agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

aviator34 23-08-2013 23:10

Teklifim her zaman her ağaç dostuna geçerlidir ,bilgi paylaştıkça büyür
Şu yılda 2-3 bin masraf sözünüzü ben biraz açmak istiyorum :))
28 ayda aracımla tam 61 bin km yapmışım buda 24 bin tl lik yakıt masrafı yapıyor 20 bini atın istanbul içi deyin kalanı yani 17 bin lirayı istanbul - edirne tem otoyoluna bırakmışım geçiş ücretlerini saymıyorum :))
Devam edeyim bahçe ile köy sadece 1.5 km ama bahçede yaz kış çalışırken başınızı sokacağınız kapalı bir mekan, gölge bir yer mutlaka ama mutlaka olmalı bunun içinde 7x3 konteynır ev + subasman vs. 10.000 bin tl. Toprak işlemek için bir Çapa makinası ve yük taşımak için arkasına takılan römorku ,bahçeye gidip gelmekte kullanılan bir atv üçü 10.000 tl. Kısacası ihtiyaca göre herkesin ekipmanı değişebilir ama ben bu işe başlarken bunlar hiç hesapta yoktu ve daha ne malzemeler... Dikkat ettiyseniz Bahçe masraflarından hiç bahsetmedim.

ermana 24-08-2013 07:37

çapa makinası atv si onlar bahçe kurarken olan masraflar. ben herşey olduktan sonra ilaç,gübre,yakıt parası olarak yıllık bakım parası tahminim 2-3 bin tl. benim arazi evin hemen yanında o yüzden bir çok açıdan çok şanslı olacağım. sadece ilçeden köye kadar 15 km yol var gitgel 10 tl lik benzin yakar.

ahmettugrul55 24-08-2013 10:25

sn. ermana
bu forum başlığında her gün dikim aralığı bahçe işleri konusunda 40 yıllık tecrübeli ceviz bahçesi sahibi gibi yazdıklarına iyi niyetle cevize gönül vermiş dostlar cevaplar yazıyor.her seferinde de bir karşı yanıtın oluyor.forumlarda çoğu kez tartışılmış ağaç dikim mesafesini 1 haftadır sil baştan tekrar açıklandı.en sonunda daha bir ceviz bahçesi kurmadığını söyledin.
babamın bir sözü vardı:
- adam oğlunu çağırmış: gel oğlum buraya
-gelemem
-neden
-bir deli tuttum
-bırak gitsin
-o bırakmıyor.
şimdi tüm iyi niyetlerle: bilgisini tecrübeyle harmanlayıp bu foruma katkı veren üstatların tekrar baştan size yanıt vermeleri sonunda ;bırakın da biz kaldığımız yerden devam edelim.
bir tavsiye foruma yazmadan bir eski konuları okuyun.

ermana 24-08-2013 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1192568)
sn. ermana
bu forum başlığında her gün dikim aralığı bahçe işleri konusunda 40 yıllık tecrübeli ceviz bahçesi sahibi gibi yazdıklarına iyi niyetle cevize gönül vermiş dostlar cevaplar yazıyor.her seferinde de bir karşı yanıtın oluyor.forumlarda çoğu kez tartışılmış ağaç dikim mesafesini 1 haftadır sil baştan tekrar açıklandı.en sonunda daha bir ceviz bahçesi kurmadığını söyledin.
babamın bir sözü vardı:
- adam oğlunu çağırmış: gel oğlum buraya
-gelemem
-neden
-bir deli tuttum
-bırak gitsin
-o bırakmıyor.
şimdi tüm iyi niyetlerle: bilgisini tecrübeyle harmanlayıp bu foruma katkı veren üstatların tekrar baştan size yanıt vermeleri sonunda ;bırakın da biz kaldığımız yerden devam edelim.
bir tavsiye foruma yazmadan bir eski konuları okuyun.

