agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

Lilium 10-04-2013 00:46

1 Eklenti(ler)
Ayrıca şu fidana yeniden bir bakınız, aşı yerinin altında da kuruma belirtisi görünüyor nedeni ne olabilir?

Eklenti 387987

Erdem 10-04-2013 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1135869)
Aynı fikirde olacağız diye bir kural yok zaten, ayrıldığımız bir nokta daha var, ben yaşadığım tecrübeleri yazıyorum kitapta yazanları değil. Bir çok kitaplarda ne kadar yanlış bilgiler olduğunu sanırım sizlerde biliyorsunuz.

Sayın Lilium,

Ben de zaten benim her söylediğim doğrudur demiyorum. Aynı konuda birden fazla doğru olabilir. Ya da bazen herkes tarafından kabul edilen doğrular, uygulamada bir araştırma yapıldığında yanlış olduğu ortaya çıkabilir.

Ama dikkat ederseniz ben ne dedim. Benim bu konuda şu tecrübelerim oldu, şundan dolayı uygun olmayabilir ve falanca kitapta da bu konuyu okudum dedim.

Hatta Prof. Dr. Seyit Şen hocanın Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği kitabında 129. sayfa alıntı yapıyorum.

Alıntı:

Kış zararına uğramış ağaçların kuruyan dalları, canlı dokuya kadar ulaşacak bir kesime ihtiyaç duyarlar. Dondan sonra bütün yıl beklemek gerekir. Böylece zararın ulaştığı yeri belirlemek daha kolaydır. Bu durumda canlı odun kesilmemiş ve elde tutulmuş olur.
Kitap okumadan, işin teorik kısmını anlamadan öğrenmeden sağlıklı bir yetiştiricilik yapılabileceğine ihtimal vermiyorum. Bu sadece bahçecilik için geçerli değil diğer tüm bilim dalları için de geçerli. Örneğin elektronik konusunda binlerce sayfadan oluşan onlarca kitap okumadan daha işin A'sını bile öğrenemezsiniz.

Kaldı ki ben daha önceden doğru bildiğim eski bilgilerin bir kısmının okuduğum kitaplarda artık doğru olmadığını ve bunun yapılan araştırma ve denemelerle ortaya koyulduğunu görüyorum.

Ceviz kitaplarında yanlış bilgiler olduğunu söylediniz. Nerelerinde yanlışlıklar varsa bunu konuşalım ve yazarlarına iletelim o zaman.

Alıntı:

4-6 göz üzerinden değil 2-3 göz üzerinden kesilip yetiştirilen bir bahçe, kuruma görebiliyormusunuz.
Tereddütte kaldığınız işleri (Yazmayınız) yapmayınız lütfen kafa karışıklığı yaratıyor.

Aşı yerinin aşı noktasından itibaren 4-6 göz üzerinden kesilmesi şu kitapta yazıyor.

Walnut Production Manual - University of California Division of Agriculture and Natural Sciences S:100

Siz 2-3 göz üzerinden kesilmesi gerektiğini hangi kaynağa göre söylüyorsunuz acaba?

Benim bu uygulamada tereddüt ettiğim nokta sadece bu uygulamanın yeni aşılanmış fidanlarda doğru olup olmayacağı noktasında idi. O noktada tereddüt ettim. Uyguladım ama sonuçlarını görmedim.

Yoksa yapılan uygulama doğrudur.

Alıntı:

Ayrıca şu fidana yeniden bir bakınız, aşı yerinin altında da kuruma belirtisi görünüyor nedeni ne olabilir?

Bahsettiğim gibi bu konudaki düşüncem Seyit Şen hocanın da yazdığı gibi bir yıl beklenerek sonra ilk durgun dönemde almak. Neden? Çünkü biz bir yara dokusu oluşturuyoruz ve ağaç bütün enerjisini o yara dokusunu kapatmaya uğraşacak. Özellikle aşı yerinden çıkan sürgünler zayıf dikkat ederseniz.

