![]() |
Alıntı:
|
Devam ediyorum,Ercan bey yer seçiminde hata yaptı benim fotoraflardan gördüğüm kadar yanlışsam ercan bey düzeltsin 2-Ercan be fidan çukurlarını burgu ıle açmış gibi anladım,iNŞALLAH OYLE DEGİLDİR ,eger burgu ile cukur açılmışsa burgu dönme hızı ile çukur kenarlarında bir duvar oluşur kök gelişimi çok geç olur kök sıkıştıgı duvara çarptığı için kok çalışmaz ve kök çalışmadıgı için gövdeye su veremez fidan su kaybından kuruya bilir.Dere içi olduğu için fidan çok sert rüzgarlarla gövdede rüzgar ayaz yanıklıgı olur fidan kurumasa bile şok a girer,Ercen bey bu yazdıklarım senin forma koyduğun resimlerde tesbitlerimi yazdım eger yanlış tebitim varsa şimdiden özür dilerim hakkını helal et doğru ise buraya yaz bazı tavsiyelerim olacaktır,özellikle arazinizin yeri konusu çok önemli ama üzülmeyin öyle bile olsa sorununuz çözülür kuruyan fidanlar hakkında canlımı onlarında bir resmini kormusunuz.Allah emeginizi zayi etmesin saygılarımla
|
Arif bey bende ilk diktiğim 250 açık köklü fidanların çukurlarını toprak burgu makinası ile 30 cm çapında 60 cm derinliğinde açtım.
Burgunun sıyırdığı ve sıvadığı toprağı 1 kaç ay açık tutup yağmur suları ile yumuşamasını bekledikten sonra dikimde sıvanan bölgeleri bel küreği ile kırarak ve genişleterek dikim yapılırsa dediğiniz kötü etkenler bi nebze ortadan kalkar diye düşünüyorum.Ben böyle yapmıştım :) Fakat şimdiki fidan dikimlerimde kepçe çağırıyorum,en temizi 150 cm x 150 cm çukurlar. |
sayın arif göçmen
şahsımla ilgili oku eleştirisini yaptığınız için(sahil fidanı karasalda uyumsağlama meselesi)banada söz hakkı düştüğü için görüşlerimi şöyle anlatmak isterim.canlıların yaşam felsefesi hakkında en doğru bilgi edinebileceğimi en önemli ayrıntı o canlıyla ilgili gen yapısıdır.Bu bitki olabilir insan olabilir hayvan olabilir vs.......Bitki biyolojisini incelediğimizde senin savunduğun(sahil fidanı karasal iklimde uyum sağlamaz)teorinin hiç bir anlamı yeri yoktur.Bu konuyu daha fazla teknik yönüyle ele almak isterim ama gerek sıkıcı olması,gerek zaman kaybının fazla olması nedeniyle sözü daha fazla uzatmak istemiyorum .Devletin çeşitli araştırma kurumları var,bu kurumlara ait sizin savunduğunuz tezi haklı çıkaran bir belge var ise lütfen bu belgeyi görmek isterim(kişisel görüşü belirten hiç bir görüş belge olarak kabul görmez). Sayın arif göçmen cemal61 i eleştirirken müsadenizle bir eleştiride her ikinize ben yapmak istiyorum.Hastayı görmeden reçete yazmak doğru değildir. Bir foto ile teshis koyamassınız,görüşünüzün kuruma sebeplerinden birisi olabileceği ihtimali var ama daha bir çok ihtimalide var.Orta anadoluda üç tarafı dağlarla çevrili birtarafı vadiyle ovaya bağlanan bir çok köy var bensize ekilmiş ama kurumamış bir çok ceviz göstereyim.Birde sadece sizden değil daha birçok yerde duyduğum ve katılamayacağım burguyla çukur açılmaması meselesi.Arkadaş burgu toprağı falan sıkıştırmaz,helezon toprağı keserek çıkan malzemeyi içine alarak oradanda dışarı atar. bu kesim esnasında helezon bıçağının yüzü toprakta düz bir yüzey bırakır olay budur.eğer yinede canın rahat etmiyorsa bel küreğiyle kenarlarını ince bir rütuşta sen yapıver.komşum taşı oymuş içine fidanı dikmiş öyle bir ağaç olmuşki bir görmek lazım.bir diğeride ağacı magaranın üstüne dikmiş mağaranın içinden saçakları çıkmış.Bukadar mukavemeti yüksek bir ceviz ağacının burguyla açılan bir çukurda sıkıntı yaşayacagını zannetmiyorum. saygılarımla. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
