agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

ncp1963 28-11-2012 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1056260)
teşekkürler...siteyi açıyorum ama sadece samsun çıkıyor ilçeyi açamıyorum..ben mi beceremedim anlamadım:rolleyes:

Sizde hata yoktur birçok ilçenin geçmiş kayıtları yok

Lilium 29-11-2012 01:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayko (Mesaj 1055788)
bu söylemler elbette yaşanmış tecrübelerdir california şili portekiz ekiyorda türkiyede olmuyo cok enteresan geliyor. adamlar senelerdir 8x4 ekiyorlar amerikadaki ceviz bahcelerine bakarsan görebilirsin.Ayrıca yaşamak iiçin denemen lazım ben denedim onlar yapıyorsa biz niye yapamayalım. 10 sene once tarım bakanlığı ceviz olcüleri 12x12 sonra 10x10 simdiki ölçüsü 8x8 5 sene sonra nereye düşer kimbilir. küçük bahceler için buna deymez ama büyük bahceler için gerekli techizat olduktan sonra neden olmasın.

Anladım, dışarıdan alınmış fizibilitelerle konuşuyoruz.

Sayın ayko, başka sorum yok.

Ama şu iki cümlene cevap vereyim

"ceviz bahçelerine bakarsan görebilirsin"

Ben o bahçeleri yetiştirdim içindeyim, siz neredesiniz?

"Ayrıca yaşamak iiçin denemen lazım ben denedim"

Denediğini yetiştirdiklerini paylaşabilirsin,buna kimse bir şey diyemez, ne denedin? kaç ağaç yetiştirdin? kaç yaşındalar? kaç kilo verim aldın? aldığın verimden kaç dekar bedava arazi kaldı? bunları paylaş.

Bana boyalı fizibilite raporlarını anlatma, efendim california şili portekiz yapıyormuşşş, california şili portekizin iklim şartlarını toprağını imkanlarını ve nasıl bir mühendislik çalışmalarla yaptıklarını biliyormusunuz, yoksa tüm bunları siz mi yaptınız? yoksa california şili portekize gidipte doktoramı yaptınız, elinize küreği alıp 20-25 yıllık ağaçların fidanlarını siz mi diktiniz yetiştirdiniz de 8 yıldaki verim hesabını yapıyorsunuz. Anlatacaksanız forumdaki arkadaşlara bunları anlatın,

Araştırmak bilgilenmek fizibilite raporlarını incelemek iklim şartlarını imkanları öğrenmek sorgulamak hatta eline küreği alıp bir fidan ekmek başka bir şey.

Masa başında bir başkasının fizibilite raporlarıyla yapmış gibi yetiştirmiş gibi şu kadar verim almış gibi konuşmak hayal görmek başka bir şey,

Ceviz konusunda bu kadar ülkeye giden bu kadar ülke gezen bu kadar tecrübeleri olan selami bayrak, gerekse yaşar akça hocamız bile bu kadar bilmiyor inan ki, pes yani.

truva17 29-11-2012 16:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayko (Mesaj 1056239)
sayın truva17 eğer her sene belirli şehirlerde yapılan ceviz kurultaylarına gidersen orada bile uzman lar arasında fikir ayrılıkları olduğunu görürsün. ceviz ekim ölçüsünde de fikir birliği yok.yukardada söylediğim gibi ufak bahçelere 8x4 tavsiye etmem 8x6 idealdir.
Ama büyük bahçe yapacaksan hesabını yapıp ona göre karar vermen gerek.ortadaki ağaçları sökme ve dikme makinaları ile baska yere dikebilirsin.önemli olan bu süre zarfında alacağın ürünün sana getirisi ne kadar karar senin.

Sayın Ayko sizin kaç dekar ve kaç ceviziniz var?

ayko 29-11-2012 19:44

Sayın lilium benim söylemiş olduğum bilgiler için doktora yapmaya gerek yok ama sadece şunu söyleyim Selami bayraktar ı ornek göstermişiniz. Evet kendisini tanırım zaten bahçemi yaparken 8x4 ölçüsünü bizzat kendisi yavsiye etmiştir. Baska söyleyecek sözüm yok.

