![]() |
ancak hiçbirimiz 8-10 yaşlarında verime yatmış ithal ceviz ağacı görmedik. bunları görenlerde çit dikim öneriyor ve bu kişiler hep ceviz de prof olmuş insanlar. mantıken düşündüğümüz de acaba, yerli verime yatmış ağacı olan bahçe sahipleri **** ithal en büyüğü 4 yaşlarında olan bahçe sahiplerimi yoksa, bu işin tüm araştırmalarını yapan sadece yan bahçeleri değil yurt dışında ki tüm ceviz bahçelerini gezen konferanslar düzenleyen eğitimler veren yıllarca bir çok çeşit ve yöntem denemiş insanların dedikleri yöntemi uygulasak. burada tek beni düşündüren bazı yabancı kaynakların 8*8 7*7 gibi önerilerinin olması. ancak fotoğraflardan da görüyoruz ki onlarda da bir çok çit dikim mevcut. bu dikim aralığı konusu sanırım çok bulanık.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
şartlar ve proje gereği 8x4 ekmek gereği doğmuş ve öyle ekilmiş sağlık olsun, ileride sökmek çok zor olacak ama bunlar sonuç da sökülecek, Söylemek istediğim şudur, bu sıklık da taç yapıları ister istemez sıklığa göre şekil alacak şimdiden kalıcı ağaçlarınızın taç yapılarını diğerleri yokmuş gibi hazırlarsanız ileride tekrar yeni bir taç oluşturmak zorunda kalmazsınız küçük bir hatırlatma yapmak istedim affınıza sığınarak. |
Alıntı:
Kalıcı olucak olan,yani 8*8 metre kalıcak olan ağaçların taç yapısını en doğru şekilde nasıl hazırlamalı ve korumalıyım? Oluşturmaya çalıştığımız budama şekli 2 ya da 3 katlı modifiye lider.Uygun mudur? Kalıcı olucak olan ağaçların dallarında sert kesimler % 50 civarı yapıp büyümeye teşvik edip,,çıkarılıcak olanları da %20 civarı uç alma yapıp durdurmalı mıyım? Mart ayında budama zamanı geldiğinde yakın çekim fotoğraf yüklesem üzerinde işaretleme yapabilir misiniz? Teşekkürler.. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Мerhaba formullaone,
ne haddime akıl vermek gibi olmasın ama cıkartılacak agaçları belirleyip kelem arayanların ihtiaclarını karşılamak amaclı kullanabilirsin, her sene sert kesim yapıp bol bol guclu filiz verirler, her sene kesildiklerinden kalıcı agaclarına etkileri de olmaz. Bahcen zaten bakımlı hastalıklarla mucadele ediliyor, herkez gonul rahatlıyle kalem alabilır. derler ya 'her işte bir hayır vardır' |
merhabalar herkese hayırlı işler
Kırklareli Tekirdağ Çanakkale taraflarında ceviz yetiştirmeyi planlıyorum.Yaklaşık 50-100 dönün arası bir tarla olacak.Fakat açıkçası bu sektörden çok uzağım.Kafamda bir takım soru işaretleri var yardımlarınız için şimdiden *** 1-Bahsettiğim bölge için doğru ceviz cinsi hangisidir.Veya herhangi bir bölgede tüketim verimlilik ve kolay pazar bulma açısından nerede ve hangi CİNS CEVİZ yetiştirmem gerek 2-Yukarıda yazılanları da 3,5 5 7 metre aralıklarından bahsediyor benim gördüğüm bildiğim cevizler için bu mesafeler de ancak kaysı olur elma olur.bu nasıl bir cevizcinsi. Ben Yaklaşık 10x15 metre olarak düşünüyorum ve 15 metrelik mesafelere bir sıra selvi fidanı dikmeyi düşünüyorum sizce olur mu cevize zarar verir mi. Veya başka önere bileceğiz bir ağaç varmı. 