agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

popeye42 21-04-2013 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1142387)
Toprağınız kumluysa çok zorlanmaz. Ağır bünyeli (killi) toprağınız varsa zorlanırsınız. Aktarımı eğer kayışlı ise bol bol kayış alın, zira en kolay kayışı eskitir bunlar.

Sn çamtepe kayışlı değil şanzımanlı ,zaten kayışlı almam kullanışlı olmuyor

durdu 23-04-2013 17:39

selamlar,
Burada ceviz konuşuluyor ben bademle ilgili soracağım. Biri beni yönlendirirse sevinirim. 2012 kasımdan beri toprağıma yerli çeşit bu bölgede yaşayan bademlerden gömdüm. şu sıralar bademlerim bizlere merhaba demeye başladı. şuana kadar yaptıklarım tamam ama şimdi ne yapacağım hiç bilmiyorum denebilir. badem çöğürlerim bir karış kadar oldular şimdi ne olucak bana yazarsanız sevinirim.
saygılarımla,

ömür-uşak 23-04-2013 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi durdu (Mesaj 1143472)
selamlar,
Burada ceviz konuşuluyor ben bademle ilgili soracağım. Biri beni yönlendirirse sevinirim. 2012 kasımdan beri toprağıma yerli çeşit bu bölgede yaşayan bademlerden gömdüm. şu sıralar bademlerim bizlere merhaba demeye başladı. şuana kadar yaptıklarım tamam ama şimdi ne yapacağım hiç bilmiyorum denebilir. badem çöğürlerim bir karış kadar oldular şimdi ne olucak bana yazarsanız sevinirim.
saygılarımla,

Burdurlu hemşerim çapala sula bu sene büyüsün 2014 mart başında ferragnes ve ferradual kalem temin et dilcikli aşı ile aşılat çok güzel olur bol verim alırsın o cinsler geç çiçeklenir. Bizim yöreler için iyi. kolay gelsin

arif göçmen 29-04-2013 14:51

Toprak tahlili sonuçlarını gormeden gübre önermek bence biraz yanlış olur diye düşünüyorum.

arif göçmen 29-04-2013 14:58

Degerli cevizci dostlar ı şükür ceviz aşılamasını tamamladık 50 bin aşı yaptık 15 bin tüplü 35 bin arazide alalh emegimizi zayi etmesin

arif göçmen 29-04-2013 15:03

Allah devletimize zeval vermesin kırşehir valiliği tarım il müdürlüğü destegi ile tam otamatık sera yapıldı % 50 hibe toplam malıyeti bize 65 bin tl oldu ama bildiğim kadarıyla ceviz üretiminde iç anadoluda bir ilk oldu prof dr yaşar Akça hoca bile inanamadı geldi çok begendi emegi geçenlere teşekür etti allah bütün dostlara nasip etsin inşallah

ibas06 30-04-2013 08:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1146554)
Allah devletimize zeval vermesin kırşehir valiliği tarım il müdürlüğü destegi ile tam otamatık sera yapıldı % 50 hibe toplam malıyeti bize 65 bin tl oldu ama bildiğim kadarıyla ceviz üretiminde iç anadoluda bir ilk oldu prof dr yaşar Akça hoca bile inanamadı geldi çok begendi emegi geçenlere teşekür etti allah bütün dostlara nasip etsin inşallah

Fotoraflarını cekıp yayınlarmısın fikir amaclı otomatik sulama siteminide gösterirseniz seviniriz teşekkürler...

Cemal61 30-04-2013 13:08

arkadaşım öncelikle sizi böyle bir yatırım yapmak istediğin için tebrik ederim. ben ziraat mühendisiyim bir ceviz ağacının ömrü 100 yıla yakındır onun için o kadar sık dikilmesi uygun değildir. en az 7x7 dikilmeli ki ileriki yıllarda sıkıntı olmasın. ceviz araları dallar bir birine değmeyecek şekilde olmalı ve güneşi tam olarak alabilmelidir.

Cemal61 30-04-2013 13:19

ceviz çeşitlerinde yabancı cevizlerden chandleri 700 rakımdan yukarı tavsiye etmiyorum. bence oraya en uygunu şebin ve bilecik dikilmeli ve 7x7 aralıklarla 8 şebine 1 bilecik çeşit tozlayıcı dikilmeli

Cemal61 30-04-2013 13:27

rakımı ve toprak tahlilini yapar siteye koyarsanız size yardımcı olurum

bozy 30-04-2013 15:34

Sayin cemal 61 ziraat muhendisi oldugunuzu artik hicbirimiz aklimizdan cikartamayiz tesekkurler... :)

popeye42 30-04-2013 20:44

Açık köklü olarak dikmiş olduğum 50 fidandan yaklaşık olarak 10 tanesinde uyanma olmadı bazıları alt kısımlardan patlayacak gibi,acaba üst kısımlar kurumuş olabilir mi?kuruyan kısımları şimdi kessem olur mu yoksa biraz daha beklemelimiyim.

