesini vurmadan önce yukarıya doğru uzarken, aynı zamanda yanlara doğru boyunlu gözler de oluşturur. Bu boyunlu gözlerden, mart ayında budama yaparken yan dalları oluşturabilirsiniz. Boyunlu gözler dik geliştiği için güzel bir taç yapısı oluşturmasalar da, zamanla dışa doğru budandıkça açılıyorlar ve ağaçlar biraz daha şekle giriyor. Boyunlu gözleri keserek düğme gözlerden dal oluşturmak en güzeli ancak bu durum biraz riskli. Düğme gözler uyanmazsa ağaçlar dalsız kalır :))

Ben 1. yıl ağaçları hiç ellemedim, ahtapot gibi büyüdüler :)) 2. yıl lider seçip diğer dalların hepsini kestim. Lideri bağlayarak yaz boyunca büyüttüm. 3. Yazında da tepe vurup dallandırdım. Bu durumu bilinçli olarak yapmadım ve bana 1 yıl kaybettirdi ama ağaçların kök yapısı çok daha güçlü hale geldiği için gövdeleri kalınlaştı ve yan dallarını hızlı geliştirip aynı zamanda rüzgarlarda da çok daha az etkilendiler.

Taç yüksekliğini 1 metreden bırakacaksanız ve tepe vurmasını da 1.5 tan yapacaksanız, farklı yönlere bakan,aralarında 20-25 cm mesafe olan 3-4 yan dal bırakacağınızı var sayarsak, bu dallar için ayıracağınız 50 cm lik mesafe yetersiz olacaktır. Bu durumda, yan dallarınızı bu 50 cm lik alanda oluşturmak zorunda kalacaksınız ve birbirlerine çok yakın olacaklar. 1 metrelik bir taç yapısı istiyorsanız ve farklı yönlere bakan yan dalların arasında ortalama 25 cm lik mesafe olsun diyorsanız, tepe vurmasını en az 1.70cm gibi yapmanızda yarar var.

Meyve oluşumu yaz boyunca tek tük görülebilir. Normal bir durumdur bildiğim kadarıyla.

ykaya194 08-07-2014 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1303804)
teşekkür ederim sayın formullaone
bu resimler cumartesi gününe ait. bu resimlerden sonra 2 metre uzunluktaki herekleri dikerek lider seçtiğim dalların haricinde gelişimi lidere rakip olabilecek tarzdaki sürgün uçlarını koparttım. sürgün uzunlukları çok fazla olmayan bazı fidanlarda biraz daha uzayarak köke yardımcı olmaları için bir süre sonra koparacağım. mart ayında da 1.5 metreden tepe vurmaları yaparak tacı oluşturacağım. mart ayında tepe vurmasını yaparken tüm yan sürgünleride çıkartacakmıyım yoksa 1-1.5 metre arasındaki sürgünlerden yan dal bırakabilirmiyim. (mart ayında ki budamada fidan kamçı halinde mi kalmalı?)


Bende 1. yıl fidanları hiç ellemedim. 2. yıl lider seçip 3,4 yan dal bıraktım ve geriye doğru 50-60% budadım.
Taç yüksekliğini 80-100 cm den bıraktım ve tepe vurmasını da 1.5-1.7 m den yaptım. Ceviz sayfamda haziran 2014 te çekilmiş son resimler görülebilir. Tepe vurmasını !.5 m den yaptığım bazı fidanlarda, yan dalların yeni sürgünleri liderin boyunu aştı (üstad Lilium, sayfamdaki budanmış fidan resimleri incelediğinde lideri kısa bırakmıssın diye uyarmıştı). Dolayısıyla tepe vurmasını en az 1.70 cm gibi yapmanızda yarar var.

