![]() |
Alıntı:
Bulunduğunuz bölgenin rakımı kaç? Yeterli tozlayıcı var mı? Diktiğiniz fidanlar ismine doğru sertifikalı fidanlar mı? Verim problemi sadece Yavuz - 1 çeşitlerinde mi var yoksa diğer cevizlerde de mi var? Tüm bu soruların cevaplarını bilmeden, toprak analiz sonuçlarını görmeden sağlıkli bir yorum yapmak pek mümkün değil. Eğer tek yönden esen sert rüzgarlar varsa rüzgar yönüne ibreli ağaçlardan bir miktar rüzgarı geçirecek ama rüzgarın esiş hızını düşürecek bir rüzgar seddi yapabilirsiniz. Sorununuzla ilgili 0 246 313 24 20 numaralı telefondan konu uzmanı arkadaşlardan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Alıntı:
|
Merhaba.
Ben yeni mezun olacak bir eczacıyım ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Köyde 50+10(toplam 60) dönümlük tarlaya(Suyu olan ekim yapılan) ceviz dikmeyi planlıyorum. Malum yıllar süren emeklerin sonucu güzel olacak. Bu yüzden kusursuza yakın bir başlangıç yapmak istiyorum ki ilerde başımız ağrımasın. İşin açıkçası bu tarım işlerinden çok anladığım söylenemez. Dolayısıyla sürekli bilen birilerine danışarak, yardımlarını alarak bu işe girişmeyi planlıyorum. Düşündüklerim; -Haziranın ortaları gibi köye gidip 30-60-90-120 cm'lerden örnekler alıp bunları analiz ettirmek, -Genel olarak köyün hava durumu, hakim rüzgar yönünü öğrenmek, -Toprak analizi ve hava durumuna uygun türü belirlemek, -Eğer uygun koşullar olursa kepçeyle kazıp baharda fidanları ekmek. -Damla sulama kurmayı düşünüyorum, Endişelendiren; -Herşeyi doğru yaptığımı düşündükten sonra yeterli ürünü alamamak, -Masraflar -Zaman Zaman olarak ayda 1-2 defa 1-2 günlüğüne gidebilirim bu yeterli olur mu ? Masraf olarak da tarla bana ait, Okuduğum kadarıyla senelik 10-15000 tl'lik masrafı olacakmış bu işin. Dediğim gibi yeni mezunum dolayısıyla ilk 2 yıl biraz beni zorlar fakat 2 yıldan sonrası için önemli değil. Hibe veya kredi olanakları tam olarak nasıl ? Okuduğum yerlerde kimisi dekara 100tl kimisi 200-250 tl hibe demiş. Kimisi mazot, ilaçlama,gübreleme gibi hibeler de alınıyor demiş. Kimisi bazı firmalar var diyor sen hiç bir şey yapmadan o senin yerine gelip dikip çitine kadar yapıp gidiyor, parasını da devletten alıyor diyorlar. Siz abilerimden bana yön göstermenizi istiyorum. Bu işe nasıl başlanır, nasıl devam ettirilir, Maddi olarak neler yapılması gerekir, neler öğrenmeliyim... Öyle ya da böyle en geç seneye kadar bahçeyi kurmuş olurum tabi gönül herşeyin güzel ve hızlı gitmesiyle sonbaharda dikimi yapmak fakat dediğim gibi önce bu işi öğrenmeliyim. Teşekkürler. Kurtuluş Seçkin. |
Kurtuluş seçkin .ankaranin neresine dusunuyorsunuz.bende bu ay sonu kısmet olursa ekim yapacağım fakat elektirik vermediler..o yüzden tikanip kaldım.ben ankara çubuk ilçesinin bir köyüne ekim yapacağım.ınş hersey gönlünce olur.bu işler gerçekten çok zormus.
|
Elektrik konusunda tavsiyem olabilir, nelerde kullanacaksınız ?
Güneş panelleri işinizi görebilir. |
Alıntı:
|
Simdi ben 115 metre sondaj yaptırdım ve en az 70 metre dalgic atacağım buda 7.5 hp gücünde olacak buda en az 5.5 kw elektirik harcayacak ki kayip falan derseniz en a bana 8 kw elektirik lazım.en yakın elektriğe 500 metre mesafe var yer altından dosetecektik olmaz dediler.şimdi guclu bir jenarotorle bu isi yapacagiz oda en az 5000 tl.sizce ne yapmalıyım peki.saygilar.
