agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

ermana 14-08-2013 10:53

ancak hiçbirimiz 8-10 yaşlarında verime yatmış ithal ceviz ağacı görmedik. bunları görenlerde çit dikim öneriyor ve bu kişiler hep ceviz de prof olmuş insanlar. mantıken düşündüğümüz de acaba, yerli verime yatmış ağacı olan bahçe sahipleri **** ithal en büyüğü 4 yaşlarında olan bahçe sahiplerimi yoksa, bu işin tüm araştırmalarını yapan sadece yan bahçeleri değil yurt dışında ki tüm ceviz bahçelerini gezen konferanslar düzenleyen eğitimler veren yıllarca bir çok çeşit ve yöntem denemiş insanların dedikleri yöntemi uygulasak. burada tek beni düşündüren bazı yabancı kaynakların 8*8 7*7 gibi önerilerinin olması. ancak fotoğraflardan da görüyoruz ki onlarda da bir çok çit dikim mevcut. bu dikim aralığı konusu sanırım çok bulanık.

ladikli 14-08-2013 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1189031)
Size tavsiyem şudur: Çukurları kazdırın, dibine leonardit, iyi yanmış hayvan gübresi vs. doldurun ve bu haliyle bir kaç ay durmasını sağlayın.

Çukurların dibine koyacağımız leonardit ya da hayvan gübresini üzerine hiç toprak koymadan mı bekletmemiz gerekiyor.

Lilium 14-08-2013 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1189268)

Bu şekilde büyütmek zorundayız,kalıcı olanları koruyup öncelik tanıyarak,sökülücek olanlardan da kalın yan dallar çıkararak kökleme tarihine kadar idare edebilmeyi umuyorum. En azından 8-10 yıl :)

Sayın formullaone, Ağaçlarınız güzel ve keyifli, elinize kolunuza sağlık, proje şartlarınızı okuyunca haddim olmayarak bir fikir beyanında bulunmak istiyorum şimdiden çok özür.

şartlar ve proje gereği 8x4 ekmek gereği doğmuş ve öyle ekilmiş sağlık olsun, ileride sökmek çok zor olacak ama bunlar sonuç da sökülecek,

Söylemek istediğim şudur, bu sıklık da taç yapıları ister istemez sıklığa göre şekil alacak şimdiden kalıcı ağaçlarınızın taç yapılarını diğerleri yokmuş gibi hazırlarsanız ileride tekrar yeni bir taç oluşturmak zorunda kalmazsınız küçük bir hatırlatma yapmak istedim affınıza sığınarak.

formullaone 14-08-2013 17:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1189544)
Sayın formullaone, Ağaçlarınız güzel ve keyifli, elinize kolunuza sağlık, proje şartlarınızı okuyunca haddim olmayarak bir fikir beyanında bulunmak istiyorum şimdiden çok özür.

şartlar ve proje gereği 8x4 ekmek gereği doğmuş ve öyle ekilmiş sağlık olsun, ileride sökmek çok zor olacak ama bunlar sonuç da sökülecek,

Söylemek istediğim şudur, bu sıklık da taç yapıları ister istemez sıklığa göre şekil alacak şimdiden kalıcı ağaçlarınızın taç yapılarını diğerleri yokmuş gibi hazırlarsanız ileride tekrar yeni bir taç oluşturmak zorunda kalmazsınız küçük bir hatırlatma yapmak istedim affınıza sığınarak.

Genel olarak bahçemizin ve ağaçların durumunu beğenmeniz benim için çok önemliydi.Çok teşekkür ederim Sayın Lilium.

Kalıcı olucak olan,yani 8*8 metre kalıcak olan ağaçların taç yapısını en doğru şekilde nasıl hazırlamalı ve korumalıyım? Oluşturmaya çalıştığımız budama şekli 2 ya da 3 katlı modifiye lider.Uygun mudur?

Kalıcı olucak olan ağaçların dallarında sert kesimler % 50 civarı yapıp büyümeye teşvik edip,,çıkarılıcak olanları da %20 civarı uç alma yapıp durdurmalı mıyım?

Mart ayında budama zamanı geldiğinde yakın çekim fotoğraf yüklesem üzerinde işaretleme yapabilir misiniz?

Teşekkürler..

Lilium 15-08-2013 01:51

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1189605)
Alıntı:

Oluşturmaya çalıştığımız budama şekli 2 ya da 3 katlı modifiye lider.Uygun mudur?
Kapama bahçeler için en uygunu modifiye lider dallı sistem. Şimdilik daha uygun bir sistem olmadığı için bence uygun.

Yalnız resimlerden gördüğüm kadarıyla pek modifiye lider sistemi uygulanmamış yani lidere liderlik verilmemiş fidanlar göble sistemini almış gibi,umarım ben yanılıyorumdur.