sayın arif göçmen
benim anlatmak istediğimi lütfen çarpıtarak aktarmayın.ben mesajımda herkes dere yatağına ceviz diksin diye bir husus belirtmedim .siz reçetenizde olayı dere yatağına bağladığınız için bende bir ör nekle sade bu iddaanın yetersiz olduğunu belirtmek istedim.tekrar iyi okuyun sizin görüşünüzünde bu sebeplerden birisi olma ihtimali var demişim.siz nerden çıkarıyorsunuz dere yatagına ceviz dikim tavsiyesini.diğer bir husus 20-25 cm çukura dikilmesi.arkadaş siz çukurları kepçeyle kazdırmışsınız peki benim gücüm 100tl verip kepçe çalış tırmaya yetmiyorsa veya bulunduğum bölgede kepçe yoksa veya kepçe getirmeyi gerektirecek kadar ekilecek fidanım yoksa benim traktörün arkasına burgu takıp 50 cm çapında 100cm derinliğinde bir çukur açıpta ceviz dikmemde ne sakınca görüyorsunki.bakınız tarım bakanlığının yayınlarında ceviz dikim çukurlarının ne kadar olduğu yazıyor(60çap 70veya60derinlik)isterseniz siz bunu 1metre derinlik,isterseniz 2metre derinlik yaparsınız.dikilen bir ceviz fidanı neden kurur ben bunun sebeplerini neden sonuç ilişkisine dayanarak teknik yorumuyla birlikte yeri geldikçe bildiğim kadarıyla bir kişiyede olsa faydalı olabilirsem kendimi mutlu hissederim.saygılarımla. |
Alıntı:
|
sanırım okunanın yorumunda bir yanlışlık var..
dere yatağına dikemezseniz iyi olur.. kesinlikle dikemeyin demek değil canı isteyen diker. burgu ile açarsanız kenarlar sertleşir demek illada kepçe ile açın açmazsanız olmaz demek değil. canı isteyen kürekle açar, canı isteyen burgu ile açar. bunlar yaşanmışlıklardan çıkan deneyimler. istifade etmek isteyen eder. bunada bir örnek vereyim 8X7 olarak çukurları 150*150*150 kazmıştım eve yakın yere meyva dikme kararı verdik aralara birer fidan daha ekleyelim dedim oraları elle kaza bildiğimiz kadar derin kazarak fidanları diktik. aynı suyla aynı miktarda sulanıyor aynı ilaçla ilaçlanıyor, aynı damlamadan gübreyi alıyorlar.aralarında ciddi şekilde gelişim farkı var. bu şu demek değil kesinlikle olmaz, hayır olur ne olur çukuru derin kazılmış 5-6 yılda ağaç olur çukuru düzgün kazılmamış 10-11 yılda ağaç olur. burgu ile açarsanız gerçekten kenar sıvaması oluyor. telçit direk yerlerini kazarken burgu kullandık çukur sıvanıyor. sebepte sanırım burgunun balanslı çalışmak zorunda kalması kenarlara çarpan burgu yanları sıvama yapıyor. |
Arkadaşlar 13 yıl önce burgu ile açılıp ceviz diktim.Gelişimleri zayıf oluyor kök sert tabakaya geldiğinde zorlanıyor olmuyor değil oluyor. 7 yıl önce kepçeye kazdırıp diktim.gelişimi önceki fidanları yakaladı. 7 yıl önceki fidanların toprak yapısı daha zayıf.Birde burgu ile kazılanlarda yan kökler toprak yüzeyine yakın oluyor.Pulluk kazayağı kökleri çıkarabiliyor.Kepçe ile 1x1x1 m öneririm.Gevşek toprak oluştuğu için kök içerde çabuk büyüyor.Yalnız dikildiği yıl biraz zahmetli oluyor.Toprak oturuyor suya doymuyor. Kepçe 1 saatte 60 tane çukur açıyor saati 90 tl çukur başı 1.5tl ye mal oluyor.Herkesin kendi fikri ama kepçeyle açılmasını şiddetle tavsiye ederim.Formdaki tüm arkadaşların işlerinde kolaylıklar dilerim.
