agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

ncp1963 30-07-2013 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hayali_26 (Mesaj 1185275)
Arkadaşlar toprak tahlili konusunda yardımcı kimse yokmu? bu konuda yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla

sayın hayali devlet kurumları içinde tam toprak analizi yapan kurum elle sayılacak kadar az.

size önerim
LabEN Tarım Analiz Laboratuvarı
DOKTOLAB | Tarımsal Laboratuvar

bu ikisinden birine ceviz dikeceğinizi belirterek toprak örneği göndermeniz.

ekteki örnekte izelementleriniz yok, ceviz diye belirtiğiniz halde buğday ekecekmişiniz gibi tarlaya gübreleme önerisi yapmışlar kısaca bu analizle yola çıkarsanız, karga ve kılavuz hesabı olursunuz.

0-30----30-60----60-90----90-120 de örnekler alıp dört ayrı analiz yaptırın hem bu arada toprağınızın alt katmanları hakkındada bilgi sahibi olursunuz ilerleyen yıllarda sadece üstten analiz yeterli olacaktır.

arif göçmen 31-07-2013 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ratio41 (Mesaj 1185259)
Değerli yeşil dostları!!

Ceviz dikiminde,yanmış hayvan gübresiyle ekim yapamayacak olanlar,bunu nasıl telafi edebilir acaba?

Ekimde ne veya ne gibi maddeler kullanılmalıdır?

oksijen sizlerle olsun!:)

Degerli dostum hayvan gübresi yoksa eger inşaat kumu veya fermente edilmiş tavuk gübresi.güneşte kurutulmuş iri talaş,küçük mıcır boyu 0.5cm lik maddeler kullana bilirsiniz.

VOLKAN61 31-07-2013 16:36

Merhaba arkadaşlar

Bende uzun zamandır ceviz hayalleri ile yatıp kalkıyorum:)Bu sitenin çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Çamtepe 31-07-2013 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1185710)
Degerli dostum hayvan gübresi yoksa eger inşaat kumu veya fermente edilmiş tavuk gübresi.güneşte kurutulmuş iri talaş,küçük mıcır boyu 0.5cm lik maddeler kullana bilirsiniz.

Ayrıca kompost, leonardit, zeolit karışımı kullanabilirsiniz.. Artık kompost satışı yapan yerler var..

ratio41 31-07-2013 18:43

Sayın Çamtepe vede Arif Göçmen,

İlginiz vede fikirleriniz için tesekkürler!

Güneş ve su sizlerle olsun!

gökhan1907 31-07-2013 23:59

Arkadaşlar öncelikle tüm cevizseverlere kolaylıklar dilerim...

Bizde 2 arkadaş Kırıkkale-Yahşihan'a bağlı bir köyde 9 dekar tarla alıp ceviz için yola çıktık.
Buradaki sayfaların hemen hemen tamamını okudum. Konu üzerinde birçok görüş belirtilmiş.
Bizim de bu bilgiler ışığında aklımızda soru işaretleri oluşmuyor değil...

Tarlamız 830 m. rakımda düz, ortasından sulama kanalı geçen, etrafı çeşitli ağaçlarla (İğde, kavak, erik, elma vb.) çevrili, şekil olarak dikdörtgene yakın diyebileceğimiz bir yapıda.
Burada toprak analizi henüz yaptırmadık ancak arazinin kıyısında yetişkin bir ceviz (cinsini bilmiyorum) ağacı da mevcut.
Bu araziye hangi cins fidan dikmeliyiz? bu konuda kararsız kaldık. 800 rakım dolayında olduğundan fernor **** kaman-1 **** chandler diyenler var. Bir ziraat mühendisi arkadaşım da ısrarla şebin-bilecik ikilisi diyor...Önerileriniz ne olabilir?
Dikim için ekim **** kasım ayını beklemek mi daha uygun olur? yoksa mart ayını mı beklemeliyiz?
Bir diğer konu da, sulama kanalından su alabiliyoruz. Yine de damlama ile mi fidanları sulamamız daha doğru olur?
Herkese bol şanslar...sorunsuz ağaçlar...

arif göçmen 01-08-2013 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan1907 (Mesaj 1185862)
Arkadaşlar öncelikle tüm cevizseverlere kolaylıklar dilerim...