Örneğin şu resimlerdekiler goble olmuş.

Eklenti 433715

Ama geç kalınmış değil, ilk bahar budamalarında lideri seçip diğerlerine yapılacak müdehalelerle düzelebilir.

Alıntı:

Kalıcı olucak olan ağaçların dallarında sert kesimler % 50 civarı yapıp büyümeye teşvik edip,,çıkarılıcak olanları da %20 civarı uç alma yapıp durdurmalı mıyım?
Hayır hayır bunu yapmayınız, sert budamalarla yeşil aksamı çalıştırırken gelişimi de biraz yavaşlatmış oluruz, Aynı zamanda meyva tutumunu düşürmüş oluruz, bunu önermem, ağaçın gelişimine göre budamada karar verilmeli, iyi gelişim gösterenler daha az, zayıf gelişim gösterenler biraz daha sert budama yapılabilir,, bilhassa meyvaya yatan ya da yatırılan ağaçlara sert bir budama kesinlikle önermem.

Benim kalıcı ağaçlara taç şekillerine şimdide dikkat ediniz dememdeki maksat bahçenizin sık dikimden ağaçların güneş isteğinden dolayı yandallarınızın dikine gelişim gösterirler ve ileride diğer ağaçları çıkardığınız da taç yapıları bozuk olabilir, daha gençken dallar inceyken şimdiden bunları diğer ağaçlar yokmuş gibi dalların açılarını bağlayarak çekerek acı kazandırırsan ileride de çok fazla müdehale etmeden taç yapısıyla uğraşmazsın demek istedim.

Alıntı:

Mart ayında budama zamanı geldiğinde yakın çekim fotoğraf yüklesem üzerinde işaretleme yapabilir misiniz?
Tabi ki yaparım ama fotoğraflardan her şeyi çok iyi göremeyebiliyoruz en güzeli budayıcı ağacın başına gelerek ağacı görerek gelişime karar verip uygulama yapması en doğrusu olur.

...

ömür-uşak 15-08-2013 08:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1189817)
Evet Sayın Lilium,fotoğraftaki fidanlar beklemediğim şekilde yan dallarıyla birlikte çabucak büyüdü ve ortalarında liderleri var ama yan dallar onları geçti.Sanırım mart budamasında liderleri büyütmeye yönelik düzeltebilirim.

Fotoğraflarda yok ama fidanların çoğunluğu 2-3 metre civarı tek lider olarak büyüyor ve onlara modifiye lider şekli rahatlıkla uygulayabilir,istediğim yerden yan dal seçip,liderlerini de 2. kata doğru yönlendiririm.

Kalıcı olan ağaçların yan dallarını bağlamak ve geniş taç yaptırmak çok güzel olur.Ancak,sayıları 1200 civarı olduğu için tek tek onca dalı nasıl bağlayıp açarım diye düşündüm bir an.Aklıma gelen tek yol 500cl lik su sişelerine kum doldurup dallara bağlamak :)

Size daha önce bahsettiğim,kalıcı olucak ağaçlarda boyunlu gözleri kesip düğme göz uyandırma düşüncem de gerçekleşemedi malesef.Fidan sayısının çok oluşu,istediğim şekilde ayrıntılı olarak ilgilenmeme engel oluyor malesef.

Bu arada,yorumunuz için çok teşekkürler,zahmet verdim.

Sn formullaone, Ağaçlarınızı açmak için uğraşmayın daha yükseltmeye çalışın. Ceviz yapraklar ağır olduğu için ağaçlar büyüdükçe dallar kendiliğinden eğiliyor.Birde meyve ile yüklenince altından geçmesi bile zor oluyor.Ağaçlar varsın yükselsin chandler lerde uç budaması yapacaksın yan dal oluşacak sorun değil. 1200 ağacı sarsıcı makinalarla hasat yapacaksın başka türlü olmaz ağaca zarar verir.Aşağıya eğmeye çalışma ağırlaştıkça kendisi eğilir.Kolay gelsin

karabuz 15-08-2013 09:47

Мerhaba formullaone,
ne haddime akıl vermek gibi olmasın ama cıkartılacak agaçları belirleyip kelem arayanların ihtiaclarını karşılamak amaclı kullanabilirsin, her sene sert kesim yapıp bol bol guclu filiz verirler, her sene kesildiklerinden kalıcı agaclarına etkileri de olmaz. Bahcen zaten bakımlı hastalıklarla mucadele ediliyor, herkez gonul rahatlıyle kalem alabilır.