Kişisel kanatim çok fazla müdahale etmeyip sadece aşı noktasının altından çıkan sürgünleri koparmak yeterli olacaktır.

bozy 10-04-2013 16:17

Don zarari goren agaclar kurumus gibi gozuksede kurumamis olabiliyor gozlerin uyanmasi daha gec olabilir .Bu tip agaclarda yaza kadar beklenmesi daha iyi bence agac daha sonraki yillarda kendini toplayip yara yerlerini onariyor .. Bunlar benim kendi gozlemim ancak kitap ta da ayni yaziyor...ancak kararan dal agacin gelismesine bir etkisi olmayacak sa kesilmesi daha iyi olur ,hic olmazsa diger dallar daha cok gelisir...

Lilium 11-04-2013 01:12

Alıntı:

Kış zararına uğramış ağaçların kuruyan dalları, canlı dokuya kadar ulaşacak bir kesime ihtiyaç duyarlar. Dondan sonra bütün yıl beklemek gerekir. Böylece zararın ulaştığı yeri belirlemek daha kolaydır. Bu durumda canlı odun kesilmemiş ve elde tutulmuş olur.
Bakınız okuduğunuzu yanlış anlıyor yanlış aksettiriyorsunuz.

Seyit hocanın yazdığıyla bizim konuştuğumuzun arasında dağlar kadar fark var, O don zararı görmüş ağaçlardan bahsediyor, biz ise aşı olmuş anaçın göz özerindeki kuruyan anaçtan bahsediyoruz.

O nedenle okuduğumuzu iyi anlayalım ve buna göre bilgilendirme yaparsak bilmeyenleri de yanlış bilgilendirmiş olmayız.

Ayrıca yazıdaki cümlelerden anladığım büyük ağaçlar için olan bir söylem ve doğrudur, küçük fidanlar için söylenmiş bir cümle olmadığıdır, küçük fidanlardaki don zararının yeri daha çabuk belli olur ve bir an önce müdehale etmekte fayda vardır.

Ben seyit hocanın mesajını şöyle düzenleyim beğenir beğenmezsiniz size kalmış bir şey.

"Kış zararına uğramış ağaçların kuruyan dalları, canlı dokuya kadar ulaşacak bir kesime ihtiyaç duyarlar. Dondan sonra mayıs sonuna kadar beklemek gerekir. Böylece zararın ulaştığı yeri belirlemek daha kolaydır. Bu durumda canlı odun kesilmemiş ve elde tutulmuş olur."

formullaone 12-04-2013 09:44

Alıntı:

Eklenti 387987

Sayın lilium,bizim bahçemiz 2011 aralık ayında açık kök olarak dikildi ve bugünlerde 2.baharlarındalar. Geçen yaz %60 ı 1-2 metre arası boya ulaşırken bazıları sadece tutunup kök yapmakla yetindi ve boyları bu resimdeki kadar kaldı. Bakımları zamanında ve eksiksiz olarak yapılıyor,toprakta da sorun yok. Sizce bu boydakiler şimdi,yani 2. yazlarında yeterli uzama gösterirler mi? mesela 25cm lik,tutmuş,kök yapmış bir lider dal yaz boyunca 1.5 - 2 metreye ulaşır mı? 3.baharlarındaki tepe vurma için en az 1.5 - 2 metre olmalılar biliyorsunuz. Sizin tecrübeleriniz en büyük yol göstericimiz..sağolun.

Lilium 12-04-2013 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1137503)
Sizce bu boydakiler şimdi,yani 2. yazlarında yeterli uzama gösterirler mi? mesela 25cm lik,tutmuş,kök yapmış bir lider dal yaz boyunca 1.5 - 2 metreye ulaşır mı?

Tabi ki ulaşırlar, üstelik ikinci yıllarında olmaları avantaj, Ama önceki yıl kökler zarar görmemişse don, su göllenmesi olmadıysa bu bir avantaj sizler için bunun içinde bir gübreleme uygulayıp yeşil aksamı çalıştırmalısınız, yeşil aksamla birlikte kökte çalışacaktır.

formullaone 12-04-2013 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1137602)
Tabi ki ulaşırlar, üstelik ikinci yıllarında olmaları avantaj, Ama önceki yıl kökler zarar görmemişse don, su göllenmesi olmadıysa bu bir avantaj sizler için bunun içinde bir gübreleme uygulayıp yeşil aksamı çalıştırmalısınız, yeşil aksamla birlikte kökte çalışacaktır.