Bizde 2 arkadaş Kırıkkale-Yahşihan'a bağlı bir köyde 9 dekar tarla alıp ceviz için yola çıktık.
Buradaki sayfaların hemen hemen tamamını okudum. Konu üzerinde birçok görüş belirtilmiş.
Bizim de bu bilgiler ışığında aklımızda soru işaretleri oluşmuyor değil...

Tarlamız 830 m. rakımda düz, ortasından sulama kanalı geçen, etrafı çeşitli ağaçlarla (İğde, kavak, erik, elma vb.) çevrili, şekil olarak dikdörtgene yakın diyebileceğimiz bir yapıda.
Burada toprak analizi henüz yaptırmadık ancak arazinin kıyısında yetişkin bir ceviz (cinsini bilmiyorum) ağacı da mevcut.
Bu araziye hangi cins fidan dikmeliyiz? bu konuda kararsız kaldık. 800 rakım dolayında olduğundan fernor **** kaman-1 **** chandler diyenler var. Bir ziraat mühendisi arkadaşım da ısrarla şebin-bilecik ikilisi diyor...Önerileriniz ne olabilir?
Dikim için ekim **** kasım ayını beklemek mi daha uygun olur? yoksa mart ayını mı beklemeliyiz?
Bir diğer konu da, sulama kanalından su alabiliyoruz. Yine de damlama ile mi fidanları sulamamız daha doğru olur?
Herkese bol şanslar...sorunsuz ağaçlar...

Degerli dostum siz yer seçiminizi tarım müdürlüğünden bir ziraat mühendisine baktırın yer konumu uygunmu daha sonra toprak tahlili yaptırın ,arazinizde taban suyuna dikkat edin, daha sonra ceviz çeşit seçimine bakın fidan temin etmek sorun değil.Yorenize de en uygun iklim olarak kamana yakınsınız kaman 1 1 ci tercihiniz olmasını tavsiye ederim.bahçeniz hayırlı olsun allah emeğinizi zayi etmesin

gökhan1907 03-08-2013 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1186149)
Degerli dostum siz yer seçiminizi tarım müdürlüğünden bir ziraat mühendisine baktırın yer konumu uygunmu daha sonra toprak tahlili yaptırın ,arazinizde taban suyuna dikkat edin, daha sonra ceviz çeşit seçimine bakın fidan temin etmek sorun değil.Yorenize de en uygun iklim olarak kamana yakınsınız kaman 1 1 ci tercihiniz olmasını tavsiye ederim.bahçeniz hayırlı olsun allah emeğinizi zayi etmesin

Arif bey değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim...Toprak tahlili için örnek aldık 30-60-90 cm.den...bakalım ne çıkacak...

Bu arada arazinin satışı için aracı olan arkadaşın da bölgede 1150 m.yükseklikte ceviz bahçesi kurduğunu biliyorum 16 da. alana Kaman-1 dikmiş...sanırım tahlillerden sonra ziraat mühendislerinin de önerisiyle bu çeşide ağırlık vereceğiz...arazimiz biraz küçük olduğu için dikim aralığını sıkı tutsak diyoruz...7x7 dikim aralığı kaman için sık mıdır? 8x8 daha doğru bir seçim mi olur? yoksa bazı arkadaşlar ara formül olarak 8x7 demişler...
daha işin başında olduğumuzdan en az hata ile gitmek için soruyorum kusura bakmayın...sizinle de görüşmek isterim...bu alanda epey tecrübe birikiminiz olmuş...

sates52 03-08-2013 11:43

fizibilite raporunu bir arkadaş bana mail iletebilir mi? sates52 { a t } g mai l..com

keskin321 03-08-2013 13:28

Verimsizlik

Ağaçlarım 10 yıllıktır ve ortalama 5- 6 kg veriyor sulaması ilaçlamasını zamanında yapıyorum yinede aynı.Bahçemde kum oranı az yani bahçem taşlık alan bir yardım edebilirmisiniz?

formullaone 03-08-2013 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keskin321 (Mesaj 1186743)
Ağaçlarım 10 yıllıktır ve ortalama 5- 6 kg veriyor sulaması ilaçlamasını zamanında yapıyorum yinede aynı.Bahçemde kum oranı az yani bahçem taşlık alan bir yardım edebilirmisiniz?