derler ya 'her işte bir hayır vardır'

ferhat kara 15-08-2013 19:03

merhabalar herkese hayırlı işler
Kırklareli Tekirdağ Çanakkale taraflarında ceviz yetiştirmeyi planlıyorum.Yaklaşık 50-100 dönün arası bir tarla olacak.Fakat açıkçası bu sektörden çok uzağım.Kafamda bir takım soru işaretleri var yardımlarınız için şimdiden ***
1-Bahsettiğim bölge için doğru ceviz cinsi hangisidir.Veya herhangi bir bölgede tüketim verimlilik ve kolay pazar bulma açısından nerede ve hangi CİNS CEVİZ yetiştirmem gerek
2-Yukarıda yazılanları da 3,5 5 7 metre aralıklarından bahsediyor benim gördüğüm bildiğim cevizler için bu mesafeler de ancak kaysı olur elma olur.bu nasıl bir cevizcinsi.
Ben Yaklaşık 10x15 metre olarak düşünüyorum ve 15 metrelik mesafelere bir sıra selvi fidanı dikmeyi düşünüyorum sizce olur mu cevize zarar verir mi. Veya başka önere bileceğiz bir ağaç varmı.
3-Şu an bir çok kişi devlet teşvikleri ile birlikte ve kendi imkanlarıyla bu işi yapmaya başladı.Uzun süreli planlanmiş bir yatırım şu anki fiyatlarla ile tüketim ve üretim değerleri ile hesap yapılıyor.10-15 sene sonra aynı üretim olmayacak bu günün kat kat fazlası üretim olacak.
bu durum fiyatları ne kadar etkiler.Pazar bulmayı zorlaştırır mı.Yoksa gerçekten cevize aşırı bir ihtiyaş mı var

yardımcı olmak isteyen Abiler ve arkadaşlar ile bire bir konuşmak fikir almak isterim
0532 153 02 48

herkese bol kazançlar

ferhat kara 15-08-2013 19:08

Kırklareli Tekirdağ Çanakkale taraflarında ceviz yetiştirmeyi planlıyorum.Yaklaşık 50-100 dönün arası bir tarla olacak.Fakat açıkçası bu sektörden çok uzağım.Kafamda bir takım soru işaretleri var yardımlarınız için şimdiden ***
1-Bahsettiğim bölge için doğru ceviz cinsi hangisidir.Veya herhangi bir bölgede tüketim verimlilik ve kolay pazar bulma açısından nerede ve hangi CİNS CEVİZ yetiştirmem gerek
2-Yukarıda yazılanları da 3,5 5 7 metre aralıklarından bahsediyor benim gördüğüm bildiğim cevizler için bu mesafeler de ancak kaysı olur elma olur.bu nasıl bir cevizcinsi.
Ben Yaklaşık 10x15 metre olarak düşünüyorum ve 15 metrelik mesafelere bir sıra selvi fidanı dikmeyi düşünüyorum sizce olur mu cevize zarar verir mi. Veya başka önere bileceğiz bir ağaç varmı.
3-Şu an bir çok kişi devlet teşvikleri ile birlikte ve kendi imkanlarıyla bu işi yapmaya başladı.Uzun süreli planlanmiş bir yatırım şu anki fiyatlarla ile tüketim ve üretim değerleri ile hesap yapılıyor.10-15 sene sonra aynı üretim olmayacak bu günün kat kat fazlası üretim olacak.
bu durum fiyatları ne kadar etkiler.Pazar bulmayı zorlaştırır mı.Yoksa gerçekten cevize aşırı bir ihtiyaş mı var

yardımcı olmak isteyen Abiler ve arkadaşlar ile bire bir konuşmak fikir almak isterim
0532 153 02 48

herkese bol kazançlar

sinemcaneroguz 15-08-2013 19:14

Herkese merhabalar ;

Ceviz yetiştiriciliğine merakım geçen yıl başladı. Kendi fidanlarımı üretmek amacıyla arazimde bulunan bir ceviz ağacının ürünlerini bu yıl toplamamış ve dökülen cevizleri arazide bırakmıştım. Geçen hafta içerisinde araziyi gezerken cevizlerin yaklaşık 30 ile 45 cm arasında uzadıklarını gördüm. aşılama zamanına kadar gerekli kalınlığa ulaşacaklarını sanıyorum.
Yalnız merak ettiğim birkaç konu var ve internet üzerinden araştırmalarımda faydalı bir sonuç elde edemedim.
1-Arazimde bulunan ceviz fidanları şebin ve bilecik cevizinden oluşan fidanlar a hangi ceviz türünü aşılarsam daha fazla verim alabilirim.
2-Örneğin kaplan cinsi ceviz aşılarsam daha sonra döllenme için cevizlik olarak kuracağım alana hep bu cinsi mi ekmek zorunda olacağım yoksa farklı iki **** üç cinsmi ekmeliyim.
3- Cevizlik Kurmayı planladığım arazi dere kenarında ve dereden yüksekliği yaklaşık 30 35 cm yükseklikte, toprak yapısı olarak da kumlu toprak ama 3 4 adat ceviz ağacı var verimleri çok güzel. araziye test yaptırmadım. Kumlu topraklarda ceviz yetiştirilmesi uygun mu, ekeceğim cevizler başka ceviz ağaçlarından döllenirse verimde değişme olurmu

teşekkür ederim.

