agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

aviator34 18-12-2012 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi servi-3 (Mesaj 1070493)
"insana 8x4 çok cazip geliyor ama daha 1 yaşında her aralarından traktör geçerken adam bakarak geçiyorsa 3-4-5 yaşlarında nasıl geçer bilemiyorum"
Son cümlenin ifade etmek istediğini tam anlayamadım. Bu ifadedeki traktör aslında 8m lik aralıktan geçecek, 8x8 de olsa 8x4 de olsa traktör için aralık aynı, 4m lerin arasına zaten traktörle girilmeyecek.

ister 8x8 yapın ister 8x4 yapın bu 2 fidan arasındaki yani sıra aralarına traktörle girilmeyecekse ne ile sürülüp o toprak işlenecek (yoksa ben mi yanlış yapıyorum) ?

aviator34 18-12-2012 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onozer (Mesaj 1065571)
cevabınız her ne kadar soğuk duş, kaynar su, tokat etkisi yaratsa da cevabınız için teşekkürler. sanırım fazla heveslendiğim için biraz canım sıkıldı ama gerçekleri değiştiremiyoruz.

Sayın onozer ; Analiz sonucunda ne güzel yazmışlar.Sayın Çamtepe de yazmış eline sağlık.
Benimde 10 dönüm 1 yaşında ceviz bahçem var belirli bölgelerinde bu sarı toprak killi, kireçli yerleri var yaklaşık 60-70 fidanı kapsıyor.2 aydır kafayı yiyorum nasıl yapsamda toprağı ıslah etsem diye. Son 2 gündür dikili fidanlar uykuya daldıktan sonra çıkarıp kepçe ile derin kazdırıp o bölgedeki toprakları alıp yerine bahçe dışından toprak,hayvan gübresi, leonardit,tarımsal cipsler vs. koyup kapatmayı düşünüyorum.Bir yandan fidanların kenarlarından kanal açtırıp bu karışımları koyayım diyorum. **** Fidanın 4 tarafından burgu makinası ile açılan çukura bu karışımlar konabilir.
Yani toprağı ıslah etmek şehirli bir insan için gerçekten zormuş allah'tan bahçenin heryeri böyle değil yoksa ne yapardım diye düşünüyorum.

Teoride bu kadar kafa patlatıyorsak pratikte ne yapacağız

Ben bu ıslah işine başlamak için **** kesin bir sonuç alınması için bir daha 30-60-90-120cm den analiz yaptırıcağım.Tabi bu yağmur dinip'te toprak tavına gelirse :((

servi-3 18-12-2012 16:18

4m ler için traktör için başlangıçta imkan olabilir. ileride mümkün olmayacaktır. 8x4 de ileride ağaçlar birbirleri ile birleştiğinde 4m ler için ağaç aralarını küçük çapalama makinaları ile yapmak mümkün olabilir. Ancak traktör ile sadece 8m lik mesafeler yapılabilir. 4m ler için traktör için başlangıçta imkan olabilir. ileride mümkün olmayacaktır.
Güzel bir örnek olarak bu linki görüyorum http:// youtu.be/BHOwAEEkbI0
.

ibas06 19-12-2012 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi servi-3 (Mesaj 1070663)
4m ler için traktör için başlangıçta imkan olabilir. ileride mümkün olmayacaktır. 8x4 de ileride ağaçlar birbirleri ile birleştiğinde 4m ler için ağaç aralarını küçük çapalama makinaları ile yapmak mümkün olabilir. Ancak traktör ile sadece 8m lik mesafeler yapılabilir. 4m ler için traktör için başlangıçta imkan olabilir. ileride mümkün olmayacaktır.
Güzel bir örnek olarak bu linki görüyorum http:// youtu.be/BHOwAEEkbI0
.

