![]() |
1 Eklenti(ler)
Ayrıca şu fidana yeniden bir bakınız, aşı yerinin altında da kuruma belirtisi görünüyor nedeni ne olabilir?
Eklenti 387987 |
Alıntı:
Ben de zaten benim her söylediğim doğrudur demiyorum. Aynı konuda birden fazla doğru olabilir. Ya da bazen herkes tarafından kabul edilen doğrular, uygulamada bir araştırma yapıldığında yanlış olduğu ortaya çıkabilir. Ama dikkat ederseniz ben ne dedim. Benim bu konuda şu tecrübelerim oldu, şundan dolayı uygun olmayabilir ve falanca kitapta da bu konuyu okudum dedim. Hatta Prof. Dr. Seyit Şen hocanın Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği kitabında 129. sayfa alıntı yapıyorum. Alıntı:
Kaldı ki ben daha önceden doğru bildiğim eski bilgilerin bir kısmının okuduğum kitaplarda artık doğru olmadığını ve bunun yapılan araştırma ve denemelerle ortaya koyulduğunu görüyorum. Ceviz kitaplarında yanlış bilgiler olduğunu söylediniz. Nerelerinde yanlışlıklar varsa bunu konuşalım ve yazarlarına iletelim o zaman. Alıntı:
Walnut Production Manual - University of California Division of Agriculture and Natural Sciences S:100 Siz 2-3 göz üzerinden kesilmesi gerektiğini hangi kaynağa göre söylüyorsunuz acaba? Benim bu uygulamada tereddüt ettiğim nokta sadece bu uygulamanın yeni aşılanmış fidanlarda doğru olup olmayacağı noktasında idi. O noktada tereddüt ettim. Uyguladım ama sonuçlarını görmedim. Yoksa yapılan uygulama doğrudur. Alıntı:
Kişisel kanatim çok fazla müdahale etmeyip sadece aşı noktasının altından çıkan sürgünleri koparmak yeterli olacaktır. |
Don zarari goren agaclar kurumus gibi gozuksede kurumamis olabiliyor gozlerin uyanmasi daha gec olabilir .Bu tip agaclarda yaza kadar beklenmesi daha iyi bence agac daha sonraki yillarda kendini toplayip yara yerlerini onariyor .. Bunlar benim kendi gozlemim ancak kitap ta da ayni yaziyor...ancak kararan dal agacin gelismesine bir etkisi olmayacak sa kesilmesi daha iyi olur ,hic olmazsa diger dallar daha cok gelisir...
|
Alıntı:
Seyit hocanın yazdığıyla bizim konuştuğumuzun arasında dağlar kadar fark var, O don zararı görmüş ağaçlardan bahsediyor, biz ise aşı olmuş anaçın göz özerindeki kuruyan anaçtan bahsediyoruz. O nedenle okuduğumuzu iyi anlayalım ve buna göre bilgilendirme yaparsak bilmeyenleri de yanlış bilgilendirmiş olmayız. Ayrıca yazıdaki cümlelerden anladığım büyük ağaçlar için olan bir söylem ve doğrudur, küçük fidanlar için söylenmiş bir cümle olmadığıdır, küçük fidanlardaki don zararının yeri daha çabuk belli olur ve bir an önce müdehale etmekte fayda vardır. Ben seyit hocanın mesajını şöyle düzenleyim beğenir beğenmezsiniz size kalmış bir şey. "Kış zararına uğramış ağaçların kuruyan dalları, canlı dokuya kadar ulaşacak bir kesime ihtiyaç duyarlar. Dondan sonra mayıs sonuna kadar beklemek gerekir. Böylece zararın ulaştığı yeri belirlemek daha kolaydır. Bu durumda canlı odun kesilmemiş ve elde tutulmuş olur." |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu açıklamanız daha iyi oldu, özeldende yazdığım gibi o uygulamayı da yapın ve sulamalarınızı da dikkatli yaparsanız yıl sonunda görüşelim.
|
Alıntı:
|
Sevgili şükrü, sizde biraz fazla sulamalardan su kesmesi gibi bir şeyler var, bu yıl uygulayacağınız gübreleme programıyla kurtulanlar mayıs sonu gibi belli ederler adam olmayacakları tüplü fidanla değiştirebilirsin.