Teşekkürler Sayın lilium,bahçemiz hafif eğimli bir arazide,su birikmesi ya da don olayı yaşamadı kökler.50 cm lik küçük kalmış bir fidanın dibini açıp baktım ve beyaz kılcal köklerin toprak altında yayılışını ve bir metreden fazla uzadıklarını görünce şaşırdım.Boyuna göre değil dedim içimden,kökleri kendinden büyüktü :D

Lilium 12-04-2013 18:47

Bu açıklamanız daha iyi oldu, özeldende yazdığım gibi o uygulamayı da yapın ve sulamalarınızı da dikkatli yaparsanız yıl sonunda görüşelim.

aviator34 12-04-2013 19:59

Alıntı:

aynı olay bendede mevcut umarım bu yıl boy atarlar...

Lilium 12-04-2013 22:52

Sevgili şükrü, sizde biraz fazla sulamalardan su kesmesi gibi bir şeyler var, bu yıl uygulayacağınız gübreleme programıyla kurtulanlar mayıs sonu gibi belli ederler adam olmayacakları tüplü fidanla değiştirebilirsin.
Sulama sıklığını Yağış durumuna göre ve toprak yapına göre tayin et, çok sulamak demen çok iyi olacak demek değildir.

Bilhassa yeni ekilen fidanlarda aman susuz kalmasın diye sık sık sularız çok sık sulamamıza gerek yok sulamadan sonra mutlaka derincene çapa yapmalıyız bu derincene yapılan çapa fidanı susuz bıraksan da onu koruyacaktır, ama fazla sulama fidanı öldürecektir.

İki çapa bir su yerine geçer deyimini unutmayın.

ladikli 13-04-2013 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Matthews (Mesaj 1135829)
Selamun Aleyküm... (Çok Yeniyiz) Bilecikte bir arkadaşımın tarlaları var biz buraya ceviz ekmek istiyoruz hiç bi bilgiye sahip olmadığım için burası en uygun adres benim için. Şimdilik küçükten başlamak istiyoruz az öz gidişat nasıl olur vs. Şimdiden yardımlarınız için Teşekkürler.

Aleyküm selam sn.Matthews, foruma hoşgeldiniz.Çok doğru adrese geldiniz, size tavsiyem forumu baştan sona okuyun, cevizle ilgili kafanıza takılan herşeyin cevabını burada kolaylıkla bulursunuz.

m.gökhan 14-04-2013 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1137872)
Sevgili şükrü, sizde biraz fazla sulamalardan su kesmesi gibi bir şeyler var, bu yıl uygulayacağınız gübreleme programıyla kurtulanlar mayıs sonu gibi belli ederler adam olmayacakları tüplü fidanla değiştirebilirsin.
Sulama sıklığını Yağış durumuna göre ve toprak yapına göre tayin et, çok sulamak demen çok iyi olacak demek değildir.

Bilhassa yeni ekilen fidanlarda aman susuz kalmasın diye sık sık sularız çok sık sulamamıza gerek yok sulamadan sonra mutlaka derincene çapa yapmalıyız bu derincene yapılan çapa fidanı susuz bıraksan da onu koruyacaktır, ama fazla sulama fidanı öldürecektir.

burda bahsettiğiniz çapalama işlemi illa ki sulamadan sonra mı olmalı . İşlerimden ve sulama suyununun ters zamanlarda denk gelmesinden dolayı bir tanıdığıma sulama yaptıracağım. Çapalama olayını u2 haftada bir gittikçe yapsam yararı olurmu yoksa sulama işleminden sonra mı olması lazı m?

Çamtepe 14-04-2013 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.gökhan (Mesaj 1138419)
burda bahsettiğiniz çapalama işlemi illa ki sulamadan sonra mı olmalı . İşlerimden ve sulama suyununun ters zamanlarda denk gelmesinden dolayı bir tanıdığıma sulama yaptıracağım. Çapalama olayını u2 haftada bir gittikçe yapsam yararı olurmu yoksa sulama işleminden sonra mı olması lazı m?

