agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

arif göçmen 03-05-2013 09:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 (Mesaj 1147518)
bahçenize şebin ve bilecik çeşitleri dikmenizi öneririm

Degerli dostum şebin bilecik ceviz çeşitleri eski toros,murat 131 gibi kaldı geride,ama sen hala şebin bilecik diyorsun hangi özelliklerine göre bu çeşitleri öneriyorsun biraz açıklarmısın saygılarımla

ladikli 03-05-2013 12:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1148512)
Degerli dostum şebin bilecik ceviz çeşitleri eski toros,murat 131 gibi kaldı geride,ama sen hala şebin bilecik diyorsun hangi özelliklerine göre bu çeşitleri öneriyorsun biraz açıklarmısın saygılarımla

Arif hocam o kadar da değildir:)Her çeşidin yöresine, iklimine, rakımına göre avantajları vardır.Yerli çeşitlere bu kadar da haksızlık yapmayalım, sonuçta sizde yerli çeşit üretiyorsunuz.Kaman da çok iyidir ama 1500m ye dikseniz istenilen verimi alamazsınız, ama şebin bu yükseltide çok daha iyidir.Ayrıca okuduklarımdan-duyduklarımdan öğrendiğim kadarıyla en lezzetli çeşit şebin, tabi her çeşidin artıları eksileri var.Şebinin kabuğu ince iç kurduna karşı çok hassas vs.

Çeşitler içinde chandler şampiyonluğa oynayan takım, kaman-maraş18vs üst sıraları zorlayan takımsa şebin bilecik de orta sıralarırlarda ki takımlardır bence:)Siz direk küme düşürdünüz:)
Altay da Barcelona bu arada:)

Cemal61 03-05-2013 13:08

[QUOTE=aviator34;1147553]Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?[/QU

ben ziraat mühendisiyim siz kışın sıcaklık oranlarını buraya koyarsanız size yardımcı oluruz

Cemal61 03-05-2013 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1148512)

insanlar milli çeşitlerin değerini ancak yabancı çeşit dikip verim alamayınca anlarlar

Cemal61 03-05-2013 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1147886)
Sayın Cemal 61 referans olması acısından ceviz bahcelerini geziyor ve notlar alıyorum sizin kurdugunuz bahçeler nerede ..

ben fidan üreticisi değilim ziraat mühendisiyim çeşitli bahçelere gidiyorum o bahçelerde her çeşidi görüp kıyaslama yapıyorum

Cemal61 03-05-2013 13:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147757)
Merhabalar sevgili cemal61

Bırak Sen şimdi Şebin'ini bileceği de hazır ziraat mühendisiymişsin ,sektör'desin şu '' altay cevizi " hakkında ne düşünüyorsun ? kökeni sibirya ya uzanan bu aşısız cevizin Türkiye topraklarında 8 yaşında 150 kg verebilme ihtimali mümkün müdür ?

aşısız cevizin yabani olma ihtimali çok yüksek ceviz anaç gibi olması için aşılanmış olmalı kısaca ceviz aşılı olmalı 10 yaşından sonra şebin en fazla 40-50 kğ verebiliyor altay cevizi diye tanımlanan bu cevizin verimini görmek lazım

Cemal61 03-05-2013 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1148200)
Şimdi arkadaş bir bilecik ,şebin, 7x7 tutturmuş gidiyor.Bu forum sitesinde bir tek ziraat mühendisi kendisi sanıyor.Benim şu yazdığım yazıya ilk önce bir cevap ver de aydınlanalım.

kızarak soru sormanıza gerek yok ben sizleri aydınlatmayı kendime bir borç bilirim çünkü rabbim bu mesleği bana insanlara yardımcı olayım onlarda bana dua etsinler diye nasip etti

Lilium 03-05-2013 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 (Mesaj 1148581)
insanlar milli çeşitlerin değerini ancak yabancı çeşit dikip verim alamayınca anlarlar

Böyle bir tecrübeniz varmı?

Yani yabancı çeşitlerden kurulmuş verim alamayan bahçeler mi gördünüz?

Gördüyseniz neden verim alınamadığının araştırmasını yaptınız mı?

Yaptıysanız görüşleriniz nelerdir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 (Mesaj 1148585)
kızarak soru sormanıza gerek yok ben sizleri aydınlatmayı kendime bir borç bilirim çünkü rabbim bu mesleği bana insanlara yardımcı olayım onlarda bana dua etsinler diye nasip etti

Yani siz işyeriniz de çalışırken iş verene yardımcı oluyorsunuz oda size dua ediyor, Ücret almıyormusunuz? Doğrumu anlamışım?