Bunun bir çok sebebi olabilir,ancak başlıca sebepleri ;
ORGANİK MADDE-GÜBRELEME YETERSİZLİĞİ
BUDAMA HATALARI-YETERSİZLİĞİ
TOZLAMADAKİ EKSİKLİKLER
SOĞUKLAMA ZARARLARI olabilir.
Fotoğraf yüklerseniz daha ayrıntılı yorum yapan arkadaşlar olucaktır.

keskin321 03-08-2013 18:49

Ben resimleri bayramdan sonra atacağım bana yardımcı olabilirsen sevinirim hatta numaramı veriyim irtibata girmek istersen çağrı atsan yeter formullaone
5413926634

arif göçmen 06-08-2013 10:59

Degerli hemşerim ceviz çeşidiniz nedir.Kırşehirin neresinde bahçeniz.

tiryaki 10-08-2013 21:02

fidan çukurlarını açtırdıktan sonra yarıya kadar doldurmak mı gerekiyor yoksa dikimden önce mi dolduruluyor?

ömür-uşak 10-08-2013 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1188241)
fidan çukurlarını açtırdıktan sonra yarıya kadar doldurmak mı gerekiyor yoksa dikimden önce mi dolduruluyor?

Şimdiden doldur toprak otursun.Toprak oturmadan dikersen ağaçlar aşağı iner aşı yerleri kapanır.Fidan çukurlarını tarlanın yüzeyindeki toprakla doldur.Dikerkende yüzey toprağı kullan.Kolay gelsin.

Çamtepe 12-08-2013 10:54

2012 yılında UC Davis tarafından hazırlanan ceviz fizibilite raporları aşağıdaki bağlantılardan indirilebilir:

2012 Sacramento Valley - English Walnuts (Chandler, Howard, Tulare çeşitleri), 7.2 x 8.5 mt dikim aralığı
http://coststudies.ucdavis.edu/files/WalnutSV2012.pdf

2012 North Coast - Chandler 7.2 x 8.5 mt dikim aralığı
http://coststudies.ucdavis.edu/files/WalnutsNC2012.pdf

Bu bölgede kullanılan diğer dikim aralıkları olarak 4.5 x 9.1 mt, 8 x 8 mt, 9.1 x 9.1 mt olarak verilmiş. Nedense hiç bir fizibilite araştırmasında 7 x 3.5 mt ya da 4 x 8 mt gibi değerler yok. Acaba bu değerleri bizim fidancılar mı uydurmuş nedir? :)

Hadi madem lafı açtık 5 yaş ve 10 yaş verim değerlerini de verelim:
5 yaş verim dönüm başına 17 kilo (ağaç başına 1 kilo) kuru iç ceviz
10 yaş verim dönüm başına 450 kilo (ağaç başına 28 kilo) kuru iç ceviz

Tüm raporu okumanızı tavsiye ederim..

arif göçmen 12-08-2013 12:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan1907 (Mesaj 1186680)
Arif bey değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim...Toprak tahlili için örnek aldık 30-60-90 cm.den...bakalım ne çıkacak...