İşin mantığına bakmak lazım. Ağır bünyeli toprağı suladığınızda toprak bir nevi sıkışır. Hele ki killi bir toprağınız varsa toprağın içinde hava kalmaz, sıkılaşır, sertleşir. Kökler ne hava alabilir ne de sağa sola sürgün atabilir.

Çapa yaptığınızda toprak havalanır, kaymak tabakası varsa kırılır, ufak tefek yabani otlar varsa yokedilir, hem toprağınızın besinine hem de fidanınızın suyuna ortak olmazlar. Toprak ve toprağın içindeki mikroorganizmalar nefes alır.

Tabi çapa yapacağım derken fidanın köklerine zarar vermeyin :)

m.gökhan 14-04-2013 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1138439)
İşin mantığına bakmak lazım. Ağır bünyeli toprağı suladığınızda toprak bir nevi sıkışır. Hele ki killi bir toprağınız varsa toprağın içinde hava kalmaz, sıkılaşır, sertleşir. Kökler ne hava alabilir ne de sağa sola sürgün atabilir.

Çapa yaptığınızda toprak havalanır, kaymak tabakası varsa kırılır, ufak tefek yabani otlar varsa yokedilir, hem toprağınızın besinine hem de fidanınızın suyuna ortak olmazlar. Toprak ve toprağın içindeki mikroorganizmalar nefes alır.

Tabi çapa yapacağım derken fidanın köklerine zarar vermeyin :)

O zaman belli periyotlarda yapilmasi kafidir sanirim , 2 haftada bir gibi . Yoksa illaki sulamanin uzerinemi capalamak lazim?

aviator34 15-04-2013 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1137872)

Sayın lilium geçen yıl ki damlama sulama sistemini kurduğumuzda ''az ama sık sulama '' mantığını uygulamaya çalıştık ama basınçsız memelerle eğimli arazide pek de eşit sulama yapamamış olabiliriz (daha önceden demiştiniz) eğimin bittiği yerdeki fidanların durumu aşırı su'dan kötü olabilir (alt kısımdakiler)

Ama şimdi ayarlı memeleri aldık amacımız bu yıl her fidana eşit su vermek
iyi bir organik madde,gübre takviyesi ve sulama yapılmasıyla umarım bu yıl düzelenler düzelir.Bahçemin alt bölümüne önümüzdeki hafta 4'e 4 metre drenaj çukuru açtıracağım.aşağıda su birikmesi varmı merak ediyorum.

arif göçmen 15-04-2013 20:05

Alıntı:

Eklenti 387987

istemeden katkıda bulunmak istiyorum aşı altındaki kuruma belirtisi dediğiniz bölge rüzgar yanıklığı veya kış üşümesi olabilirmi

ultrAdem 16-04-2013 11:23

Bu Söylentinin Doğruluk Payı Nedir?

Merhaba arkadaşlar bahçeme ceviz fidanı attım ama bazı tanıdıklarım yanına 1 tane daha dikmezsen ceviz alamazsın dediler bunun doğruluk payı nedir?

m.gökhan 16-04-2013 11:54

Her cevizin birde dölleyicisi olur onu söylemek istemişler sanırım ...

ultrAdem 16-04-2013 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.gökhan (Mesaj 1139692)
Her cevizin birde dölleyicisi olur onu söylemek istemişler sanırım ...

teşekkürler peki benim ne yapmam gerekiyor fadanın bu sene 2. senesi olacak yanına ek bir fidan mı atmalıyım?Eğer atacaksam bu fidanın diğer fidanla arasındaki mesafe nasıl olmalıdır?

ligustrum 16-04-2013 13:20

Dikili bir ceviz fidanın; ağaç olacak, muhtemelen meyve de verir.
Önemli olan dikilmiş olması.

Çevrede ceviz ağaçları varsa, erkek çiçeklerin açılması ile, yeni diktiğiniz fidanın dişi çiçek açımı aynı tarihlere denk geliyorsa; döllenmesi olur.