Ben size dua etmezsem yardım etmeyecekmisiniz?

juglandales 03-05-2013 14:05

Alıntı:

Cenab-ı Allah sizin gibi bir Ziraat Mühendisini bizim başımızdan eksik etmesin inşallah...Dualarımız sizinle...

Cemal61 03-05-2013 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1148600)
Böyle bir tecrübeniz varmı?

Yani yabancı çeşitlerden kurulmuş verim alamayan bahçeler mi gördünüz?

Gördüyseniz neden verim alınamadığının araştırmasını yaptınız mı?

Yaptıysanız görüşleriniz nelerdir.

Yani siz işyeriniz de çalışırken iş verene yardımcı oluyorsunuz oda size dua ediyor, Ücret almıyormusunuz? Doğrumu anlamışım?

Ben size dua etmezsem yardım etmeyecekmisiniz?

bu benim görüşüm ister dua edin ister etmeyin

Cemal61 03-05-2013 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1148602)
cenab-ı allah sizin gibi bir ziraat mühendisini bizim başımızdan eksik etmesin inşallah...dualarımız sizinle...

allah razı olsun

yolgezer2001 04-05-2013 00:15

Aralık, ocak ve şubat aylarında diktigim cevizlerime hafta sonu ilk sularını verecegim inşallah.
yapmam **** yapmamam gerekenler nelerdir köklendirici **** gübre ne kullanmalıyım
saygılar...

ncp1963 04-05-2013 06:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolgezer2001 (Mesaj 1148854)
Aralık, ocak ve şubat aylarında diktigim cevizlerime hafta sonu ilk sularını verecegim inşallah.
yapmam **** yapmamam gerekenler nelerdir köklendirici **** gübre ne kullanmalıyım
saygılar...

selam toprak analizi ilk şart aslında ama eğer yaptırmamışsanız buradan verilecek önerilerle hiç bir zaman yüzde yüz doğru uygulamayı yapmış olmayacaksınız..

bununla birlikte aslında dikimde yapmanız gerekeni yapın fidan başında 150- 200 gr dap verin toprakla iyice karıştırın dap yavaş salınımlı bir gübredir fidanlarınızın azot ve fosfor ihtiyacını karşılar

aviator34 04-05-2013 07:50

Alıntı:

4 gündür takip ediyorum sizi tam 9 kez Ben ziraat mühendisiyim yazmışsınız benim latife yapmam buradan geliyor sayın cemal61 yoksa iyi niyetli olmanız,insanlarlara yardım etmeniz gayet doğal.
Her fırsatta Ziraat mühendisi olduğunuzu yazmanın bir anlamı yok !

Erdem 04-05-2013 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolgezer2001 (Mesaj 1148854)
yapmam yapmamam gerekenler nelerdir köklendirici gübre ne kullanmalıyım
saygılar...

Sayın yolgezer2001,

Eğer ticari olarak ceviz bahçesi kurduysanız ağacın taç izdüşümünden kapladığı alanı 3'e bölersek bunun 2/3'lük dıştaki kısmından 0-30 cm derinlikten toprak örneği alın. Sonra Araştırma Kuruluşuna gönderin:

Toprak ve Yaprak Analizi

Gelen sonuçlara göre gübrelemeyi yaparsınız.

Kök gelişiminin iyi olması için ağacın taç izdüşümüne saman, odun parçaları gibi karbonca zengin kahverengi malzeme serebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken gövdeden itibaren bir karış kadar yerin açık kalması. Aksi halde kök çürüklüğü problemi olabilir.

Bu uygulamayla hem toprağın nemini tutacak, hem de toprak içindeki mikropların, bakterilerin yararlı nematodların gelişmesi için uygun bir ortam oluşturmuş olacaksınız.

Gene taç izdüşümüne iyi yanmış koyun gübresi verip, üstünü samanla kapatabilirsiniz.

Sıra aralarına da baklagil bir yem bitkisi ; tüylü fiğ, adi fiğ, korunga vs.. dikerseniz bu bitkiler havada bulunan serbest azotu çok kolaylıkla bağlayarak köklerinde muhafaza edebilir. Yaklaşık 1/3'ü çiçeklendiği zaman bu baklagil bitkileri biçerek toprağa yeşil gübre olarak verebilirsiniz.

arif göçmen 06-05-2013 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1148576)
Arif hocam o kadar da değildir:)Her çeşidin yöresine, iklimine, rakımına göre avantajları vardır.Yerli çeşitlere bu kadar da haksızlık yapmayalım, sonuçta sizde yerli çeşit üretiyorsunuz.Kaman da çok iyidir ama 1500m ye dikseniz istenilen verimi alamazsınız, ama şebin bu yükseltide çok daha iyidir.Ayrıca okuduklarımdan-duyduklarımdan öğrendiğim kadarıyla en lezzetli çeşit şebin, tabi her çeşidin artıları eksileri var.Şebinin kabuğu ince iç kurduna karşı çok hassas vs.