kabakoz 10-07-2014 11:31

Burada paylaşılan bilgilerden doğrultusunda eksik yaptığım hatta bazı yanlışlıklarımın da olduğu Ankaranın Kızılcahamam İlçesi (bölge olarak Kirmir Çayı Deltası, ılıman iklimi mevcut) Başağaç köyünde Rakım 937 mt Ankara uzaklık 80 km Kızılcahamam İlçesine 35km Güdül İlçesine 27 km mesafede olan yaklaşık 5 dönüm olan ceviz bahçesi tesis ettim. Babamın hatırladığına göre tarlaya 1965 ten sonra herhangi bir ürün ekilmediği en son bir kere fiğ yolduğunu hatırlıyor. 2013 yılı Temmuz ayında uzun yıllar sonra ilk defa bu sefer Traktör ile derin sürüm gerçekleştirince irili ufaklı taşlar ortaya çıktı. Bu taşlarda yıllar önce oluşturulan tarlanın ortasındaki taş yığınına istiflendik. Kasım ayında 8*8 olacak şekilde 1*5 mt derinlikte 78 adet çukur açtırıp açılan çukurlara yanmış hayvan gübresi atarak kapattım. Orman Bakanlığında çalışan arkadaşımın amcası vasıtasıyla Bakanlıktan emekli olan Orman Yüksek Mühendisi Ramazan Topak la irtibata geçip Ankara Baraj mahallesindeki fidanlığına gittim. Burada ismine uygun 70 adet Chandler ve 8 Adet Fernette Fidanları yapraklarını dökmediği için uygun bir zaman yakalayıp dikmek üzere ayırttık. Geçen kış Ankarada havalar müsait olmadığı için çok puslu ve kurak geçince 2014 Mart ayına kadar beklemek zorunda kaldık15/03/2014 tarihinde işyerinde mutemet arkadaşlarla yola koyulduk ve dikime başladık. Kışın kurak gitmesinden dolayı çukurlar da çökmeler olmadı fakat toprak tavında yumuşaktı çok zorlanmadan 1 kaç kürek darbesiyle gerekli derinlik sağlanarak 250 şer gram TSP ve 13.25.5+10(SO3)+Zn (aslında Potasyum sülfat uygulanacaktı olmadığından bu süper ekin gübresi oldu) gübreleme yapılıp Aşı 5-10 cm yukarıda kalacak şekilde dikimler gerçekleşti. Yaklaşık 80 cm tepeleri kesilerek aşı macunu ile yaralar kapatıldı yalnız budamayı biraz gözlerin 2-3 cm üstünden kesmişiz doğrusu ne çok dipten ne çok üsten olması gerekiyormuş. Gözler uyandıktan sonra gözleri azaltma çalışması yapıp 2 ye kadar indirgedim daha sonra bunları tek bıraktım (inşallah hata yapmamışımdır değerli dostlar. Rüzgar veya kuş veya başka bir şey zarar vermez. 19 Hazirana kadar sulama ihtiyacı duymadık havaların yağmurlu gitmesinden dolayı. Su ile sıkıntılarımız mevcut tankerle sulama yapıyorum bu seneyi böyle atlata cam seneye inşallah büyük bir havuz veya geomebram kaplama sulama havuzu yapıp baharda 500 met mesafedeki dağdan gelen sularla dereden getirmeyi düşünüyorum. 19 hazirandaki sulamada Dikim esnasından kalan 13.25.5+10(SO3)+Zn gübreyi gövdeden 15 cm uzağa 5 -10 cm derinlikte çukurlara 150 grm olacak şekilde uygulayarak sulama yaptım. 2. Sulamayı da ağaç başına 50cc Humikasit olacak şekilde 40 lt suyla karıştırarak gerçekleştirdim. Fidanları sularken kendim su kaybına uğradım iftarı zor ettim. 10 günlük periyodlarda sulamayı düşündüğüm için bu hafta Pazar günü tekrar bir sulama yapmayı düşünüyorum kendim susayacağımı bilerek . Forum Yöneticilerine ve burada bilgilerini tecrübelerini paylaşan tüm Forum üyesi arkadaşlara katkılarından dolayı teşekkür ederim.

kabakoz 10-07-2014 12:32

4 Eklenti(ler)
kasım 2013 çukurları açarken.

kabakoz 10-07-2014 13:36

4 Eklenti(ler)
Fidanlar dikilirken 15 Mart 2014

kabakoz 10-07-2014 13:57

2 Eklenti(ler)
11 Mayıs 2014 (gözün bayağı üzerinden yanlış kestik. Yanlışın farkına varınca tekrardan yaralama yapmadık o kısım kendiliğinden kurur düşüncesiyle..

kabakoz 10-07-2014 14:09

5 Eklenti(ler)
02 temmuz 2014 fidanların son durumu

ykaya194 10-07-2014 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kabakoz (Mesaj 1304547)
02 temmuz 2014 fidanların son durumu

Fidanlar hatalı sulama yapılmış. Çukurlarda kaymak tabakası oluşmuş, bir müddet sonra toprak derin çatlama yapar ve kökler hava alır. çatlama olmaz ise o zaman da kök boğazı zarar görür. Vakit kaybetmeden fidan diplerini çapalayarak kaymak kırımı yapmanızı öneririm.

gökhan07 10-07-2014 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kabakoz (Mesaj 1304547)
02 temmuz 2014 fidanların son durumu

Sayın kabakoz,
Fidanlarınız sanki biraz çukurda kalmış gibi, belki etrafındaki toprakları alarak toprak seviyesinden biraz daha yüksekte tutarsanız daha iyi olur.

kabakoz 11-07-2014 09:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1304559)
Fidanlar hatalı sulama yapılmış. Çukurlarda kaymak tabakası oluşmuş, bir müddet sonra toprak derin çatlama yapar ve kökler hava alır. çatlama olmaz ise o zaman da kök boğazı zarar görür. Vakit kaybetmeden fidan diplerini çapalayarak kaymak kırımı yapmanızı öneririm.