Çamtepe 29-11-2012 21:06

Bence 8x4 konusunda sayfa sayfa tartıştık, daha fazla tartışmaya gerek yok. Forumdaki bu başlık ve Ceviz başlığı okunabilir.

Tarım maalesef her alanda tek doğrusu olmayan bir uğraşıdır. Herkes yazıları buyursun okusun, aklına yatarsa 8x4 diksin, isteyen 8x6, isteyen 8x8 diksin, isteyen baklava diksin.. Önceki yazıları okumadan 8x4 mü dikeyim diye sorulunca ben de artık "yine mi ya?" diye düşünüyorum.

Niye sadece dikim aralığına bu kadar saplanıyoruz? Ceviz işine girmek isteyenlerin enine boyuna düşünecekleri ve tartışacakları şu konular olmalıdır:
- doğru yer (toprak, iklim, lojistik, iş gücü varlığı, işgücü kalitesi, makina parkı varlığı,...)
- doğru çeşit (ana çeşit, tozlayıcı, anaç)
- doğru tesis (tohumdan/tüplü/açık köklü, dikim aralığı, sulama yöntemi, toprak hazırlığı, ..)
- doğru bakım (gübreleme, ilaçlama, çapalama, budama, toprak işleme..)
- doğru su ile doğru miktarda sulama
- doğru hasat
- doğru pazarlama

Eğer bir yatırımcı işe başlamadan önce bunların tümü hakkında bir fikre sahip değilse "hadi bir başlayalım da gerisi gelir" diyorsa çöpe atacak çok parası var anlamına gelir..

truva17 29-11-2012 21:25

Sayın Ayko mesleğinizi ekonomi olarak belirtmişiniz. Tarımda her zaman rakamlar doğru sonucu vermez. yani 2x2 bazen 2 olur bazen 5 olur bazen de 4. Tarımla hayvancılıkla ilgili hesaplama yaparken maksimuma göre değilde minumuma göre hesaplama yaparsanız sonuçta hayal kırıklığı yaşamazsınız.

Bahsettiğiniz kurultayın Başkanı Prof.Dr. Yaşar AKÇA 6x5, 6x4, 5x4 dikim aralıklarından bahsetmeye başladı. Ayrıca Yaşar Hoca 100 dekardan küçük ceviz bahçesi kuranlar üretici olarak görmüyor en az 100 dekarla başlanması öneriyor. Bizim gibi 200-300 cevizi olanlar amatör ligde oynamış oluyoruz.

Cumhur Tonba 29-11-2012 21:57

Turuva 17 yedi benden çok yaşayacak demekk ki.

2 saat evvel Edirne, Meriç, Büyük Altıağaç köyüne bir arkadaşımıza Çoban bakmaya gitmiştik. Onlar da Muhtarla konuşurken masadaki 4 mevsim Üretimden Tüketime Tarım Dünyası Dergisinde. Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Yaşar Akça'nın bir yazısını okudum. (Alışkanlık, ne görürsem okurum) Güya bunu haber verip, Yaşar Hoca'yı Googlede arayıp yazılarına ulaşabilirseniz sizler için faydalı bilgiler bulabilirsiniz diyecektim.

Sayın Truva17 nin dediği gibi en az 10 hektardan aşağı olmamasını ve bunun maliyetinin 200 bin TL yi bulacağını ve tam verim çağında 50-60 ton kabuklu ceviz elde edilebileceğinden bahsediyordu.

Ve ceviz yetiştirmek isteyenlerin dikkat edeceği hususları açıklıyordu.
Sizlere kolay gelsin diyorum. Belki sizlere faydası olur diye yazmak istedim.
Saygılar, sevgiler.