Bu arada arazinin satışı için aracı olan arkadaşın da bölgede 1150 m.yükseklikte ceviz bahçesi kurduğunu biliyorum 16 da. alana Kaman-1 dikmiş...sanırım tahlillerden sonra ziraat mühendislerinin de önerisiyle bu çeşide ağırlık vereceğiz...arazimiz biraz küçük olduğu için dikim aralığını sıkı tutsak diyoruz...7x7 dikim aralığı kaman için sık mıdır? 8x8 daha doğru bir seçim mi olur? yoksa bazı arkadaşlar ara formül olarak 8x7 demişler...
daha işin başında olduğumuzdan en az hata ile gitmek için soruyorum kusura bakmayın...sizinle de görüşmek isterim...bu alanda epey tecrübe birikiminiz olmuş...

Degerli dostum 7x7 veya 8x8 dikmeniz kaman çeşidi için bir sakınca olmaz önemli olan budaması profosyonel anlamda budama yapılırsa hiç bir sıkıntı olmaz.yalnız toprak tahlili için numuneyi almışınız almışınız bundan sonra toprak tahlili için numune alacak arkadaşlar 1.20-1,50 hatta 2 metreden alınırsa ileriki yıllarda cevizin gelişimi için daha iyi olur diye düşünüyorum saygılarımla

deli_dervish 12-08-2013 18:24

arkadaslar ekim ayının sonlarına dogru acık köklü olarak antalyanın yayla kesimindeki 6 dekarlık araziye ceviz fidanı ekmeyi düşünüyorum. cevrede diger bahcelerde aşılı ceviz dikimi yapıldı chandler denendi ancak sogukdan dolayı sürgünler kurudu aşının altından cıktı . fernor, sebin- bilecik, altay cevizlerinden birini ve ya birkacını birlikte denemek istiyorum. sizlerin tavsiyesi nedir? hepsinden 50 ser adet denemek mi yoksa risk alıp birini secmek mi? etrafı açık rüzgar alan bir noktada bulunuyor ve rakım 1650 civarında ve karasal iklim görünüyor. sulama sorunu yoktur topragı verimlidir önceleri araziye çeşitli ürünler ekilirdi.

YESHILL 12-08-2013 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1188708)
2012 yılında UC Davis tarafından hazırlanan ceviz fizibilite raporları aşağıdaki bağlantılardan indirilebilir:

2012 Sacramento Valley - English Walnuts (Chandler, Howard, Tulare çeşitleri), 7.2 x 8.5 mt dikim aralığı

Bu bölgede kullanılan diğer dikim aralıkları olarak 4.5 x 9.1 mt, 8 x 8 mt, 9.1 x 9.1 mt olarak verilmiş. Nedense hiç bir fizibilite araştırmasında 7 x 3.5 mt ya da 4 x 8 mt gibi değerler yok. Acaba bu değerleri bizim fidancılar mı uydurmuş nedir? :)

Sayin Çamtepe, eklediğiniz fizibilite raporu için çok teşekkür ediyorum. Şu ana kadar gördüğüm en detaylı ve gerçekçi rapor. Belki küçük işletmeler için gereğinden fazla detay var.. ancak ceviz yetiştiriciliğini profesyonel yapacaklara çok faydalı olacak bilgiler var. Benim çıkarttığım özet mesajlar;
- Internet ortamındaki fizibilite raporlarının çoğu abartılı - giderlerin önemli bır kısmını kapsamıyor - Fidan satıcılarının bir kısmının "1 yatır 10 al gibi " uçuk fizibilite raporlarını dikkate almıyorum - realistik düşünen diğer üyeler gibi.
- İşletme/bahçe büyüdükçe sabit masrafların oranı düştüğü için karlılık artıyor. Sürpriz değil ancak rakkamları görünce resim daha iyi görünüyor.
- Amerikadaki ceviz toptan fiyatları Türkiyedekinin yarısı kadar. Fazla üretimle fiyatlar o seviyeye kadar düşme potansiyeli var - Hesaplamalarda dikkate almakta fayda var - B planı
- Kullanılmakta olan insektisit/ herbicid / fungisid isimleri var - araştırılabilir.
- Hasad aşamasında kullanılan "Ethepone" adlı maddenin tartışıldığını hiç duymadım. Bu maddenin Amerikada Elma üretimindede kullanıldığını biliyorum. Cevizdeki kullanım amaçlarını ve etkilerini araştırmakfaydalı olabilir.