|
Kurtuluş bey bende ankarada değilim astsubay olduğum için agri ilindyim.ama işlerimi babam takip ediyor ben söylüyorum o yapmaya çalışıyor sağolsun.eğer yardım edebileceğim bir konu olursa seve seve ederim.bende çok tecrübeli değilim ama öğrenmeye devam ediyorum.
|
[QUOTE=yolgezer2001;1152965]
Alıntı:
|
Alıntı:
Yavuz çeşidi dikmeyin bence neden derseniz yavuz çeşidinde peryodizite var yani her yıl meyve vermeme riski taşıyor (PERYODİZİTE:bir yıl meyve verip bir yıl vermeme) anlatabildim mi ? bu konuda beni ararsanız size her aşamada yardımcı olmaya çalışırım. |
Bugun ankara ayaş ilcesindeki arkadaşla görüştüm o geçen sene dikmişti aynı rakım ve ilklimde aynı sayılır.bu sene chandler durumunu sordum 200 adet dikmişti bazılarının üç surgunlerinde kuruma olduğunu soyledi hepsinde degil tabi.neden dedim.bana gübre vermedigini toprak analizini yapmadigini ve eylül ortasına kadar sulama yaptığını soyledi.aceba bu hatalar yapilmasa ydi yine kuruma olumluydu uçlarda.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
[QUOTE=Cemal61;1148580]
Alıntı:
|
Alıntı:
Chandler Pedro ve UC 56-224 ceviz çeşitlerinden elde edilen California menşeli yabancı bir çeşit. Sütyemez hocanın ıslah ettiği ceviz çeşitleri Maraş - 18 ve Sütyemez - 1 çeşitleri. Başka ceviz çeşitleri ıslah ettiğini de biliyorum. |
Alıntı:
Toprak analizini güvenilir bir yerden yaptırmanızda fayda var. Toprak ve Yaprak Analizi Alıntı:
1 metreye kadar toprak profilini görüp geçirimsiz tabaka var mı görülmesinde fayda var. Uygun çeşitler için toprak analizini aldıktan sonra gene MARİM'den bölgenize ve toprak yapınıza uygun çeşitleri öğrenebilirsiniz. Ceviz eken çiftçilerle de görüşmekte fayda var. Alıntı:
Toprak analizi bu işin ilk adımı başarılar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Evet hocam bunlar asılı bir ceviz.hocam sizin chandler bu sene kuruma **** don olayı oldumu etkilendilermi.saygilar
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Ay Önce Diktiğim Tüplü Chandler Cevizlerim
5 Eklenti(ler)
Öncelikle selamlar 1 ay önce diktiğim 4 adet tüplü chandler ve 1 adet franquette (tozlayıcısı) cevizlerim de resimlerde görüldüğü gibi bazı hastalıklar meydana geldi bazı tavsiyeler üzerine cyperkiller 250 ec ve best mayneb m-22 ilaçlarıyla ağaçları baştan aşşağı ilaçladım sizce yeterlimidir başka neler yapmalıyım birde ikinci resimdeki fidanın aşı kalemini filizlerin üstünden kesmelimiyim cevaplarınız için teşekkürler çok güzel forum ceviz hakkında hiç bir bilgim yokken bu site sayesinde çok şeyler öğrendim emeği geçen herkese teşekkürler
|
Alıntı:
tavsiyelerim: - Fidan dibinde çukur olmayacak - Aşı yerleri en az 5-10 cm toprak üstünde olacak (çukur dolunca aşı yerleri kapanır, yanlış dikim yapmışsınız) - Fidan gövdesi su ile temas etmeyecek - Fidanının etrafına en az 30-40 cm uzaklıkta çember seklinde 5-10 cm derinlikte çukur açın ve suyu oraya salın yavaş yavaş toprak kendiliğinden suyu emsin. - 15 günde bir sulama yapın - Ağustos sonunda sulamayı kesin - budama, kesme gibi hiç bir şey yapmayın - Yanmış ahır gübresi bulabilirsen toprakla karıştırabilirsin - sulamadan sonra ara sıra fidan diplerini çapalayın kolay gelsin. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu konuda bir yapılabilirlik araştırması ("feasibilty study") yapmanın ilk adımı 0-30, 30-60, 60-90 cm olmak üzere toprak örneği alıp Araştırma Kuruluşuna gönderebilirsiniz. Toprak ve Yaprak Analizi Not kısmında ceviz bahçesi için toprağın uygun olup olmadığını sorabilirsiniz. Daha sonra toprak analizi sonuçlarını aldıktan sonra telefonla Araştırma Kuruluşunu arayarak konu uzmanlarından bölgenizde hangi ceviz çeşitlerinin uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025