Lilium 29-11-2012 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayko (Mesaj 1056842)
Sayın lilium benim söylemiş olduğum bilgiler için doktora yapmaya gerek yok

Var sayın ayko, böyle bir mesaj yazabiliyorsanız bilgilerinizin yanın da tecrübelerinizde olması gerekir, başka bir ülkenin ya da internette dolaşan bir sürü fizibilite raporları var, biz bu raporlara bakarak böyle bir mesaj yazarsak benim gibi biri çıkar ve 8 yılda ürün parasıyla bedava kalan araziyi sorar, ve cevap alamaz. Çünkü öyle bir yazmışsınız ki, sanki siz bunu yapmış ve başarmışsınız gibi olmuş.

Sanırım ekonomistsiniz ve işin hep getirisindesin, götürü taraflarını iyi hesap edemiyorsunuz.

Birde şurada bir mesajınız var ona da cevap vereyim, size değil mesajım bilgilenmek isteyen arkadaşlaradır.


"ağaçları sökme ve dikme makinaları ile baska yere dikebilirsin.önemli olan bu süre zarfında alacağın ürünün sana getirisi ne kadar karar senin."

1- Bu sökme makinalarından türkiyede kaç tane var ve bunlar nerededir?
2- gönen belediyesi sökme makinasını istanbuldan getirtti, ben onu getirtsem 8 yılda aldığım ürün değil 18 yılda aldığım ürün onun bedeline yetmez.
3- 10-12 yıllık ceviz ağacını söküpte Başka bir yere ekilebilirliğini olabilirliğini ve maliyetini iyi düşünün.
4- Kalan parayla da arkadaşlarınıza boğazda bir yemek verin.

sedatkso 30-11-2012 00:50

herkese *** ben ankara cubuk ılcesınde hazılrık yapıyorum cevız ıcın ma hala karar veremedım hangı cıns ekıyım bılmıyorum chandler mı fernor mu kararsız kaldım ıyıce ankarada dıken arkadaslar varsa hangı cıns daha ıyı olur lutfen bı yardım.***

bozy 30-11-2012 01:24

Sayın sedatkso Ankarada hangi cins olacagına burada kimse yerinizin konumunu iklim degerlerini detaylarını bilmeden ve görmeden saglıklı bir yardımda bulunamaz aslında bütün detaylar forumun önceki bölümlerinde var ..Ankara ve bütün diger illerde bahçesi olanların tecrüberini ve bahce resimlerini forumda görebilirsiniz...

servi-3 30-11-2012 09:36

"ağaçları sökme ve dikme makinaları ile baska yere dikebilirsin.önemli olan bu süre zarfında alacağın ürünün sana getirisi ne kadar karar senin."

Ağaçların söküldüğünü varsaysak bile bu ağaçları götürüp diktiğinizde (!) tutma şansları nedir? ve ne kadarı tutacak. Saçak kökleri mi keseceğiz, kazık kökü mü budayacağız. Herhalde açık kök fidan gibi olacağı varsılıyor. Örnek vereyim çalıştığımız kurumda bir bina yapmak için o bölgedeki 50 civarı genç çam ve benzeri ağaçlar taşındı, sonradan çoğu kurudu, başarım oranı çok düşük. Uzman kişiler ile bu işler yürütüldü. Sonuç her fikir pratikte yürümüyor.

ayko 30-11-2012 09:39

sayın çamtepe listelemiş olduğunuz bilgilere aynen katılıyorum.zaten yukarıda ufak bahceler için bunun dogru olmadığını soyledim .Soylediklerim 100 donum ve uzeri tarlalar için zaten istanbul kadar bıle olmayan portekiz yapabiliyorsa biz niye yapamayalım benim derdim bu .Bu kadar yatırım yapan bir insan gerekli techiizatı alamıyrsa **** kiralıyamıyorsa zaten bu işi yapmasın.mesleğim ekonomist olabilir ama 100 senelelik ciftçi bir aileden geliyorum.

truva17 30-11-2012 16:34

Agac sokme/dikme Makinalari - YouTube

videoyu izlerseniz kepçeye takılmış ağaç sökme makinası var. Bu kepçenin söktüğü yerde küçük bir ağaçtan 1 metreye yakın çukur oluşuyor. Tarlamızda oluşan bu çukurlar ne olacak.