3-Şu an bir çok kişi devlet teşvikleri ile birlikte ve kendi imkanlarıyla bu işi yapmaya başladı.Uzun süreli planlanmiş bir yatırım şu anki fiyatlarla ile tüketim ve üretim değerleri ile hesap yapılıyor.10-15 sene sonra aynı üretim olmayacak bu günün kat kat fazlası üretim olacak. bu durum fiyatları ne kadar etkiler.Pazar bulmayı zorlaştırır mı.Yoksa gerçekten cevize aşırı bir ihtiyaş mı var yardımcı olmak isteyen Abiler ve arkadaşlar ile bire bir konuşmak fikir almak isterim 0532 153 02 48 herkese bol kazançlar |
Kırklareli Tekirdağ Çanakkale taraflarında ceviz yetiştirmeyi planlıyorum.Yaklaşık 50-100 dönün arası bir tarla olacak.Fakat açıkçası bu sektörden çok uzağım.Kafamda bir takım soru işaretleri var yardımlarınız için şimdiden *** 1-Bahsettiğim bölge için doğru ceviz cinsi hangisidir.Veya herhangi bir bölgede tüketim verimlilik ve kolay pazar bulma açısından nerede ve hangi CİNS CEVİZ yetiştirmem gerek 2-Yukarıda yazılanları da 3,5 5 7 metre aralıklarından bahsediyor benim gördüğüm bildiğim cevizler için bu mesafeler de ancak kaysı olur elma olur.bu nasıl bir cevizcinsi. Ben Yaklaşık 10x15 metre olarak düşünüyorum ve 15 metrelik mesafelere bir sıra selvi fidanı dikmeyi düşünüyorum sizce olur mu cevize zarar verir mi. Veya başka önere bileceğiz bir ağaç varmı. 3-Şu an bir çok kişi devlet teşvikleri ile birlikte ve kendi imkanlarıyla bu işi yapmaya başladı.Uzun süreli planlanmiş bir yatırım şu anki fiyatlarla ile tüketim ve üretim değerleri ile hesap yapılıyor.10-15 sene sonra aynı üretim olmayacak bu günün kat kat fazlası üretim olacak. bu durum fiyatları ne kadar etkiler.Pazar bulmayı zorlaştırır mı.Yoksa gerçekten cevize aşırı bir ihtiyaş mı var yardımcı olmak isteyen Abiler ve arkadaşlar ile bire bir konuşmak fikir almak isterim 0532 153 02 48 herkese bol kazançlar |
Herkese merhabalar ;
Ceviz yetiştiriciliğine merakım geçen yıl başladı. Kendi fidanlarımı üretmek amacıyla arazimde bulunan bir ceviz ağacının ürünlerini bu yıl toplamamış ve dökülen cevizleri arazide bırakmıştım. Geçen hafta içerisinde araziyi gezerken cevizlerin yaklaşık 30 ile 45 cm arasında uzadıklarını gördüm. aşılama zamanına kadar gerekli kalınlığa ulaşacaklarını sanıyorum. Yalnız merak ettiğim birkaç konu var ve internet üzerinden araştırmalarımda faydalı bir sonuç elde edemedim. 1-Arazimde bulunan ceviz fidanları şebin ve bilecik cevizinden oluşan fidanlar a hangi ceviz türünü aşılarsam daha fazla verim alabilirim. 2-Örneğin kaplan cinsi ceviz aşılarsam daha sonra döllenme için cevizlik olarak kuracağım alana hep bu cinsi mi ekmek zorunda olacağım yoksa farklı iki **** üç cinsmi ekmeliyim. 3- Cevizlik Kurmayı planladığım arazi dere kenarında ve dereden yüksekliği yaklaşık 30 35 cm yükseklikte, toprak yapısı olarak da kumlu toprak ama 3 4 adat ceviz ağacı var verimleri çok güzel. araziye test yaptırmadım. Kumlu topraklarda ceviz yetiştirilmesi uygun mu, ekeceğim cevizler başka ceviz ağaçlarından döllenirse verimde değişme olurmu teşekkür ederim. |
