![]() |
Alıntı:
kısmen kendinizde enzim ve kompost yapabilirsiniz her türlü mutfak artıkları dahi sizlere çok fayda sağlayabilir tarımın iki ana mantıgı vardır. En önemlisi mükemmel derecede bitiki besleme sistemi kurmak doğal dengeyi koruyan hastalıklarla mücadele yöntemini benimsemektir ilk yıllarda iştahlı büyüyen bitkiyi ileride kimse tutamaz her şey yolunda devam eder hep söylenir bitki strese girmesin diye; strese girmek bitkinin yetersiz su ve yetersiz besin ortamında kalmasıdır. yüce yartıcının hikmeti gereği bitki ortamın zayıflıgını anladımıona göre büyümesini dengelemektedir. yani ortamda bana ekmek yetersiz diye psikolojiye girdi mi artık onu ikna etmek için çok çabalamanız gerekecektir. birde sevgili dostlarım; bence son bahar ayları altın aylardır sonbaharda hiç durmadan bitkiyi bahara hazırlamalısınız toprak hazırlıgınızı,gübrelemenizi,budamanızı,ilaçlamanız ı hiç aksatmamalısınız. sonbaharda yaptıgınız bir emek iki nimet olarak size dönecektir özellikle doğal gübreleme için bu ayları kaçırmamamak gerekir. bahara bitki artık havalar ısınsında şöööyle serpileyim demelidir. (bitki bunu sürgün gözleri ile söyler) ben ağaçalar ile sarmaş dolaş olmayı seviyorum bu sayfalardaki herkesinde sevdiği malum... |
Alıntı:
Az önce Enzim başlığındaki yazıları okuyordum, sizin de oldukça güzel katkılarınız olmuş Hemen evdeki bitkiler için ve ilk eznim çalışmaları için pekmez aldım ve sebze meyve kabuğu biriktirmeye başladım. O konu başlığında bir takım sorularım olacak, bakabilirseniz sevinirim. saygılar. |
Alıntı:
bildiklerimiz çok olmasa da kalbimizle bir şeyler yazıp duruyoruz..... |
yine olmadı..ikinci denemem de başarısız oldu:(..çok istediğim için mi olmuyor anlamadım gitti..
köyde babama ait 10 dönümlük arazimiz var hepsi parça parça en büyüğü 3 dönüm..önce burayı ceviz bahçem olarak düşündüm çevresindeki tarlaları da satın alarak en az 10 dönüm yapmak istiyordum..güneye bakan, eğimli, köye ve yola yakın, hemen üst tarafında su olan çok uygun biyerdi ama toprağı çok killi olduğu için analize bile göndermeden buradan vazgeçtim.. köyde ve ilçe merkezine yakın yerlerde satılık tarla araştırmaya başladım..hissedarlarıyla alaşamayan birisi mahkemeye izalei şuur davası açarak ayrı parsellerden oluşan 35 dönümlük arazilerini satıyordu..bende arkadaşımın tavsiyesiyle ihaleye girdim..hissedarlardan hiç birisi almıyordu(icra yoluyla satılsa ya da hissedarların bir tanesi bile girse kesinlikle girmem) yaklaşık 12 dönümlük tarlayı almayı düşünüyordum ama istanbuldan gelen kodamanın biri hepsini aldı:p..uzun süredir bu kadar üzüldüğümü hatırlamıyorum..hayellerim yıkıldı resmen.. ne olursa olsun yılmak yok aramaya devam..bir iki sene içinde bahçemin resimlerini siteye yüklemek istiyorum artık:p..sevgili dostar sizler de dua edin lütfen, bir an önce bahçeme kavuşayım.. herkese sevgiler.. |
Alıntı:
inşallah herşey gönlünce olur aslında tarla kışın alınır derler.. yokmu bu mevsimde satan ... köye çok yakın olsun diye uğraşmasan, biraz uzakta yolu olan su çıkma ihtimali olan bir yer bulsan kuyu ruhsatını alınca nasılsa tedaş kuyuna elektrik çekmek zorunda onuda o şekilde halletmeyi denesen.. ama ne olursa olsun herşey gönlünce olsun |
Alıntı:
sürekli araştırıyorum satılan yerleri, uygun yer bulursam kredi çekip hemen alacağım..bahçeyle ilgilenebilmem için köye yakın olması iyi olur, yabani hayvan ve insanlardan:p korumak için de yakın olması gerekiyor..bizim oralarda önceleri fidanları kesmek(özellikle kavak dikerlerdi onları)samanlık yakmak çok fazlaydı şimdi yok ama yine de arada bir oluyor..birde eskilerden kalan düşmanlıklar varsa herşey olabilir yani:p |
Alıntı:
|
sayın ladikli ben ceviz fidanı üreticisiyim İNşallah gönlünüze göre tarla bulur ve alırsanız.eğer ceviz bahcesi kurmak isterseniz banaulaşın fidan konusunda sizeyardımcı olurum ve fidan fiyatı konusundada size elimden geldiğince yardımcı olurum.