Tekrar araştırmalarınızı bizllerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Selamlar

ladikli 12-08-2013 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1188708)

Sn.Çamtepe, Selami Bayrak'ın kitabında Amerika'da 7*3,5 dikilmiş bahçeleri gösteren resimler var(s.103,141).Yaşar Akça ve İbrahim Balkal da 7*3,5 olduğunu söylüyor. Acaba diyorum, daha önce bu şekilde dikiliyordu da son yıllarda mı bu dikimden vazgeçildi.

Ayrıca, Yaşar Akça bu sene yaptığı Çin ziyaretinde bahçelerin yaygın olarak 7*4 dikim aralığında olduğunu söylüyor.
N CEVZ YETTRCLNDE DE DKM MESAFELER KALFORNYA VE L LE BENZER - www.ceviz.gen.tr

Ben yerli çeşit dikersem 10*8, yabancı çeşit dikersem de 8*7 yapmayı düşünüyorum.Ama, 500-1000 dekar gibi mekanik budamaların yapılabileceği büyük çaplı yatırımlarda daha az aralıklarla dikilebilir.Sonuçta bunun örnekleri var.Ya da üç beş bahçe var bize öyle gösteriliyor:):)

10 yaşında ağaç başına 28 kg iç ceviz...Bu rakam da biraz abartılı geldi bana.

(Verdiğiniz linkleri neden açamıyorum benim bilgisayarda mı bi sorun var)

Çamtepe 13-08-2013 06:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1188241)

Sn tiryaki,

Sn. ömer-uşak'ın da belirttiği konu doğru. Toprağın oturması lazım. Ben ilk seferinde bu sorundan ötürü çok fidan kaybettim.

Size tavsiyem şudur: Çukurları kazdırın, dibine leonardit, iyi yanmış hayvan gübresi vs. doldurun ve bu haliyle bir kaç ay durmasını sağlayın. Hem çukurun dibi hem de çukuru dolduracağınız toprak da yan tarafta çiftçilerin deyimi ile "yanacaktır". Daha sonra fidanları dikmeden takriben bir ay önce de çukuru zeminden 30-40 cm aşağısına gelecek kadar doldurun. Bu dönemde bir de yağmur yağarsa toprak çok güzel oturur.

Örneğin Kasım-Aralık dikimi yapacaksanız çukurları bugünden kazdırın, Ekim yağmurları başlamadan önce de çukurları doldurursunuz, Kasım ayına kadar da yağan yağmurlarla toprak oturacaktır.

Evet, zahmetli, evet uzun iş, ama bunu yeni doğacak bebeklerinize hazırladığınız beşik gibi düşünün..

Saygılar

Ç.

Çamtepe 13-08-2013 06:50

Merhaba Sn. ladikli

Sn. Balkal'ın programını geçen akşam Köy TV'de izleme şansım oldu. Dikim aralığı konusundaki "7 metreyi kapatamadığını gördük" görüşüne ben kişisel olarak katıldığımı söyleyemem. Elbette tarımda benden daha çok zaman geçirmiştir, görüşüne saygı duyarım, ama ben kendi bahçemi 7x3.5 metre kurmam.

Bayram öncesi Sn. Lilium'u ziyaret etme şansım oldu. Bir de yakınlarındaki bir bahçeyi gösterdi sağolsun. O bahçeleri de görünce değil 7x3.5, 8x4'e bile ikna olmam çok güç. Sn. Balkal az budama ile dar sıra aralarını verime yatırıp 3.5m tutturduklarını söylüyor ama ben binlerce ağaç ekiyor olsam bu kadar hassas bir budama yapamazdım diye düşünüyorum ve Sn. Balkal'ın önerisini çok uygulanabilir görmüyorum.

Sn. Akça son gelişmeleri yakından takip ediyor. Yeni teknikler, ekipmanlar ile 7 x 3.5 yapılıyor olabilir, ama ben UC Davis'in bu yayınlarını açıkçası değerli buluyor ve tercih hakkımı geniş aralık dikimden yana kullanıyorum.