:) benforuma üye olmadan önce 6 ay boyunca en ince ayrıntısına kadar bu forumuda başka yerleride okudum zaten. ancak siz yazdıklarımı okumamışsınız ki bir çok mesajımda ısrarla henüz bahçem olmadığını araştırma aşamasında olduğumu bilgilerim sadece internettekilerden ibaret olduğunu ancak tezat fikirler yaratarak doğruyu bulmaya çalıştığımı defalarca yazdım. keşke bu yanlışa düşmeden önce profilimden tüm mesajlarıma baksaydınız ne yazıyor diye zaten 30-40 tane mesaj vardır. buyrun siz kaldığınız yerden devam edin o kadar bilgisini paylaşmak isteyen çıkarsızca yardımcı olmak isteyen var ki bu forumda sana da yeter banada arkadaşım. sıkılmadan kızmadan hala ne diyor bu demeden bilgisini tecrübesini paylaşan tüm arkadaşlara da bu vesile ile bir teşekkür edelim.

ermana 24-08-2013 12:45

[IMG]http://j1308.hizliresim.com/1d/s/rv3n5.png[/IMG]

http://o1308.hizliresim.com/1d/s/rv45u.png

arkadaşlar yukarıda ki çizimde arazim ve sembolik ağaçlar görünmektedir. 3 çeşit dikim aralıklı olası ekim düzeni bulunmaktadır.
- Sizce hangisi olmalıdır?
- Dikim sıralarının rüzgar yönüne olan açıları doğrumudur?
- 3 şikilde yanlış ise nasıl dikim düzeni oluşturmalıyım?
- tozlama için hangi türü nerelere hangi aralıklar ile kaç adet dikmeliyim?
cevap vererek fikirlerini sunan herkeze şimdi den teşekkürler
(arazi 10 dönüm dikilen cins büyük bir ihtimal ile chandler olacak).

formullaone 24-08-2013 14:42

Sayın ermana,ben olsaydım,eşit aralıklarla dağıtıcak şekilde,hakim rüzgar tarafına 4,karşı uzun kenara 3,ortaya 1,kısa kenarlara da 1'er tane fernette ya da cisco dikerdim.Chandler bahçemi de,8*8 diker,rahatla bakımlarını yapardım.Hem kare dikim olunca 4 tarafından da rüzgar alırdı bahçe.İlaçlaması,çapalaması da kolay olurdu.Dar alanlarla uğraşmazdım.

formullaone 24-08-2013 14:48

Sayın ermana,aklıma gelmişken yazayım,meteorolojiden 5 yıllık hava durumu raporu alıp incelemenizde fayda var.Chandler çeşidi biraz hassas biliyorsunuz.Edirne merkezde soğuktan bir çok bahçe kurudu.Lüleburgaz da pek sıcak sayılmaz,ilerde sorun yaşamadan önce çeşidi doğru seçin.Şartlar uymuyorsa fernor dikin.Başarılar.

bulgur 24-08-2013 16:15

ermana Ya Allah de çık yola Besmele ile başlanan işten hayır gelir.Milimetrik hesaplarla kafanı bulandırma doğa her zaman yolunu bulur her zaman kazanan doğa olur sen yanlış yapa yapa öğren (tabi nasihatleri yabana atma derim) Allah hakkında hayırlısı eylesin derim. Bende pek bilmem bende acemiyim beni fazla dikkate alma.

ermana 24-08-2013 18:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1192617)
Sayın ermana,aklıma gelmişken yazayım,meteorolojiden 5 yıllık hava durumu raporu alıp incelemenizde fayda var.Chandler çeşidi biraz hassas biliyorsunuz.Edirne merkezde soğuktan bir çok bahçe kurudu.Lüleburgaz da pek sıcak sayılmaz,ilerde sorun yaşamadan önce çeşidi doğru seçin.Şartlar uymuyorsa fernor dikin.Başarılar.

edirne lüleburgaza göre kutup gibidir. şuan lüleburgaza chandler uygun gibi gözüküyor. selehattin bayrağı aradığımda lüleburgaza bir çok bahçe yaptık chandler olarak dedi. inşallah uygun bir fırsatta oralarıda göreceğim. 8*6 ile 8*8 arasında çok fazla bir ağaç kazanımım yok arazi şekilsizliğinden dolayı buda beni daha çok 8*8 e itiyor.ağaç sıralarında uzun kenara paralel olan sırayı ilk sıra kabul ederek dizdim.
bir sorum daha olacak kuyu yerine damla sulamaya direk çeşmeden su versem debi yeterli olur mu yoksa ekstra su deposu koyarak önce depoya doldurup öyle sulama mı yapsam ( depoya yüksek bir yer yapıp) yoksa bunlar ile uğraşacağıma kuyudan filtreleme sistemi kurup mu versem daha doğru olur. 6,5 metrelik kuyu var kuyuda su var ancak kuyu balçık içerisinde kullanılmıyor temizleterek o kuyuyumu kullansam daha ekonemik bir başlangıç yapmış olurum.