|
sayın arif göçmen
benim dere yatağıyla,çanak araziyle(don çukuru) ilgili dikim yapılır sözcüğünü içeren yazıyı lütfen ekrana getirinki herkes okusun.böyle bir iddiam yok,sizin iddianız dere çukurlarına ceviz dikilmez, egerki bu doğruysa bunca dere yataklarındaki cevizlerin varlığı ne anlam taşıyor?sizin görüşünüze göre her 3 tarafı dağla çevrili bir tarafı ovaya bakan her yer dere yatağımıdır?değil ise dere yatağı olma kritelleri nelerdir?bizi bu sorularla ilgili aydınlatırsaniz memnun oluruz.diğer bir husus burguyla kazılan çukurların uygun olmadığı meselesidir.B u konuyla ilgili ömür uşak arkadaşımız yaşadıklarıyla ilgili görüşlerini belirtmiştir.7 yıl önce diktiği fidanların 13 yıl önce diktiği fidanları yetiştiği şeklindeki görüşü kepçe burgu arasındaki fark olarak yorumlamıştır.bunun sadece burgu ile yapıldığından kaynaklandığını söylemek ne kadar doğru olur bilemem.doğruda olabilir ama kesin demek için herşeyin eşit şartlarda olması gerekir.Çünki 13 yıl önceki tarım ile şimdiki tarım arasında çok fark vardır.gün geçtikçe tarım tekniğide her alanda olduğu gibi hızlı bir şekilde gelişmektedir.öyleki şu anda sizin 7 yılda yetiştirdiğiniz ağaç mikoriza(faydalı mantar)uygulamasıyla 4-5 yıla kadar çekilebilmektedir.burgu uygulaması halen yapılan tarım bakanlığı uygulamalarından olup bir görüşe göre yapılan sulu tarımda rahat kök çalışması için zaten toprak yumşatılmaktadır gereken bitki besin elementleri uygulaması yapıldıktan sonra burgu veya kepçe hiç fark olmayabileceğidir.işin doğrusunu saptamak için eşit şartlarda oluşturulacak büyümenin sonucu belirliyebilir.isteyen kepçeyle isteyen burguyla diker ama kepçeyle dikecek olan arkadaşlara acizane bir tavsiyede bulunacam genellikle toprak çökmesi fazla olduğu için aşı yerleri toprak içinde kalmaktadır. bunun sunucuda aşı yerinden girecek olan bir toprak hastalığı fidanı kurutabilir.bizzat ben kendim kepçeyle kazılıpta kuruyan fidanlar gördüm aşı yerleri genellikle toprak içindeydi ama gerçek kurumanın neden olduğunu ancak bilimsel bir tesbitle anlayabiliriz.saygılarımla. |
Alıntı:
|
sayın arif göçmen
ben gözümle canlı olarak görmedim sadece çekilen kamerada üstünde çeşitli ceviz isimleri mevcuttu onu izledim .iç anadoluya ekilecek cevizle ilgili fernor veya chandler konusunda tavsiyede bulundu.saygılarımla. |
Burgu ile delik acmak durumunda duvarların sıvanmaması için yaptıgım burgunun bıcaklarını 5er sm. genişletmek, burgum 60sm iken, oldu 70, vida açılan delıkten kücük kaldığından duvarları hiç sıvamıyor, duvarlar tel tel kalıyor, bir iki karış kum gibi toprağı da deliğin icinden cıkaramıyor ama deliklerı 1 metre yapınca cıkartılmasına gerek kalmıyor
|
Öncelikler merhaba arkadaşlar.