|
Alıntı:
uygun tarla bulabilirsem sizinle irtibata geçerim..yalnız ben önce örnekleme bahçe kurmak istiyorum..12-13 dönüm yer alıp 2-3 dönümüne karasal iklimde yetişebilecek çeşitlerden 5er 10ar adet dikip 3-4 yıl sonra da diktiğim çeşitlerden hangisi daha uygun olursa onunla kapama bahçemi oluşturmak düşüncesindeyim.. benim için zaman kaybı olacak ama bizim orada daha verime yatmış bahçeler yok 1-2 yaşında fernor ve chandler ile 4-5 yaşlarında bilecik-şebin bahçeleri var.onların bölgeye uygunluğunu, verimlerini daha iyi görebilmek hem de tarlayı kredi çekerek alacağım için bahçe kurmaya maddi olarak imkanım olmayacağından örnekleme bahçe yaparak başlamak benim için daha uygun olacak.. |
Alıntı:
|
sayın ladikli düşüncenize saygım sonsuz.İnşallah her şey gönlünüzce olur.Fidan ve fidan fiyatı konusunda içiniz rahat olsun ben size elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıcam saygılar.
|
Alıntı:
bende dediğiniz gibi tohumdan düşünüyorum, 1-2 dönümü aşılı fidan alıp dikebilirim sadece..yalnız tohumları ektikten ne kadar sonra aşı yapmam gerekir? 4-5 yıl sonra yapsam sorun olur mu ? yani 1-2 yaşında aşı yapmak mı, 4-5 yaş ya da daha sonrası mı daha uygun olur.. |
Forumda yazılanları yanlış yorumlamadıysam ekimden 1 sene sonra, bahar aylarında, havalar 25 derece ve üzerine çıktığında dilcikli kalem aşısı, ağustos ayı gibi durgun göz aşısı yapılabiliyor.
|
Benim ağaçlarım 12 yaşında bu sene çeşit değiştirmek için kalem aşısı yapılacak. 4 yaşında kök gelişimi daha iyi olu.Aşılar çabuk büyür.Hangi cins daha iyi olursa onunla aşılatırsın.Değisik çeşitlerden kaman1,yalova,maraş18,pedro,chandler,fernette,fern or vs deneme amaçlı 1-2 dönüm ekersen çevrenizdede uygun çeşiti bulmuş olup başkalarınada faydalı olursun kolay gelsin başarılar.
|
Bizler kamanda 25 yıldır ceviz yetiştiriciliği yapıyorum 15 yaşındakı agaçlar birbirine girdi .
|
Bizler kaman da tohumdan ceviz bahçeleri kurduk bize soylenen cevizler atomıks ozeliği var aşı gerekmez dendı şimdi ise 15 yaşındakı bir bahçeden 4-5 kğ meyve alınıyor.Bu bahçelerde 15-20 çeşit cevizler oluştu.Birde hepsi farklı bir şekilde meyveler oldu.Birde tohumdan dikilen tohumun veya fidanın altına taş koymak bu neden yapılıyor.Tohumdan dikilmesinde amaç tohumun daha ıyı kazık kok yapması ise taş neden konuyor,bence bu yanlış uygulama,Bahçe kurumunda en ıyı yontem tohumdan dikip ama mutlaka fidanlar aşılanmalı yoksa bizler gibi 15 yaşındakı bahçelerden 4-5 kg meyve alınırsa her yıl zarar edersizi.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
taş koyma olayını selami bayrak ın kitabında okumuştum..ağacın kazık gelişimini engelleyerek daha yayvan ve toprağa yakın kök yapmasını sağlayarak suyu ve gübreyi kolay almasını için yapılıyor sanırım.. |
ek bilgi
[QUOTEDederli ladik=ömür-uşak;1088933]Ladikli kardeşim iyi düşünmüşün tohumdan dikimi,ancak bu konuda size 1-2 tavsiyem olacak 1-Dikeceginiz tohumların anaçagacını bilenizde fayda var bazı tohunlara ana agacın özellikleri geçer.2-tohumlar mutlaka gölgede kurutulmalı,3-bir çukura en az 4-5 adet dikmenizi-5-Tohumları tılki ve sansar ve köstebekten korumak için önlem almanızı öneririm.