Sulama sıklığını Yağış durumuna göre ve toprak yapına göre tayin et, çok sulamak demen çok iyi olacak demek değildir. Bilhassa yeni ekilen fidanlarda aman susuz kalmasın diye sık sık sularız çok sık sulamamıza gerek yok sulamadan sonra mutlaka derincene çapa yapmalıyız bu derincene yapılan çapa fidanı susuz bıraksan da onu koruyacaktır, ama fazla sulama fidanı öldürecektir. İki çapa bir su yerine geçer deyimini unutmayın. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Çapa yaptığınızda toprak havalanır, kaymak tabakası varsa kırılır, ufak tefek yabani otlar varsa yokedilir, hem toprağınızın besinine hem de fidanınızın suyuna ortak olmazlar. Toprak ve toprağın içindeki mikroorganizmalar nefes alır. Tabi çapa yapacağım derken fidanın köklerine zarar vermeyin :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ama şimdi ayarlı memeleri aldık amacımız bu yıl her fidana eşit su vermek iyi bir organik madde,gübre takviyesi ve sulama yapılmasıyla umarım bu yıl düzelenler düzelir.Bahçemin alt bölümüne önümüzdeki hafta 4'e 4 metre drenaj çukuru açtıracağım.aşağıda su birikmesi varmı merak ediyorum. |
Alıntı:
|
Bu Söylentinin Doğruluk Payı Nedir?
Merhaba arkadaşlar bahçeme ceviz fidanı attım ama bazı tanıdıklarım yanına 1 tane daha dikmezsen ceviz alamazsın dediler bunun doğruluk payı nedir?
|
Her cevizin birde dölleyicisi olur onu söylemek istemişler sanırım ...
|
Alıntı:
|
Dikili bir ceviz fidanın; ağaç olacak, muhtemelen meyve de verir.
Önemli olan dikilmiş olması. Çevrede ceviz ağaçları varsa, erkek çiçeklerin açılması ile, yeni diktiğiniz fidanın dişi çiçek açımı aynı tarihlere denk geliyorsa; döllenmesi olur. Diktiğiniz fidanın ve çevredeki çeşidlerin bilinmesi gerekiyor. Döllenme olması için 10-100 metre hatta 1-2 km. de dölleyici çeşidlerin bulunması yeterli olabilir. Çevre koşulları rüzgar ve arı durumları etki eder. |
çevresinde ceviz ağacı yok zaten bunu çeşitlilık olsun diye ekmiştim, rüzgar alan bir bölgede ve toprak olarak kum ağırlıklı ve tabanı yumusak
|
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985) 1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum 2- başka hangi çeşitler dikilebilir 3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. |
Hangi meyve türü olursa olsun, ilk yapılacak gözlem; çevrede bu türden ağaçlar varsa, bir ışık veriyor demektir.
Özellikle de yabanisi varsa, o civarda meyvecilik yapılabileceğini destekler. |
Alıntı:
2013 Mart başı dikmiş olduğum 50 açık köklü ve 50 adet tüplü fidanlarım uyanarak filiz vermeye başlamışlar,açık köklü fidanlarda tomurcuklar yeni patlamaya başlamışlar,onları görünce çok mutlu oldum,bu sene nasıl bir gübreleme yapmalıyım ki fidanlarımın gelişimini sağlaya bileyim,şu aşamada damlama sulamam yok ama tanker ile rahat sulama yapıyorum. Ağustos ayında kapalı devre sulama sistemi bitecek o zaman damlama yapacağım ama seneye kullanabilirim.Nasıl bir gübreleme yapmalıyım? |
Ceviz bahçesi kurmak istiyorum yardım
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985) 1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum 2- başka hangi çeşitler dikilebilir 3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. |
Alıntı:
|
teşekkür ederim zaten okuyorum elimden geldiği kadar. :)
|
Alıntı:
1-2 km döllenme için çok değil mi? Çiçekler o kadar uzağa gidebilir mi? Arının diğer meyve çeşitlerinde tozlanmayı sağladığını biliyorum ama cevizde hiç duymadım, bahçeye kovan da konulabilir bu durumda. |
Ceviz rüzgârla tozlaşıyor.
Polenlerin 1.5 km'ye kadar rüzgarla taşınabildiğini yazıyor kaynaklar, ancak yine de ben olsam güvenmezdim :) Neighbors: Walnut pollination Department of Agriculture and Food - Bee pollination benefits for nut crops |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025