ladikli 30-11-2012 19:09

fidan çukurlarının kepçeyle açılması toprağın alt-üst işlenmesinden(dip kazan ve sabanla) önce mi sonra mı yapılmalı..eğer sonra açılırsa kepçenin çalışması zor olmaz mı..(önce ve sonra kepçeyle açtıran arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsalar sevinirim)

ben şöyle düşünüyorum:çukurların 1.5*1.5*1.5 olarak açtıktan sonra 3/2 sinin üst toprak hayvan gübresi ve tahlile göre konulması gereken diğer gübrelerin karışımıyla kapatılması kalan 3/1 lik alt toprağın tarlaya serpiştirilmesi, 2-3 bekledikten ya da sonbaharda açıp bahara kadar bekledikten sonra fidanların üst toprak,torf,dere kumu ve iyi yanmış hayvan gübresi karışımıyla dikilmesi..

servi-3 30-11-2012 19:39

Toprağın öncelikle patlatma, alt-üst işlemesi yapılmalı arkadan kepçe ile çukur açılması gübre ve katkıların konarak kapanması daha doğru olacak. Bu boyutta bir işleme daha sonra bir daha yapılamayacak, ancak bölgesel düzeyde yapılabilir.

ncp1963 30-11-2012 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1057524)
fidan çukurlarının kepçeyle açılması toprağın alt-üst işlenmesinden(dip kazan ve sabanla) önce mi sonra mı yapılmalı..eğer sonra açılırsa kepçenin çalışması zor olmaz mı..(önce ve sonra kepçeyle açtıran arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsalar sevinirim)

ben şöyle düşünüyorum:çukurların 1.5*1.5*1.5 olarak açtıktan sonra 3/2 sinin üst toprak hayvan gübresi ve tahlile göre konulması gereken diğer gübrelerin karışımıyla kapatılması kalan 3/1 lik alt toprağın tarlaya serpiştirilmesi, 2-3 bekledikten ya da sonbaharda açıp bahara kadar bekledikten sonra fidanların üst toprak,torf,dere kumu ve iyi yanmış hayvan gübresi karışımıyla dikilmesi..

Ben önce dip kazan sonra sürüm sonra çukurları açtım Bahsi geçen gibi üçte ikisi gübrelenerek doldu kalan kısım baharda dikimden önce kapatıldı

Bir öneri tavsiye edilen kimyasal gübrelerin bir kısmını, üçte birini çukurlara koymayın dikimi takip eden dört beş sulamaya pay ederek damlama ile verin yeni köklerin hemen ulaşamayacağı gübreleri alabilecekleri şekilde vermiş olursunuz

ladikli 03-12-2012 10:48

sn.ncp1963,servi-3
toğrağın, çukurların açılmadan önce işlenmesi kepçenin çalışmasını zorlaştırmadı mı..
sürülmüş toprağın üzerinde kepçenin çalışması toprağı iyice sıkılaştırmıştır sanırım tekrar sürmek zorunda kalmadınız mı..

ncp1963 03-12-2012 13:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1059429)
sn.ncp1963,servi-3
toğrağın, çukurların açılmadan önce işlenmesi kepçenin çalışmasını zorlaştırmadı mı..
sürülmüş toprağın üzerinde kepçenin çalışması toprağı iyice sıkılaştırmıştır sanırım tekrar sürmek zorunda kalmadınız mı..

Her iki durumdada ezilme sorunu olacak kepçe için çalışma sorunu olmuyor herşey bittikten sonra kazayağı çekmek şart oluyor çünkü beklenenin üzerinde araç trafiği oluyor Bazende ıslakken girmek zorunda kalına biliniyor

kkeremk 07-12-2012 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1056261)
Sizde hata yoktur birçok ilçenin geçmiş kayıtları yok

Merhaba,

Aslında çoğu ilçenin kayıtları var fakat bunlara ücretli olarak erişim mümkün. 6 ay önce, Manisa, Demirci için son 20 yılın ortalama verileri, en yüksek ve en düşük değerlere ait ayrıntılı raporu 65 TL karşılığında satın aldım.