tevmen 24-08-2013 18:51

Cevizden hiç anlamam, hayatımda ceviz bahçesi görmedim. Ama sayın ermana'nın çizimlerini görünce, ve sonu olmayan dikim sıklığı tartışmasını okuyunca ilgim uyandı. Amaç daha çok ağaç dikmekse, ve sorun ağaçların arasındaki mesafe ise, neden ağaçları üçgenler oluşturacak şekilde dikmiyorsunuz? Diyelim ağaçlar arasındaki en kısa mesafe 8 metre olsun. Birbirine dik sıralar şeklinde 8x8 dikince, ağaç başına 64 metrekare düşüyor. Eğer ağaçları eşkenar üçgen yapacak şekilde dikerseniz ağaç başına 55 metrekare düşer, ve yine hiçbir ağaç birbirine 8 metreden yakın olmaz. Böylece mesela sayın ermana'nın 8x8 çizimindeki 139 ağaç yerine, aynı alana aşağı yukarı 160 ağaç sığabilir.

Kusura bakmayın, bu forumun uzun sayfalarından, ben de konuyu en başından takip etmedim. Bu fikir daha önce tartışılmış ise affola.

ermana 24-08-2013 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tevmen (Mesaj 1192682)
Cevizden hiç anlamam, hayatımda ceviz bahçesi görmedim. Ama sayın ermana'nın çizimlerini görünce, ve sonu olmayan dikim sıklığı tartışmasını okuyunca ilgim uyandı. Amaç daha çok ağaç dikmekse, ve sorun ağaçların arasındaki mesafe ise, neden ağaçları üçgenler oluşturacak şekilde dikmiyorsunuz? Diyelim ağaçlar arasındaki en kısa mesafe 8 metre olsun. Birbirine dik sıralar şeklinde 8x8 dikince, ağaç başına 64 metrekare düşüyor. Eğer ağaçları eşkenar üçgen yapacak şekilde dikerseniz ağaç başına 55 metrekare düşer, ve yine hiçbir ağaç birbirine 8 metreden yakın olmaz. Böylece mesela sayın ermana'nın 8x8 çizimindeki 139 ağaç yerine, aynı alana aşağı yukarı 160 ağaç sığabilir.

Kusura bakmayın, bu forumun uzun sayfalarından, ben de konuyu en başından takip etmedim. Bu fikir daha önce tartışılmış ise affola.

dediğiniz sistemde o bahçede çalışmak çok zor olacaktır. ayrıca gerekli hava akımı sağlanamayacaktır.
aslında bende daha önce konuya çok hakim değilken sadece metre kare başına nasıl daha fazla ağaç sığdırılırı düşünüyordum bir sürü çizim yaptım ancak her gün her an üstatlardan yeni bir şey öğreniyoruz.

tevmen 24-08-2013 19:16

1 Eklenti(ler)
Eminim haklısınız. Ama kafam pratikten çok teoriye yatkın olduğu için bu üçgen/altıgen bahçe fikri hoşuma gidiyor. Hava akımı konusunda ikna olmadım, aşağıdaki çizimde görüldüğü gibi üçgenli bahçede her biri 6.9 metre genişliğinde üç ayrı yönde hava koridoru var. Bahçede çalışmak ise (ne kadar deneyimlerim dışında kalsa da:) kesinlikle 6x6 dik açılı bir bahçeden daha kolay olsa gerek.

ermana 24-08-2013 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tevmen (Mesaj 1192690)
Eminim haklısınız. Ama kafam pratikten çok teoriye yatkın olduğu için bu üçgen/altıgen bahçe fikri hoşuma gidiyor. Hava akımı konusunda ikna olmadım, aşağıdaki çizimde görüldüğü gibi üçgenli bahçede her biri 6.9 metre genişliğinde üç ayrı yönde hava koridoru var. Bahçede çalışmak ise (ne kadar deneyimlerim dışında kalsa da:) kesinlikle 6x6 dik açılı bir bahçeden daha kolay olsa gerek.

evet aslında çok ta kötü durmuyor gibi şimdi böyle bakınca. neyse bu sorunun cevabını işi bilenine bırakalım bende cevabını almış olayım.