Cemal61 01-05-2013 11:29

arkadaşım ben ziraat mühendisiyim 600 rakımlık yerde şebin cevizi yapmanızı tavsiye ederim bilecik çeşidinide tozlayıcı olarak kullanabilirsin 8 şebin 1 bileck tozlayıcı dikilmeli

Cemal61 01-05-2013 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi parlasanteberi (Mesaj 1139838)
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

bahçenize şebin ve bilecik çeşitleri dikmenizi öneririm

Cemal61 01-05-2013 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arifhikmetinan (Mesaj 1081637)
Selam. Şimdiye kadar hiç Tarım yapmadım. Yatırım olarak ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İzmirde oturmam nedeniyle , Foça, Aliaga, Menemen veya Bergama ilçelerini düşünüyorum.
Buralar 0 - 50 rakımlarda en yüksegi 150 m zor çıkar. Ve ısı yazın 40-45 dereceye kadar çıkabiliyor.
Tek tük ceviz agacı var ama verimi az görünüyor.
Burada iyi rekolte vericek aşılı ceviz (örn Chandler , Pedro, Şebin, Kaman) yetişirmi, Yetişirse hangi cinslerdir.
Bu konuda bilgisi olup cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

chandler yapmanızı öneririm

aviator34 01-05-2013 13:11

Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?

Çamtepe 01-05-2013 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147553)
Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?

"Balkan'lardan gelen soğuk hava kütlesi Edirne'den geçerek yurdun kuzey batısını etki altına almaya başladı" diye başlayan Hava Durumu bültenleri geldi aklıma.. Mümkün olduğunca geç yapraklanan olmasında fayda var. Forumda yeni yazılan don haberleri halen taze..

Cemal61 01-05-2013 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Tugcular (Mesaj 1012752)
ceviz ekmeyi planladığım bir arazi çok taşlık çıktı. taşlar hem arazi yüzeyinde bolca var. hemde kazdıkça arazi altından bol miktarda çıkıyorlar. geçmişte yalnızca arazideki yüzey taşları el ile insan gücüyle ayıklanmaya çalışılarak, buğday ekilmiş bir arazi. toprak analizini yaptırmadım, ama killi bir toprak yapısı var diyenler oldu. kilin azmı çok mu olduğunu miktarını şimdilik bilemiyoruz. diğer bir konu ise nadirende olsa bazı yıllar, sıcaklık mayıs başı ve mayısın 10. gününe kadar, 0 derece veya -1 en fazla -2 derece gibi don riski olabiliyor. aynı şekilde eylül ortasından itibaren eylül sonuna kadarda krağı yağıp hava 0 derece veya yine -1 derece gibi soğuyabiliyor. her iki mevsimdeki hava soğukluğuda geceleri olup gündüz hava ısınıyor. hava yazın en sıcak gününde bile asla 38 dereceyi geçmiyor. arazi 120 dekar ve en fazla 10 derece kadar meyilli bir yapıda. 850 metre denizden yüksekliği var. iklim güney marmara ve kısmen batı anadolu iklimi gibi bir özellikde. yerli türleri düşünmüyorum. aşılı tüplü yabancı ceviz ve badem çeşitlerine destek alabileceğim. ağaç aralarına ilk 5 yıl boyunca yonca ekmeyi planlıyorum.

arazide chandler ve pedro gibi ceviz çeşitlerinin yetiştirilemeyeceğini görüyor ve bu yönde risk var tarzı tavsiyeler alıyorum.

SORU : 1 ceviz yetiştirmek bu arazide mümkünmüdür?
SORU : 2 mümkünse yabancı ceviz çeşitlerinden hangisi en az-minimum riskle bu arazide yetişebilir?
SORU : 3 arazi sonbahar erken krağı yağışından dolayı bademe daha uygun olabilirmi?
SORU : 4 mayıs ortasında çok geç çiçeklenen ,ve hasadı en geç eylül ortasına kadar kesinlikle yapılan, yabancı bir aşılı badem çeşidi varmıdır?

toprak tahlilini yaptırırsanız onu ben yorumlayabilirim

Cemal61 01-05-2013 19:47

[QUOTE=bozy;1147111]Sayin cemal 61 ziraat muhendisi oldugunuzu artik hicbirimiz aklimizdan cikartamayiz tesekkurler... :)[/QUOTE
buradaki arkadaşlara yardımcı olmak için yazdım ama yanlış yorumlandı galiba