Ben Edirne İpsala'da 35 dekar bir arazimde çeviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum. 1: Bu arazide hangi cins ekmeliyim Rakım 12m veya 15m 2: Kare şeklinde bir arazi ne kadar ölcü aralıklarınla ekim yapmalıyım. 3: Fidan, damlama sistemi ve cevresini tel ile kapatma ne kadar tutar. 4: Toprak analizi yapmadığım için kirec durumunu daha bilmiyorum bu analizi nereden yaptırırım. Şimdilik aklıma takılan sorular bunlar yapdımlarınızı bekliyorum. Saygı ve sevgilerimle. |
Alıntı:
Benim araziye yaklaşık 500 ağaç ekiliyor kaba hesapla. Ben İpsalanın iklimine uygun en iyi verimi alacağım cinsi bularak ve her türlü uzman desteği ile bu işe başlamak istiyorum. 4 yıl sonra köye döndüğümde tamamen bu araziyle uğraşacağım ve hayatımın bundan sonraki gecimini bu araziden kazandığım para ile sağlamayı düşünüyorum. Emekli olmak için daha 18 sene var yaşın dolmasına 4 yıl sonra primler tamamlanacak Allahın izniyle. Gözü kapalı girmek istemememin nedenide bundan dolayıdır. İklimi ve yöreyi bilen arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum. |
Degerli orkide rumuzlu dostum ben sizin fikrinize katılmam sıze cevize ilginiz nedir diye sorum cevap alamadık,profilinize baktım oradada yok onun için size katılamam çünkü cevizle fazla alakanız oldugunu tahmin etmiyorum sadece bazı duyumlara ve başkalarındandan aldıgınız bilgilerle burada yorum yazıyorsunuz.Cevizi le yaşamanız lazım.Yanlışım varsa özür dilerim.Saygılarımla
|
Alıntı:
Zaten konu hakkında bir bilgiye sahip olduğumu savunmuyorum. İnternet üzerinde araştırma yaparken siteniz ile karşılaştım ve yorumları okuyunca konu hakkında bilgisi olan insanları olduğunu ve yardım alabileceğimi düşünerek foruma üye oldum. Bu güne kadar hiç bir meyve yetiştiriciliği yapmadım uzun araştırmalar yaparak bir işe başlamak istiyorum. Ceviz ile yaşamamı sağlamayı planlıyorum. 4 veya 5 yıl sonra sigorta primlerimi tamamladıktan sonra köyüme döneceğim hiç bir gelirim olmadığı için bu bahce ile ilgilenmem ve buradan hayatımın devamını sağlayacak parayı kazanmam lazım. Çok büyük paraların peşinde değilim sadece hayatımı sürdürecek kadar olsun yeterli. İlginiz için teşekkürler. Edit: harf. |
Alıntı:
|
Duyduklarım ve başkasından aldıklarım cevizle ilgili bilgiler
sayın arif göçmen
bana atfen yazdığınız yazıda cevizle ilginiz nedir,duyduklarınızla ve başkasından aldığınız bilgilerle buraya yorum yazıyorsunuz demişsiniz.Profilimi merak ettiğiniz için kısaca kendimi size şöyle tanıtayım.Ben önceki yıllarda hem hobi birazda ticari fidan yetiştiriciliği yapmış emekli bir memurum.Çok doğru cevizle ilgim fidan olarak yeni, ilgi olarak bir kaç yıl öncesine dayanıyor.Bunca araştırmadan sonra cevizlerimi bu yıl diktim allah nasip ederse dahada dikeceğim.Duydukların ve başkasından aldığın bilgilerle yazı yazıyorsun demişsiniz.Duyduklarım şunlardı;cevize aşı olmaz,cevizin dibine büyük yassı taş koyarak dikin,dibine leş gömün(bu doğru çünki iyi bir organik gübre olur),kesinlikle budamayın.Bizim yıllarca tecrübe deyip yaşadıklarımız bunlar değilmiydi,peki ne oldu bu tecrübelerin sonucu koca koca verimsiz ağaçlar.Biz ne zamanki 2008 yılındaki ceviz araştırma gurubunun yurt dışı gezileri oldu gerçek anlamda ceviz yetiştiriciliğine biz o zaman başladık.Biz Asıl verimli çeşitlerin deneme ve üretimine(amerikan çeşitlerini)tahmini 10-15 yıl önce kocaelideki ataman çiftliğinde verimsiz ağaçlara aşı yaparak başladık.Amerikalı mühendisleri oraya götürerek onlara nezaret eden kişi aynı zamanda cevizdeki bilezik aşının mucidi sahil yenice köyünden mustafa candır.Bunları yazmamdaki gaye biz ne zamandan beri gerçek anlamda ceviz yetiştirmeye başlamışık bunu ispatlamaktır.Halende tam anlamıyla başladık diyemeyiz,çünki