ferhat kara 15-08-2013 21:36

0532 153 02 48

arif göçmen 16-08-2013 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1189455)
ancak hiçbirimiz 8-10 yaşlarında verime yatmış ithal ceviz ağacı görmedik. bunları görenlerde çit dikim öneriyor ve bu kişiler hep ceviz de prof olmuş insanlar. mantıken düşündüğümüz de acaba, yerli verime yatmış ağacı olan bahçe sahipleri **** ithal en büyüğü 4 yaşlarında olan bahçe sahiplerimi yoksa, bu işin tüm araştırmalarını yapan sadece yan bahçeleri değil yurt dışında ki tüm ceviz bahçelerini gezen konferanslar düzenleyen eğitimler veren yıllarca bir çok çeşit ve yöntem denemiş insanların dedikleri yöntemi uygulasak. burada tek beni düşündüren bazı yabancı kaynakların 8*8 7*7 gibi önerilerinin olması. ancak fotoğraflardan da görüyoruz ki onlarda da bir çok çit dikim mevcut. bu dikim aralığı konusu sanırım çok bulanık.

Degerli ceviz dostları burada yazan ilgilenen arkadaşlar genelde 7x7 veya 8x8 aralıgının uygun oldugunu soylerken gorsel basındaki arkadaşlar ise 3.5x7 veya 4x 8 metre aralıgından bahsediyorlar bu konuda degerli hocalarımızın (kimse alınmasın ) ama fidan işlerine bagımlı olan hocalarımız ise 3.5x7 ile 4x8 metre mesafelerden bahsediyorlar ama bir doç.dr mehmet sütyemez.prof.dr mehmet seyit Şen hocamız ise en az 8x8 metre aralığında ısrar ediyor.Benim kamanımda aşısız fidanla veya tohumdan dikilen 15-20 yaşlarında ki bahçeler 10x10 metre şu an aralarından bir insan zor geçiyor.Tohumdan kurulan bahçeler meyveyi geç verdikleri için çok hızlı gelişiyor , aşılı fidanla kurulan veya yerinde yapılan aşılarla kurulan bahçelerde ise ağaçlar çabuk verime yatıyorlar gençlik büyümesini çabuk durduruyorlar yavaş gelişiyor ağaçlar,ama sık dikime ise hiç gelmiyor sık dıkım oneren arkadaşlar 8-10 yaşında ise ortadaki agaçların bir tanesini kesın diyorlar onada tamam kesecegimiz ağaçlar ise gelişemez ise o zaman hangi agaç kesilecek biz agacımızdan bir dal kesebiliyormuyuz ki arkadaşlar bende bir fidancı ve bahçe sahibi olarak 7x7 ,8x8 aşağı bahçe kurulmasını soyleyen bir kişiyim.Sık dikim yapacak arkadaşlar kamana gelip bahçeleri gezmelerini rica ederim.

ermana 16-08-2013 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1190182)
Degerli ceviz dostları burada yazan ilgilenen arkadaşlar genelde 7x7 veya 8x8 aralıgının uygun oldugunu soylerken gorsel basındaki arkadaşlar ise 3.5x7 veya 4x 8 metre aralıgından bahsediyorlar bu konuda degerli hocalarımızın (kimse alınmasın ) ama fidan işlerine bagımlı olan hocalarımız ise 3.5x7 ile 4x8 metre mesafelerden bahsediyorlar ama bir doç.dr mehmet sütyemez.prof.dr mehmet seyit Şen hocamız ise en az 8x8 metre aralığında ısrar ediyor.Benim kamanımda aşısız fidanla veya tohumdan dikilen 15-20 yaşlarında ki bahçeler 10x10 metre şu an aralarından bir insan zor geçiyor.Tohumdan kurulan bahçeler meyveyi geç verdikleri için çok hızlı gelişiyor , aşılı fidanla kurulan veya yerinde yapılan aşılarla kurulan bahçelerde ise ağaçlar çabuk verime yatıyorlar gençlik büyümesini çabuk durduruyorlar yavaş gelişiyor ağaçlar,ama sık dikime ise hiç gelmiyor sık dıkım oneren arkadaşlar 8-10 yaşında ise ortadaki agaçların bir tanesini kesın diyorlar onada tamam kesecegimiz ağaçlar ise gelişemez ise o zaman hangi agaç kesilecek biz agacımızdan bir dal kesebiliyormuyuz ki arkadaşlar bende bir fidancı ve bahçe sahibi olarak 7x7 ,8x8 aşağı bahçe kurulmasını soyleyen bir kişiyim.Sık dikim yapacak arkadaşlar kamana gelip bahçeleri gezmelerini rica ederim.