Cemal61 01-05-2013 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147553)

toprak tahlili ve rakım önemli bunları yazarsanız yardımcı olurum

Cemal61 01-05-2013 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi parlasanteberi (Mesaj 1139838)
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

o rakımlara şebin ve bilecik çeşidi dikmeni öneririm mavi setrifikalı fidanla sarı setrifikalı fidanın farkı fidan olarak yok ancak ismine doğru fidanları alabilirseniz

Cemal61 01-05-2013 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orhanmrz (Mesaj 1105688)
Arkadaşlar Kastamonu merkeze 20 km arazime 10 dönüm ceviz bahçesi kuracagım en çok sorun yaşadığım konu çeşit ilkbahar donlarının sık yaşandığı bir bölge rakım 800-850 arazi çok az meyilli sulama damla sisitem olacak edrafı korunaklı yabancı çeşit olarak FERNOR -FERNETTE yerli çeşi olarakta KAMAN - 1 / YAVUZ - 1 / ŞEN - 1 düşünüyorum Kastamonu merkezde bu çeşitleri yetiştiren varmı ve tavsiyeniz ne olur ***.

şebin ve bilecik çeşitlerini dikmenizi öneririm

aviator34 01-05-2013 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 (Mesaj 1147713)
şebin ve bilecik çeşitlerini dikmenizi öneririm

Merhabalar sevgili cemal61

Bırak Sen şimdi Şebin'ini bileceği de hazır ziraat mühendisiymişsin ,sektör'desin şu '' altay cevizi " hakkında ne düşünüyorsun ? kökeni sibirya ya uzanan bu aşısız cevizin Türkiye topraklarında 8 yaşında 150 kg verebilme ihtimali mümkün müdür ?

bozy 02-05-2013 02:18

Sayın Cemal 61 referans olması acısından ceviz bahcelerini geziyor ve notlar alıyorum sizin kurdugunuz bahçeler nerede ..

popeye42 02-05-2013 09:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi popeye42 (Mesaj 1147231)
Açık köklü olarak dikmiş olduğum 50 fidandan yaklaşık olarak 10 tanesinde uyanma olmadı bazıları alt kısımlardan patlayacak gibi,acaba üst kısımlar kurumuş olabilir mi?kuruyan kısımları şimdi kessem olur mu yoksa biraz daha beklemelimiyim.

cevap yok mu?

Safranlı 02-05-2013 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi popeye42 (Mesaj 1147961)
cevap yok mu?

ilk yıl çok geç uyanabilir
elelem sakın
bolca nemli tut...
Susuz kalmasın

arif göçmen 02-05-2013 12:20

Degerli dostum aşı üstünde canlılık varsa uyanır ama aşı altından sürgün yaptırma mayıs ayının sonuna kadar aşı üzerinde en canlı goz hangisi ise o gozun ters yonde kesin kestiğiniz yere aşı macunu ile kapatın.Gene canlanma yoksa ya fidı degiştireceksin **** aşı altından mayıs ayı sonunda yapacak sürgüne aşı yapabilirsin.

arif göçmen 02-05-2013 12:22

degerli dostum neden şebin bilecik biraz açarmısın

aviator34 02-05-2013 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147757)
Merhabalar sevgili cemal61

Bırak Sen şimdi Şebin'ini bileceği de hazır ziraat mühendisiymişsin ,sektör'desin şu '' altay cevizi " hakkında ne düşünüyorsun ? kökeni sibirya ya uzanan bu aşısız cevizin Türkiye topraklarında 8 yaşında 150 kg verebilme ihtimali mümkün müdür ?

Şimdi arkadaş bir bilecik ,şebin, 7x7 tutturmuş gidiyor.Bu forum sitesinde bir tek ziraat mühendisi kendisi sanıyor.Benim şu yazdığım yazıya ilk önce bir cevap ver de aydınlanalım.

arif göçmen 03-05-2013 09:09

Bu altay cevizinden 10 adet fidan aldım kasım ayında topraga diktim şu an uyandılar,aynı bahçemde kaman 1,çhantler,pedro,fernor da var sonuçlarını bekleyecegim ,altay cevizi dedikleri gibimi olacak merak ediyorum ama dedikleri gibi olacağını tahmin etmiyorum inşaallah dedikleri gibi olsun 1 yaşında biz çögür dıyoruz onlar fidan diyorlar tanesi 25 tl ben denemeden bir sonuç almadan konuşmayı sevmiyorum.Bu konuda daha fazla bilğisi olan varsa paylaşalım.Şebin -bilecik kaman 1 den 10 gün önce uyanıyor Cevizcilerin Sanal Dünyadaki Rehberine Hoş Geldiniz, Ceviz, Ceviz Fidanı, Ceviz Bahçesi herşey burada te ki ceviz çiçeklenmesi diye pencereye bakmanızı tavsiye ederim bizzat benim gözlemlerim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025