Sayın ykaya194 fidanların etrafında çukur kendiliğinden oluştu sulamayı tankerle yapıyoruz yaparken istemeden olsa fidanlar çukurun içinde suda yüzüyormuş gibi gözüküyor. Sayın Gökhan07 bu çukurlaşma konusuna değinmiş tespiti doğru ben fidan çukurlarını Kasımda açtırdım ve akabinde hemen kapattırdım fakat kış o kadar kurak gitti ki kapattığım çukurları bulmakta bile zorlandım. Neyse fidanları dikerken de bahar yağmurlarını ve sulamayı düşünerek dikmediğimizden zamanla çukurlaşma oluştu. Tavsiyelerinize uyarak hemen bir çapalama yapacağım. Sayın Gökhan07 bahsettiği çukurları ortadan kaldırmak içinde etrafındaki toprak yükseltilerini alacağım kışa girmeden.Teşekkür ederim.

gecekorsanı 12-07-2014 10:09

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar resimdeki bu sene dikilen fernor.yapraklarında büzüşmenin nedeni
Ne olabilir diğerlerinde böyle bir sorun yok

gecekorsanı 12-07-2014 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kabakoz (Mesaj 1304547)
02 temmuz 2014 fidanların son durumu

Fidanları desteğine yanlış bağlamışsın bu şekilde fidan destek kazıklarına
Değen yerden mutlaka zarar görüyor.destek kazığını hakim rüzgar yönüne
Biraz uzaktan çakıl iplerinde 8 şeklinde yaparsan zarar görmez

htoztokat 12-07-2014 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gecekorsanı (Mesaj 1305228)
Arkadaşlar resimdeki bu sene dikilen fernor.yapraklarında büzüşmenin nedeni
Ne olabilir diğerlerinde böyle bir sorun yok

Bende de ayni sorun oluyo yapraklari tumden soldu bikac fidanimin kuruma belirtisimidir acaba ?

vetinte 14-07-2014 11:35

Sulama aralığı ne olmalı
 
Killi,Kumlu Tınlı toprakta,

Ceviz fidanları için sulama aralığı en az ve en fazla kaç gün olmalıdır.
Bunun bir optimum gün sayısı varmıdır.

Çok uzun aralıklar ile sulama yapmanın sonucu tahmin edilebilir ancak
yakın aralıklarla sulama yapmanın olası zararları nelerdir.

Mesela haftada bir gün ağaç başına 30 lt su vermek yeterlimidir.
İdeal sulama miktarı ve gün aralığı varmıdır.

Çok su vermek ile az su vermek durumundan kaçınmak ve
ideal sulama miktarına ulaşmak için neler yapılmalıdır.

hdoğan 14-07-2014 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetinte (Mesaj 1305906)
Killi,Kumlu Tınlı toprakta,

Ceviz fidanları için sulama aralığı en az ve en fazla kaç gün olmalıdır.
Bunun bir optimum gün sayısı varmıdır.

Çok uzun aralıklar ile sulama yapmanın sonucu tahmin edilebilir ancak
yakın aralıklarla sulama yapmanın olası zararları nelerdir.

Mesela haftada bir gün ağaç başına 30 lt su vermek yeterlimidir.
İdeal sulama miktarı ve gün aralığı varmıdır.

Çok su vermek ile az su vermek durumundan kaçınmak ve
ideal sulama miktarına ulaşmak için neler yapılmalıdır.

Sayın Vetinte, verilen su kök bölgesinde göllenme yapmıyorsa sızıntı şeklinde akıp gidiyorsa (özellikle meyilli yerlerde) haftada, hatta bazen 4-5 günde bir sulamanın hiçbir zararını görmedim şu ana kadar bahçemde. Ama su durağan kalıyorsa kök bölgesinde, fazla sulamalarda kesinlikle fidana zarar veriyor.

chandler 16-07-2014 15:31

Erman Bey ben Ağustos ayında çiçek gördüm sorun yok. bazen hava şartları, stres **** bitki içsel hormon düzeyi değişikliğinden böyle durumlar olabilir.