Tercih hakkı :)

Selamlar

aviator34 13-08-2013 17:48

Merhaba Sayın formullaone 8x4 dikim tekniğine canlı canlı örneksiniz.Ben yol yakınken söktüm,imkanınız ya da yakın çevrede araziniz varsa iki yıllık tecrübem ile bana düşmez ama sonbaharda uykuya daldıklarında söküp başka bir yere dikmenizi tavsiye ederim.Herşeyi geçtim psikolojik olarak sürekli aklınızda olduğundan yaşadığım için eminim.

ömür-uşak 13-08-2013 18:06

Sn formullaone, Maşallah ağaçlarınız güzel bakım güzel şekillendirme güzel.Ağaçların gövdesindeki beyaz boya eğer kireç ise gelişimi zayıflatır. Çünkü kireç demir gibi bazı elementeleri bağlar ama beyaz iç cephe boyası ise sorun yok bakımınız hoşuma gitti kolay gelsin.

formullaone 13-08-2013 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1189222)
Merhaba Sayın formullaone 8x4 dikim tekniğine canlı canlı örneksiniz.Ben yol yakınken söktüm,imkanınız ya da yakın çevrede araziniz varsa iki yıllık tecrübem ile bana düşmez ama sonbaharda uykuya daldıklarında söküp başka bir yere dikmenizi tavsiye ederim.Herşeyi geçtim psikolojik olarak sürekli aklınızda olduğundan yaşadığım için eminim.

Sayın aviator,erkenden sökmekle en doğrusunu yapmışsınız.Bizim sökme şansımız malesef yok,çünkü arazi orman bakanlığına ait.Projesi bu sıklıkta hazırlandı ve belli aralıklarla kontrolleri yapılıyor.Biz 49 yıllık kiracıyız.

Aradaki fidanları çıkarmak için tekrar yeni proje yaptırmak ve bunun kabul edilmesini sağlamak gerek ki,bunun onaylanıcağını pek sanmıyorum.

Diğer taraftan,fidanları söksek bile,dikicek uygunlukta arazimiz yok malesef.

Bu şekilde büyütmek zorundayız,kalıcı olanları koruyup öncelik tanıyarak,sökülücek olanlardan da kalın yan dallar çıkararak kökleme tarihine kadar idare edebilmeyi umuyorum. En azından 8-10 yıl :)

ermana 13-08-2013 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1189268)
Sayın aviator,erkenden sökmekle en doğrusunu yapmışsınız.Bizim sökme şansımız malesef yok,çünkü arazi orman bakanlığına ait.Projesi bu sıklıkta hazırlandı ve belli aralıklarla kontrolleri yapılıyor.Biz 49 yıllık kiracıyız.

Aradaki fidanları çıkarmak için tekrar yeni proje yaptırmak ve bunun kabul edilmesini sağlamak gerek ki,bunun onaylanıcağını pek sanmıyorum.

Diğer taraftan,fidanları söksek bile,dikicek uygunlukta arazimiz yok malesef.

Bu şekilde büyütmek zorundayız,kalıcı olanları koruyup öncelik tanıyarak,sökülücek olanlardan da kalın yan dallar çıkararak kökleme tarihine kadar idare edebilmeyi umuyorum. En azından 8-10 yıl :)

bahçeniz edirnenin neresin de? bende araştırma aşamasındayım. 10 dönüm bir alanda ceviz ekmeyi düşünüyorum.
selami bayrak banada 8*4 olarak tavsiye etti ama çok kararsızım bu konuda gerçi benim araştırmaları bitirmem ve başlamam 1 seneyi bulur daha. lüleburgazda oturuyorum.