Çeşitler içinde chandler şampiyonluğa oynayan takım, kaman-maraş18vs üst sıraları zorlayan takımsa şebin bilecik de orta sıralarırlarda ki takımlardır bence:)Siz direk küme düşürdünüz:)
Altay da Barcelona bu arada:)

Degerli dostum benim bahçemde şebin bilecik ve kaman 1 çiçeklenme tarihlerini resimledim ama kaman 1 1500 mt dikerseniz verim alamazsın derseniz bunu görsel olarak ıspat etmeniz gerekir kaldıkı kaman iklim yükseklik olarak şebin bilecikten sert ıklım yapısına sahip meterolojık verileri incelersenız iklim yapıları bu konuda daha iyi yon gostere bilir.birde maraştaki ceviz çalışma grubu toplantısındakı sunumu gorduysenız orada soylenen bilgiler kaman ın 14 farklı bölgede en geç uyanan çeşit olarak on plana çıktıgını ve bu çalışmaların 4 yıllık çalışma oldugunu akademisyenler açıkladı bunları ben soylemiyorum

ladikli 06-05-2013 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1149881)
Degerli dostum benim bahçemde şebin bilecik ve kaman 1 çiçeklenme tarihlerini resimledim ama kaman 1 1500 mt dikerseniz verim alamazsın derseniz bunu görsel olarak ıspat etmeniz gerekir kaldıkı kaman iklim yükseklik olarak şebin bilecikten sert ıklım yapısına sahip meterolojık verileri incelersenız iklim yapıları bu konuda daha iyi yon gostere bilir.birde maraştaki ceviz çalışma grubu toplantısındakı sunumu gorduysenız orada soylenen bilgiler kaman ın 14 farklı bölgede en geç uyanan çeşit olarak on plana çıktıgını ve bu çalışmaların 4 yıllık çalışma oldugunu akademisyenler açıkladı bunları ben soylemiyorum

Arif bey öncelikle benim kaman 1 çeşidine karşı olumsuz düşüncelerim yok.Yerli çeşitler içerisinde en iyilerden ve dikmeyi düşündüğüm çeşitlerden birisi.Ben sadece 1500 üzeri dikilirse istenilen verim alınamaz dedim.Bunu da sn.Selami BAYRAK Bereket tv'de katıldığı proğramda söylemişti.Kaman çeşidinin 600-1200 m arası daha verimli olacağını özellikle düşük rakımlı bölgelere dikilmemesi gerektiğini anlatmıştı.Hatta yanlış mı hatırlıyorum diye netten baktım ama o proğramla ilgili bişey bulamadım, telefonla aradım fidanlıktan başka arkadaşla görüştüm o da aynı şeyleri söyledi.(500-600/1200-1300 arası kaman, daha yükseklere şebin ve fransız çeşitleri)

Tabi ki kamanı en iyi siz bilirsiniz.Ben yetiştirici olmadığım için Türkiye'de ceviz konusunda önemli çalışmaları olan isim yapmış kişilerin söylediklerini referans göstererek yazıyorum.Kimseyi yanıltmak ya da yönlendirmek gibi düşüncem yok.
Yanlış anlaşılmasın:p

Cemal61 09-05-2013 19:50

[QUOTE=aviator34;1147553]Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?[/QU

hangi çeşitleri dikmek istiyorsunuz

popeye42 09-05-2013 21:45

5 Eklenti(ler)
aşıladığım fakat tutmayan ve sürgün veren fidanlarım 30 adet
Eklenti 401811

açık kök olarak diktiğim chandler 40 adaet tuttular
Eklenti 401809

kendi aşıladığım chandler fidanlarım bazılaraının üzerinde 3-4 adet ceviz var 28 adet
Eklenti 401812
Eklenti 401813

açık kök olarak diktiğim franquet patlamadı alt taraftan patlayacak gibi 3 adet
Eklenti 401810

bundan sonra bekleyecegiz,yorumlarınızı beklerim

sedatkso 09-05-2013 22:08

[QUOTE=Cemal61;1152014]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147553)
Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?[/QU

hangi çeşitleri dikmek istiyorsunuz

Hocam bende ankara çubuk ilçesine diyeceğim chandler.rakım 950 metre chandler mi fernor mu.fernora içini doldurmuyor diyorlar.siz ne diyorsunuz.ankarada ekip büyüten varmı chandler en buyuk sıkıntılarımız nedir.saygılar

Lilium 10-05-2013 01:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147553)
Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?