Linki tekrardan yazarmısınız teşekkürler

servi-3 20-12-2012 13:22

Link tam oluşmasın diye bu şekilde yazılıyor. Linkin arasındaki bosluğu silerek deneyin. Yani http:// ile youtu arasındaki bosluğu silerek linki deneyin.

tiryaki 25-12-2012 20:30

1 Eklenti(ler)
Selamlar,

Önümüzdeki haftalarda ekmek için Kırşehir Kaman'dan tohumluk ceviz temin ettim önceki aylarda. Gelirken yolda kırılanları yedim, çok lezzetliydi. Diğerlerini yememek için kendimi zor tuttum :)

Arazi Balıkesir Gömeç / Ulubeyler köyünde 450 mt rakımda, 36 dönüm, güney cepheli eğimli bir arazi. Sondaj yapıldı, su mevcut. Toprak analiz raporunu de ekliyorum.

10X10mt şeklinde ekmeyi düşünüyorum. Az olsun, öz olsun. Dönüme yaklaşık 2şer traktör keçi gübresi döktürdüm. Bir kere de pullukla sürüldü.

Tohumları gönderen Kaman'lı Osman Yayla bey her bir çukura 3 adet tohumu 10cm arayla üçgen şekilde 10cm derinliğe ekmemi söyledi.

Tanesini 20 kuruşa aldığımız sazlardan 1.5 metrelik direk dikeceğim ortalarına.

Atladığım ya da yapmamı tavsiye edeceğiniz bir husus var mı?

çok teşekkürler
murat

goksal 25-12-2012 21:52

sayın tiryaki bu tohumdan çıkan cevizleri aşılatacakmısınız yoksa aşısız birşekildemi büyüteceksiniz.

çetinakbulut 25-12-2012 22:47

Karadeniz bölgesinde rakım 400 mt güney cephe su sorunu yok hatta sulak bir arazi heyelan olduğu için ceviz dikmek istiyorum hem heyelanı önlesin hemde verim olsun diye doğru bir düşüncemidir sizce ?? ayrıca mandalin,portakal dahi olan bu arazimde hangi cins ceviz olabilir ...boyu çok büyük olmasın istiyorum ...en verimli hangisi ise onu dikeceğim lütfen cevap ..

Çamtepe 25-12-2012 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1075293)

Tahlilinizde eksik çıkan potasyum, fosfor ve organik maddeyi tamamlamanız gerekir.

Saz biraz ince gelebilir, bence şansınız varsa meşe gibi dayanıklı bir ağaçtan herek yapın. Çam bile 2-3 seneye çürüyüp gidiyor, kırılıveriyor.

tiryaki 26-12-2012 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1075392)
Tahlilinizde eksik çıkan potasyum, fosfor ve organik maddeyi tamamlamanız gerekir.

Saz biraz ince gelebilir, bence şansınız varsa meşe gibi dayanıklı bir ağaçtan herek yapın. Çam bile 2-3 seneye çürüyüp gidiyor, kırılıveriyor.

Sevgili Çamtepe,
Teşekkürler cevabınız için.
Organik madde için bahsettiğim gibi dönüme 2 traktör keçi gübresi attırdım.

Ekilecek her bölüme üç tane kamış çakıp üstte üçünü bağlamayın düşünüyorum. Forumda etrafına kireç atılması tavsie edilmiş, onu da düşünebilirim.

Postasyum ve fosfor için sanırım fidanların 1 yaşına gelmesini beklemem gerekir diye düşünüyorum.

Enginyazar 03-01-2013 01:16

Amerikan chandler aşılı torbalı ceviz fidanı arıyorum 100 adet civarında elinde olan arkadaslar bana detayı bıldırebılırlerse cok sevınırım...

savas32 06-01-2013 01:13

Isparta için ceviz türü seçimi

Merhaba arkadaşlar. Geleceğimize yatırım yapmak amacıyla iki arkadaş Isparta ili merkez köylerinden birinde ceviz bahçesi yapma fikrimiz var. Ben öğretmenim arkadaşım üniversitede görevli asistan. İkimizde tarla bahçe hakkında çok bilgili insanlar değiliz fakat yeterli vaktimiz var, okumayı ve araştırmayı seviyoruz.