Kırklareli Tekirdağ Çanakkale taraflarında ceviz yetiştirmeyi planlıyorum.Yaklaşık 50-100 dönün arası bir tarla olacak.Fakat açıkçası bu sektörden çok uzağım.Kafamda bir takım soru işaretleri var yardımlarınız için şimdiden *** 1-Bahsettiğim bölge için doğru ceviz cinsi hangisidir.Veya herhangi bir bölgede tüketim verimlilik ve kolay pazar bulma açısından nerede ve hangi CİNS CEVİZ yetiştirmem gerek 2-Yukarıda yazılanları da 3,5 5 7 metre aralıklarından bahsediyor benim gördüğüm bildiğim cevizler için bu mesafeler de ancak kaysı olur elma olur.bu nasıl bir cevizcinsi. Ben Yaklaşık 10x15 metre olarak düşünüyorum ve 15 metrelik mesafelere bir sıra selvi fidanı dikmeyi düşünüyorum sizce olur mu cevize zarar verir mi. Veya başka önere bileceğiz bir ağaç varmı. 3-Şu an bir çok kişi devlet teşvikleri ile birlikte ve kendi imkanlarıyla bu işi yapmaya başladı.Uzun süreli planlanmiş bir yatırım şu anki fiyatlarla ile tüketim ve üretim değerleri ile hesap yapılıyor.10-15 sene sonra aynı üretim olmayacak bu günün kat kat fazlası üretim olacak. bu durum fiyatları ne kadar etkiler.Pazar bulmayı zorlaştırır mı.Yoksa gerçekten cevize aşırı bir ihtiyaş mı var yardımcı olmak isteyen Abiler ve arkadaşlar ile bire bir konuşmak fikir almak isterim 0532 153 02 48 |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
uzun lafın kysası ".... are planted at 24 X 28 foot spacing, resulting in 65 trees per acre." yani 7,3* 8,5mt bu sıklıkta 1 acre ye 65 ceviz ekilir diyorlar. 1 acre = 4 dekar / dekara 16 fidan. bundan ötesi boş caba. |
evet işte sorun da burada ABD de bazı kaynaklar 7*7 - 8*8 derken bazıları da 7*3.5 diyor. ve genellikle benim gördüğüm son 8-10 senede kurulan bağçeler 7*3.5 olarak dikimden bahsediyor. sanırım bu mesafeleri biraz gelişmek istemişler ki son senelerde de 8*4 dikim diyenler türedi ( bunlar tamamen benim gözlemlerimden oluşan bilgilerdir. okuyabildiğim görebildiğim kaynakların kendimce özetlemesidir. amacım bu site de ki bahçecilerin genelde önerdikleri 7*7 - 8*8 gibi dikim mesafelerine karşıt tezler üretmeye çalışarak tartışıp kendimce fikir edinmek).
|
Evet dogrular tartışma ile doğar :)
ben şahsen 2011 de 9*9 ektım. 2012 de gözlemlemelerim uzeri 7,5*7,5m ektim. 2013 tekrar karar degiitirerek 10*10 . ve 10*8 ektim. bu yaz gezdim tozdum, eski bahcelerı gördüm... dondum kaldım 12*12 aralar tamamen kapalı içerisi orman gibi... kysmetse 2014 - 12*12 ekecegim, arlara da erik ekecegım.(beraber fıdancılıga başladıgımız arkadaş tonlarca erık satmaya başladı bız daha yola cıkamadık :( sık ekımde fıdnaların masrafı bakım masrafı, sonradan seyreltme masrafı, kaldırılacakların kalıcılara yaptıgı etkılerı göz önüne alınca zarar kyarı geçıyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
arif bey bahçenizde 8 yaşında chandler varsa ve 8*8 öneriyorsanız benim için gerekli cevaplar bulunmuş demektir. 10 dönüm alana 300 değil 140 ağaç dikerek 8*8 yapıyorum.