Şebin ya da bilecik ek. :D

Cemal61 10-05-2013 12:44

[QUOTE=sedatkso;1152101]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 (Mesaj 1152014)
Hocam bende ankara çubuk ilçesine diyeceğim chandler.rakım 950 metre chandler mi fernor mu.fernora içini doldurmuyor diyorlar.siz ne diyorsunuz.ankarada ekip büyüten varmı chandler en buyuk sıkıntılarımız nedir.saygılar

çeşit işini toprak tahlilini yaptırdıktan sonra konuşalım olurmu. chandler çeşit cevizi 700 rakımdan yukarıya dikmeyin bence

sedatkso 10-05-2013 18:53

Tamam hocam pazartesi yaptırıyorum.sıkıntı topraktami yoksa iklimdenmi. Peki hocam hemen 100 metre yanımda kuzey yamaçta 400 adet yavuz çeşidi var 11 yıllık şimdiye kadar don zararı hiç görmedi.bu bize bi kaynak olurmu yoksa cesitten ceside fark edermi.

Erdem 10-05-2013 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso (Mesaj 1152101)
Hocam bende ankara çubuk ilçesine diyeceğim chandler.rakım 950 metre chandler mi fernor mu.fernora içini doldurmuyor diyorlar.

Eğer karasal iklimin görüldüğü bir yerse Chandler ekmenizi tavsiye etmem çünkü sonbahar erken donlarından haşlanır gider. Fernor'u bilmiyorum.

Benim bulunduğum yerin rakımı sizden daha düşük bu arada. Yakın sayılır.

Şebin, Bilecik, Kaman - 1 çeşitlerini önerebilirim. Maraş18 ya da Sütyemez de olabilir ama ben hiç denemedim.

Ticari olarak düşünüyorsanız 30, 60 ve 90 cm'den toprak örneği alarak Araştırma Kuruluşuna gönderin.

Toprak ve Yaprak Analizi

Bir ziraatçiyle araziyi gezip ceviz yapacağınız yerin toprak, iklim ve yer olarak ceviz yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını öğrenin. Özellikle 1 metreye kadar toprağın yapısını profil çukurları açıp görmek gerekir. Sonra çevrede hakim rüzgarlar var mı. Arazi don çukurunda mı bunlara baktırın.

Sonra toprak analizi sonuçlarına göre Araştırma Kuruluşundaki uzman arkadaşların tavsiyeleri doğrultusunda, hatta üreticilerle görüşerek bölgenize uygun ceviz çeşidini seçerseniz daha uygun olur.

sedatkso 10-05-2013 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdem (Mesaj 1152791)
Eğer karasal iklimin görüldüğü bir yerse Chandler ekmenizi tavsiye etmem çünkü sonbahar erken donlarından haşlanır gider. Fernor'u bilmiyorum.

Benim bulunduğum yerin rakımı sizden daha düşük bu arada. Yakın sayılır.

Şebin, Bilecik, Kaman - 1 çeşitlerini önerebilirim. Maraş18 ya da Sütyemez de olabilir ama ben hiç denemedim.

Ticari olarak düşünüyorsanız 30, 60 ve 90 cm'den toprak örneği alarak Araştırma Kuruluşuna gönderin.

Toprak ve Yaprak Analizi

Bir ziraatçiyle araziyi gezip ceviz yapacağınız yerin toprak, iklim ve yer olarak ceviz yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını öğrenin. Özellikle 1 metreye kadar toprağın yapısını profil çukurları açıp görmek gerekir. Sonra çevrede hakim rüzgarlar var mı. Arazi don çukurunda mı bunlara baktırın.

Sonra toprak analizi sonuçlarına göre Araştırma Kuruluşundaki uzman arkadaşların tavsiyeleri doğrultusunda, hatta üreticilerle görüşerek bölgenize uygun ceviz çeşidini seçerseniz daha uygun olur.