Bahçeyi kurmayı düşündüğümüz köylerden biri 1035 rakımlı diğeri 1115 rakımlı. Her iki yerdede su sıkıntısı yok 1035 rakımlı olan yerde 45-70 m arasında 1115 rakımlı olan yerde 25-40 m arasında su çıkmaktadır.

Isparta bölge olarak Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen yılın en az 2-3 ayında yoğun soğuklar görülmekte olup hava sıcaklığı 30 yıllık ortalamada
Ocak 1.8 (°C) Şubat 2.8(°C) Mart 6.2(°C) Nisan 10.7(°C) Mayıs 15.6(°C) Haziran 20.2(°C) Temmuz 23.6(°C) Ağustos 23.1(°C) Eylül 18.5(°C) Ekim 12.8(°C) Kasım 7.0(°C) Aralık 3.1(°C)
olarak belirlenmiştir...

Yıllara göre değişimlerde ile en yüksek sıcaklar ortalama değerin 15 derece üstü en düşük sıcaklıklar ise ortalama verilerin 15 derece altı olarak belirlenmiştir.

Bu veriler ışığında bu bölgelerde
a: Hangi tür cevizden en iyi verimi alırız.
b: Dikim aralıklarını hangi mesafeyle yapmalıyız.
c: Tüplü fidan mı yoksa açık fidan mı önerirsiniz.
d: Bir arkadaşımın bahçesini gördüm ve ağaç gelişimleri o kadar kötü ki korktum sonradan aklıma fidan dikilirken acaba gereğinden küçük fidan mı dikti diye geldi 2 yıllık fidanlar daha diz kapağıma gelmemişti takribi 50 cm falan korkmalımıyım :)

Not: Arazimiz takribi 50000m2 ile 100000m2 arası olacaktır. Makinalı tarım yapma taraftarıyız (vakit=nakit). Düz arazidir, su problemi yoktur, ilkbahar ve sonbahar geç donları her yıl olmasada ortalama 2 yılda bir etkili olmaktadır, son 10 yıldır hemen hemen her yıl bahar aylarında bolca ceviz büyüklüğünde dolular yaşanmaktadır. Araştırdığım kadarıyla genellikle bu sorular sorularak tür seçimi yapılıyor. Eksik kalan veya atladığım başka sorularda varsa yanıtlarım.

Verdiğim bilgiler ışığında yukarıda a b c d ile kodlanmış sorularıma vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim. Hoşçakalın...

ncp1963 06-01-2013 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi savas32 (Mesaj 1081212)
Merhaba arkadaşlar. Geleceğimize yatırım yapmak amacıyla iki arkadaş Isparta ili merkez köylerinden birinde ceviz bahçesi yapma fikrimiz var. Ben öğretmenim arkadaşım üniversitede görevli asistan. İkimizde tarla bahçe hakkında çok bilgili insanlar değiliz fakat yeterli vaktimiz var, okumayı ve araştırmayı seviyoruz.

selamlar kararınız için tebrikler bu işe kıyısından olsun bulaşan birisi olarak geleceğe yatırım derken gelecekte başınıza dert almamak için çok dikkatli olmalısınız

Bahçeyi kurmayı düşündüğümüz köylerden biri 1035 rakımlı diğeri 1115 rakımlı. Her iki yerdede su sıkıntısı yok 1035 rakımlı olan yerde 45-70 m arasında 1115 rakımlı olan yerde 25-40 m arasında su çıkmaktadır.

herşeyden önce kesinlikle toprak analizi yaptırmadan tarla almayın analiziniz mutlaka makro ve mikro elementleri içersin

Isparta bölge olarak Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen yılın en az 2-3 ayında yoğun soğuklar görülmekte olup hava sıcaklığı 30 yıllık ortalamada
Ocak 1.8 (°C) Şubat 2.8(°C) Mart 6.2(°C) Nisan 10.7(°C) Mayıs 15.6(°C) Haziran 20.2(°C) Temmuz 23.6(°C) Ağustos 23.1(°C) Eylül 18.5(°C) Ekim 12.8(°C) Kasım 7.0(°C) Aralık 3.1(°C)
olarak belirlenmiştir...

yörede yaşayan insanlardan almayı deneyin ortlama ısılar min ısıları ve sürelerini tam vermez istasyon ilçe merkezinde siz köyden toprak alacaksınız

Yıllara göre değişimlerde ile en yüksek sıcaklar ortalama değerin 15 derece üstü en düşük sıcaklıklar ise ortalama verilerin 15 derece altı olarak belirlenmiştir.