Verilere ulaşmak için Türkiye Meteorolojik Veri Arsiv ve Yönetim Sistemi adresini ziyaret etmelisiniz. Sayfanın altındaki "sık sorulanlar" bağlantısı sizi yönlendirecektir.

Neyi alacağıma emin olamadığım için telefonla da görüştüm ve bana bülteni satın almam gerektiğini söylediler. Telefon numaraları 0 312 302 2701 - 2705 - 2706.

ladikli 07-12-2012 12:43

buğün cumaya gittiğim caminin halı desenleri baklava dikim şeklindeydi,hatta üzerindeki şekiller büyük taç yapmış ceviz ağacı gibiydi..biraz inceledim..(her gördüğüm şeyden cevizle bağlantı kurmaya başladım artık:p)

baklava dikim ile altıgen dikim aynı oluyor anladığım kadarıyla..ortada 1 fidan etrafında 6 fidan..
8*7 dikildiği zaman bütün fidanların birbirine eşitliği 8m oluyordu sanırım,8*8 yaparsak fidanların birbirine uzaklığı ne kadar olur..
8*7 baklava olarak dikim yaptığımızda 30-40 yıl ya da daha ileride aradan ağaç (özellikle de yerli fidan olursa) çıkarmamız gerekir mi..türkiyede bu yaşlarda ceviz bahçesi varmı,ya da en yaşlı bahçeler kaç yaşında nerelerde

nogaifatih 09-12-2012 00:58

1 Eklenti(ler)
8mX8m ucken dikimde, uckenin tabanindaki fidanlarin arasi 8m, ustteki/alttaki fidanin uzakligi 9m oluyor dolayisiyle ucken eskenar olmayip arazi kaybi oluyor. uzun yillar sonra aralardan birer fidan cikartilirsa dogal olarak ara mesafe iki katina cikar yani 16mX18m. ancak buna gerek olurmu bilemem cunku dal uclari budamaya uygun olan yan dal verimi olan cinsler icin galiba bu dikim sekli.

onozer 11-12-2012 12:40

yardımlarınızı rica ederim...
 
2 Eklenti(ler)
sayın büyüklerim ekte toprak analizi raporlarını yüklemeye çalıştım.
10 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. tercihimi geç donlara dayanıklılığı sebebiyle bilecikten yana kullandım. sizlerden ricam toprak analiz raporuna göre bu işin oluru var mıdır yorum yapmanız. yönlendirmelerinize ihtiyacım var.
teşekkürler şimdiden...

Çamtepe 11-12-2012 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onozer (Mesaj 1065459)
sayın büyüklerim ekte toprak analizi raporlarını yüklemeye çalıştım.
10 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. tercihimi geç donlara dayanıklılığı sebebiyle bilecikten yana kullandım. sizlerden ricam toprak analiz raporuna göre bu işin oluru var mıdır yorum yapmanız. yönlendirmelerinize ihtiyacım var.
teşekkürler şimdiden...

Sn Onozer

Tahlil yorumunda çok açık ve net yazmışlar. Toprağınız killi. Dolayısı ile diktiğiniz cevizler ilk bir iki sene boy verecekler daha sonra bonsai gibi gelişimleri duracak.

Analizde yazdığı gibi ceviz harici bir yatırım yapmanız daha mantıklı.

Ya arazinizi değiştirin ya da ceviz fikrinizi :)

Bu arada raporu yazanı da çok takdir ettiğimi belirtmek isterim. Keşke her uzman bu kadar net yönlendirmeler yapsa.

Selamlar

onozer 11-12-2012 14:42

cevabınız her ne kadar soğuk duş, kaynar su, tokat etkisi yaratsa da cevabınız için teşekkürler. sanırım fazla heveslendiğim için biraz canım sıkıldı ama gerçekleri değiştiremiyoruz.

Çamtepe 11-12-2012 16:41

Maalesef.. Killi toprağın cevize etkisini görmek isterseniz, buyrun gelin bahçeme, size bonsai'lerimi göstereyim.