Hocam toprak analizi yaptıracağız.cukurlar açıldı 1.5-1.5 metre.damlma yapılacak haziran başı dikilecek.yerlilerin kısa hazırlanması yaprak döküm zamanı cokmu fark ediyor tarih olarak.bizim tarlaya yakın 100 metre kuzey yamaçta bizimki guney yamaç bu arada.400 adet yerli çoğunluğu yavuz ve birazda digerlerinden var 11 yaşında ve bu sene 1.5-2 ton aldi almadi 11 yıllık 400 ağaçtan.ama hiç biri kurumadı soğuk vurmadı.aceba bu verim normalmi.yoksa azmi.yabancı olsa ne kadar olurdu .o yüzden yabancı istiyorum.tek sıkıntı bence sonbahar soguklari.aceba onuda suyu erken kesip pişkin lesmesini sağlamak olurmu.agustos başında kessek.bi çözüm yok mu ya.

Erdem 10-05-2013 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso (Mesaj 1152921)
H.400 adet yerli çoğunluğu yavuz ve birazda digerlerinden var 11 yaşında ve bu sene 1.5-2 ton aldi almadi 11 yıllık 400 ağaçtan.ama hiç biri kurumadı soğuk vurmadı.aceba bu verim normalmi

Sayın sedatkso,

Ceviz ağacının verim çağındaki (10 yaş ve sonraki) ceviz verimi ağaç başına (verimli kabul edilen çeşitlerde) 45 ila 65 kg arasındadır. Ülkemizde yetişen yerli ceviz çeşitlerinin verimleri de buna yakındır.

Söz konusu bahçe ne sıklıkla ekildi? Yeterli tozlayıcı var mı? Arazi ve toprak yapısı nasıl? Doğru sulama ve gübreleme yapılıyor mu? Onlara bakmak lazım.

Tabi söylediğiniz rakam çok düşük. Ağaç başına 5 kg ceviz eder.

Eğer tozlayıcı ya da yer olarak (don çukuru) bir sıkıntı yoksa şunlara bakmak gerekir.

Birincisi bir taraftan esen sert hakim rüzgarlar var mı?

İkincisi toprak profilini kazdığınızda 1 metre derine kadar geçirimsiz bir tabaka var mı?

Bu yüzden böyle bir yerde bahçe tesis etmeden önce mutlaka toprak örneği alıp Araştırma Kuruluşuna göndermekte fayda var.

Bunların dışında fidanları güvenilir bir yerden temin etmek de önemli.

yolgezer2001 10-05-2013 23:38

[QUOTE=Cemal61;1152470]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso (Mesaj 1152101)

chandler çeşit cevizi 700 rakımdan yukarıya dikmeyin bence

Neden ?

sedatkso 11-05-2013 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdem (Mesaj 1152950)
Sayın sedatkso,

Ceviz ağacının verim çağındaki (10 yaş ve sonraki) ceviz verimi ağaç başına (verimli kabul edilen çeşitlerde) 45 ila 65 kg arasındadır. Ülkemizde yetişen yerli ceviz çeşitlerinin verimleri de buna yakındır.

Söz konusu bahçe ne sıklıkla ekildi? Yeterli tozlayıcı var mı? Arazi ve toprak yapısı nasıl? Doğru sulama ve gübreleme yapılıyor mu? Onlara bakmak lazım.

Tabi söylediğiniz rakam çok düşük. Ağaç başına 5 kg ceviz eder.

Eğer tozlayıcı ya da yer olarak (don çukuru) bir sıkıntı yoksa şunlara bakmak gerekir.

Birincisi bir taraftan esen sert hakim rüzgarlar var mı?

İkincisi toprak profilini kazdığınızda 1 metre derine kadar geçirimsiz bir tabaka var mı?

Bu yüzden böyle bir yerde bahçe tesis etmeden önce mutlaka toprak örneği alıp Araştırma Kuruluşuna göndermekte fayda var.

Bunların dışında fidanları güvenilir bir yerden temin etmek de önemli.

Hocam bakimlari zamanında yapılıyor hersey dört dörtlük takip ediliyor 12*12 ekili hepsi büyüdü görünüşleri çok güzel ama verim yok.ben bu sitede duyuyorum yüksek rakıma ekilen chandler denizlerde falan var.rakım mi yoksa iklim mi önemli

sedatkso 11-05-2013 08:49

Denizli ilinde yüksek takımda

Erdem 11-05-2013 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolgezer2001 (Mesaj 1152965)

Neden ?

Çünkü doğal olarak bizim Yalova - 1 ceviz çeşidi gibi sahil bölgelerinin ceviz çeşididir.

Yüksek rakıma dikerseniz ya gelişme dönemini tamamlayamadan sonbahar erken donlarından etkilenir. Ya da tam verim alamazsınız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025