biz daha yetiştirdiğimiz yabancı fidanların doğru tozlayıcısı hangisidir,dikim şekli 8x4 mü olsun 8x8 mi olsun, yabancı değil yerlimi olsun diye tartışıyorsak daha biz bu işe yeni başlıyoruz demektir.Başkasından aldığım bilgilere gelince, uzun araştırmalar sonucu dış kaynaklı siteler ve makaleler,çeşitli ceviz uzmanları,akademisyenlerin yazmış olduğu bilimsel verilerle yazılmış kitaplar,uzun yıllar boyu ceviz yetiştiriciliği yapmış kişiler,ziraat fakültesi ve araştırma enstitülerinin yayınları ve daha önce yapmış olduğum fidancılık ile ilgili deneyimlerimdir.Siz bir fidancısınız sadece yapmış olduğunuz deneyimleriniz sonucu cevizle ilgili her şeyi ben bilirim düşüncesini taşıyorsanız (taşımıyorsanız lafım yok)bu konuda yanılıyorsunuz demektir. Bilimsel araştırmaya dayanmayan hiç bir tez sağlıklı değildir.(örneğin sizin fernor çeşitinin soğuklardan etkileniyor,fernor verimsiz dediğiniz gibi).Evet tecrübe,eğitim,araştırma bu üçü bir arada olursa biz verimi o zaman yakalayabiliriz.Sizin yaşadığınız sadece tecrübedir oda gerçek anlamda bir verimlilik için yeterli değildir.Mutlaka sizin tecrübelerinizden faydalanacak çok şey vardır.Bunların yanına teknik konularla ilgili katkımız olursa daha faydalı olacagını zannediyorum.Hiç ceviz yetiştirmemiş bir kişinin cevizle ilgili hiç bir şey bilmiyormuş anlamı çıkmaz.Adam öyle bir araştırma yapmıştırki sizinde ondan öğreneceğiniz çok şey olabilir.Hani ne demişler çok yaşayanmı bilir,çok gezenmi saygılarımla. |
Alıntı:
|
sayın arif göçmen
mesajınızda o kadar çok irdelenecek konu varki tartışmayı, seviyeyi korumak adına daha ileri boyuta taşımamak için en iyi cevap susmaktır diyerek saygılarımı sunuyorum. |
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bende çorumdaki tarlama ceviz dikmeyi düşünüyorum toprak tahlilimi ekliyorum fikirlerinizi önerilerinizi yazarsanız sevinirim şimdiden gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim
|
Çok ceviz eken var. Bir daha düşünün derim...
|
Yeni ceviz bahçesi dikecek arkadaşların dikkatine
Değerli arkadaşlar zaman zaman tartıştığımız konulardan olan çeşit seçimindeki yabancımı yoksa yerli çeşitmi dikelim sorusuna en güzel cevap bulunmuştur.
Türkiye ceviz yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında bulunan çeşitli bölgelerde yerli ve yabancı çeşitlerin performansı hakkındaki bilgilerin sonuçları hakkındaki açıklama şöyledir.Yerli çeşitlerin yabancı çeşitlere göre dezavantajı,erken yapraklanmaları,ilkbahar geç donlarından zarar görmeleri ve daha geç meyve vermeye başlamaları.Ceviz dikeceklerin çeşit seçimi yapar iken bunları göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.Denilmektedir.Tübitak tarafından desteklenen (106 g 152)nolu proje. |
Alıntı:
bu projenin dökümanları yayınlandımı ?? yayınlandıysa nereden ulaşabiliyoruz?? aylardır aradım sonucu bulamadım hatta yaşar akça hocanın kırşehir seminerinde kendisine sordum çıkışta konuşalım bu konuyu dedi çıkıştatada başı kalabalıktı konuşamadık öylece kaldı.. |
Alıntı:
Bu konu ve Türkiye ceviz yetiştiriciliğini geliştirme entegre projesi,Türkiye ceviz eylem planı(2012-2016)hakkındaki tüm sormak istediğiniz bilgi ve belgeleri Yaşar AKÇA hocanın kendisinden alabilirsiniz. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1128720-post3341.htm http://www.agaclar.net/forum/1080729-post3118.htm |
Değerli yeşil dostları!!
Ceviz dikiminde,yanmış hayvan gübresiyle ekim yapamayacak olanlar,bunu nasıl telafi edebilir acaba? Ekimde ne veya ne gibi maddeler kullanılmalıdır? oksijen sizlerle olsun!:) |
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar toprak tahlili konusunda yardımcı kimse yokmu? bu konuda yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025