Bu veriler ışığında bu bölgelerde
a: Hangi tür cevizden en iyi verimi alırız.

çeşit seçimi için yörenizdeki bahçeleri incelemeden karar vermeyin

b: Dikim aralıklarını hangi mesafeyle yapmalıyız.

dikim mesafesi bence toprak yapısıyla direkt ilgili güçlü bir toprağa sahipseniz fidan çok hızlı gelişim göstereceği için aralar açık olmalı min 8X8 gibi
bunun tersi zayıf killi bir toprğa sahipseniz çit dikim yapabilirsiniz çünki fidanlarınız yavaş gelşecektir.

c: Tüplü fidan mı yoksa açık fidan mı önerirsiniz.

bu konuda görüşler çok fazla kışı ılık geçen yerlerde açık kök kışı sert geçen yerlerde tüplü(mart başından haziran sonuna kadar)

d: Bir arkadaşımın bahçesini gördüm ve ağaç gelişimleri o kadar kötü ki korktum sonradan aklıma fidan dikilirken acaba gereğinden küçük fidan mı dikti diye geldi 2 yıllık fidanlar daha diz kapağıma gelmemişti takribi 50 cm falan korkmalımıyım :)

toprak yapısı ve bakımla direkt alakalı arkadaşınızdan bazı bilgiler alır bizlerlede paylaşırsanız seviniriz
toprak tahlili yaptırmışmı?
gübreleme programı uyguluyormu (analiz sonucuna göre)
sulamayı ne şekilde ne sıklıkta yapıyor
çapalama yapıyormu

Not: Arazimiz takribi 50000m2 ile 100000m2 arası olacaktır. Makinalı tarım yapma taraftarıyız (vakit=nakit). Düz arazidir, su problemi yoktur, ilkbahar ve sonbahar geç donları her yıl olmasada ortalama 2 yılda bir etkili olmaktadır, son 10 yıldır hemen hemen her yıl bahar aylarında bolca ceviz büyüklüğünde dolular yaşanmaktadır. Araştırdığım kadarıyla genellikle bu sorular sorularak tür seçimi yapılıyor. Eksik kalan veya atladığım başka sorularda varsa yanıtlarım.

dolu ile nasıl baş edeceksiniz çok zarar verecektir

Verdiğim bilgiler ışığında yukarıda a b c d ile kodlanmış sorularıma vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim. Hoşçakalın...

kolaylıklar diliyorum

arifhikmetinan 06-01-2013 22:33

Sahil ve Sıcakda Ceviz yetiştiriciliği

Selam. Şimdiye kadar hiç Tarım yapmadım. Yatırım olarak ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İzmirde oturmam nedeniyle , Foça, Aliaga, Menemen veya Bergama ilçelerini düşünüyorum.
Buralar 0 - 50 rakımlarda en yüksegi 150 m zor çıkar. Ve ısı yazın 40-45 dereceye kadar çıkabiliyor.
Tek tük ceviz agacı var ama verimi az görünüyor.
Burada iyi rekolte vericek aşılı ceviz (örn Chandler , Pedro, Şebin, Kaman) yetişirmi, Yetişirse hangi cinslerdir.
Bu konuda bilgisi olup cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

savas32 07-01-2013 00:01

ncp1963 Teşekkürler sorularıma verdiğiniz yanıtlar için. Biraz daha donanımlanıp tekrardan sorularımla yoracağım sizi. bu arada sizin bahçe kurulumunuzu uzun süredir yakından takip ediyorum, çok aydınlatıcı bilgiler edindim oradaki yazışmalardan. Hoşçakalın.

tiryaki 08-01-2013 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi goksal (Mesaj 1075340)
sayın tiryaki bu tohumdan çıkan cevizleri aşılatacakmısınız yoksa aşısız birşekildemi büyüteceksiniz.