|
Bu konuda bir deneyimimi aktarayım.Ben bahçemde büyüyen aşısız fidanların kök bogazlarını açıp köklerin en üstte olanları kesti.Amacım kökleri aşagıya girmesi ıçindi.Ama gördümki köklerini kestigim ağaçalar baharda daha geç uyandı.Ama agaçların kökleri zamanla yukarı çıkıyor.
|
Alıntı:
|
Sayın ladikli ben sizinle bir not paylaşmak istiyorum.Sadece tavsiye niteliğinde tohum dikerken tarlada ceviz kabugu bırakmayın,tohumları 8-10 cm derinlikte dikin-bir çukura en az 4-5 adet dikin ,diktiğiniz tohumları bızım arnavut dediğimiz acı biberi robotta çekin bu biberin içerisine 250 gr motorin koyun karıştırın ceviz tohumlarını bu karışıma batırın ama tohumlara elinizi degdirmeyin mutlaka eldiven giyin tohumları mutlaka yatay olarak topraga bırakın saygılarımla sadece tavsiye niteliğinde
|
Her yaştaki cevizlere aşı yapabilirsiniz ama büyük agaçların kollarına yapınız direk gövdeye yapmayın.Birde aşı yapacagınız çeşitlerin tozlayıcılarından aşı yapmazsanız tozlanma olamaz.Çiçek dökümü olur.
|
Alıntı:
Bahsettiğiniz yöntemi ilk defa duyuyorum. Tavsiyeniz cevizlerin kabuğunu kırıp ceviz içlerini sizin tarif ettiğiniz karışıma bandırmak mıdır? Yoksa cevizi kabuklu olarak mı bu karışıma batıracağız? Bir de bu yöntemin niye uygulandığını da yazabilirseniz sevinirim. Fungal hastalıklara bir önlem midir? Yoksa yukarıda bahsettiğiniz köstebek-fare gibi hayvanlara karşı mı kullanılmasını öneriyorsunuz? Teşekkürler Ç. |
ağaçlarımızın arası 10x10 metre araları
|
Yukarıda bahsettiği karışım sadece köstebek,fare tilki,sansar domuz gibi hayvanlaran korunması için
|
hayır ben yanlış anlatmış olabilirim.cevizleri çatlatmak ,içini çıkarmak gibibir olay yok kabuklu cevizleri yani tohumları motorin karışımına batırılacak
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Yalnız aşı yaparken budama çok önemli...Bir çok kitapta kökten 30 cm yukarıdan kesin diyor, bu çok yanlış... Amaç meyveyi değiştirmek....gövdeyi değiştirmenin anlamı yok. Vakit kaybı ve aşının tutma olasılığını çok düşürüyor. Aşı için budama ana kollardan 20-30 sonrası olmalı...Biz öyle yaptık..Tüm aşılar tuttu ve kök ve gövde güçlü olduğu için kısa sürede eski halini aldı.İlk yıl sürgünleri 3 mt. fazlaydı...inanamadık. Benim önerim...bu şekilde değiştirin. Beğendiğiniz bir cinsle...Maraş-18 ve Sütyemez öneririm. Büyük ve verimli...Detay isterseniz fidancının telefonunu verebilirim özelden... |
Selamlar,
Bu soruma yanıt veren olmadı, düşüncesi olanlar paylaşırsa sevinirim http://www.agaclar.net/forum/1090004-post81.htm teşekkürler |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025