ancak bahsettiğiniz ağaçlar yerli ağaçlar ben ithal pedro ve chandler tarzı ağaçlardan bahsediyorum. işte bu yüzden kimse meyvaya yatmış 8-10 yaşlarında ki bir pedro ya da chandler görmedi. 8-8 ya da 7-7 diyoruz ancak yerli çeşitler için bence daha bile fazla olmalı. ancak ithal çeşitlerin henüz çok iyi tanınmadığını düşünüyorum.

karabuz 16-08-2013 11:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1190209)
ancak bahsettiğiniz ağaçlar yerli ağaçlar ben ithal pedro ve chandler tarzı ağaçlardan bahsediyorum. işte bu yüzden kimse meyvaya yatmış 8-10 yaşlarında ki bir pedro ya da chandler görmedi. 8-8 ya da 7-7 diyoruz ancak yerli çeşitler için bence daha bile fazla olmalı. ancak ithal çeşitlerin henüz çok iyi tanınmadığını düşünüyorum.

dostum sayın çamtepe nin linklerini incelersen yabancı cınslerın aralıkaları konusunda detaılı bılgı bulursun, amerıkalılar chandler'i 1979 dan itibaren ekmışler denemişler maksimum verim konusunda araştırmadıkları yok,
uzun lafın kysası ".... are planted at 24 X 28 foot spacing, resulting in 65 trees per acre."

yani 7,3* 8,5mt bu sıklıkta 1 acre ye 65 ceviz ekilir diyorlar.
1 acre = 4 dekar /
dekara 16 fidan. bundan ötesi boş caba.

ermana 16-08-2013 11:36

evet işte sorun da burada ABD de bazı kaynaklar 7*7 - 8*8 derken bazıları da 7*3.5 diyor. ve genellikle benim gördüğüm son 8-10 senede kurulan bağçeler 7*3.5 olarak dikimden bahsediyor. sanırım bu mesafeleri biraz gelişmek istemişler ki son senelerde de 8*4 dikim diyenler türedi ( bunlar tamamen benim gözlemlerimden oluşan bilgilerdir. okuyabildiğim görebildiğim kaynakların kendimce özetlemesidir. amacım bu site de ki bahçecilerin genelde önerdikleri 7*7 - 8*8 gibi dikim mesafelerine karşıt tezler üretmeye çalışarak tartışıp kendimce fikir edinmek).

karabuz 16-08-2013 12:29

Evet dogrular tartışma ile doğar :)
ben şahsen 2011 de 9*9 ektım.
2012 de gözlemlemelerim uzeri 7,5*7,5m ektim.
2013 tekrar karar degiitirerek 10*10 . ve 10*8 ektim.

bu yaz gezdim tozdum, eski bahcelerı gördüm... dondum kaldım 12*12 aralar tamamen kapalı içerisi orman gibi...

kysmetse 2014 - 12*12 ekecegim, arlara da erik ekecegım.(beraber fıdancılıga başladıgımız arkadaş tonlarca erık satmaya başladı bız daha yola cıkamadık :(

sık ekımde fıdnaların masrafı bakım masrafı, sonradan seyreltme masrafı, kaldırılacakların kalıcılara yaptıgı etkılerı göz önüne alınca zarar kyarı geçıyor.

ermana 16-08-2013 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karabuz (Mesaj 1190262)

bu yaz gezdim tozdum, eski bahcelerı gördüm... dondum kaldım 12*12 aralar tamamen kapalı içerisi orman gibi...

ancak bu gezip gördüğünüz bahçelerde yerli çeşitler var. bizim konuştuğumuz konu tamamen ithal yan dal verimi olan çeşitler pedro chandler gibi. bu türlerin 10 yaşında ki taç iz düşümünün kaç metre olacağını bilemiyoruz. görenler ve bilenlerde farklı farklı şeyler söylüyorlar.

arif göçmen 16-08-2013 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1190209)

Degerli dostum benim bahçemde pedro ,çhantler var yaklaşık 8 yaşında onun için ben 7x7veya 8x8 den aşağı yani 4x8 veya 3.5x7 metre olsa idi agaçların arasından insan bile geçemezdi şimdi kendime yeni bahçe kurdum 8x8 metre yaptım iyiki onceden de 8x8 yapmışım yoksa şimdi ortalardan bir tanesini kesmem gerekirdi kıyamazdımda.