Sayın Göksal,
Kesinlikle aşılatacağım. eğer bu sene çıkarlarsa, seneye (2014) nisan ayında aşılama yapılacak. Chandler tozlayıcı olarak Pedro aşısı düşünüyorum ama şu an bunları konuşmak için çok erken tabi.

murat

tiryaki 08-01-2013 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1075293)
Selamlar,

Önümüzdeki haftalarda ekmek için Kırşehir Kaman'dan tohumluk ceviz temin ettim önceki aylarda. Gelirken yolda kırılanları yedim, çok lezzetliydi. Diğerlerini yememek için kendimi zor tuttum :)

Arazi Balıkesir Gömeç / Ulubeyler köyünde 450 mt rakımda, 36 dönüm, güney cepheli eğimli bir arazi. Sondaj yapıldı, su mevcut. Toprak analiz raporunu de ekliyorum.

10X10mt şeklinde ekmeyi düşünüyorum. Az olsun, öz olsun. Dönüme yaklaşık 2şer traktör keçi gübresi döktürdüm. Bir kere de pullukla sürüldü.

Tohumları gönderen Kaman'lı Osman Yayla bey her bir çukura 3 adet tohumu 10cm arayla üçgen şekilde 10cm derinliğe ekmemi söyledi.

Tanesini 20 kuruşa aldığımız sazlardan 1.5 metrelik direk dikeceğim ortalarına.

çok teşekkürler
murat

herkese tekrar selamlar,
dün itibariyle yaklaşık 330 adet çukura üçer tane cevizi ektik, ortalarına karık çaktık. çukurları bir kürek derinliğinde açıp, çıkan toprağı 7-8 avuç keçi gübresiyle karıştırıp cevizleri 10cm derinliğe gömdük yatay şekilde.

şimdi doğanın mucizesini göstermesini bekliyoruz :) sıra aralarına toprağın organik varlığını artırmak için, ceviz çukurlarına yetişmeyecek şekilde, bakteri kaplı yonca ekmeyi düşünüyorum.

Bu sene sulama yapmak gerekir mi acaba, gerekirse hangi ay en uygun olur?

teşekkürler
Murat

Safranlı 08-01-2013 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1082408)
herkese tekrar selamlar,
dün itibariyle yaklaşık 330 adet çukura üçer tane cevizi ektik, ortalarına karık çaktık. çukurları bir kürek derinliğinde açıp, çıkan toprağı 7-8 avuç keçi gübresiyle karıştırıp cevizleri 10cm derinliğe gömdük yatay şekilde.

şimdi doğanın mucizesini göstermesini bekliyoruz :) sıra aralarına toprağın organik varlığını artırmak için, ceviz çukurlarına yetişmeyecek şekilde, bakteri kaplı yonca ekmeyi düşünüyorum.

Bu sene sulama yapmak gerekir mi acaba, gerekirse hangi ay en uygun olur?

teşekkürler
Murat

öncelikle hayırlı olsun
çukurları derince açsaydınız ıyı olurdu
topragınızı güzelçe işlediğinizi düşünerek sırada ve ipte ekildi ise mesele yok
ilk yıl otla mücadelede çok dikkat edilmelidir
ve ilk yıl bolca sulanmalıdır

Safranlı 08-01-2013 12:32

bu yıl fidanlar bogulmaması için yonca ekmek uygun olmayabilir
bakla ekseniz daha iyi bence...
baklayı hemen ekmeniz gerekir
**** bu yılı es gecebilirsiniz
organik madde her zaman eklenebilir
ektiğiniz çukurların etrafına tekrardan gübrede koyulabilir
sulama düzenini erkenden kurmalısınız
çünkü en geç mayıs 15 te ilk sulamayı yapmanız gerkecektır
haftada bir sulandımı çok güzel büyüyebilir

tiryaki 09-01-2013 08:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1082448)
bu yıl fidanlar bogulmaması için yonca ekmek uygun olmayabilir
bakla ekseniz daha iyi bence...
baklayı hemen ekmeniz gerekir
**** bu yılı es gecebilirsiniz
organik madde her zaman eklenebilir
ektiğiniz çukurların etrafına tekrardan gübrede koyulabilir
sulama düzenini erkenden kurmalısınız
çünkü en geç mayıs 15 te ilk sulamayı yapmanız gerkecektır
haftada bir sulandımı çok güzel büyüyebilir