bulgur 24-08-2013 23:21

ermana sen bu hesabı yaparsan 20 dönüm*30 (dönüm başı ağaç)*20 kg (ağaç başı ceviz)=12ton ceviz*6 tl =72.000 tl 22.000 tl masraf hayali 50 bin kardasın sakın bu hayallere kapılma.Bunlar bence yalan. Eğer ticaret düşünürsen Sakin ilerle alternatifler düşün bademe bak zeytine bak. Bu forumlarda ceviz sevdalısı çok ama bide para sevdalısı var 1 dönüme 40 ağaç dikip ilerde sıkıntı yaşama kendine göre ayarla derim git bir bak bi ağaç ne kadar büyür ne kadar alan kaplar.

Sen git bu işi yapanlarla konuş. (Çam tepe, Lilium, Ömür-uşak)

Lilium 24-08-2013 23:54

Ben çok yerde yazdım ama bir daha yazayım, tarımın masa başı hesabı olmaz, doğa şartlarını , iklim şartlarını, bir tarafa bırakalım devletin hiç bir tarım politikası yoksa tarımı da bir kumardır, tutarsa tutar tutmazsa yandı keten helva.

Nasrettin hocayı gölü mayalarken gören köylüler hocam göl hiç mayalanır mı diye sormuşlar Ya tutarsa demiş.

Türkiyenin tarıımı da böyle ya tutarsa.

formullaone 25-08-2013 01:47

Bir de şöyle bir söz vardır eskilerden,ekici ol bilici olma..Ek,dik,üret,yetişir..

Şansın varsa kazanırsın,yoksa zaten çabalama boşuna..

Bu ülkede çiftçiler birbirini izler,birileri para kazanmaya başlarsa herkes aynı ürünü diker,eker,ve sonuçta ürün çoğalır satılamaz..satılsa da yok pahasına..

Şimdi aynı şey cevizde var,ancak cevizi üretmek o kadar kolay değil,bunu anlamak için çok para harcamak gerek,sabretmek gerek,umut etmek ve yitirmemek gerek,yıpranmak gerek,çok çalışmak gerek,kızgın güneşte zenci gibi yanmak gerek,bacak ağrısından geceleri uyuyamamak gerek,sabahları 5 te uyanmak gerek,borca girmek gerek,insanların alaycı bakışlarına aldırmamak gerek..

Bunlara hazır mısınız?

ermana 25-08-2013 08:39

ben cevap alırım diye beklemiştim ama nasihat aldım :D

aviator34 26-08-2013 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1192875)

Şimdi aynı şey cevizde var,ancak cevizi üretmek o kadar kolay değil,bunu anlamak için çok para harcamak gerek,sabretmek gerek,umut etmek ve yitirmemek gerek,yıpranmak gerek,çok çalışmak gerek,kızgın güneşte zenci gibi yanmak gerek,bacak ağrısından geceleri uyuyamamak gerek,sabahları 5 te uyanmak gerek,borca girmek gerek,insanların alaycı bakışlarına aldırmamak gerek..

Bunlara hazır mısınız?

Sayın formullaone mükemmel yazmışsın inan teşekkür az gelir.

Halil kök 26-08-2013 13:38

Benim ceviz fidanlarının bazılarında anlayamadığım kararma oldu kararma derken fidenın iç kısmında filiz kısmına kurt yemiş gibi ve az bir sıvı akmış bu nedir yardımcı olabilir misiniz

juglandales 26-08-2013 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1192875)

Bunlara hazır mısınız?

Daha iyi anlatılamazdı. Son 5 yılım film şeridi gibi geçti gözümün önünden...

emreguven2011 26-08-2013 15:20

4 Eklenti(ler)
Merhabalar..
Ocak-2013 içerisinde yaklaşık 10 dönüm ceviz ekmiş bulunmaktayım..cevizlerin 8 aylık gelişimi ve bahçenin durumu aşağıdaki gibidir.

Benim sorum..bazı cevizlerde ana gövde kuruduğu için aşağıdan gelen dallar ana gövdenin yerini almıştır(alacaktır). Şimdi bu filizler artık ağacın ana gövdesi olacaktır..Gövde gelişimini sağlamam için benim bu filizlerde (dallarda) budama yapmam gereklimidir..?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
Selamlar, Emre

Eklenti 436202

Eklenti 436203

Eklenti 436204

Eklenti 436205

ömür-uşak 26-08-2013 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emreguven2011 (Mesaj 1193214)
Merhabalar..
Ocak-2013 içerisinde yaklaşık 10 dönüm ceviz ekmiş bulunmaktayım..cevizlerin 8 aylık gelişimi ve bahçenin durumu aşağıdaki gibidir.