Şu anda taç izdüşümü ne kadar acaba chandler ağaçlarının? |
ben 8x6metre diktim.bugün gelirken 7X3,5 bahçe de gördüm.fidancı para kazanmak için bahçeyi pancar diker gibi ceviz diktirmiş.çok üzücü şeyler bunlar.yabancı çeşitte olsa ceviz cevizdir.3,5 metre iki ağaç arası olur mu?bir ağaca 1,75 metre kalir.bir ceviz iyi bir yılında 1,5 metre yandal atar.gerisini düşünğn.budamak bile bir zaman sonra çözüm olamaz.buğün dalına kıyamadığın ağacını 7-8 yıl sonra nasıl kıyım alacaksın.
|
Kurmak İstediğim ceviz bahçem için yardım
Merhabalar
Edirnede evimize yakın 10 dönüm tarlamıza ceviz fidanlığı kurmak istiyoruz. Hangi tür ceviz yetiştirmemizi, kaç metre arayla ekmemizi ve sulama aralıklarını anlatabilirmisiniz ? sulama olarak sıkıntı yok çeşme hemen tarlanın başında yanlız karga problemi var bir de kışlar Edirnede sert geçiyor. bu etkeni de göz önünde bulundurmamız gerek bu konularda yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Benim görüşüm aşılı yabancı çeşitler olan pedro chandler gibi cinsler pedro en az 7x5 chandler en az 8x6 ya ekilebilir, 8x4 - 7x3.5 olarak ekmeyi düşünenlere bu mesafeleri önermiyorum, olur yaparım diyenlere de sözüm yok, yapsınlar ve görsünler, ama yapmadan karar vermeden öncede lütfen bahçeleri gezsinler, Ben sözle ikna edemediklerimi bahçeleri gösterdiğimde ikna oluyorlar. Hatta bir kaç gün önce sayın çamtepe misafirimdi bir kaç bahçe gösterdim, bakınız mesajın da ne diyor. Arkadaşlar bu ağaçlar 100 - 150 sene yaşayacaklar henüz 8ci yaşında 8x8 ekilmiş olan bahçe araları kapanmış durumda, budaması yapılmamıştır diye düşünmeyin her yıl düzenli ve gerekli olduğu kadar budamaları yapılmaktadır. Daha fazla budama yaparak taç yapılarını küçük tutarım diyenler de yanılgıya düşmektedirler, bir ağaça gereğinden fazla müdehale edilemez olduğunu öğrenmeliler artık, gereğinden fazla müdehale etmek demek meyvaya değilde yeşil aksamın çalışması teşviki demektir, bu seferde meyva alamazsınız. 10 sene sonra aralarından birer tanesini çıkarırım diyenlere de maliyetini kurtarmaz derim, başkada bir şey demem. |
Alıntı:
|
görüş farklılıkları toprak yapısına göre olabilirmi?