Sayın Safranlı,
Yorumlarınız için teşekküler. Yonca tohumunu aldım, o yüzden ekmeyi düşünüyorum, bilseydim bakla alırdım. Sıra araları 10 metre, yonca ile çukurlar arasında 1 ya da 1.5 metre boşluk bırakırsak boğulma sorunu olmaz diye düşünüyorum.

Filizler çıkınca, çapa yapıp diplerine birer kürek keçi gübresi yeterli olur sanırım. Fazla atıp yakmaktan korkuyorum.

Sulama için bu durumda en geç Nisan ayı başında damla sulama için planlama çalışmasını başlamam gerekiyor sanırım.

teşekkürler
Murat

ladikli 11-01-2013 12:40

bazı kişi ve kuruluşlar ''susuz ceviz yetiştirme'' adı altında ekim yolu ile arazide fidan yetiştirip üzerine sonradan aşı yaparak kapama bahçe kurmayı önermektedirler.böylece kazık kök kesilmeden derinlere doğru gitmiş olacak ve bu şekilde büyüyen anaç, suya ihtiyaç göstermeyecektir.bu görüş ilk bakışta doğru gibi görünebilir.ancak bu şekilde yetiştirilen anaç, yan kök yapmayacağı veya çok az yan kök oluşturacağı için kökler dar bir alana hapis olacaklartır. atalarımız bu sakıncayı gidermek için aşılı fidanın aşılı fidanın olmadığı zamanlar ekim yaptıklarında tohumların 50cm kadar altına yassı taş koyarak kazık kök oluşmasını engellemeye ve yan köklerin gelişmesine imkan tanımaya çalışmışlardır. kazık kökü kesilen aşılı ceviz fidanlarının yan kökleri yüzeyin tamamına yayılırlar böylece topraktaki besini ve suyu aldıkları için sağlıklı gelişip bol ve kaliteli ürün veren ağaçlar olurlar..(s.bayrak ceviz badem yetiştiriciliği,s.110)

s.bayrak ın kitabını okuyorum şu aralar, dikkatimi çeken konuları foruma taşımak istedim..bu yazı tohumdan mı aşılı mı tartışmasına katkı sağlayabilir diye düşünüyorum..
sizler ne dersiniz..
özellikle atalarımızın yaptığı dediği taş koyma konusu..bunu ilk defa duyuyorum..var mıdır duyan uygulayan??

ladikli 14-01-2013 07:43

neredesiniz ceviz dostları:p

tiryaki 14-01-2013 08:16

Sayın Ladikli,
Ben yaklaşık iki hafta önce tohumdan ceviz ektim. Ekmeden bayağı bir araştırdım ama böyle bir hususa rastlamadım. Bana söylenen toprağı 30 cm civarında belleyip yumuşatmam ve cevizleri 5-10 cm arasına dikmemdi. Zaten 30 santimden aşağı toprağı kazmak zorlaşıyordu, o yüzden bir miktar bahsedilen etkiyi zaten toprak yapacaktır diye düşünüyorum.
Diğer taraftan, ceviz kazık köklü bir bitki, taş koyarsak kazık kök gelişimine ters etki eder gibi geliyor bana. Bir acemi olarak görüşlerim bu şekilde :)

saygılar

ladikli 14-01-2013 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1085430)
Sayın Ladikli,
Ben yaklaşık iki hafta önce tohumdan ceviz ektim. Ekmeden bayağı bir araştırdım ama böyle bir hususa rastlamadım. Bana söylenen toprağı 30 cm civarında belleyip yumuşatmam ve cevizleri 5-10 cm arasına dikmemdi. Zaten 30 santimden aşağı toprağı kazmak zorlaşıyordu, o yüzden bir miktar bahsedilen etkiyi zaten toprak yapacaktır diye düşünüyorum.
Diğer taraftan, ceviz kazık köklü bir bitki, taş koyarsak kazık kök gelişimine ters etki eder gibi geliyor bana. Bir acemi olarak görüşlerim bu şekilde :)

saygılar

sn.tiryaki teşekkürler..bahçeniz hayırlı olsun..Allah bol cevizler nasip etsin..