ermana 16-08-2013 17:01

arif bey bahçenizde 8 yaşında chandler varsa ve 8*8 öneriyorsanız benim için gerekli cevaplar bulunmuş demektir. 10 dönüm alana 300 değil 140 ağaç dikerek 8*8 yapıyorum.
Şu anda taç izdüşümü ne kadar acaba chandler ağaçlarının?

ahmettugrul55 17-08-2013 11:51

ben 8x6metre diktim.bugün gelirken 7X3,5 bahçe de gördüm.fidancı para kazanmak için bahçeyi pancar diker gibi ceviz diktirmiş.çok üzücü şeyler bunlar.yabancı çeşitte olsa ceviz cevizdir.3,5 metre iki ağaç arası olur mu?bir ağaca 1,75 metre kalir.bir ceviz iyi bir yılında 1,5 metre yandal atar.gerisini düşünğn.budamak bile bir zaman sonra çözüm olamaz.buğün dalına kıyamadığın ağacını 7-8 yıl sonra nasıl kıyım alacaksın.

olcayatay 18-08-2013 19:11

Kurmak İstediğim ceviz bahçem için yardım

Merhabalar

Edirnede evimize yakın 10 dönüm tarlamıza ceviz fidanlığı kurmak istiyoruz. Hangi tür ceviz yetiştirmemizi, kaç metre arayla ekmemizi ve sulama aralıklarını anlatabilirmisiniz ?

sulama olarak sıkıntı yok çeşme hemen tarlanın başında yanlız karga problemi var bir de kışlar Edirnede sert geçiyor. bu etkeni de göz önünde bulundurmamız gerek

bu konularda yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler

arif göçmen 19-08-2013 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1190382)
arif bey bahçenizde 8 yaşında chandler varsa ve 8*8 öneriyorsanız benim için gerekli cevaplar bulunmuş demektir. 10 dönüm alana 300 değil 140 ağaç dikerek 8*8 yapıyorum.
Şu anda taç izdüşümü ne kadar acaba chandler ağaçlarının?

Degerli dostum ağaç iz düşüm çapı2,5-3 metre arası

arif göçmen 19-08-2013 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1190332)
ancak bu gezip gördüğünüz bahçelerde yerli çeşitler var. bizim konuştuğumuz konu tamamen ithal yan dal verimi olan çeşitler pedro chandler gibi. bu türlerin 10 yaşında ki taç iz düşümünün kaç metre olacağını bilemiyoruz. görenler ve bilenlerde farklı farklı şeyler söylüyorlar.

Degerli dostum cevizde budama çok önemli mıutlaka budamada profosyonel destek almak gerekli bir ağacı budayan kişi o ağacı verime yatana kadar budama işerini üstlenmeli bir agacı her yıl farklı kişi budarsa ağacın şekli,tacı.verime yatması tamamen budama ile ilgili olay oldugu için dikkat etmek gerekir.Yerli cevizlerinde budaması iyi yapılırsa ozellikle yan dal verimi olan çeşitler de ürün alınabilir.Gençlik büyümesi yerli çeşitlerde zamanında durdurulmalı aynı yıl budama yapılınca göz ve uç alma işlemi bilerek yapılmalıdır.Egerki budama bilinçsizce yapılırsa hem ağcınıza hem kendinize hem zamanınıza zarar verirsiniz.Saygılarımla

Lilium 20-08-2013 00:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1190332)
konu tamamen ithal yan dal verimi olan çeşitler pedro chandler gibi. bu türlerin 10 yaşında ki taç iz düşümünün kaç metre olacağını bilemiyoruz. görenler ve bilenlerde farklı farklı şeyler söylüyorlar.

Bilenler olmasak da görenler olarak farklı şey söylemiyoruz, arkadaşlar geriye dönük yazılanları okursak defalarca aralık mesafelerini konuştuk, dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz, şu mesafe konusunu bir neticeye bağlayalım :)

Benim görüşüm aşılı yabancı çeşitler olan pedro chandler gibi cinsler

pedro en az 7x5 chandler en az 8x6 ya ekilebilir, 8x4 - 7x3.5 olarak ekmeyi düşünenlere bu mesafeleri önermiyorum, olur yaparım diyenlere de sözüm yok, yapsınlar ve görsünler, ama yapmadan karar vermeden öncede lütfen bahçeleri gezsinler, Ben sözle ikna edemediklerimi bahçeleri gösterdiğimde ikna oluyorlar.

Hatta bir kaç gün önce sayın çamtepe misafirimdi bir kaç bahçe gösterdim, bakınız mesajın da ne diyor.

Arkadaşlar bu ağaçlar 100 - 150 sene yaşayacaklar henüz 8ci yaşında 8x8 ekilmiş olan bahçe araları kapanmış durumda, budaması yapılmamıştır diye düşünmeyin her yıl düzenli ve gerekli olduğu kadar budamaları yapılmaktadır.