Islah mümkün mü? Zor ama evet.. O kadar para ve zaman harcamak gereksiz bence..

onozer 11-12-2012 16:53

killi toprakta cevizin yetişmemesinin asıl sebebi su sanırım. peki 2-3 metre kazdırıp taban suyu olup olmamasına baksak? yani toprak analizi için derinden toprak alınmadı. yani pes etmek hayatta en kabullenemediğim şeydir. bu konuda ne dersiniz?

Çamtepe 11-12-2012 19:13

Sadece su değil. Killi toprak beton gibi olur, kökler ilerleyemez, büyüyemez. Sonuçta ağaçların dal/kök oranı vardır. Ağaç ne kadar büyükse o gövdeyi besleyecek ve toprağa bağlanmasını sağlayacak kökünün de o kadar büyük olması normal bir beklentidir.

"Modern" dünyadan örnek verecek olursak, sadece 60cm'lik bir temel kazarak 4-5 katlı bir bina dikemezsiniz. İlk rüzgarda alaşağı olur.

Eğer killi toprakta cevizcilik yapacaksanız fidan çukurlarını çok derin ve geniş kazdırmalı, çukur dibini ahır gübresi, leonardit ile ıslah edip fidanın etrafına organik madde açısından zengin, köklerin rahatça büyüyebileceği bir toprağı dolgu malzemesi olarak kullanmalısınız.

Örneğin, Sn. Halil Önen'in sayfasında anlattığı gibi fidan çukurunun toprağını yıkanmış dere kumu, kompost, leonardit, zeolit ile harmanlamalısınız.

Bunların hepsi masraf.. Karar, zaman ve para sizin.

Safranlı 12-12-2012 09:05

killi toprak çok zor gercekten
bugday bile nazlı yetişiyor
çok çok uzun yıllar yeşil gübre ekip her yıl topraga katılabilirse ıyı neticeler alınabilir
tabi sınırsız oranda dogal gübre temin etmelisiniz

aviator34 18-12-2012 09:37

sayın burak555
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1016994)

Dün Aviator34 arkadaşımız ziyaretime geldi, onunda düşüncesi 8x4 ekmekti, ona bahçeleri gezdirdim, (bilecik, chandler, pedro) Burayı görürse gördüklerini ve kararını kendisi söylesin istersen.

Sayın lilium saygılar.
Mesajı dün okudum biraz geç bir cevap olacak ama burak arkadaşa 1 çiftte ben birşeyler söylemek istiyorum.
Ben sayın lilium'un gezdirdiği bahçeleri görmeden önce bahçemi kurmuştum banada burak arkadaşımıza verilen nasihatlar gibi çok şey söylediler bahçeleri gezene kadar bir kulağımdan girdi diğer kulağımdan çıktı.ancak bahçeleri gördükten sonra anladım 8x4 'ün ne kadar yanlış olduğunu allahtan ben sadece bahçemin orman tarafındaki 1 sırasını 8x4 yapmıştım şimdi 2. bir iş olarak bahçenin belirli bölgelerinde kuruyan fidanların yerine bu 8x4 leri bozarak fidanları seyreltiyorum.
Açık köklü ekiyorsan sanırım bu zamanlarda ekim işlemine başlayacaksın.insana 8x4 çok cazip geliyor ama daha 1 yaşında her aralarından traktör geçerken adam bakarak geçiyorsa 3-4-5 yaşlarında nasıl geçer bilemiyorum.

kolay gelsin.

servi-3 18-12-2012 12:07

"insana 8x4 çok cazip geliyor ama daha 1 yaşında her aralarından traktör geçerken adam bakarak geçiyorsa 3-4-5 yaşlarında nasıl geçer bilemiyorum"
Son cümlenin ifade etmek istediğini tam anlayamadım. Bu ifadedeki traktör aslında 8m lik aralıktan geçecek, 8x8 de olsa 8x4 de olsa traktör için aralık aynı, 4m lerin arasına zaten traktörle girilmeyecek.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025