Benim sorum..bazı cevizlerde ana gövde kuruduğu için aşağıdan gelen dallar ana gövdenin yerini almıştır(alacaktır). Şimdi bu filizler artık ağacın ana gövdesi olacaktır..Gövde gelişimini sağlamam için benim bu filizlerde (dallarda) budama yapmam gereklimidir..?

Selamlar, Emre

Eklenti 436202

Eklenti 436203

Eklenti 436204

Eklenti 436205

Filizler aşı yerinin altından ise aşı yap mart ayında filizler aşı yerinini üstünden ise yaninaşılı ceviz ise mart ayında 1 m civarında tepe vurumu yap.Herek bağla sallanmasın çok önemli kolay gelsin.Önce köke çalışsın kök sağlam olunca gövde kolay.

formullaone 26-08-2013 19:12

Alıntı:

Merhabalar..

Selamlar, Emre

Eklenti 436202

Eklenti 436203

Eklenti 436204

Eklenti 436205

Sayın emreguven2011,artık budama yapmayın.Tepe de vurmayın.En doğrusu mart ayını beklemek.

Ancak,alttan çıktığını söylediğiniz filizler eğer yabani ise,yani aşı yerinin altından çıktıysalar,bunların en güçlü gelişenini bırakıp diğerlerini kesiniz.Böylece mart ayında kalem aşı yapılabilecek kalınlığa ulaşsın.Yine de ulaşmazsa,o zaman yazın göz aşısı yaparsınız.

Eğer,filizler aşılı kısımdan çıktıysa,şimdi değil,mart ayında en güçlü olanı lider bırakın.

Fidanlarınız biraz alçak dikilmiş.Kök dibine sulama yapmak hastalık üretir.Fidanların kök kısmını toprak doldurup havuzları genişletin ve öyle sulayın.

Gerçi bu yıl geçti artık,ama önümüzdeki yaz için imkanınız varsa salma sudan vazgeçin ve damla sulama yöntemini kullanın.

Daha uzun ve düzgün hereklere de ihtiyacınız olucak.En az 2 metre toprak üstünde kalıcak şekilde biçtirirseniz rahat edersiniz.

Başarılar.

emreguven2011 26-08-2013 21:30

Filizler aşılı yerden çıkmıştır..Daha önce lider olarak seçtiğim güçlü filizleri yanlız bırakmıştım..boyları neredeyse 2 metreyi bulunca tepeleri vurmak gerekir mi bilemedin..

Anladığım kadarı ile bu iş için mart ayını beklemek daha doğru olacak...

Sulama ve herek ilgili tespitlerinize dikkat edicem..

Selamlar, Emre

Lilium 26-08-2013 23:27

Alıntı:

Sekiz aylık gelişimleri gayet güzel, toprak değerleriniz iyi ki güzel gelişmişler.

Bundan sonra gövde gelişimine fazla bir katkınız olmaz, budamada bu aylarda yapılmaz, fidanlarınızı hiç ellemeyin martta 1.20- 1.50 lerden tepe kesimi yaparak yandallarınızı oluşturursunuz,

Bu şekilde sulamayı hiç mi hiç önermem sürekli böyle suladıysanız fidanlarınızın toprak yapısı çok güzelmiş ki bozulmamışlar salma suluyorsanız suyu biraz uzaktan veriniz aksi halde bitkinin oksijenini kesip fidanlarınız bozulabilir kurumaya kadar gider.
damlama kurmanızı öneririm.

emreguven2011 27-08-2013 06:57

Cevaplarınız için teşekkürler...
Sulama ile ilgili dediklerinizi dikkate alıcam...Gelecek sene damlama sulama ile devam etmeyi düşünüyorum..

selamlar..

ladikli 28-08-2013 19:24

Son yıllarda Türkiye’de üretimi azalan cevizin kilosu tarihi rekor kırarak 40 lirayı buldu.