30 yaşında 5 metre cap yapmış, 8yaşında 2 metreyı gecmemış agaç ornekleri bulunur daglık tepelik, bakımsız gübresiz ak topraklı yerlerde, ama güçlu bir toprak, gubreleme, sulama, vevcut ise... 5-6ıncısene mumkun degil zaptedilemez o ağaç, fazla budarsan sırf yeni surgüne guc verır genişlemek ister, sen kesersin o buyur- verim alamazsın. |
değerli arkadaşlar
sanırımki ceviz dikim aralığı konusu uzun yıllar amerikada da konuşulmuş ve 8x4 veya 7x3,5 çit dikiminin en uygun verim şekli olduğu kanısına varılarak yetiştiricilik bu anlamda ivme kazanmıştır.Bizdeki tarım bakanlığı önerileri önceden 12x12 sonra 10x10 daha sonra 8x8 belkide kısa bir zaman sonra 8x4 olacaktır.Bazı arkadaşlar fikirlerini arz ettiler,acizane kendimde bu konuda görüşlerimi arz etmek istiyorum. Dikim mesafesiyle ilgili bu konu bizde birazda psikolojiktir.Şöyleki hemen aklımıza gelen böyle devasa büyüyen bir ağaca bu mesafe mümkün değil mantığıdır.Olaya şöyle bakalım,8x4 dikimlerde sıra üstü 6 veya 7 yıl sonra bir birine değiyor(4 m.olduğundan)deniliyor doğru olabilir dallar iç içe girer,girsin arkadaşlar zaten adı üstünde çit dikimi bu dallar biribirine girdikten sonra o yöndeki gelişme yavaşlayacak ağaç gelişimini diğer 8 metre tarafına yönlendirecektir.Öyle bir zaman gelecek 8 metre olan aralıkta kapanacak o zamanda otarafı sürekli budamayla açılarak bu periyot devam edilecektir.Ne zamana kadar ağaçlar belli bir yaşa gelip gençleştirme budaması isteyene kadar(gençleştirme budaması ağacın cinsine göre 30-40 yaş aralığı)bu döngü ağacın ömrü boyunca böyle devam edecektir. Diyelimki 8x8 diktik bunlarda belli bir yıldan sonra biribirine değecek o zaman ne yapılacak yine o zamanda uygun bir tarafından budamak zorundasın.O zamanda aynı 8x4 dikimde olduğu bu döngü devam edecektir. 8x4 ün avantajı 8x8 e göre daha fazladır.Onuda şöyle izah edebilirim,ilk 10 yıl için de bariz bir üstünlüğü vardır. Daha sonraki yıllarda da üstünlük ilk 10 yıl kadar değil isede yine devam etmektedir .Yapılan istatiklere göre sık dikimde dekara 700-800 kg diğer dikimlerde de dekara 500-600 kg dır.Buradaki en büyük sorun ağacı 4-5 yaşlarında verime yatıramamaktır.Verime yatmayan ağaçtagelişme gücünü meyve olmadığı için tüm sürgüne vereceğinden kısa zamanda aralarını kapatarak bize sorun yaratacaktır.Saygılarımla. |
Değerli arkadaşlar
Internette okuduğunuz İngilizce makalelerde lütfen cevizin kerestelik mi yoksa meyvası için mi dikildiğine dikkat edin. 4mt x 4 mt dikilen cevizler bile var ama bunlar kerestesi için dikiliyorlar. Bir de bakın bu adreste ne demiş: Notes on the Chandler Variety Although the research trial in Arbuckle is a Chandler hedgerow, Chandler’s vigor, growth and fruiting habit is typically best suited to planting it in a traditionally spaced orchard for long term productivity. What we are learning on growth response to pruning or no pruning during the training stage however, applies to Chandler growing in either configuration. Yani Chandler'ın en uygun dikim tarzının geleneksel olduğunu ifade etmişler. Bu adreste ise "henüz erken olmasına rağmen" sık ekimden mutlu olduğunu ifade etmiş bir Amerika'lı çiftçimiz. Kullandığı dikim aralığı 8 x 6 mt. UC Davis 30 ila 60 ft (9-18 metre arası) dikim aralığı kullanılır demiş. Bu adreste İngilizler 7x7 mt kullanılır demişler. Hangi kaynaklardan bahsediyoruz? Kimdir bu kişiler? Fidancı mıdırlar, yoksa UC Davis gibi bilim insanları mıdır? |
Alıntı:
selami bayrak - fidancı emekli orman mühendisi yaşar akça - prof. doktor ramazan topak - emekli orman mühendisi mehmet sütyemez - yrd doç. doktor ithal çeşitlerde 8*4 tavsiye eden kişiler bunlar |
Fidancıları geçelim.. Sn. Sütyemez'in de 8x8 dediğini ifade ediyor Sn. Arif Göçmen.
Önemli olan büyük bahçeler görmek. Ondan sonra herkes kendi kararını en güzel verecektir. Benim Sn. Lilium'un Chandler'larını gördükten sonra şüphem kalmadı açıkçası. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025