tohumdan ekme konusunda sn.safranlı üstad daha iyi bilir ama, tohumdan ekerken de aynı fidan dikilir gibi çukurların derin(1,5*1,5*1*5) açılması gerekmiyor mu..üst toprağın alta alt toprağın da üste konularak çukurlar kapatıldıldıktan sonra tohum dikilirken 30 cm kısmı gübreyle ve torf,leonartit vb.karıştırılıp konulması köklerin daha kolay gelişmesini sağlar..siz sadece 30cm açmışsınız ileri de sıkıntı olmaz inşallah, çünkü fidanların altını sonradan işlemeniz mümkün olmayacak..

altına taş koyulması benim anladığım kadarıyla kazık kök gelişmesini azaltmak, kökleri daha yayvan şekilde yüzeye yakın geliştirerek suyu ve gübreyi daha kolay almalarını sağlamak için yapılmıştır sanırım..

Safranlı 14-01-2013 11:48

Tohumdan ekme konusunda işçilik yapılmadan ekelim geçelim mantığı uygun olmaz
ön hazırlıgımızı mükemmel derecede yapmalıyız
toprak tavında ve derince işlendikten sonra en az bir metre çukurlar açılır
bir iki ay havalandırılır
bolca gübre ve gerekli faydalı katkılar eklenir
iyi toprak tekrar doldurulduktan sonra 10 cm aşağı ekilebilir
hemen damlama sistemi kurulur ve mayız ayından sonra düzenli olarak az az sulanır
o yıl kendine gelir ikinci yıl hızlıca büyür
dilediğiniz zamanda aşılanır
yani toprak hazırlıgı çok çok önemli...

ladikli 14-01-2013 12:27

sn. safranlı, tohumdan yetiştirmenin dezavantajları sizce nelerdir..tohumdan yetiştirdiğim zaman ne gibi olumsuzluklarla karşılaşırım..

tiryaki 14-01-2013 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1085558)
sn.tiryaki teşekkürler..bahçeniz hayırlı olsun..Allah bol cevizler nasip etsin..

tohumdan ekme konusunda sn.safranlı üstad daha iyi bilir ama, tohumdan ekerken de aynı fidan dikilir gibi çukurların derin(1,5*1,5*1*5) açılması gerekmiyor mu..üst toprağın alta alt toprağın da üste konularak çukurlar kapatıldıldıktan sonra tohum dikilirken 30 cm kısmı gübreyle ve torf,leonartit vb.karıştırılıp konulması köklerin daha kolay gelişmesini sağlar..siz sadece 30cm açmışsınız ileri de sıkıntı olmaz inşallah, çünkü fidanların altını sonradan işlemeniz mümkün olmayacak..

altına taş koyulması benim anladığım kadarıyla kazık kök gelişmesini azaltmak, kökleri daha yayvan şekilde yüzeye yakın geliştirerek suyu ve gübreyi daha kolay almalarını sağlamak için yapılmıştır sanırım..

Bu kadar zahmete girecekseniz sanki fidan dikmek daha garantili bir yol olur. En azından aşı işiyle uğraşmazsınız.

Tohumlar için şüphesiz toprak hazırlığı önemli. Ben 30 cm kazıp toprağa keçi gübresi karıştırdım. Belki altına bir miktar kök gübresi konabilirdi.
Ama kişisel olarak yeterli görüyorum. Peki neden? Bütün bitkiler en iyi şekilde kendi ırklarını devam ettirecek şekilde evrimleşmiş. Uygun iklim ve toprak koşulları sağlandığında sincapın ya da karganın sakladığı cevizler bile fidana dönüşüyor.