Bunu fırsata çevirmek isteyenler, İran ve Bulgaristan’da yarı fiyata satılan ceviz için harekete geçerek, kaçak yollardan Türkiye’ye ceviz sokuyor. Bir süre önce bu yolla İran’dan getirilen 340 ton ceviz ele geçirilmişti. Bakanlık, kabuklu ceviz fiyatını 6-7 dolar seviyesinde belirlemişti. Kaçak getirilen cevizler ise piyasaya 1-2 dolardan sunuluyor.
İran’dan getirilen 2 ton ceviz üzerinde inceleme yapan, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, “Ülkemize kaçak olarak getirilen cevizlerin birçoğu bayat, kötü muhafaza edilmiş, karışık ve önemli bir kısmı da standart dışı özelliklere sahip olduğunu tespit ettik.” dedi. Sütyemez’e göre ağırlıklı olarak Şırnak, Van, Gaziantep, Ağrı gibi sınır illerinden getirilen cevizlerin büyük bir bölümünün son tüketim tarihi geçmiş durumda. İran’ın yanı sıra Bulgaristan’dan da ceviz içinin ülkeye kaçak sokulduğu tespit edildi. Ülkenin neredeyse bütün sınır kapılarından kaçak cevizin ülkeye vergisiz sokulduğunu kaydeden Sütyemez, bu eylem esnasında yakalananların ilgili savcılığa gönderildiğini söyledi.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er de ceviz ağacının silah üretiminden mobilyaya kadar birçok alanda kullanıldığına dikkat çekerek, “Mobilya yapımında kullanılan cevizin Türkiye’de azalmasından sonra yurtdışından kereste getirilerek giderilmeye başlandı.” şeklinde konuştu. Kaçak ceviz tüccarları internet üzerinden çok kolay bir şekilde satış yapabiliyor.

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre son beş yılda ağaçlandırma projeleri kapsamında yaklaşık 1 milyon adet ceviz ağacı dikimi gerçekleştirildi. Bu ağaçlar meyve verirse ekonomiye katkısı 160 milyon TL olacak. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkedeki ceviz üretimi 178 bin ton civarında. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre bu rakam iç tüketimi karşılamaktan çok uzak. Yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 60’ının ithalat yoluyla temin edildiğine dikkat çeken bakanlık, bu sebeple ‘Ceviz Eylem Planı’ hazırlamıştı. Bu çerçevede 5 milyon ceviz fidanı dikilecek, ceviz ormanları kurulacak. Fransa ve İspanya’dan daha çok ithalat yapan Türkiye, cevizi ABD, Şili, Moldova, Bulgaristan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan alıyor.
http://www.zaman.com.tr/ekonomi_fiya...i_2125493.html

ermana 28-08-2013 20:17

Yer gök ceviz olacak.Bu cevizleri ithal etmemiz gerekecek.Uygun standartları tuttursak dahi saolsun devlet politikalarımızda belli fındıkta ve zeytin de yaptığı gibi yapıcaklar önce teşvik verip diktirip sonra da meyvelerin ithalinde bir çok sorun çıkaracaklar.Yine olan çiftçiye hep çiftçiye. Harcanan paralar,emekler,umutlar birgün inşallah politik politikacılarımızı da harcar.

drfatih35 29-08-2013 11:52

şubat-mart 2013 açık kök dikimli cevizlerimin resimleri aşağıdadır bazıları (hereklerin boyu 160 cm falan ) herekleri geçerken bazıları patlamasına rağmen 5- 10 cm de kaldı. Damlama ile haftada 2 kez 3 saat civarında (pazrtesi ve perşembe günleri bu da ağaç başı 48 lt totale geliyor )sulama yaptım.Su ile birlikte rambiorgan humunic gibi köklendirici ve gübre verirken yapraktan da flora-x turbostar gibi mineral ve aminoasit ve de böceklere karsı ilaçlama yaptım şimdi
1 -budama konusunda ne yapmalıyım (bazıları tek dal şeklinde iken bazılarıda 3-4 dal şeklinde goble oluşturmaya yatkın haldeler)
2-sulamayı ne zaman haftada 1 e düşürüp kesmeliyim
3-çok nadirde olsa antraknoz belirtisi görüp ilaçladım ancak yaprak dökümü sonrası kışa girmeden bordo bulamacı atmalımıyım

drfatih35 29-08-2013 11:53

resimleri açılan pencereden yükleyemedim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025