Daha fazla budama yaparak taç yapılarını küçük tutarım diyenler de yanılgıya düşmektedirler, bir ağaça gereğinden fazla müdehale edilemez olduğunu öğrenmeliler artık, gereğinden fazla müdehale etmek demek meyvaya değilde yeşil aksamın çalışması teşviki demektir, bu seferde meyva alamazsınız.

10 sene sonra aralarından birer tanesini çıkarırım diyenlere de maliyetini kurtarmaz derim, başkada bir şey demem.

ermana 20-08-2013 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1191348)
Bilenler olmasak da görenler olarak farklı şey söylemiyoruz, arkadaşlar geriye dönük yazılanları okursak defalarca aralık mesafelerini konuştuk, dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz, şu mesafe konusunu bir neticeye bağlayalım :)

Benim görüşüm aşılı yabancı çeşitler olan pedro chandler gibi cinsler

pedro en az 7x5 chandler en az 8x6 ya ekilebilir, 8x4 - 7x3.5 olarak ekmeyi düşünenlere bu mesafeleri önermiyorum, olur yaparım diyenlere de sözüm yok, yapsınlar ve görsünler, ama yapmadan karar vermeden öncede lütfen bahçeleri gezsinler, Ben sözle ikna edemediklerimi bahçeleri gösterdiğimde ikna oluyorlar.

Hatta bir kaç gün önce sayın çamtepe misafirimdi bir kaç bahçe gösterdim, bakınız mesajın da ne diyor.

Arkadaşlar bu ağaçlar 100 - 150 sene yaşayacaklar henüz 8ci yaşında 8x8 ekilmiş olan bahçe araları kapanmış durumda, budaması yapılmamıştır diye düşünmeyin her yıl düzenli ve gerekli olduğu kadar budamaları yapılmaktadır.

Daha fazla budama yaparak taç yapılarını küçük tutarım diyenler de yanılgıya düşmektedirler, bir ağaça gereğinden fazla müdehale edilemez olduğunu öğrenmeliler artık, gereğinden fazla müdehale etmek demek meyvaya değilde yeşil aksamın çalışması teşviki demektir, bu seferde meyva alamazsınız.

10 sene sonra aralarından birer tanesini çıkarırım diyenlere de maliyetini kurtarmaz derim, başkada bir şey demem.

evet bu forum da 8*4 tavsiye edilmiyor ancak izlediğim tüm söyleşi videolarında bu işin araştırmacıları 8*4 tavsiye ediyorlar. chandlerın 10 yaşına kadar budamasını ve çit sistemiyle nasıl büyütülmesi gerektiğini izledim mantıklı geldi banada. bu konu hiç kapanmaz ve kapanmaması da gerekli bence. bahçelerini ekenler ektik artık konu bizim için kapandı demesin hiç, daha çok tartışacağız ki doğru yolu bulacağız.

karabuz 20-08-2013 11:16

görüş farklılıkları toprak yapısına göre olabilirmi?
30 yaşında 5 metre cap yapmış, 8yaşında 2 metreyı gecmemış agaç ornekleri bulunur daglık tepelik, bakımsız gübresiz ak topraklı yerlerde, ama güçlu bir toprak, gubreleme, sulama, vevcut ise... 5-6ıncısene mumkun degil zaptedilemez o ağaç, fazla budarsan sırf yeni surgüne guc verır genişlemek ister, sen kesersin o buyur- verim alamazsın.

orkide01 20-08-2013 11:44

değerli arkadaşlar
sanırımki ceviz dikim aralığı konusu uzun yıllar amerikada da konuşulmuş ve 8x4 veya 7x3,5 çit dikiminin en uygun verim şekli olduğu kanısına varılarak yetiştiricilik bu anlamda ivme kazanmıştır.Bizdeki tarım bakanlığı önerileri önceden 12x12 sonra 10x10 daha sonra 8x8 belkide kısa bir zaman sonra 8x4 olacaktır.Bazı arkadaşlar fikirlerini arz ettiler,acizane kendimde bu konuda görüşlerimi arz etmek istiyorum.
Dikim mesafesiyle ilgili bu konu bizde birazda psikolojiktir.Şöyleki hemen aklımıza gelen böyle devasa büyüyen bir ağaca bu mesafe mümkün değil mantığıdır.Olaya şöyle bakalım,8x4 dikimlerde sıra üstü 6 veya 7 yıl sonra bir birine değiyor(4 m.olduğundan)deniliyor doğru olabilir dallar iç içe girer,girsin arkadaşlar zaten adı üstünde çit dikimi bu dallar biribirine girdikten sonra o yöndeki gelişme yavaşlayacak ağaç gelişimini diğer 8 metre tarafına yönlendirecektir.Öyle bir zaman gelecek 8 metre olan aralıkta kapanacak o zamanda otarafı sürekli budamayla açılarak bu periyot devam edilecektir.Ne zamana kadar ağaçlar belli bir yaşa gelip gençleştirme budaması isteyene kadar(gençleştirme budaması ağacın cinsine göre 30-40 yaş aralığı)bu döngü ağacın ömrü boyunca böyle devam edecektir.
Diyelimki 8x8 diktik bunlarda belli bir yıldan sonra biribirine değecek o zaman ne yapılacak yine o zamanda uygun bir tarafından budamak zorundasın.O zamanda aynı 8x4 dikimde olduğu bu döngü devam edecektir.
8x4 ün avantajı 8x8 e göre daha fazladır.Onuda şöyle izah edebilirim,ilk 10 yıl için de bariz bir üstünlüğü vardır. Daha sonraki yıllarda da üstünlük ilk 10 yıl kadar değil isede yine devam etmektedir .Yapılan istatiklere göre sık dikimde dekara 700-800 kg diğer dikimlerde de dekara 500-600 kg dır.Buradaki en büyük sorun ağacı 4-5 yaşlarında verime yatıramamaktır.Verime yatmayan ağaçtagelişme gücünü meyve olmadığı için tüm sürgüne vereceğinden kısa zamanda aralarını kapatarak bize sorun yaratacaktır.Saygılarımla.