Bilmiyorum, belki de yanılıyorumdur ama en azından Mayıs ayında sonucu görünce emin olabiliriz :)

iyi çalışmalar

Safranlı 14-01-2013 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1085581)
sn. Safranlı, tohumdan yetiştirmenin dezavantajları sizce nelerdir..tohumdan yetiştirdiğim zaman ne gibi olumsuzluklarla karşılaşırım..

net söyleyeyim ki ;hiç bir dezavantajı yoktur
insanlar algı olarak bir tarafta koca fidan diyer tarafta ceviz tanesini görünce fidan avantajlı olur diye düşünüyor.
tohumun temel mantığı tüm risk konularının minimuma indirgenmesidir.
az su verirsin az bakım yaparsın ve bitkin dayanıklı olur
üzerine dilediğin çeşidi aşılarsın
kim ne derse desin ceviz 10 yılda tam verime yatıyor
hadi kimseyi üzmeyelim tohumdan ekeninde 11 yılda tam verime yatsın
ancak tohumdan ekilen meyve uzun ömürlülüğü hastalıklara dayanımı kuraklıga dayanımı ,canlılığı ne derseniz deyin tüm açılardan öne geçer
doğal olanı rasyonel olanı ve verimli olanı budur.
şu anda fidan ekmeyi düşünenlere şunu teklif ediyorum...
Fidana verecegin paranın tamamıyla gübre al ve toprağına ekle...
O parayı toprağını ıslah etmeye ayır...
Sonra kendine bir gölge bul çayını demle;
gel keyfim gel....

Safranlı 14-01-2013 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1085593)
Bu kadar zahmete girecekseniz sanki fidan dikmek daha garantili bir yol olur. En azından aşı işiyle uğraşmazsınız.

Tohumlar için şüphesiz toprak hazırlığı önemli. Ben 30 cm kazıp toprağa keçi gübresi karıştırdım. Belki altına bir miktar kök gübresi konabilirdi.
Ama kişisel olarak yeterli görüyorum. Peki neden? Bütün bitkiler en iyi şekilde kendi ırklarını devam ettirecek şekilde evrimleşmiş. Uygun iklim ve toprak koşulları sağlandığında sincapın ya da karganın sakladığı cevizler bile fidana dönüşüyor.

Bilmiyorum, belki de yanılıyorumdur ama en azından Mayıs ayında sonucu görünce emin olabiliriz :)

iyi çalışmalar

ektiğiniz fidanları çogu çıkacaktır
topragınızı derince işlemediğiniz ve çukuru derin kazmadıgınız için kökü agır büyüyecek ve suyu zor bulacaktı
sizden dah fazla bakım isteyecektir
ilk yıl agır büyüyecektir
bu yüzden tohumu ana kucagı gibi emin ellerde büyütmek için çok iyi toprak hazırlıgı yapılırsa çok güzel olur
siizn yaptığınız gibi oldu ise bolca damlamadan sulama ve bolca gübre verebilirseniz açığı kapatabilir

tiryaki 14-01-2013 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1085605)
ektiğiniz fidanları çogu çıkacaktır
topragınızı derince işlemediğiniz ve çukuru derin kazmadıgınız için kökü agır büyüyecek ve suyu zor bulacaktı
sizden dah fazla bakım isteyecektir
ilk yıl agır büyüyecektir
bu yüzden tohumu ana kucagı gibi emin ellerde büyütmek için çok iyi toprak hazırlıgı yapılırsa çok güzel olur
siizn yaptığınız gibi oldu ise bolca damlamadan sulama ve bolca gübre verebilirseniz açığı kapatabilir

Sayın Safranlı,
Bu değerli bilgiler için teşekkürler.
Toprak aslında sürülmüştü ama arazi eğimli olduğu için süper bir havalandırma yapılmadı tabi. Söylediklerinize ek olarak Trichoderma harzianum içeren

Sim Dermaürününü kullanmayı düşünüyorum tohumlar filizlenince.

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/14935.htm
iyi çalışmalar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025