ermana 13-08-2013 21:33

aslında ben ilk olarak 7.5*7 - 8*8 - 8*7 - 7.5*8 gibi arazinin yapısına göre 10 dönüme 150 ağaç gelicek şekilde biz proje hazırlamıştım. bu sitede 1 sene kadardır araştırmaları takip ediyordum zaten. daha sonra bu işin uzmanları diyebileceğim selami bayrak yaşar akça ve diğer önde gelenlerin 7*3.5 dikimlerden bahsetmeleri benim yönümü değiştirdi. selami bayrağım aradığımda ben 10 dönüme 7*3.5 olarak 400 fidan dikeceğim dedim. oda bana 7*3.5 değil 8*4 olacak dedi. düşündüm ki fidan satmak için böyle deseler ben ona 10 dönüme 400 fidan dikicem dememe rağmen neden 400 olmaz 300 dikicez desin. budamaların da da selami bayrağın ekibini çağırarak onların budama yapmasını istiyorum. ben ne kadar araştırsam da tecrübeleri çok çok fazla. sonuçta işe başlarken 3-5 kuruştan kaçarken ileride tonlarca meyveden olmak var. 8 yaşında 40 kilo ürün için gayet iddaalılar(chandler da).

karabuz 13-08-2013 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1189293)
8 yaşında 40 kilo ürün için gayet iddaalılar(chandler da).

40 kilo ceviz,birimi 11-12 gramdan eder 3500 adet ceviz bir tek agacta... hasat beklemeye gerek yok 8 yaşında tek ağacta bu rakamı yani 3500 adet, cevizi saybilirsek, mevcut agaclarımızı söküp onlardan ekelim arkadaşlar.

ermana 13-08-2013 21:55

şuan da chandler **** pedroda 5 yaşın üzerinde olan ağaç gören varmı?

Çamtepe 14-08-2013 06:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1189293)
aslında ben ilk olarak 7.5*7 - 8*8 - 8*7 - 7.5*8 gibi arazinin yapısına göre 10 dönüme 150 ağaç gelicek şekilde biz proje hazırlamıştım. bu sitede 1 sene kadardır araştırmaları takip ediyordum zaten. daha sonra bu işin uzmanları diyebileceğim selami bayrak yaşar akça ve diğer önde gelenlerin 7*3.5 dikimlerden bahsetmeleri benim yönümü değiştirdi. selami bayrağım aradığımda ben 10 dönüme 7*3.5 olarak 400 fidan dikeceğim dedim. oda bana 7*3.5 değil 8*4 olacak dedi. düşündüm ki fidan satmak için böyle deseler ben ona 10 dönüme 400 fidan dikicem dememe rağmen neden 400 olmaz 300 dikicez desin. budamaların da da selami bayrağın ekibini çağırarak onların budama yapmasını istiyorum. ben ne kadar araştırsam da tecrübeleri çok çok fazla. sonuçta işe başlarken 3-5 kuruştan kaçarken ileride tonlarca meyveden olmak var. 8 yaşında 40 kilo ürün için gayet iddaalılar(chandler da).

Evet, Sn. Balkal da gayet iddialıydı bu dikim aralığı konusunda. Ama ben ceviz ağaçları ile geçirdiğim bu kısıtlı zamanda elde ettiğim tecrübelerle Sn. Balkal'ın yorumlarını dinleyince aklıma yatmayan konular oluyor. Yani mesele sadece hap gibi bir dikim aralığı duyup ona göre fidan dikmek değil, fidanı diktikten sonra bakımını budamasını da bu stile göre yapmak, ona uygun ekipmanlar almak.

Eğer siz ceviz işine yeni başlıyorsanız, belki de sizin de bir deneme yanılma dönemine ihtiyacınız vardır. En azından verime yatmış bu tip bahçelerde bir budama dönemi, bir de takip eden meyve dönemini görmeniz gözlemlemeniz gerekir. TV programındaki 7x3.5 mt bahçelerdeki ağaçlar henüz ufaktı. Sn. Lilium'un "tosuncuklarını" düşününce ve kendi bahçemden sürgün hızını göz önüne alınca 3.5 metre (=ağaç başına max 1.75 cm dal açıklığı) bana uygulanabilir gelmiyor.

Tercih sizin

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025