Çamtepe 20-08-2013 12:55

Değerli arkadaşlar

Internette okuduğunuz İngilizce makalelerde lütfen cevizin kerestelik mi yoksa meyvası için mi dikildiğine dikkat edin. 4mt x 4 mt dikilen cevizler bile var ama bunlar kerestesi için dikiliyorlar.

Bir de bakın bu adreste ne demiş:
Notes on the Chandler Variety
Although the research trial in Arbuckle is a Chandler hedgerow, Chandler’s vigor, growth and fruiting habit is typically best suited to planting it in a traditionally spaced orchard for long term productivity. What we are learning on growth response to pruning or no pruning during the training stage however, applies to Chandler growing in either configuration.

Yani Chandler'ın en uygun dikim tarzının geleneksel olduğunu ifade etmişler.

Bu adreste ise "henüz erken olmasına rağmen" sık ekimden mutlu olduğunu ifade etmiş bir Amerika'lı çiftçimiz. Kullandığı dikim aralığı 8 x 6 mt.

UC Davis 30 ila 60 ft (9-18 metre arası) dikim aralığı kullanılır demiş.

Bu adreste İngilizler 7x7 mt kullanılır demişler.

Hangi kaynaklardan bahsediyoruz? Kimdir bu kişiler? Fidancı mıdırlar, yoksa UC Davis gibi bilim insanları mıdır?

ermana 20-08-2013 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1191442)
Değerli arkadaşlar

Internette okuduğunuz İngilizce makalelerde lütfen cevizin kerestelik mi yoksa meyvası için mi dikildiğine dikkat edin. 4mt x 4 mt dikilen cevizler bile var ama bunlar kerestesi için dikiliyorlar.

Bir de bakın bu adreste ne demiş:
Notes on the Chandler Variety
Although the research trial in Arbuckle is a Chandler hedgerow, Chandler’s vigor, growth and fruiting habit is typically best suited to planting it in a traditionally spaced orchard for long term productivity. What we are learning on growth response to pruning or no pruning during the training stage however, applies to Chandler growing in either configuration.

Yani Chandler'ın en uygun dikim tarzının geleneksel olduğunu ifade etmişler.

Bu adreste ise "henüz erken olmasına rağmen" sık ekimden mutlu olduğunu ifade etmiş bir Amerika'lı çiftçimiz. Kullandığı dikim aralığı 8 x 6 mt.

UC Davis 30 ila 60 ft (9-18 metre arası) dikim aralığı kullanılır demiş.

Bu adreste İngilizler 7x7 mt kullanılır demişler.

Hangi kaynaklardan bahsediyoruz? Kimdir bu kişiler? Fidancı mıdırlar, yoksa UC Davis gibi bilim insanları mıdır?

osman öz - fidancı,genetikçi emekli ziraat mühandisi
selami bayrak - fidancı emekli orman mühendisi
yaşar akça - prof. doktor
ramazan topak - emekli orman mühendisi
mehmet sütyemez - yrd doç. doktor
ithal çeşitlerde 8*4 tavsiye eden kişiler bunlar

Çamtepe 20-08-2013 15:34

Fidancıları geçelim.. Sn. Sütyemez'in de 8x8 dediğini ifade ediyor Sn. Arif Göçmen.

Önemli olan büyük bahçeler görmek. Ondan sonra herkes kendi kararını en güzel verecektir. Benim Sn. Lilium'un Chandler'larını gördükten sonra şüphem kalmadı açıkçası.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025