Birde istenmeyen yan dalları kesme **** eğme haricinde uçlarını büküp bırakabilirsiniz. Hem gölge yapar hem de fotosentez ..

gecekorsanı 18-07-2014 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kabakoz (Mesaj 1304547)
02 temmuz 2014 fidanların son durumu

Verdiği ana sürgün nün hemen üstünden anadalı kesip macunlarsan iyi olur

ahmettugrul55 18-07-2014 19:47

Arkadaşlar cevizde yılda iki defa büyüme devresi olduğunu duymuştum.bu konuda bilgisi olan yazabilir mi?

htoztokat 21-07-2014 22:43

Arkadaslar merhabalar,
Benim sorum meyvecilikte kukurt kullanimiyla ilgili. Agac basi 100 gr granul kukurtun toprak islahinda cok etkili oldugunu duydum. Ozellikle topraktaki iz elementlerin koklerden daha iyi alinmasini sagliyormus. Ayrica topragi yumusatiyormus. Burda kullanan biriyla gorustum cok faydasini gordugunu soyledive siddetle tavsiye etti :) Bu konuda gorusu olan varmi? Uygulalamak herhengi bi sikinti olustururmu ?

yalıçapkını 22-07-2014 00:23

Üreticisi ve araştırmalar böyle diyor...
ELİT Granül Kükürt:Granül kükürt kükürt’ün hammadde halidir. Kristal yapısı çok güçlü olduğu için oksidasyona uğrama zamanı çok uzun sürer. Bu nedenle tarımda kullanılması çok elverişli değildir. Bu nedenlerle kullanımı kolay olsa bile tavsiye edilmemektedir. Türkiye’de tarım yapılan topraklarda pH çok yüksek olduğu için granül kükürt yerine toz veya sıvı kükürt uygulaması daha doğru uygulama olacaktır.

granül yerine sıvı veya jips kullanmanızı tavsiye ederim...

yalıçapkını 22-07-2014 00:28

TOROS GÜBRE:Toprağın pH değerinin azaltılmasında katiyetle granül hale getirilmiş kükürt kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda toprakta beklenen pH değeri azalması meydana gelmez. Bu durum Tablo 4’te verilmiştir. Tablo 4 incelendiğinde çok ince öğütülerek ıslanabilir (suda erir) hale getirilmiş olan kükürt uygulamasında toprağın pH değerinde azalma meydana gelirken, toprağın pH değerinin azalmasına paralel olarak toprağın elektriki geçirgenlik (EC) değerinde bir artış görülmektedir. Bunun anlamı, toprak reaksiyonu azaldıkça, daha önce toprağın kil minerallerine bağlanmış veya alınamaz forma geçmiş olan besin elementleri alınabilir hale geçmek sureti ile toprağın elektriki geçirgenlik değerini arttırmıştır. Bu istenilen bir durumdur.

ermana 22-07-2014 07:00

kükürt kullanmak istiyorsunuz ama toprağınızın ph derecelenmesini biliyormusunuz. belkide ph dereceniz düşüktür. kükürt ile dahada düşürürsünüz.

htoztokat 27-07-2014 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1308127)
kükürt kullanmak istiyorsunuz ama toprağınızın ph derecelenmesini biliyormusunuz. belkide ph dereceniz düşüktür. kükürt ile dahada düşürürsünüz.

Kullanan kisi yan bahcemizdeki elma bahcesinin sahibi. 10 senedir organik meyvecilik yapmakta.

Lilium 27-07-2014 20:18

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1307389)
Arkadaşlar cevizde yılda iki defa büyüme devresi olduğunu duymuştum.bu konuda bilgisi olan yazabilir mi?

Belkide benim yazdığım cümlelerdir,

Doğrudur iki evre yaparlar genç fidanlarda yani meyvasız fidanlarda sürgünler haziran sonu temmuz başına kadar bir evre temmuzdan sonra ikinci evreyi yaparlar,
meyvaya yatmış ağaçlarda ikinci evre biraz daha geç olabilir temmuz sonu ağustos başı gibi.

Bu konuyla ilgili elimde resim yok bugün bahçede bunu resimlemek istedim fakat genelde budamayla bu noktalar çıkıyor o nedenle hiç denk gelip çekemedim.

Bu yılki sürgünlerden çektim fakat ikinci evreye yeni başladıkları için tam anlaşılır oldurmu bilemem yıl sonu olsa çok rahat resimleriz dal pişkinlesiyor ve ilk evre ikinci evre yeri daha belirgin oluyor.

Normal sürgün çalışması yapan bir sürgün boğum aralarına dikkat edin aynı orantıda.

Eklenti 511054

Bu ise ilk evresini işaretlediğim yere kadar yapmış ve biraz durmuş, şimdi ise ikinci evresini yapmaya hazırlanıyor, Dikkat edin buradaki yaprakcık ve dolayısıyla göz sayısı fazladır, buradan sonra yaprakcık ve gözler normal aralığını tekrar alacaktır. Buna biz ikinci (evre) boğum aralığı diyoruz.

Eklenti 511056

parlasanteberi 08-08-2014 12:37

İlk yıl dikilen fidanların bu zamanda taze filizlerin odunlaş ması için potasyum gübresi verilmesini duymuştum doğru mudur bu bilgi yardımcı olursanız sevinirim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025