Diktiğiniz fidanın ve çevredeki çeşidlerin bilinmesi gerekiyor.
Döllenme olması için 10-100 metre hatta 1-2 km. de dölleyici çeşidlerin bulunması yeterli olabilir. Çevre koşulları rüzgar ve arı durumları etki eder.

ultrAdem 16-04-2013 13:32

çevresinde ceviz ağacı yok zaten bunu çeşitlilık olsun diye ekmiştim, rüzgar alan bir bölgede ve toprak olarak kum ağırlıklı ve tabanı yumusak

parlasanteberi 16-04-2013 13:47

Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

ligustrum 16-04-2013 13:53

Hangi meyve türü olursa olsun, ilk yapılacak gözlem; çevrede bu türden ağaçlar varsa, bir ışık veriyor demektir.
Özellikle de yabanisi varsa, o civarda meyvecilik yapılabileceğini destekler.

popeye42 16-04-2013 13:54

Alıntı:

Sn lilium;
2013 Mart başı dikmiş olduğum 50 açık köklü ve 50 adet tüplü fidanlarım uyanarak filiz vermeye başlamışlar,açık köklü fidanlarda tomurcuklar yeni patlamaya başlamışlar,onları görünce çok mutlu oldum,bu sene nasıl bir gübreleme yapmalıyım ki fidanlarımın gelişimini sağlaya bileyim,şu aşamada damlama sulamam yok ama tanker ile rahat sulama yapıyorum. Ağustos ayında kapalı devre sulama sistemi bitecek o zaman damlama yapacağım ama seneye kullanabilirim.Nasıl bir gübreleme yapmalıyım?

parlasanteberi 16-04-2013 15:20

Ceviz bahçesi kurmak istiyorum yardım

Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)

ömür-uşak 16-04-2013 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi parlasanteberi (Mesaj 1139838)

Ankara için kaman 1 uygun görüyorlar. Fakat formdaki ceviz konularını baştan sona oku. Biraz uzun olur ama bilgilenmek için çok güzel. Okumadan işe başlama bilgilen gerisi gelir kolay gelsin başarılar dilerim

parlasanteberi 16-04-2013 17:17

teşekkür ederim zaten okuyorum elimden geldiği kadar. :)

ladikli 16-04-2013 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 1139756)
Dikili bir ceviz fidanın; ağaç olacak, muhtemelen meyve de verir.
Önemli olan dikilmiş olması.

Çevrede ceviz ağaçları varsa, erkek çiçeklerin açılması ile, yeni diktiğiniz fidanın dişi çiçek açımı aynı tarihlere denk geliyorsa; döllenmesi olur.

Diktiğiniz fidanın ve çevredeki çeşidlerin bilinmesi gerekiyor.
Döllenme olması için 10-100 metre hatta 1-2 km. de dölleyici çeşidlerin bulunması yeterli olabilir. Çevre koşulları rüzgar ve arı durumları etki eder.

1-2 km döllenme için çok değil mi? Çiçekler o kadar uzağa gidebilir mi?
Arının diğer meyve çeşitlerinde tozlanmayı sağladığını biliyorum ama cevizde hiç duymadım, bahçeye kovan da konulabilir bu durumda.

Çamtepe 16-04-2013 19:51

Ceviz rüzgârla tozlaşıyor.

Polenlerin 1.5 km'ye kadar rüzgarla taşınabildiğini yazıyor kaynaklar, ancak yine de ben olsam güvenmezdim :)

Neighbors: Walnut pollination
Department of Agriculture and Food - Bee pollination benefits for nut crops

Lilium 16-04-2013 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.gökhan (Mesaj 1138419)
burda bahsettiğiniz çapalama işlemi illa ki sulamadan sonra mı olmalı .

Hayır illa böyle olacak diye bir kaide yok, çapalamalarınızı diğer zamanlarda da yaparsınız ama sulamalardan sonra çapalama mutlaka yapılmalı bilhassa salma sulama yapanlar buna daha dikkat etmeli.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025